בס"ד
מאמרים ועיונים
מס. סידורי:14009
שאלה על תשובה 2613 - מדוע אשה לא יורשת את בעלה
תאריך:
מחבר המאמר:
שלום לכבוד הרב
תודה רבה על התשובה, שעושה סדר נפלא, נהנתי מאוד.
שאלתי היא אם כדברי הצפנת פענח מובן לי מדוע כאשר מת הבעל הילדים יורשים לפני האישה כי אכן הילדים הם המשך של האבא ועצם מעצמיו. אך קצת תמוה לי מדוע כשאין בנים האחים יורשים לפני האישה הרי כתוב "ועזב את אביו ואמו ודבק באישתו" ועוד שנאמר שהאדם נקרא אדם רק לאחר שנישא לאישה והוא מפני שרק כעת הם גוף אחד ולכן מדוע לא שייך לראות אותה כהמשך הגדול של האדם. ואף א"ת שאישה אינה יורשת מדוע לא נאמר דהני מילי כשיש בנים מפני שהם יותר אך מניין לנו שאחי האב יותר מאישתו?
תשובת הרב יצחק בירך דסקל:
אנו רגילים לחשוב כמנהג הגויים, שהאשה היא שותפה ממש לחיים. אבל באמת על פי תורה - בעניני מממונות - האשה מעולם לא שותפה לחיים. כל הממון של הבעל הוא שלו. הקשר של אדם עם אשתו הוא רוחני. אבל לא גופני. אין לאשה קשר של זרע הבעל. ירושה תמיד הולכת לזרע של האב, ואם אין זרע אז לאביו המולידו ולזרע של אביו כו' אבל האשה אינה זרעו של הבעל. לכן אדם יכול לגרש את אשתו. ואדם יכול לשאת כמה נשים. מעולם, הקדמונים לא תמהו מדוע הילדים קודמים לאשתו. התמיה היא, מדוע הבת פחות מהבן. גם בירושה של גוי על פי תורה האשה לא יורשת את הבעל. וזה שהבעל יורש את אשתו, זה בגלל שהבעל מתחייב בכתובה לשאת בכל הוצאות הקבורה של אשתו ובתמורה להוצאות הקבורה הוא יורש את אשתו.
מנהג הערכאות שנוטלים חצי ממון הבעל לאשה זה מנהג סדום ועמורה. ויותר מזה.
שאלה נוספת,
האם בדיני ירושה יש אומדנא למי הנפטר רוצה לתת את הכסף? כלומר לדוג' כאשר יש נפטר שהסתכסך עם אחיו וברי לנו שהוא לא רוצה לתת לאחיו ונניח שגם אין לו ילדים האם אפשר לשער למי הוא רוצה לתת? כי הבנתי שכאשר הוא כותב בדיוק למי הוא רוצה לתת בצוואה אז צריך לקיים ואפילו אם הוא כותב לאישתו.
ואם הרב יוכל להסביר למה התכווין כשאמר "מנהג הערכאות שנוטלים חצי ממון הבעל לאשה זה מנהג סדום ועמורה. ויותר מזה. מהו "מנהג הערכאות"?
תשובת הרב
מנהג בתי המשפט שאשה יורשת מחצית נכסים. זה נגד התורה. אשה לא יורשת את הבעל.
אין דיני אומדנא בירושות. כי ירושה - לא המוריש - מוריש. אלא התורה.
וכל זמן שאדם לא עשה קניין ונתן מתנה למישהו אחר - ומת.
התורה מנחילה את נכסיו לפי חוקי התורה.