בס"ד


מאמרים ועיונים
מס. סידורי:13852

עדכון תשפ"ג - כסלו

תאריך:
מחבר המאמר:

אתר  psakim.org משפט התורה - עדכונים 

כסלו תשפ"ג



חדש באתר

פסקי דין חדשים ממשיכים להגיע, ובנתיים עלו לאתר כ2160 פסקי דין, מלבד תשובות ומאמרים רבים העולים מעת לעת. 

בתקופה האחרונה העלנו פסקי דין חדשים בעיקר מבתי הדין במודיעין, במעלה אדומים, ובמצפה יריחו. כמו כן, בימים אלו עולים לאתר כ15 פסקי דין מבית הדין דרכי תורה, בראשות הרה"ג אשר ויס שליט"א, בחלקם ישב הרב עצמו.

אם ברשותכם פסקי דין בממונות, נשמח שתשלחו אלינו ונעלה גם אותם לאתר


מפסקי הדין החדשים באתר:

(למעבר לפסקים לחץ על הכותרת)

כחה של התחייבות מראש מועצה, כנגד החלטת הרשות הממשלתית

אשה קבלה מכתב מיו"ר המועצה על זכויות קבורה המגיעות לה ביישוב, טרם עזבה לחו"ל. כעבור כמה שנים נשלח לכל המועצות חוזר מנכ"ל המשרד לשרותי דת, המחייבם לגבות סכום גבוה עבור קבורה של בני חו"ל. בית הדין הכריע, שמכיון שכוחו של יו"ר מועצה מוקנה לו מכח הרשות הממשלתית, אין תוקף להתחייבותו כאשר הרשות הממשלתית קבעה אחרת. עוד דן בית הדין אם ניתן לחייב בתביעה את השליח שהיה בדו"ד עם היו"ר עבור המשפחה, והעלה שבנד"ד מוכח שהיו"ר לא סמך על השליח אלא דרש אשרות ביצוע, ומשכך מתקבלת טענת השליח שאינו בעל דברים עם היו"ר.

לכל פסקי הדין מבית הדין דרכי תורה בראשות הגאון הרב אשר ויס

 

אחריות על סידור האולם לקראת האירוע

שמחת ברית המילה של המשפחה, הסתיימה בויכוח סוער עם בעל הקייטרינג מי אחראי לאיחורים ליקויים וחוסרים שקרו האירוע. לאחר דחיית רוב הטענות, בית הדין במודיעין הכריע בניהם ע"פ חוו"ד מומחה, שעל בעל הקייטרינג מוטלת האחריות לודא את מצב האולם אם יש צורך לסדר שולחנות וכסאות, סוג המפות וכד', אך אין מחובתו להביא מלצרים מיומנים דוקא, כיון שהענף מבוסס על עבודה צדדית מזדמנת ועם שכר נמוך, ולא יבואו למלצר אם ידרשו מהם ללמוד למלצר. בדרך הכרעת הסכום לחיוב הנתבעים, בית הדין הלך בפשרה בדרך הנוטה מעט יותר לטובתם, בהתחשב בעגמת הנפש הרבה שנגרמה להם, עליה אין לחייב מצד הדין.

לפסקים נוספים מבית הדין במודיעין

 

פועלים שהטעו זה את זה

אדם נשלח למצוא פועלים לצביעת דירה מסויימת עבור בעלי הדירה. השליח התחייב לפועלים סכום שהתברר לאחר העבודה, כגבוה בהרבה מהשכר הממוצע בשוק. בעלי הבית מסרבים לשלם סכום זה, וקבעו סכום נמוך התואם למחירי השוק. בית הדין במעלה אדומים,  דן במחויבותם של בעלי הבית לפועלים, במחויבותו של השליח ובדיני תרעומת.

לכל פסקי הדין של בית הדין מעלה אדומים - איגוד בתי הדין לממונות.


הארכת שכירות ללא חתימת חוזה

אדם שכר יחידת דיור לשנה. לקראת תום תקופת השכירות, דובר על הארכתה וחתימת חוזה, אך בפועל לא נחתם. בשנה השלישית השוכר המשיך לגור בדירה ללא כל דיבור בין הצדדים. השוכר, שרצה דירה יותר גדולה, החליט לעזוב באמצע אותה שנה. דא עקא, שלא נמצאו שוכרים אחרים. האם חייב לשלם שכירות עד תום השנה, בית הדין במצפה יריחו דן בתוקפו של חוזה שלא חודש, או במקרה שסוכם בע"פ על הארכת שכירות ללא חתימה על חוזה, מה התנאים המחייבים את השוכר והמשכיר מכאן ואילך.

לפסקים נוספים מבית הדין מצפה יריחו - איגוד בתי הדין לממונות

לכל הפסקים והתשובות מאת הרב ברוך פז - נשיא מכון פסקים.


 


פסקי דין ותשובות מענייני חג החנוכה

לכבוד חג החנוכה, ריכזנו עבורכם פסקי דין העוסקים בענייני חנוכה:

(למעבר לפסקים לחץ על הכותרת)

הניח בקבוק שמן זית של חברו תחת המיטה:

אדם דחף תיק של חברו מתחת למיטה, בלא שידע שיש בתוכו בקבוק שמן זית לנר חנוכה. בעל הבקבוק, שישן תחתיו, אינו רוצה להשתמש בו לנר חנוכה.  האם הדוחף חייב לשלם? 

לכל פסקי הדין של הרב אבישי נתן מייטליס



תנאי בחוזה שכירות האוסר הדלקת נר חנוכה בחצר:

יהודי משכיר כמה דירות הפתוחות לחצר אחת. בחוזה כתוב: אין לשוכר רשות בחצר לשום שימוש אפ' קל, מלבד מעבר לדירתו. ערב חג החנוכה, בעוד אחד השוכרים מכין חנוכיה בפתח החצר, המשכיר מעכב בעדו, בטענה לסעיף הנ"ל. האם המשכיר יכול לעכבו בשימוש לדבר מצוה? האם יכול לטעון למקח טעות? האם אדם השוכר דירה חייב לוודא יש בדירה מקום להדלקת נר חנוכה כמצוותו?

לפסקי דין נוספים מבית הדין בינת המשפט.


שמן זית שמעורבים בו שמנים אחרים:

אדם קנה שמן זית לנר חנוכה, ולאחר חנוכה גילה כי מעורבים בו גם שמנים אחרים, האם יכול לטעון למקח טעות אחר שכבר קיים בו את המצווה? ובאם נאמר שהיה כאן מקח טעות, האם יצא ידי חובת המצווה?

לכל פסקי הרב צבי יהודה בן יעקב.


נר חנוכה שהזיק:

אכסנאי השתתף עם בעה"ב בפרוטה, והדליקו נר חנוכה בחוץ. והחנוכיה גרמה לשרפה והאש יצאה והזיקה, האם המשתתף חייב בנזק?

לפסקים נוספים של הרב אהרון מיטלמן מב"ד חניכי הישיבות.


קציצת ענפים המסתירים את נר חנוכה:

אחד הדיירים, דורש משכנו לקצוץ ענפים מהעץ המסתיר את נר החנוכה המונח בחלונו. בלי לקצוץ, אין משמעות לנר בחלון ואינו יכול לקיים את מצוות פרסום הנס לרשות הרבים. האם יכול לחייב את השכנים?


מוכר שהטביע בסביבון את האות ש':

אדם הזמין סביבון מזהב מתנה לאביו לחנוכה. המוכר הטביע עליו את האות ש' במקום פ', כמנהג כמה חסידויות גם בארץ. הלקוח, שלא פירש למוכר שרוצה סביבון עם האות פ', רוצה לבטל את המקח, כי הוא מהנוהגים לכתוב פ' על הסביבון. האם יכול לטעון למקח טעות? על מי היה מוטל לברר מה לכתוב על הסביבון?

לפסקים ותשובות של הרב יצחק בירך דסקל מספרו בינת המשפט.






חדש בעולם משפט התורה

בית דין חדש בעיר אריאל

בעיר אריאל נפתח בית דין לממונות חדש תחת רשת 'לכתחילה'. בית הדין פועל במשרדי המועצה הדתית בעיר. לפנייה לבית הדין ולהגשת תביעה.  

 

כנס מליאת לכתחילה השנתי

ארגון 'לכתחילה' - מערך בתי הדין לממונות, ערך בחודש שעבר את כנס המליאה השנתי בישיבת מעלה אדומים. בכנס דנו בפרטי הגישה ההלכתית של בית הדין ובסעיפי שטר הבוררות החדש. לאחר הדיון בין הרבנים, הגיע נשיא לכתחילה הגאון הרב דוב ליאור שליט"א, שמע את הדברים והכריע בספקות, ועל פי זה נוסח מחדש שטר הבוררות. כתבה על הכנס באתר ערוץ 7.


תרומות לאחזקת האתר

אתר פסקים מהווה במה לכלל פסקי הדין של בתי הדין לממונות, עם יכולות חיפוש מקצועיות בתוך הפסקים. אחזקת האתר עולה ממון רב. ואנו זקוקים לתרומות על מנת להמשיך את הפעילות הזוהיו שותפים עימנו!

ניתן לתרום בהעברה בנקאית - בנק דיסקונט-(11)סניף רמת אשכול-(109)חן-127152, או לפנות אלינו במייל חוזר. ניתן גם להקדיש ולהנציח קרובים בעמודי הפסקים. התרומות מוכרות לצרכי מס ע"פ סעיף 46.


עוסקים בדיני תורה או בענייני חושן משפט? יש לכם דברים מעניינים לומר לציבור? יש לכם ספרים חדשים בענייני חושן משפט? נשמח שתיצרו איתנו קשר, ונפרסמם בע"ה בעדכון הבא.