בס"ד


מאמרים ועיונים
מס. סידורי:659

הלכות הלוואה - תשס"ט

תאריך:
מחבר המאמר:

נענו על ידי חברי כולל הדיינות בישיבת בית אל

סימן לט

 

שאלה 1 - סעיף א:

הסבר את הסתירה שבין רב פפא במסכת בבא בתרא קעו,א לבין רב פפא בקידושין יג,ב בדין שעבודא דאורייתא.

 

תשובה: (ישראל שורץ)

קידושין יג,ב: אמר רב פפא הלכתא מלוה ע"פ גובה מן היורשין ואינו גובה מן הלקוחות, גובה מהיורשים שיעבודא דאורייתא, ואינו גובה מן הלקוחות דלית ליה קלא".

ב"ב קעו,א: "אמר רב פפא הלכתא מלוה ע"פ גובה מן יורשין ואינו גובה מן הלקוחות, גובה מן מיורשין כדי שלא תנעול דלת בפני לווין ואינו גובה מן הלקוחות דלית ליה קלא".

א"כ בקידושין מפורש ששעבודא דאורייתא ואילו בב"ב משמע ששיבודא לאו דאוריתא וגובה מהיורשין מדרבנן כדי שלא תנעל דלת בפני לווין. תוס[1] מעוררים את הסתירה שבין שני המקורות, ועונים בתירוץ האחרון (שעליו אומרים שהוא העיקר) שבקידושין מדובר לעניין קורבן[2] (ז"א: אם התחייב המוריש קרבן לפני מותו חייבים היורשים להביאו) אבל במלווה על פה שעבודא דרבנן (בתוס' בקידושין משמע שבמלוה בשטר שיעבודא דאוריתא).

הרי"ף (ב"ב פג,א מדפי הרי"ף) מסביר ששעבודא דאו' ורב פפא בב"ב רק הסביר מדוע אוקמוה רבנן אדאורייתא – כדי שלא תנעול דלת בפני לווין . וכן סובר הרמב"ם (מלוה יא,ד) "שכל נכסי הלווה תחת שיעבוד המלוה מן התורה".

בדעת הרא"ש - היש"ש כ' שלרא"ש שיעבודא דאו' כפי שהעתיק בפשיטות בב"ב קעו את דברי הרי"ף, והביא היש"ש לכך ראיות. ואילו הש"ך (סק"ב) חולק וסובר בדעת הרא"ש ששיעבודא דרבנן, אחת מראיותיו החזקות של הש"ך: הרא"ש בפ' קמא דבב"ק כ' שהסיבה שבע"ח אינו גובה מעבד שירשו היתומים מאביהם היא, כיוון שהלכה כרב נחמן שבכל מילי דרבנן עבד כמטלטלים לעניין גביה מן היתומים. וטעמו של רב נחמן הוא כיוון שס"ל ששעבודא דרבנן.

הש"ך מביא ראיות לכך ששעבודא דרבנן אך מסכם שאין הוא מכריע בין ההרים הגדולים והוי ספיקא דדינא. הנתיבות כותב שכיוון שאין הדיון אם שיעבודא דאו' נוגע כ"כ לדינא אינו מאריך בו. הגר"א מוכיח מהשו"ע מכמה מקומות ששעבודא דאו'. ובפת"ש כתב בשם שו"ת משכנות יעקב שהעיקר כסוברים ששעבודא דאוריתא.

 

הערה: בערכיןכב,א ובכתובות פו,א אומר רב פפא שהסיבה שלא נזקקים לנכסי יתומים היא, כיון שפריעת בע"ח מצוה ויתמי לאו בני מיעבד מצוה נינהו. ונחלקו גם שם הראשונים בדעת רב פפא אם שיעבוד דאוריתא, הרא"ש מסביר על הגמ' בכתובות שם שעקרונית שיעבודא דאוריתא, ורב פפא דיבר על מצוה במקרה שאין ללוה קרקעות והבריח מטלטליו או תולה אותם בעכו"ם. ובתוס' רא"ש בערכין כתב ששיעבוד מועיל מדין עריבות, והואיל והיתום קטן ואיננו חייב, ממילא פטור גם הערב. הריטב"א בכתובות שם כותב בשם ר"י שזה מצוה בעלמא דשיעבודא לאו דאוריתא.

 

שאלה 2 - סעיף א:

מהי סברתו של מ"ד שעבודא לאו דאורייתא ומה הדין אם שעבדו בפירוש האם מועיל?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

סברות מ"ד ש"ד ומ"ד של"ד:

במ"ד ש"ד יש שני הסברים רווחים.

1. היד רמ"ה והריטב"א הסבירו ששיעבוד הוא כעין קנין לחצאין כלומר המלוה ע"י ההלואה זוכה בחלק מסוים בנכסים וממילא חלק זה שייך לו כביכול מרגע ההלואה וגם אם הלוה ימכור את נכסיו לאחר עדיין יש למלוה את אותו חלק בנכס ולא פקעו זכויות הקנין וחלקו בנכס אף שנמכר לאחר. יתכן שגם הנתיבות בריש הסימן (ב) הולך בכיוון זה שכתב שהמחלוקת בין המ"ד היא האם לדמות שיעבוד לקנין ואפשר שכוונתו לקנין באופן שכתוב ביד רמ"ה.

2. הסבר אחר שמובא ביד רמ"ה הוא ששיעבוד הוא מדין ערבות (אפשר מאחר שלא ס"ל המושג של קנין לחצאין) אבל לא כמ"ד ששל"ד ששם הערבות נוצרה מכח המצוה והיא על האדם המחוייב, אלא כאן הוי נכסיו ערבים על ההלואה ולכן בכל מצב שנוכל לומר שיש כאן דעת מלוה שסומכת על הנכסים שהם ערבים (שעל דעת כן היתה ההלואה) הרי השיעבוד לא יפקע ולכן יש שיעבוד על הנכסים שנמצאים אצל הלוה –מיניה וכן יש שיעבוד אף על קרקעותיו אם מוכרם שהמלוה סמך עליהם בתורת ערבים, משא"כ אם מכר הלוה מטלטלין שם נראה לומר שמרישא לא סמך המלוה לגבות מהמטלטלין אא"כ הם ימצאו ברשות הלוה אבל הוא ידע שהלוה יכול בכל רגע להבריחם/למוכרם או ליתנם במתנה ובמצבים אלו לא סומך המלוה ומתבטלת הערבות.

ובסברת מ"ד של"ד נאמר כי הוא חולק על הדעות של המ"ד ש"ד. וכ"כ הריטב"א במפורש בקידושין שם שאין שיעבוד לחצאין. ונאמר עוד שהמושג שיעבוד מתייחס בפשטות לזכויות שיש למלוה בנכסי הלוה, כלומר יחס ממוני שנוצר בעקבות ההלואה שמעניק למלוה זכות מסויימת בנכסי הלוה. מ"ד של"ד ס"ל שלמלוה יש בעצם זכויות גביה רק מהלוה עצמו וזאת בעקבות מחויבותו של הלוה לפרוע את חובו. חיוב זה יוצר מצוה על הלוה וכעין ערבות על נכסיו, אבל זה דווקא כאשר אותם נכסים נמצאים בידי הלוה שהוא המחוייב לפרוע ולקיים את המצוה של פריעת בעל חוב, משא"כ כשהוא מוכר את נכסיו לאחר, אין הלוקח/הקונה אחראי ואינו קשור כלל אל המלוה.

ולגבי ההסבר המובא ביד רמ"ה שהשיעבוד מדין ערבות יאמר המ"ד של"ד שמה שסומך המלוה הוא רק על מה שנמצא ביד הלוה ולא על מה שיצא ממנו ע"י מכר או מתנה שם אין דין ערבות וממילא לא ישתעבדו הנכסים למלוה. (כביכול, כמו שהשיעבוד מהני לקרקע ולא למטלטלין ה"ה שיועיל רק בנכסי הלוה ולא במה שמכר הלאה.)

 

כשמתנה בפרוש להשתעבד:

נחלקו בכך הרשב"א והריטב"א. לדעת הרשב"א (גיטין נ,א) גם מ"ד ששל"ד מ"מ מועיל לשעבד בפרוש[3], וכן פסק הש"ך (סק"ב). כך מבואר גם בדברי רש"י בקידושין שביאר שלמ"ד של"ד הסיבה שבשטר כן גובים היא שהשתעבד מעצמו וכתב "כל נכסי אחראין"[4], משמע שמועיל שעבוד בפרוש, אמנם יתכן שלדעתו מועיל לפרש רק במלווה בשטר[5]. "לעומת זאת, הריטב"א כותב שלא מועיל לשעבד בפרוש מכיוון שאין קניין למחצה, וכן פסק הקצות (סק"א).

נראה שדין זה תלוי בהסברים שהובאו למעלה. להסבר ששל"ד הוא מטעם דלא סמכה דעתיה הרי אם יפרש יועיל ולהסבר שאין קנין למחצה לא יועיל אף שיפרש.

נזכיר נפק"מ נוספת בין ההסברים הנ"ל, והיא לענין שיעבוד על מטלטלין, שלטעם של ערבות לא יועיל אך לטעם של קנין למחצה לכאורה יועיל.

 

שאלה 3 - סעיף א:

שעבודא דאורייתא, האם זה גם על מטלטלין?

 

תשובה: (ישראל שורץ)

הרמב"ם (מלוה יא,ז) כותב במפורש "שהמטלטלין אינם תחת שיעבוד בע"ח מן התורה". אך הקצות (סק"א) מביא בשם הרשב"א שלמ"ד שיעבודא דאו' זה גם במטלטלין, וכן מאריך הקצות שאין הבדל מן התורה בין קרקע למטלטלין ולמ"ד ש"ד זה גם במטלטלין ולמ"ד לאו דאו' אין שעבוד מן התורה בשניהם. וכן כ' הפני יהושע (בב"ק יב) וכן למד הפנ"י בתשו רמב"ן שהביא הב"י בסימן קד'. וכן משמע מהרשב"ם (בב"ב קעה,ב ) המובא על דברי הגמ' "שעבודא דאורייתא" כתב "שנא' יוציא אליך העבוט וה"ה למקרקעי". וכן משמע בב"י בתחילת הסימן שכ' כעין דברי הרשב"ם.

היד רמ"ה בסוף ב"ב תלה שאלה זו במח' אמוראים: לעולא שלמד שש"ד מהפס' "יוציא אליך העבוט החוצה" ע"כ יש שיעבוד גם על מטלטלין (שהרי הפס' מדבר על מטלטלין), אבל רב פפא שהלכה כמותו ס"ל ששיעבוד מדין ערבות ולא מהפס' הנ"ל, ולכן אין שיעבוד במטלטלין דלא סמכא דעתו עליהם.

 

שאלה 4 - סעיף י:

אימתי נאמן אדם לטעון פרעתי, נגד פסק"ד שביד המלוה?

 

תשובה: (יונתן סרור)

ישנה סתירה בין שתי גמרות בב"מ:

בדף יז,א נאמר: "בין צא תן לו ובין חייב אתה ליתן לו, ואמר פרעתי – נאמן. אם בא המלוה לכתוב אין כותבים ונותנים לו".

מכאן משמע שאפילו לאחר שנפסק פסק הדין, אם יטען הנתבע שפרע יהא נאמן אפילו נגד פסק הדין. אמנם בפשטות נראה שאם כבר הספיק בית הדין לכתוב הפס"ד, כבר לא יהא נאמן לטעון פרעתי.

בדף טו,א נאמר: "הכא במאי עסקינן? בשעמד בדין".

מכאן לעומ"ז משמע, שלפסק דין שעדיין לא נכתב, דינו כשטר שיוצר שעבוד נכסים וממילא לא יכול יותר הנתבע לטעון פרעתי.

נאמרו בקושיה זו מספר תירוצים:

1. הרי"ף מחלק בין ציית דינא ללא ציית דינא: אם הלוה ציית דינא נאמן לטעון פרעתי, אבל בלא"ה לא.

יש שני פשטים ברי"ף:

א. הרמב"ם מפרש שכוונתו היא, שאם ב"ד הזמינו הלוה לדין ובא, יש לדין זה מעמד של ב"ד וזה נקרא לא ציית דינא מפני שהיו צריכים להזמינו, וכבר לא נאמן לטעון פרעתי לאחר שנפסק הפסק אע"פ שעדיין לא נכתב, ויגבה המלוה ממשעבדי, כגמרא בסנהדרין כט,ב.

וזה פשט הסוגיא בדף טו,א.

לעומ"ז אם לא התקיימו כל התנאים של ישיבת בי"ד, ממילא אין לפסק מעמד של ב"ד וזה נקרא ציית דינא מפני שבא מעצמו בלי תביעה, ויהא נאמן הלוה לטעון פרעתי, וממילא לא יגבה המלוה ממשעבדי. וזהו פשט הסוגיא בדף יז,א.

ונחלקו האחרונים בדעת הרמב"ם בכה"ג שכתבו ב"ד הפסק דין כאשר לא הזמינו אותו:

למרדכי, לטור ולש"ך, כיוון שהפסק אינו כשטר ממילא נאמן הלוה לטעון נגדו פרעתי.

לגר"א, לעומ"ז, בין אם הזמינו אותו ובין אם לא הזמינו אותו, לא נאמן הלוה לטעון פרעתי נגד פסק דין, והגמרא בסנהדרין מדברת לכתוב אחר שיצאו מבי"ד, אולם כאשר לא יצאו מבי"ד בכל מקרה ניתן לכתוב.

ב. בעה"ת בשם הראב"ד (מובא בש"ך ס"ק כה) וכן הרא"ש בב"ב (פ"א סי' ט) פירשו את הרי"ף כפשטותו שאם כאשר פסקו לו ציית דינא ואמר שישלם נאמן לטעון פרעתי וזה פשט הסוגיא בדף יז ע"א. אבל אם לא ציית דינא ושמטו אותו לשלם לא נאמן לטעון פרעתי וגובה ממשעבדי בגלל שיש לזה קול. וזה פשט הסוגיא בדף טו.

2. הר"ן (מובא בנ"י בב"מ דף ו,א) והנ"י בסנהדרין (דף ח,ב מדפי הרי"ף) מחלקים בין אם ב"ד כתבו את הפסק דין או לא:

אם ב"ד כתבוהו, ממילא יש לו דין שטר, בין לענין משעבדי ובין לענין זה שלא יכול לטעון פרעתי נגדו.

לפ"ז, צ"ל שבדף טו מדובר שכתבו הפסק דין, ובדף יז מדובר כאשר לא כתבוהו, ולכן נאמר שם שאם יצא הלוה מב"ד כבר וחוזר המלוה ומבקש שיכתבו, א"א יותר לכתוב, דחיישינן שמא פרע. אמנם אם יתברר על ידי עדים שלא פרע, כותבים ודינו כשטר, שיש כח לב"ד לכתוב ולהפוך מלוה ע"פ למלוה בשטר.

3. לרש"י, לראבי"ה, למהר"ם במרדכי ולרא"ש החילוק הוא בין טענת פרעתי לבין שעבוד קרקעות אלא שיש חילוק ביניהם:

הראבי"ה במרדכי כתב שאין לפסק דין, אפילו אם נכתב, דין שטר, וממילא נאמן לטעון נגדו פרעתי, אלא הסיבה שכתבוהו היא רק כדי לברר מי חייב ומי פטור. אמנם, אם יצא הנתבע מב"ד ועדיין לא נכתב הפסק, אע"פ שאין לפסק"ד דין שטר, אין כותבין לתובע את הפסק מפני דהוי מחזי כשיקרא. זהו פשט הסוגיא בדף יז ומאידך גובה ממשעבדי אפילו לא נכתב וזה הפשט בדף טו.

הרא"ש והטור פירשו שאע"פ שאין לפסק-דין דין שטר לעניין שלא נאמן לטעון פרעתי, בין אם נכתב או לא, על ידי כתיבת פסק הדין יכול התובע לגבות ממשעבדי אלא שיצטרך להביא ראיה שלא שולם אותו הפסק כדי לממש את שעבודו, ולכן אם מבקש התובע שיכתבו לו את הפסק אין כותבים לו, דאם נכתוב יוכל לגבות ממשעבדי. הגמרא בדף טו. דנה על השיעבוד והגמרא בדף יז מסייגת שאפשר לגבות השיעבוד רק אם כתוב ולכן הבי"ד כותבים רק אם ברור שלא נפרע. כגון, על ידי הודאתו או על ידי עדים.

המהר"ם במרדכי, מחלק אף הוא בין טענת פרעתי לבין שעבוד קרקעות:

פסק דין לעולם גובה ממשעבדי, וזהו פשט הסוגיא בדף טו, אלא שלענין פרעתי תלוי:

כל עוד שלא נכתב הפסק"ד, נאמן הנתבע לטעון שפרע, אבל אם כבר נכתב אינו נאמן יותר לטעון שפרעו. ממילא אם יצאו שניהם מב"ד ודורש התובע שיכתבו לו פסק"ד אין שומעין לו, דחיישינן שמא פרעו מאז שיצאו, אא"כ מתברר שלא פרעו. וזהו פשט הסוגיא בדף יז.

רש"י מפרש שהסוגיא בדף טו מדובר בשיעבודים ופסק דין גובה ממשעבדי אפילו לא נכתב ולעניין פרעתי סובר שנאמן לומר פרעתי נגד פסק דין אפילו אם כתבו אותו ולכן בי"ד כותבים אותו אפילו לאחר זמן, מפני שעיקרו של פסק דין הוא רק לברר מי חייב ומי פטור. ומה שכתוב בדף יז שאם יצא מבי"ד כבר לא כותבים, מדובר שם באדרכתא (זו הבנת הב"י בדעת רש"י אבל הש"ך חולק על כך).

 

לעניין הלכה:

1. הטור פוסק כרא"ש הנ"ל שנאמן לומר פרעתי נגד פסק דין אפילו כתוב, ולעניין גביה משעבוד קרקעות, אם הפסק כתוב גובה, ואם לא לא. ולכן אם יצאו מבי"ד כותבים את הפסק רק אם ברור שיש ראיה שלא נפרע.

2. המחבר פוסק כרמב"ם שאם הזמינו לדין ומתקיים כללי בי"ד, יש לפסק דין כח של שטר ואפילו אם לא נכתב, ואם לא הזמינו אין לזה כח של שטר כלל. ואם בכל זאת נכתב, בזה המחבר פוסק בסעיף י כהבנת הגר"א בדעת הרמב"ם שכתיבת פסק דין מועילה, ולכן אפילו אם לא ישבו מתחילה כב"ד ולא הזמינום לדין אם כותבים הב"ד את הפסק לתובע ומחזיק בו, אין הנתבע נאמן יותר לטעון שפרע, דכמאן דנקיט שטרא בידיה דמי, שיכול לומר שטרך בידי מאי בעי.

הרמ"א מסייג עפ"י תשובת הגהות מיימוניות שאם הלווה איחר כמה ימים עם הפסק דין ולא תבעו, מדשתק כולי האי חזקה שנפרע.

3. הרמ"א בסעיף י פוסק בלשון יש חולקים שנאמן לטעון פרעתי נגד פסק דין כתוב, ובסעיף ט פוסק שבכל זאת בי"ד לא כותבים לו פסק דין לאחר זמן או מפני שזה מחזי כשיקרא (סמ"ע) או מטעם זילותא דבי"ד (ש"ך) וזה כשיטת הראבי"ה במרדכי הנ"ל.

4. הש"ך פוסק כר"ן שדווקא אם לא נכתב הפסק דין נאמן התובע לטעון פרוע ואינו גובה ממשעבדי, אבל משנכתב אינו נאמן יותר ויגבה ממשעבדי, מפני שיש לב"ד כח להפוך מלוה ע"פ למלוה בשטר. ולכן אם יצאו מבי"ד לא יכתבו פסק דין אלא אם כן אפשר לברר שלא נפרע בינתיים.

5. המחבר בסימן עט (סע' יג) פוסק את דברי הראב"ד הנ"ל, שאם יצא מבי"ד בלא ציית דינא ושמטוהו, לא נאמן לומר פרעתי וגובה ממשעבדי, ומדובר כשלא התקיימו כל התנאים של הזמנה לדין, שאם התקיימו המחבר פוסק כרמב"ם, כנ"ל מספר 2, שיש לפסק דין דין שטר אפילו אם ציית דינא.

 

שאלה 5 - סעיף יז:

ראובן שאמר לשמעון שילוה לו אבל ביקש ממנו שיכתוב לו תחילה שטר הלוואה.

א. כתב לו שמעון שטר שחייב לו, האם כופים את ראובן להלוות לשמעון?

ב. אם יכול המלוה לחזור בו, האם חייב לשלם ללווה את דמי השטר?

 

תשובה: (יונתן סרור)

א.

נאמר בב"ב קסז במשנה: "כותבין שטר ללוה אע"פ שאין מלוה עמו" ופרשב"ם: להיות השטר מזומן בידו לתת למלוה כשילוה לו מעות.

נחלקו הראשונים בהבנת הגמרא:

1) הרשב"א מביא מכאן ראיה למצב שאדם מתחייב להלוות לחברו, ואומר לחברו שיכתוב לו שטר שהוא חייב לו , שאם רוצה יכול המתחייב לחזור בו , ולא יוכל הלוה לכופו בשטר שבידו שילוה לו. ראיתו היא שאם נאמר שהלוה יכול לכוף את המלוה להלוות לו, איך כותבים שטר ללוה אע"פ שאין מלוה עמו, הרי יטען הלוה שהמלווה מסכים להלוות ויכתבו לו שטר ויוכל עם שטר זה לכוף אותו להלות לו! אלא ע"כ, שאם כותבים ללוה , זה בגלל שלמרות השטר יכול המלוה לחזור בו ולא להלוות.

2) אמנם, הרמב"ן והר"י מג"ש חולקים על הרשב"א, וסוברים, שאם הלוה כתב שטר למלוה על פי צווי המלוה שאמר לו לכותבו, יכול הלוה בכה"ג לכוף אותו להלוות לו, דמשעה שכתב הלוה את השטר זכה המלוה בשעבודו על הלווה וממילא אינו יכול לחזור בו.

(ועיין בנתיבות שכתב שכל המחלוקת בין הראשונים היא דווקא בשטרי אקנייתא, כמוכח מב"מ יג,ב על המשנה בב"ב, דהיינו שהלוה מקנה למלוה נכסיו בין אם ילוה ובין אם לא ילוה ממנו, שיכול המלוה לגבות מהם מאותו יום, אבל בשטר הלוואה רגיל לכ"ע אינו חייב).

לפ"ז אפשר לתרץ את קושיית הרשב"א דלעיל, ולומר שרק כשכתוב בו שהעדים ידעו שהמלוה ציוה לכתוב השטר אז מתחיב המלוה להלוות, דבלא"ה, אע"פ שטוען שעשה זאת ע"פ צווי המלוה אינו נאמן, דכל אחד יוציא שטר על חברו ויטען שהמלוה ציוהו לכתוב.

ממילא לא קשה מהגמרא דמה שכותבים שטר הקנאה ללוה אע"פ שאין מלוה עמו, היינו דווקא כשאין בו עדות שהמלוה ציווה לכתוב, דבכה"ג אין המלוה מתחייב להלוות, שיכול לומר שלא מדעתו נכתב השטר.

3) הקצות והנתיבות מסבירים את סברת הרמב"ן:

בזמן שיש ללוה שטר בידו עוד לפני ההלואה, נכסיו כבר משתעבדים למלוה, וכמו שלוקח שעשה קנין לקנות דבר אינו יכול לחזור בו, אלא המוכר יכול להכריחו לקנות ולתת לו מעות עבור המקח, ה"ה הכא, שהלוה יכול להכריח את המלוה להלוות, דהיינו לשלם תמורה עבור השעבוד שקנה.

אמנם נראה שהרשב"א יחלק בין מכר להלואה, שדווקא במכר משעת קנין, החפץ עובר לרשות הקונה, וממילא אינו יכול יותר לחזור בו ולכן המוכר יכול לכופו לשלם, אבל בשעבוד, הנכסים המשועבדים עדיין ברשות הלוה, ומה שהמלווה יכול לגבות מהם זה רק לאחר ביצוע ההלואה, ולכן שאני הכא, שאין הלוה יכול להכריח המלוה להלוות לו.

4) הש"ך  מביא ראיה אחרת לרשב"א:

נאמר בב"מ צט,א: "אמר רב הונא השואל קורדום מחברו וביקע בו קנאו, לא ביקע בו: לא קנאו. למאי? לחזרה: ביקע בו לא מצי משאיל הדר ביה, לא ביקע בו מצי משאיל הדר ביה".

מכאן ראיה, שאע"פ שלענין אונסין, משעת משיכה מתחייב השואל, ונשתעבדו נכסיו למשאיל, לענין חזרה, כל שלא ביקע בו, יכול עדין המשאיל לחזור בו! וא"כ ה"ה נמי בנד"ד, אע"פ שמשעת כתיבת השטר, משעבד הלוה את נכסיו למלוה, כל שלא הלווה המלווה בפועל, יכול לחזור בו מהלואה, ואין הלוה יכול לכופו להלותו.

הנתיבות והקצות הנ"ל דוחים ראיה זו, וכותבים שהקנאת השעבוד למלוה מחייב תמורה ללוה, היינו חיוב גברא ליתן הלואה או להשאיל החפץ, אבל אין הקנאת השעבוד יכול לעשות מעשה קנין לקנות הקרדום בקנין כסף או חליפין, וממילא השואל לא קנה הקרדום. ולכן המשאיל יכול לחזור בו מהשאלת הקרדום הזה שלא ביצע בו קנין. מיהו המשאיל יהיה חייב להשאיל לו קרדום אחר מצד החיוב גברא. ובר מן דין צ"ע על הש"ך שכתב שיש שעבוד נכסים משעת שאלה, כאשר השו"ע פוסק בסי' שמא,ד כרב פפא בב"ק קיב., שנכסים רק משתעבדים משעת אונס או משעת פשיעה?!

5) לעניין הלכה:

המחבר מביא בסימן לט, בסתם את שיטת הרשב"א שהמלוה יכול לחזור בו, ואין הלווה יכול לכופו להלוות, אמנם הרמ"א מסייג דבריו וכותב שהנ"מ דווקא בלא משכון, אבל אם אמר לו שמלוה לו על המשכון, אם קיבל המשכון אינו יכול יותר לחזור בו. ובסימן רל"ח הביא המחבר את שיטות הרמב"ן והר"י מג"אש שאינו יכול המלוה לחזור בו.

אמנם נראה שאין חולק על הרמב"ן בסימן רל"ח, ששם הקנה לו קנין ממש, וברור אפי' שחייב לשלם תמורה ואינו גרע ממשכון שלכ"ע חייב ליתן תמורה כמו שכותב הרמ"א כאן! ולכן הטור שהכריע בסי' לט נגד הרמב"ן, הביא ג"כ שיטת הר"י מיגש ורמב"ן שם בסתם. ולא נמצא חולק על הרמב"ן בסי' רל"ח.

הש"ך מכריע כרשב"א וכפסק המחבר כאן.

 

ב.

הסמ"ע מביא את הע"ש שפוסק שלרשב"א ושו"ע חייב המלוה לשלם ללוה את דמי השטר מדינא דגרמי. וכתב הפת"ש והתומים להוכיח שהנ"מ דווקא אם הלוה כתב את השטר מדעת המלוה, שאז חייב מדינא דגרמי, אבל בלא"ה אינו חייב.

סימן מ

 

שאלה 1:

באיזה אופנים יכול אדם להתחייב ממון לחבירו, אע"פ שאינו חייב לו כלום? ציין את דעת הרמב"ם והמחבר בנידון ומקורו בגמרא, מהי דעת רש"י ושאר הפוסקים בזה?

 

תשובה: (ישראל שורץ)

בכתובות קא,ב נחלקו ר"ל ור' יוחנן לגבי האומר לחבירו "חייב אני לך מנה" לר"ל פטור, לר' יוחנן חייב, ואומרת הגמ' שאם אמר אתם עדי לכו"ע חייב, והמחלוקת היא שבמקום לומר "אתם עדי" א"ל חייב אני לך מנה בשטר, לר"י חייב ולר"ל פטור. לכו"ע הלכה כר"י, אלא שנחלקו הראשונים במה עוסקת הסוגייא:

לרש"י - הסוגייא עוסקת בהודאה ולא בהתחייבות, וא"כ אין דרך להתחייב ללא קניין (כך הסביר הב"י ברש"י, אבל תוס' הסבירו ברש"י שאפשר בכת"י בלי קניין). ולכן אומר הב"י, שלרש"י, אם יבואו עדים שבאמת לא חייב לו – פטור, אע"פ שמסר השטר.[6]

לר"ת רמב"ן ורשב"א - הגמ' עוסקת בהתחייבות חדשה של מה שלא היה חייב לו קודם, וכותב לו את ההתחייבות בכתב ידו בשטר. אבל תחילת הגמ' שאמרה שכשאומר "אתם עדי" חייב לכו"ע, דיברה בהודאה ולא בהתחייבות, דאין התחייבות באמירה בלבד.

רמב"ם שו"ע ורמ"א - כל הגמ' מדברת בהתחייבות: כשאומר "אתם עדי" זה התחייבות לכו"ע, וכשאומר "חייב אני לך מנה בשטר" נחלקו ר"ל ור"י אם המילה "בשטר" היא כמו "אתם עדי", ונפסק כר"י שזה כ"אתם עדי" ונוצרה התחייבות. וכן אפשר להתחייב בכתיבת שטר.

לסיכום:

לרש"י - אין התחייבות בלי קניין.

לר"ת רמב"ן ורשב"א - אפשר להתחייב בכתיבת ידו בשטר.

לרמב"ם - אפשר להתחייב אפי' באמירה בלבד של "אתם עדי" או "חייב אני לך מנה בשטר", וכן בכתיבת שטר.

דעת הרי"ף: רא"ש ורמב"ן - הרי"ף כר"ת. ה"ה וב"י - הרי"ף כרמב"ם.

השו"ע והרמ"א לא הביאו כלל את החולקים על הרמב"ם ותמהו על כך הסמ"ע והש"ך.

הקושי שבדברי המחבר הוא, איך נוצרה התחיבות, הרי צריך קניין בד"כ כדי להחיל חיוב ?

הכ"מ הביא מקור לרמב"ם של סימן מ' את הגמ' של איסור גיורא ב"ב קמט,א. והקצות מסביר שיש כאן קניין: קניין אודיתא.

המקור בגמרא לאודיתא: ב"ב קמט,א הגמ' אומרת שאיסור גיורא הקנה לרב מרי בנו מעות שלו שהיו אצל רבא ע"י כך שהודה שהם של רב מרי. והסבירו התוס' שע"י האודיתא נקנים ממש המעות. וכתב הנ"י על הגמ' הנ"ל "אמר המחבר מהא דלודי איסור כתבו חכמי פרובינציא והריטב"א בשם רבו ז"ל דכל שמחייב עצמו בלשון הודאה מהניא, אע"ג דידענן דלא היה מחייב ליה מעיקרא הוא מחייב, כן כתבו התוס' בכתובות". הפת"ש מביא נוב"י שאודיתא זה קניין טוב יותר מכל הקניינים.

האם צריך עדים לקניין אודיתא? הקצות סובר שכן, דאל"כ לא הוי הודאה דיכול לטעון משטה הייתי. הנתיבות והפנ"י סוברים שלא.

הקצות מדגיש שהלשון צריכה להיות "אני חייב" ולא "אני מתחייב", דבלשון 'מתחייב' אין הודאה. ולכן בסימן ס' סעיף ו' לגבי לגבי לשון 'מתחייב' כתב השו"ע שצריך קניין.

הנתיבות אומר שאודיתא מועילה לכו"ע, אמנם כאן לא מדובר בלשון הודאה אלא בלשון התחייבות, ובכך נחלקו, שלרמב"ם אפשר להתחייב ללא קניין והחולקים סוברים שאי אפשר.

הערת הרב ברוך פז: ברמב"ם והשו"ע מפורש שהחיוב הוא מדין ערב "כמו שישתעבד הערב" ואין אזכור כלל לאודיתא, והרמב"ם הביא דין אודיתא רק לעניין שכ"מ. וכן מפורש ב'אבן האזל'. וכן הרבה ראשונים פירשו את הגמ' של איסור גיורא מדין הודאה ולא מדין אודיתא, וגם אלו שפירשו מדין אודיתא רובם הסבירו שזה דוקא בשכ"מ.

 

לגבי סעיף ב – ראה לקמן סימן סט לגבי שטר שנמסר בעדים.

סימן מא

 

שאלה 1 - כללי:

נמחק שטר חובו או עומד להימחק או שאבד השטר, האם עדי השטר או בי"ד או עדים אחרים יכולים לכתוב שטר אחר?

 

תשובה (ישראל שורץ)

משנה בב"ב קסח,ב: "מי שנמחק שטר חובו מעמיד עליו עדים ובא לפני בי"ד ועושים לו קיום: איש פלוני נמחק שטרו שזמנו ביום פלוני, ופלוני ופלוני עדיו".

הטור הביא מחלוקת בפי' "מי שנמחק שטר חובו": מהרשב"ם למדו שנמחק לגמרי, ואילו ר"י פי' שבלה השטר (ואז העמיד עדים לפני שנמחק לגמרי, ואותם עדים מעידים אח"כ בבי"ד מה היה כתוב בשטר). וכדעת ר"י פירשו הרמב"ם, הרא"ש ורי"ו. הטור כתב שמסתבר כרשב"ם. הב"י כתב שאין מח' לדינא ולכו"ע גם כשנמחק לגמרי, אם יש עדים מה היה כתוב בשטר יכולים בי"ד לכתוב שטר אחר (אלא שהרמב"ם דיבר בהווה, דבד"כ אם נמחק לגמרי אין עדים שיודעים מה בדיוק היה כתוב בו).

המחבר הביא את לשון הרמב"ם "שבלה השטר", והרמ"א הביא בי"א את הרשב"ם שאפי' אם נמחק לגמרי כותבים שטר אחר. והעיר הסמ"ע כדברי הב"י לעיל שאין מח'.

 

האם דוקא בי"ד או גם עדים יכולים לכתוב שטר אחר?

כתבו הרמב"ם, הטור והמחבר שדוקא בי"ד יכולים לכתוב שטר אחר אבל לא העדים שהרי המשנה אומרת "ובא לפני בי"ד ועושים לו קיום". והטעם הוא: כיון שהעדים כבר עשו שליחותן פעם אחת (הב"י הביא טעם זה בשם רי"ו וכ"כ התרומות בשם הראב"ד. אך התוס' בב"ב קעא,א כתבו שהטעם הוא כיון שמיחזי כשטר מוקדם).

אין הבדל בין עדי השטר לעדים אחרים לעניין זה (אך בב"י הביא ת' רא"ש שעדי השטר יכולים לכתוב שטר אחר כשידוע להם שאבד ולא נפרע).

וכתבו התרומות ונפסק בשו"ע שדוקא כשיש עדים שנמחק באונס, דאל"כ חישינן שפרעו ולכן מחקו או לא שמר כראוי שלא ימחק.

ואומרת הגמ' ונפסק בשו"ע שבי"ד צריכים לקרוע השטר הראשון כשמעתיקים אותו. וכתב הרמ"ה והביאו השו"ע שבי"ד צריכים לכתוב בשטר החדש שקרעו את השטר הראשון.  לפי הסמ"ע זה לעיכובא כי חוששים לשיכחה, ולפי הש"ך לא חוששים לשיכחה אלא כותבים כך כדי שלא יסתפקו אח"כ אולם אין דין זה לעיכובא.

 

אבד השטר

הבריתא אומרת ב"ב קסח: "הרי שבא ואמר אבד שטר חובי אע"פ שאמרו עדים אנו כתבנו וחתמנו ונתנו לו, אין כותבים את השטר. בד"א בשטרי הלואה אבל בשטרי מו"מ כותבים חוץ מן האחריות שבו".

טעם החילוק: במכר אין חשש שיגבו את הקרקע עוד פעם כיון שזו אותה קרקע וכותבים בשטר אותו תאריך, משא"כ בחוב שיכול לגבות פעמיים.

א"כ מפורש שאסור לכתוב שט"ח שאבד. אעפ"כ מובאים בשו"ע מקרים שכן כותבים: א. כשעדים מעידים שנשרף (ת' רא"ש). ב. כשנאבד מיד אחר, דאז אין חשש שימצאנו ( ת' רא"ש ). ג. כשהלווה במדינת הים וחושש המלוה שאם יוליכנו אליו יאבד השטר, כותבים בי"ד העתק למלוה והמקור נשאר שמור בבי"ד, ואם נאבד למלוה ההעתק נותנים בי"ד למלוה את המקור (תרומות בשם יש מורים).

כשנאבד השטר בעדים: השו"ע פסק כתשובת הרא"ש שלא כותבים (דחיישינן שימצא את השטר שאבד). הש"ך כתב שלרשב"ם, רמב"ם וראב"ן כן כותבים דלא חיישינן שימצא שטר שאבד אך למסקנה כותב הש"ך שלא פליגי: הרא"ש והשו"ע דיברו כשלא הודיעו למלוה שכותבים עוד שטר ולכן לא נזהר לקחת שובר, והרמב"ם והרשב"ם וראב"ן דיברו כשכן מודיעים, ואין מח' למעשה.

 

שטר מכר שנמחק או אבד

בגמ' הנ"ל ראינו מפורש לגבי שטר מכר שאבד שאפשר לכתוב אותו שנית, אלא שצריך לכתוב על השטר החדש שהוא אינו נועד לגביה לא מבני חרי ולא ממשועבדין. וכן נפסק בטור ובשו"ע לגבי שטר מכר שנמחק שאפשר להעתיקו בלי לקרוע את השטר המקורי (והביא הב"י את הגמ' הנ"ל כמקור לכך). והביאו הב"י והש"ך (ס"ק ז') ת' רשב"א שהעדים יכולים לכתוב שטר זה בעצמם ואין צורך בבי"ד לשם כך,וזה ע"פ הגמ' ב"ב קע"א,א שעדים כותבים אפי' עשר שטרות על שדה אחת. הערת הרב ברוך פז שליט"א: אמנם נכון שכן דעת הרשב"א, אך הרמ"א בסימן מט,ו הביא מח' האם שייך בשטרות דין של כבר עשו שליחותן, דלרשב"א אין בעיה אך לר"ן יש, ולגבי הגמ' שהביא הש"ך: הנמו"י על הגמ' בדף קסח,ב הסביר את הגמ' בדף קעא,א דוקא בשטר שמראש לא היתה בו אחריות נכסים, אבל שטר שהיתה בו אחריות נכסים רק בי"ד יכולים לכתוב.

 

שאלה 2א - סעיף ג:

אדם שבא ורוצה שיכתוב לו עותק לשטר, מתי כותבין לו, ואיזה חשש יש בזה?

 

תשובה: (יונתן סרור)

אפשר להבין שאלה זו בשני אופנים: או שמדובר באדם שיש לו שטר מתוקן ומבקש מבי"ד לכתוב לו עותק וכגון שנוסע למדינת הים וחושש שמא יאבד לו ולכן רוצה עותק, ואפשר להבין שמדובר באדם ששטרו נפסד ומבקש מבי"ד שיכתוב לו שטר חדש.

 

כתיבת שטר שנפסד

צריך לחלק את הדיון לשני סוגי שטרות: שטרי מתנה או שטרי מקח בלא אחריות, ושטרי חוב:

א. בשטרי מקח, ושטרי מתנה ללא אחריות, שאינם עומדים לגוביינה אלא לראיה בלבד כותבים להם העתק:

יש בזה שני מקורות

1. בב"ב קעא,א: "והא אמר רב יהודה אמר רב: עדים כותבים אפילו עשרה שטרות על שדה אחת?!" ופרשב"ם שם:

מי שאבד שטרו ואמר לעדים כתבו לי אחר: חוזרין וכותבין אפילו עשרה שטרות אם אבדו זה אחר זה?! ומתרצת הגמרא:

רב יוסף אמר: בשטר מתנה ופרשב"ם: "לעולם אין כח בידם של עדים לחזור ולכתוב שטר אחר לגבות מלקוחות, וכי קאמר רב יהודה אמר רב, הנ"מ בשטר מתנה שאין בו אחריות, דכיון דהכל יודעין שנותן לו השדה, למה לא יכתבו לו שטר מתנה,  להיות בידו לעדות דתיקו ארעא בידיה".

ורבה סובר שטר מכר שאין בו אחריות. מכאן שאפשר להעתיק שטר שאינו עומד לגוביינא.

2. בב"ב קסח,ב: "ת"ר: הרי שבא ואמר: אבד שט"ח... אין כותבין לו את השטר. בד"א? בשטרי הלוואה, אבל שטרי מו"מ כותבין חוץ מן האחריות שבו" ופרשב"ם שם: אם אומרים עדים כתבנו ונתנו לו: כותבין לו אחר חוץ מהאחריות שבו, מאחר שאמת הדבר שזה הקרקע קנוי לו, והוא ירא פן ישתקע הדבר, ויערערו עליו שלא כדין: כותבין לו שטר מקח בלא אחריות...

רואים ששטרות אלו שאינם אלא לראיה מותר לכתוב העתק הואיל ואינם אלא לראיה, וכך פסק המחבר (סוף סע' א) וברמ"א (סע' ג). מיהו אפשר לכתוב העתק רק במקום צורך כגון שבעל השטר טוען שנאבד  כמו שכתב הרמ"א בסע' ג. אבל בלי צורך לא מעתיקים שום שטר ועיין ב"י (סימן מט מחודש ב-ג) דיון אם צריך בי"ד להעתיק שטרות או לא ויוצא ששטרות שלא היתה בהם אחריות מלכתחילה לכו"ע לא צריך בי"ד כמו שכתב הנימו"י על הגמרא בב"ב קעא,א הנ"ל. אבל שטר שהיה בו שיעבוד ועכשיו באים לכתוב בלי שיעבוד, לפי הר"ן צריך בי"ד ולפי הרשב"א לא צריך בי"ד ודעות אלו מובאות ברמ"א (מט,ו).

ב. בשטרי הלוואה, או כל שטר אחר שיש בו אחריות:

בכה"ג צריך לחלק את הדיון בין אם השטר עומד להמחק לפנינו או שיש עדים שנשרף, לבין אם המלווה טוען שהשטר אבד לו אבל אין עדים:

1. אם השטר עומד להמחק, והמלוה רוצה לקבל עותק מאותו שטר כדי להגבות בו:

נאמר ב"ב קסח. "מי שנמחק שט"ח: מעמיד עליו עדים ובא לפני ב"ד ועושין לו קיום" ונחלקו האם מדובר שכבר נמחק לגמרי (רשב"ם), או שעומד להמחק (רמב"ם). וכתב הגר"א שאין נפק"מ ביניהם, אלא בשניהם כאשר מביא השטר לבי"ד כבר נמחק, ולכן בא לבי"ד עם עדים שראו מה שהיה כתוב בו וראו שנמחק, כדי שבי"ד יכתבו לו קיום ושיכול ע"י לגבות מבע"ח.

וענין הקיום הוא שיכתבו הבי"ד בשטר: שהוציא המלוה לפנינו שטר שנמחק וכתבנו לו שט"ח זה במקומו.

אלא שמוסיף המחבר תנאי נוסף כדי לסלק את החשש שמא יגבה פעמיים את חובו : שצריך לקרוע את השטר הראשון ולכתוב בקיום שקרעו אותו, דאל"כ, חיישינן שמא ילך לב"ד אחר ויעשו לו קיום אחר, וגיבה ויחזור ויגבה. וכתב הש"ך ע"ז, שזה מוכח מהש"ס דבעינן שב"ד יקרעו הראשון, שכך נאמר בב"ב קע,ב: "ב"ד מקרעין השטר (שנפרע מקצתו) וכותבין לו שטר אחר מזמן ראשון".

(אגב, בכל שטר אחר שיש בו אחריות ועומד להמחק ,כגון במתנה באחריות או בשטר מו"מ; לא חייבים לקרוע את הראשון, אלא מספיק לכתוב בשטר השני ששטר זה נכתב רק לראיה ולא לגבות לו ממשעבדי ואפילו לא מבנ"ח, אלא רק כדי להעמיד השדה ביד המקבל מתנה או ביד הלוקח , שלא יוציאו הנותן או המוכר מידם.)

ב. אם המלוה בא לב"ד שיכתבו לו שטר אחר, וטוען ששטרו נאבד או נשרף:

נאמר בב"ב קסח,ב: "ת"ר הרי שבא ואמר אבד שט"ח, אע"פ שעדים אומרים אנו כתבנו וחתמנו ונתנו לו: אין כותבין לו את השטר. בד"א בשטרי הלוואה".

ונחלקו הראשונים בטעם הדבר למה אין כותבים לו את השטר:

הרשב"ם (קסח,ב ד"ה בשטרי הלואה) כותב: "שמא לא אבד הראשון, א"נ: דלמא חזר ומצאו, וטריף והדר טריף". כלומר שהחשש הוא שמא לא נאבד ואם נאבד שמא ימצאנו.

הרא"ש בשו"ת גם כתב כך (מובא בשלט"ג דף עח,ב מדפי הריף אות א) "ובתשובה אחרת כתב: אפילו נאבד בעדים: אין כותבין לו, דשמא ימצאנו, אא"כ העדים מעידים שנשרף".

כלומר שאף הוא ס"ל שהסיבה שאין כותבין לו אחר היא שמא ימצאנו.

לרמב"ם (מובא בשלט"ג שם) הסיבה היא: "שאנו חוששין שמא פרעו ולפיכך קרע השטר", כלומר, שבכל שטר שאבד חוששין לפרעון.

וניתן להסביר את סברתם:

לרא"ש כיוון שישנה חזקת חיוב, אין סיבה לחשוש מעצמנו לפרעון, אא"כ הלוה בעצמו יטען כך בברי.

לרמב"ם אע"פ שישנה חזקת חיוב חוששין לפרעון, אא"כ יש רעותא, כגון שהלוה אומר איני יודע היכא שהוי ליה למידע, שאז מעמידים על חזקת חיוב.

הנפק"מ ביניהם היא: אם יבואו עדים שראו שהשטר נשרף או נקרע:

לרא"ש כיוון שיש ראיה ברורה שנשרף, אין יותר חשש שמא ימצאנו ויגבה שלא כדין , ובכה"ג ניתן לכתוב לו שטר אחר.

לרמב"ם אע"פ שיש עדים שהשטר הראשון נשרף, עדיין חיישינן שהסיבה שנשרף היא מפני שכבר נפרע, דבל"ה היה שומר עליו שלא ישרף.

לכן לשיטתו צריך שידעו עדים  שנשרף באונס גמור, לפי שרק בכה"ג ניתן לכתוב לו שטר אחר.

ובענין אם אבד השטר בעדים, האם דינו כנשרף או נקרע:

מהרשב"ם (קסח,ב ד"ה אבד) משמע שדווקא אם אין למלווה עדים שאבד שטרו, אך אם יש לו עדים כותבים לו אחר ואין חוששין שמא ימצאנו ויגבה פעמיים (כמו בנשרף) וכתב הש"ך שכך משמע נמי מהרמב"ם, שאם ידוע בעדים שאבד ולא פרעו, כותבים לו שטר אחר (ודווקא שמעדים שנאבד באונס).

אמנם לרא"ש אפילו אם יש עדים למלוה שאבד, אין כותבים לו אחר עד שידעו שאבד באור, דהיינו שאופן שאין יותר חשש כלל שמא ימצאנו, אבל בלא"ה חיישינן.

וכתב הש"ך שאין פלוגתא ביניהם, אלא לרא"ש מדובר כאשר רוצים לכתוב שטר אחר ללא ידיעת הלוה, דבכה"ג יש לחשוש שמא ימצאנו, ויתבע המלוה תחילה בגוף השטר הראשון ויחזירו אותו ללוה, והלוה לא יזהר בו לדרוש שובר, ואח"כ יתבענו המלוה בשטר אחר. לעומ"ז,  לרמב"ם מדובר שנאבד בעדים ומודיעים ללוה  שכותבים לו שטר אחר, דבכה"ג ידע הלוה להיזהר ולדרוש שובר, ולכן אם ישנם עדים אפשר לכתוב שטר אחר כאשר טוען המלוה שנאבד, שהלוה יזהר בשטר הראשון.

עוד נפק"מ בין הרמב"ם והרא"ש הנ"ל, שבכה"ג שהשטר היה ביד אחר ונאבד מתחת יד אחר;

לרא"ש ולרשב"ם כותבים לו שטר אחר דליכא למיחש שמא ימצאנו כיון שלא היה בידו.

אמנם לרמב"ם נראה שגם הוא יודה לדין זה, שכאן מה שנאבד אין זה סימן שהשטר נפרע, שהרי לא נאבד מתחת ידו.

ועכשיו נתייחס להבנה השניה לשאלה זו, שמי שבא לבי"ד עם שטר בידיו ומבקש מבי"ד שיכתבו לו העתק, האם נענים לו.

נראה שיש בזה מחלוקת ראשונים.

הרא"ש בשו"ת (כלל סח סי' כא; מובא בטור בסע' ט) כותב: "שאין לבי"ד לכתוב העתקת שום שטר אם לא שיראו שיש בו צורך, כההיא דנמחק שטר חובו, וכתב הטעם דלא ניחא ליה לאיניש שירבו עליו שטר, דמי ששומא או רואה שכותבין שטר על פלוני אינו יודע איזה שטר הוא וזילי נכסיה ודווקא בהצלת ממון המלוה התירו".

ולכן הרא"ש כתב שהעתקת שטר מכר בלי אחריות דווקא עדים עושים ולא בי"ד, שאם בי"ד יעשו, כיוון שיש לזה קול זילי נכסיה.

הרשב"א (מובא בב"י מחודש ג) כותב "שמעשים ומטפיסין כל שיש צורך להטפסתו ואפילו עם אחריות ואין חוששים, שאין גובין ואין טורפין בשטר הטפסה, והדיינים כותבים בראשו של הטפסה למה הוצרכו להטפיסו ואומרים בסוף, זה טופסו של שטר שהטפסנו לא לגבות בו אלא כדי שיהיה ראיה לפלוני לגבות כך וכך".

גם כאן נאמר שמטפיסין רק כאשר יש צורך, אבל משמע שהצורך כאן אינו כמו הצורך של הרא"ש אלא אפילו צורך קצת.

הד"מ (סעיף ח) מביא ריב"ש (תיג) הכותב: "דבשטר  שמטפיסין משטר אחר לשום צורך, כותבין אות באות ותיבה בתיבה ואע"פ שיש בו אחריות נכסים, ולא חיישינן שיטרוף ויחזור ויטרוף מאחר שאין בי"ד מגבין בשטר מוטפס עד שיביא גוף השטר, ולכן מותר רק שיכתבו בראש השטר שהוא שטר מוטפס משטר אחר, והא דאמרינן דבשטרי מכר שיש בו אחריות אין עושים לו שטר אחר, היינו שטר גמור, אבל הטפסה שכתוב בו שהוא טופס בעלמא עושים אם הוא לצורך דבר מה".

לפי זה יוצא שמטפיסים לצורך דבר מה, ומשמע שהוא פחות מהצורך של צורך הרשב"א.

 

להלכה: הרמ"א (תחילת סעיף ג) מביא את הרא"ש ששטרי מו"מ בלא אחריות כותבים אחר מאחר שנאבד אבל אין מטפיסין שום שטר ללא צורך, משמע שרק עם צורך גמור מטפיסין.

אמנם הרמ"א בסוף הסעיף מביא את הריב"ש (לפי הסבר הסמ"ע בסעיף כז), שמעתיקים שטרות, ולא הזכיר כלל שצריך צורך קצת. יוצא לפי"ז שישנה סתירה ברמ"א! אלא נראה שהרא"ש מדבר על העתקת שטר גמור בלי לציין עליו שהוא שטר העתק כגון שטר מכר בלי אחריות שמותר להעתיקו שבכהאי גוונא יש חשש של אפושי שטרא, ולכן כותבים רק כאשר יש צורך גדול, והריב"ש דן בשטר שכתוב במפורש שהוא העתק ושאינו לגביה כלל, ובזה אין חשש כלל של אפושי שטרא ולכן אפשר לכתוב אותו אפילו ללא צורך.

אמנם עיין בסמ"ע שהעיר על זה, שהרמ"א השמיט בסוף הסעיף שצריך לצורך מה, וכתב ליישב דמסתמא אין אדם טורח ומוציא ממון על הטפסת השטר אא"כ יש לו צורך מה, ולכן מן הסתם שגם הרמ"א מצריך צורך מה, אבל לא רמת הצורך שהראש דורש.

 

שאלה2ב - סעיף ד; וכן עח,ז:

אם טוען הלוה שפרע השטר בתוך זמנו, והמלוה טוען שאבד או נשרף, מי נאמן?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

המחבר כתב שבשטר שנפל איתרע כוחו ולכן יהא נאמן הלוה לומר פרעתי אף תוך זמנו של"א בכה"ג חזקת אאפב"ז. וכ"פ המחבר ג"כ בסימן מא,ד. וזו דעת הרמב"ם, אבל הראב"ד חולק על הרמב"ם, והש"ך (מא,סק"ט) הסביר שהראב"ד מודה לרמב"ם שכאשר עדי ההלואה אינם נמצאים אכן אין חזקה וטענת הראב"ד היא כאשר העדים לפנינו ואז דל שטרא ויש עדין עדים ולא גרע משאר מלוה ע"פ בתוך זמנו. ולרמב"ם גם בכה"ג מפסיד ויהא נאמן. והש"ך כתב שיכול לומר המוחזק קים לי כראב"ד שהרי המחבר והטור השמיטו את נוכחות העדים ולא כתבו שעוסקים גם במקרה שהעדים לפנינו, שבזה חלק הראב"ד, וא"כ דין המחבר נכון לכו"ע. [והנמו"י בריש ב"מ בסוגית שנים אדוקים בשטר ג"כ התייחס למקרה כעין זה וע"ש.]

 

תשובה נוספת: (יונתן סרור)

הרמב"ם כותב (מובא בשלט"ג עח,ב אות א):

1. "אפילו היה החוב לזמן ועדיין לא הגיע זמנו להפרע, הואיל וכתבו לו שטר והלווה טוען פרעתי: נאמן ונשבע היסת שפרעו, שאנו חוששים שמא פרעו ולפיכך קרע השטר או שרפו", וכן פסק המחבר (מא,ד).

2. "וכך הורו רבותי, שאפילו היה השטר יוצא מתחת ידי אחר, והלוה טוען ממני נפל אחר שפרעתיו: אע"פ שהוא בתוך זמנו נשבע היסת ונפטר, שכיון שאין השטר ביד המלוה אין שם חזקה" (וסיבת החילוק בין דין זה שכאן הלוה נאמן לטעון שהוא פרוע, לבין הלכה ג' ששם המלוה נאמן לטעון שנאבד וכותבים לו שטר אחר על סמך דבריו, שכאן הלוה טוען טענת ברי שפרעו ונפל ממנו, ולכן לא מפקינן מיניה, משא"כ בהלכה ג, שאין הלוה טוען שום טענה, שם אמרינן שליכא למיחש שמא מצאו אלא כותבים למלוה שטר אחר ויוציא מהלוה).

והשיג הראב"ד  על שתי ההלכות שברמב"ם ופסק שנוטל המלוה בשבועה.

והקשה המ"מ על הראב"ד מהסוגיה בב"מ יג:, דמוכח שם שאם אחד מצא שט"ח בתוך זמן ההלואה, לא מחזירין את השטר למלוה, דחוששין לפרעון, אע"פ שיש חזקה דאין אפת"ז, דכיון שנפל יש ריעותא וחוששים, וה"ה כשאבד השטר?!

וכן הקשה על הרמב"ם, למה תולה דין זה ברבותיו, הרי גמרא ערוכה ב"מ יג: היא?!

הש"ך מיישב (ס"ק יט), שברמב"ם מדובר דווקא כשעדים קיימים וזוכרים את הכתוב בשטר, ואת זמן הפרעון, ולכן הקשה הראב"ד שנהי שאין המלוה יכול לגבות מכח השטר שאבד, למה שלא יגבה מכח העדים שמעידים שעדין לא הגיע זמן הפרעון , שדינו כמלוה ע"פ, שאינו נאמן הלוה לטעון פרעתי, דיש כאן חזקה אאפת"ז?

והרמב"ם בשם רבותיו ס"ל, שכיון שנפל השטר הויא ריעותא גם ביחס לעדים וחוששים לפרעון, דאם לא נפרע חובו למה לא שמר על שטרו!

השו"ע פוסק כרמב"ם והש"ך פוסק, דהוי ספיקא דדינא, ויכול הלוה המוחזק בממון לטעון קים לי כראב"ד שהמלוה ישבע בעצמו ויטול.

 

סימן מב

 

שאלה 1 - סעיפים ה,ח:

מה הדין בשטר הלוואה כשיש ספק בלשון השטר? האם תועיל תפיסה?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

שאלה זו ארוכה ומורכבת מפרטים רבים וננסה בעה"י לגעת בחלקם. המשנה בב"ב קסה,ב והגמרא (קסו) דנים מה הדין כאשר ישנם לשונות סותרים בשטר. השאיפה היא לנסות לקיים את שתי הלשונות גם יחד לדוגמה אם כתוב חנני ואח"כ חננ/חנן נאמר שהסופר מחמת מהירות השמיט וקצר וילמד עליון לתחתון (וכ"כ בת' מיימוניות לגבי אחד שנתחייב לתת בית ואח"כ התחייב לאחר למכור ולהשכיר כל נכסיו וכתב הת' מיימוניות שכל נכסיו לא כולל בית אלא מטלטלין וכד' ובכך קיים את שתי האמירות).

אבל ישנם שני מקרים מרכזיים בסתירה בלשון השטר שלא ניתן ליישב ולקיים את שתי הלשונות. 1. כאשר הוי סתירה ואי אפשר לקיים את שתי הלשונות נלך אחר הלשון התחתון קרי האחרון שבשטר שמסתמא חזר בו והחליט כפי שרשם בסוף. דוגמה - כתוב למעלה 100 ולמטה 200 או להיפך. 2. אמנם מה שהולכים אחר הלשון האחרון זה דווקא כשאין הלשונות תלויים זה בזה אבל אם הלשונות תלויים אחד בשני נלך אחר הפחות שבשניהם דיד בעל השטר על התחתונה, שכשהלשונות תלויים זה בזה או סמוכים זל"ז אמרינן שמסתמא לא חזר בו בדיבורו שהוא כדיבור אחד, ובמ"מ (הלכות הלואה כז,יד) כתב שהוי בודאי כטעות בחשבון באחד הלשונות ולכן נלך אחר הפחות שיד בעל השטר על התחתונה שהוא בא להוציא ע"י השטר והמע"ה. דוגמה - 100 זוזים שהם 30 סלעים. בד"כ 30 סלעים הוי 120 זוזים וכאן נאמר שהוי 100 שזו הלשון הפחותה שבשטר. זו כוונת הרמב"ם שיש סתירה ונאמר שחזר זו בסוף השטר או שדקדק יותר והמע"ה.

וברשב"ם שם על המשנה כתב שכשיש אפשרות לפרש שהמעות היו טובים או גרועים וכד' ובפרשנות ספק הולכים אחר הפחות ואפ' אם אין הלשונות תלויים זה בזה. וכשיש סתירה תמיד הולכים אחר התחתון[7].

הערה: המחבר בסעיף ט פסק כתשובת הרא"ש שאמרינן בספק יד בעל השטר על התחתונה דווקא כאשר לא יתבטל השטר, אבל אם כתוצאה מפרשנות יתבטל השטר בכה"ג לא נאמר את המשמעות הנמוכה אלא את המשמעות האחרת וזאת בכדי שהשטר לא יתבטל מאחר וברור לנו שיש כאן שטר שבא לחייב משהו. לדוגמה, כתב שנתחייב לפורעו בפסח לא יוכל לומר בפסח של לע"ל אלא יצטרך לפורעו בפסח הבא ראשון. וכתב הגר"א שמקור דין זה נלמד מב"ב קעא,א משטר שזמנו כתוב בי' בתשרי ששם אם תאמר יד בעל השטר על התחתונה יתבטל השטר ולכן לא אומרים שהוי שטר מוקדם אלא מאוחר (והרב ברוך פז השיג על מקור זה שאפשר ששם שאני וע' בדפים)

 

האם תועיל תפיסה?

במקרים שבהם נפסק שיד בעל השטר על התחתונה מהני תפיסה[8] וכ"פ המחבר בסעיף ח ואפ' תפיסה בעדים. המקור לכך הוא הרי"ף בסוף השואל (ב"מ נט,ב בדפי הרי"ף) על הלשונות דינר לחדש י"ב לשנה בענין המרחץ ששם כתב שתפיסה של מטלטלין מהני משא"כ תפיסה בקרקע. ובש"ך כתב שמה שתפיסה בעדים מהני בספק כאן הוי מאחר וטוען ברי ולכן אף החולקים שבמקרים שבספק לא מהני תפיסה כאן יסכימו לדין זה.

 

שאלה 2 - סעיף ח:

מה הדין בשובר כשיש ספק בלשון השטר?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

הנמו"י בב"ב עו,ב הביא מח' ראשונים בדבר. לדעת הרא"ה בשובר אמרינן יד בעל השובר דהיינו יד הלוה על העליונה, וטעמו הוא מאחר והלוה הוי מוחזק בכסף הוי כתפיסה שראינו שמהני כשיש ספק שקול בלשון השטר וה"ה כאן שהוי ספק בשובר ותפיסת הלוה מהני עבורו. לעומתו כתב הריטב"א שאף בשובר אמרינן יד בעל השטר על התחתונה. ולכן אם ללוה יש שובר שהוי ספק מה הסכום שפרע - לרא"ה נאמר שפרע הכל ויבטל כל שטר וסכום שיוציא המלוה כנגדו, ולריטב"א נאמר שפרע רק את המינימום. הרמ"א פסק כרא"ה ודלא כי"ח שהם הריטב"א ומהרי"ק וכ"נ שפסק המחבר שהרי אמר שתפיסה מועילה וכך הוא המצב בשובר ועוד שכך משמע שפסק בסימן נד,ה ששובר שלא כתוב בו הסכום אלא דינרים מבטל כל שטר ולא אמרינן שפרע שני דינרים. אמנם שם מובא גם דין אחר שהוא היוצא דופן כשכתוב בשטר סלעים דאינון ונמחק שידו על התחתונה ולא אמרינן הכל נפרע.

ובסמ"ע הקשה על הרא"ה והמחבר שלא מסתבר ששובר עם לשון מסופקת ולא ברורה יגבר על חוב מבורר בשטר והביא כראיה את המקרה הנדון בשאלה אחרת (בסעיף זה. עיין בברור הדין שם) – "מלווה שהאמין ללווה שיהא נאמן לומר על שטר שהוא פרוע ואח"כ מת המלוה וטוען הלוה פרוע כלפי היורשים" - ולכן פסק כריטב"א וכמהרי"ק. ובש"ך הסביר את הריטב"א והמהרי"ק כל אחד בדין ומקרה ספציפי, שדווקא כשכתוב דינרים סתם אבל לדינא אינם חולקים ומודים שבשובר בספק אמרינן יד בעל השובר על העליונה.

 

שאלה 3 - סעיף ח; וכן סימן עא סעיף כא:

מה הדין במלווה שהאמין ללווה שיהא נאמן לומר על שטר שהוא פרוע ואח"כ מת המלוה וטוען הלוה פרוע כלפי היורשים – האם הלוה נאמן? השווה דין זה לאמור לעיל ביש ספק בלשון השטר?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

שאלה זו עוסקת ביחס בין חוב מבורר בשטר כשלעומתו יש ללוה טענת פטור שעומדת כנגד החוב והשטר. במקרה דנן האמין המלוה את הלוה לטעון פרעתי ואף שנאמנות זו מועילה גם לגבי יורשי המלוה היא מספיקה לכך שרק יכול לומר פרעתי מול השטר, אבל אין היא פוטרת את הלוה משבועת היסת, שאיננו יודעים מה בדיוק כללה הנאמנות (והאם גם פטרה אותו מהיסת או רק הורידה את רמת החוב ממלוה בשטר לחוב ע"פ) וא"כ אין הנאמנות מבטלת את החוב לגמרי אלא רק את השטר, ובעצם מעבירה את החוב ממדרגה של חוב בשטר לחוב בע"פ ולכן כשיטען הלוה פרעתי מהני טענתו כנגד השטר אבל הוא יצטרך להוסיף שבועה כמו במלוה ע"פ. דין זה פסק המחבר בסימן עא סעיף כא.

ההשוואה לדין לגבי ספק בלשון השטר/השובר הינה מתבקשת. בעוד שבסימן עא הועילה נאמנות הלוה רק להעביר את החוב מהיותו חוב בשטר למלוה ע"פ אבל לא גרמה לביטול השטר, א"כ לכאורה אצלנו שהוי שובר מסופק צריך להועיל השובר להעביר את החוב ממדרגה של חוב בשטר לרמה של מלוה ע"פ אבל לא לבטל כליל את החוב הברור ונ"ל שכך הבין הש"ך את הספק וההתלבטות בדין שם. מכח השוואה זו הקשה הסמ"ע אצלנו על הרא"ה ולכן נטה לקבל את דעת הריטב"א. הש"ך תירץ קושיה זו שאין הכי נמי גם בשובר אין הלוה נפטר לגמרי ויצטרך להישבע היסת שפרע הכל כנגד המלוה.

אמנם אפשר לומר שהספק שם הוא האם הנאמנות מוסבת על הכל ולא יצטרך אפילו להישבע או רק על השטר ויצטרך לישבע היסת, ובספק כה"ג נאמר יד בעל השטר על התחתונה ויצטרך לישבע היסת, ונ"ל שכך הבין הסמ"ע והט"ז.

והט"ז תירץ שיש לחלק בין השובר לבין נאמנות. שובר אכן מבטל לגמרי את השטר שזהו ייעודו והלוה טוען ברי שכל החוב נפרע משא"כ טענת נאמנות שכוחה מגיע מדיבורו של המלוה שנתן לו נאמנות ואין הלוה יכול לטעון ברי לי שהנאמנות כוללת אפילו את הפטור מהצורך להישבע שהרי קביעת איכות ורוחב הנאמנות הוי דבר שביד המלוה לקבוע ולא ביד הלוה וכעת הוי כדבר מסופק. הגר"א בסימן עא (סקמ"ד) כתב כט"ז.

נמצאנו למדים כי יש מח' בדעת הרא"ה שס"ל שאמרינן בשובר יד בעל השובר על העליונה מה הכוונה בכך. לש"ך מהני השובר כנגד השטר אבל בכל זאת יש חיוב שבועת היסת על הלוה, ולט"ז מהני השובר לבטל כליל את השטר ואפ' שבועה אין הלוה צריך להישבע כנגד.

 

שאלה 4 - סעיף יד:

ראובן הוציא שטר על שמעון וכתוב בו שחייב לו מאה דולרים ושמעון טוען שאכן חייב לו מאה דולרים של קנדה ולא של ארה"ב, מה האפשרות שביה"ד יוכל לברר מתוך השטר אלו דולרים הם?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

המקור לשאלה זו נמצא בכתובות קי,ב: "תנו רבנן: המוציא שטר חוב על חבירו, כתוב בו בבל - מגבהו ממעות בבל, כתוב בו ארץ ישראל - מגבהו ממעות ארץ ישראל; כתוב בו סתם, הוציאו בבבל - מגבהו ממעות בבל, הוציאו בארץ ישראל - מגבהו ממעות ארץ ישראל; כתוב בו כסף סתם - מה שירצה לוה מגבהו." מברייתא זו עולה שהולכים אחר המקום הכתוב בשטר ואם לא כתוב דבר הולכים אחר המקום בו יוצא השטר. ולכאורה כאן (בארץ ישראל שנת תשס"ח) משתמשים בשקלים אבל אם משתמשים כבר בדולרים כגון קנית דירה או הזמנה של מנות באולם שמחות וכד' אז הוי דולרים של ארה"ב, והולכים אחר כוונת השומעין (כדברי הרשב"א הובא ברמ"א בסעיף י), שמסתבר שאם כוונתו היתה אחרת היה טורח לפרט זאת.

ובר"ן שם הביא את דעת הרמב"ם שאם בא הלוה וטוען שהוא חייב פחות וכגון שכשלוה גר במקום אחר וע"פ הכסף הנהוג שם לוה, וכגון שכאן יטען הלוה שההלואה נעשתה כשהיה גר בקנדה ולכן הוי דולר קנדי אם יכול להביא ראיה לדבריו מהני וישלם את סוג הכסף שטוען (שהוי פחות מטענת המלוה). והר"ן שם חלק על הרמב"ם, וס"ל שאם לא נכתב מקום ההלואה הרי מסתבר לומר שסמכו על עצמם שמה שיקבע את סוג וטיב הכסף יהא מקום ההוצאה ולכן לא תועיל ראיה היכן היתה ההלואה שאין זה מענייננו כעת והרמ"א אצלנו כתב את דעת הרמב"ם שראיה תועיל ללוה. ובמחבר כתב כדברי הרמב"ם שיכול הלוה לדרוש שהמלוה ישבע לפני שיטול כמו טענות אחרות שיכול הלוה לטעון אם אינן עוקרות ומבטלות את השטר ומכאן משמע שראיה ועדים ג"כ יועילו אם המלוה יביאם, ובש"ך כתב שאפשר שרק לאחר הפרעון יכול להשביעו היסת אבל לא קודם לכן שטענה כזו הוי כאמנה ויצטרך קודם לפרוע את החוב ואח"כ יוכל להשביעו היסת.

 

שאלה 5 - סעיפים י,טו:

אימתי אמרינן "יד בעל השטר על התחתונה", ואימתי לא אמרינן, והאם בזמנינו בלשון מסופק נאמר גם כן הדין "יד בעל השטר על התחתונה", ומה הדין במקום שנהגו לכתוב ולא כתבו?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

לגבי השאלה - מתי אומרים "יד בעל השטר על התחתונה" ומתי לא - ראה לעיל שאלות על סעיפים ה ו-ח.

אימתי לא אמרינן: במחבר לעיל בסימן כתב אליבא דתשו' הרא"ש (לגבי הלווני עד הפסח) כי כשתתבטל משמעות השטר לא אמרינן יד בעל השטר על התחתונה שהרי יש בפנינו שטר ולא נעשה סתם אלא לצורך כלשהו. מקרה נוסף מובא בסוף הסימן כאשר המשמעות היא פרוטות ואין זה מסתבר שזו כוונת השטר.

מה הדין כשנהגו לכתוב ולא כתבו? המחבר בסעיף י כתב אליבא דהרמב"ן ורס"ג שהאידנא שכותבים בשטר דלא כטופסי דשטרי הכוונה שלא יהא השטר חלש לומר שידו של בעל השטר על התחתונה וכיום כשהלשון מסופקת אמרינן יד בעל השטר על העליונה. ומקורו מדברי רס"ג והובאו דבריו בנמו"י (ב"ב כד,א בדפי הרי"ף). אמנם בט"ז כתב שיש ראשונים[9] שלא פירשו כך את המושג דלא כטופסי דשטרי . ובפת"ש הביא את הכנסת יחזקאל והכנה"ג שהרבה פוסקים חלוקים על זה וכתב עוד שאף מלשון המחבר שכתב הרבה מהמפרשים נראה לומר שלא הכריע בדבר.

לגבי מקום שנהגו לכתוב ולא כתבו - מובא בגמרא בב"מ קד,א שהיו דורשים לשון הדיוט וכתבו שם התוס' שאם נהגו אפ' לא נכתב הוי כאילו נכתב. וכ"פ המחבר בסוף הסימן. ובש"ך סייג מעט דין זה מאחר שמצינו ברמב"ם בהלכות אישות (טז, ז-ט) שכתב שלא בכל דבר ומקום אזלינן בתר המנהג והתקנה, וכתב הש"ך שאם הוי מנהג וידוע שהוא יודע ממנו אז אזלינן אחר המנהג ואחר מה שנהגו אף אם לא כתב, אבל אם טען הלוה שאינו יודע מהמנהג אין דנים כאילו נכתב אם לא כתבו בפירוש וכן הביא בשם הרשב"א.

 

 

 

סימן מג

 

שאלה 1 - סעיפים ג,ד,ה,ט:

אם מוכח שהסופר טעה בכתיבת השטר האם השטר כשר?     

 

תשובה: (א"ב נויפלד)

המחבר מביא להלכה בסימן מג,ט את תשו' הרשב"א[10](ח"ג סי' ד) האומר ששטר המוכיח מתוכו שהוא טעות סופר שפסול, ולדוגמא כתב על שטר שנכתב בשנת נ"ח ובמקום הקדימו וכתב נ"ז ומוכח שנתכוון לנ"ח כיון שיועד לחתנו ולא היה זה חתנו רק בשנת נ"ח. אם כן כשמוכחת הטעות השטר פסול!

אמנם המחבר באותו סימן מביא בסעיפים ג-ה, מקרים בהם מוכחת הטעות והכשרנו אותם. לדוגמא, בסע' ה, מביא המחבר מרדכי (ר"ה סי' תש), לגבי שטר שכתב ברביעי לשבת בכ"ב תשרי, אך נמצא שיום רביעי לא היה כ"ב אלא ביום כ"ד, ולמרות כן הוא כשר. המרדכי שם מביא כמקור לדבריו את הגמרא בבבא בתרא קעא,א. שם בברייתא נאמר: "שטר שזמנו כתוב בשבת, שטר מאוחר הוא וכשר". וכך גם במקרה של רביעי בשבת, יש לתלות שהסופר טעה לפי שלא היה בקי בעיבור הירח[11]. ושאלו האחרונים מה החילוק בין סע' ה' שם למרות שיש טעות מוכחת אנו תולים בטעות ומכשירים ואילו בסע' ט' פסל הרשב"א?

תירץ הסמ"ע (סקי"ד) שבסעיף ה זו טעות הניכרת, מה שאינו בסעיף ט[12]שם לא כולם מודעים מתי היה חתנו. חילוק נוסף כתב הסמ"ע שם. שבסעיף ה שם רק לא דקדקו לראות את האיחור של הזמן, אך בסע' ט יש לקונסו שהרי יכול לטרוף מזמן הראשון.

הש"ך (מג,מה) הביא מחלוקת אחרונים בזה. שם הרמ"א פוסק שאם סופר השמיט המאות השטר פסול אפי' שזו טעות הניכרת, והש"ך כתב שם שהדברים קשים כי ברור לכולם השטר פסול. ויסוד המחלוקת, שלרמ"א רק שטר שניכר מתוכו שהוא פסול אומרים שהוא טעות סופר והוא כשר, אך שטר שרק מסברא חיצונית אני מבין שיש בו טעות הוא פסול. אך הש"ך סובר שגם שטר עם טעות חיצונית מסברא הוא פסול.

פסול: כתב הגר"א (סקט"ו) שהרשב"א המובא במחבר בסעיף ט סובר כדעת תוס' (בבא מציעא,עב,א ד"ה 'שטר') ששטרות המוקדמים הפסולים הם פסולים לגמרי, אפי' לגבותם מבני חורין, אפי' שלא הקדימהו בכוונה. וכשיטה המובאת ברמ"א מג,ז. אמנם המחבר עצמו לעיל סובר כאומרים שאינו פסול שטר המוקדם שנכתב שלא בכוונה, רק לגבות ממשועבדים ותו לא.

לסיכום: שטר שיש בו טעות הניכרת, נפסק במחבר שהשטר כשר, וכ"פ הרמ"א בסימן מט,ב בשם תשובת הרא"ש שכל טעות סופר שמוכח שטעה השטר כשר ואמרינן דטעה כמו באחריות טעות סופר. אבל אם המדובר בטעות מוכחת, אך אינה 'טעות הניכרת', השטר פסול.

 

תשובה נוספת: (חגי וייסמן)

כשמוכח שהסופר טעה בכתיבת השטר - השטר כשר, וכ"פ המחבר בריש סימן מג. והמקור הוא בע"ז י,א ששם מיירי במקרה שבו השמיט הסופר חלק מהתאריך ששכח אלפים וכד'. ובש"ך כתב שבין אם מוכח שהטעות מאחר שהשמיט הסופר או מוכח הטעות שכתב תאריך שגוי בעליל אמרינן שהשטר כשר. וחלק על המהרא"י שס"ל שרק אם השמיט הסופר אז הוי מוכח מתוכו וכשר אבל כשכתב בפועל אף שהוי טעות לא אמרינן שטר כשר. ובמחבר בסימן מט,ו כתב בסתם שכשכתבו טעות שפסול ויכתבו העדים שטר חדש וכתב בשם יש מי שאומר שאם מוכח שהוי טעות בשטר דינו כשר אף שנכתבה הטעות בהדיא.

וכן הובא לקמן בסימן מט בטור ע"פ הגמרא בגיטין סג שאם טעו בשם המלוה והלוה שכתבו נפתא במקום תפטא יכולים העדים לכתוב שוב (כלומר שפסול) וכן אם טעה הסופר אמרינן שאם מוכח מתוכו אז כשר (אמנם שם יש מח' ראשונים אחרת בין הרשב"א והר"ן האם העדים יכולים לשוב ולכתוב שטר או שמא נאמר עשו שליחותן ואכמ"ל). ועוד יש לומר כמו שבשטר אמרינן אחריות ט"ס שלא שדי איניש זוזי בכדי א"כ כשיש עוד דברים שמוכח הטעות השטר כשר ונתקן ונדון כאילו נכתב. ובגר"א בסימן מט (סק"י) הביא כמקור את הגמרא בכתובות קד,ב כשטעו בכתיבת אדרכתא שדווקא שם הוי טעות שפוסלת השטר בשונה מסתם טעות שאמרינן שהשטר כשר.

 

שאלה 2 - סעיף יד:

שטר זמנו כתוב בשבת האם השטר מוקדם או שטר מאוחר?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

כתוב בב"ב קעא,א: "תנו רבנן: שטר שזמנו כתוב בשבת או בעשרה בתשרי - שטר מאוחר הוא וכשר, דברי ר' יהודה, רבי יוסי פוסל; אמר לו רבי יהודה: והלא מעשה בא לפניך בצפורי והכשרת! אמר לו: כשהכשרתי - בזה הכשרתי."  וא"כ מוכח מכאן ששטר שזמנו בשבת או שכתוב בו זמן אחר שאינו מסתבר לחלוטין אמרינן שהוא שטר מאוחר וכשר.

ופירש רשב"ם כגון במקומות שמונין לחדשי החמה וכתב בשטר בט"ו לירח פלוני (כלומר, כמו שכיום נכתוב בלשוננו בחמישה עשר לחודש פלוני) וכשאנו נזקקין לכוון מתי אירע יום ט"ו של אותו חדש נמצא עונתו ביום שבת או ביום עשירי לתשרי דהיינו יוה"כ והכל יודעין שלא נכתב לא בשבת ולא ביוה"כ ונמצא שלא נכתב באותו יום המוכיח בשטר אלא או מוקדם הוא ופסול או מאוחר וכשר. ובהמשך כתב שאמרינן שהוי שטר מאוחר ולא מוקדם שבהדיא אמרי' קיום שטרות מדרבנן הוא דאי מדאורייתא לא בעינן דקי"ל כריש לקיש דאמר (כתובות יח,ב) עדים החתומים על השטר נעשה כמי שנחקרה עדותן בבית דין ורבנן הוא דאצרכינהו קיום ש"מ שעל הבא לפסול את השטר עליו הראיה הלכך מעמידין שטר זה בחזקת מאוחר והטוען כי מוקדם הוא כדי לפסלו עליו הראיה. וא"כ שטר שזמנו כתוב בשבת הוי שטר מאוחר וכשר, וכ"פ המחבר. והוסיף המחבר שמיירי דווקא בשטר מקויים ובשם בעה"ט כתב שיכול הלוה לדרוש מהמלוה שישבע שאין השטר מוקדם מאחר והתאריך בשטר מהוי ריעותא לשטר ולא הוי כטענת אמנה. ואם השטר איננו מקוים על המלוה להביא ראיה.

 

שאלה 3 - סעיף כג:

ראובן ושמעון שיש לכל אחד מהם שטר חוב על לוי בשטרו של ראובן כתוב בחמישה בניסן ובשל שמעון כתוב בניסן סתם ואין ללוי אלא שדה אחת שאין בה כדי לגבות חובות שניהם, מי משניהם זכאי לגבות חובו תחילה?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

מסופר בכתובות צד,ב: "הנהו תרי שטרי דאתו לקמיה דרב יוסף, חד הוה כתוב בחמשא בניסן, וחד הוה כתוב ביה בניסן סתמא, אוקמיה רב יוסף לההוא דחמשא בניסן בנכסים. אמר ליה אידך: ואנא אפסיד? אמר ליה: את ידך על התחתונה, אימא בר כ"ט בניסן את. א"ל: ונכתוב לי מר טירפא מאייר ואילך! א"ל: יכלי למימר לך את בר חד בניסן את. מאי תקנתיה? נכתבו הרשאה להדדי." אם כן, נפסק שבעל השטר של ה' בניסן קודם להוציא מהלוה אף אם יפסיד השני שהוא נקרא המוקדם, שאנו חוששים שמא זמנו של השטר של ניסן הוי בסוף החודש ובכל מקרה אחרי זמן השטר הראשון. וכ"פ המחבר אצלנו[13].

 

שאלה 4 - סעיף כג:

אחד מכר שדה לראובן ושדה לשמעון, בשטרו של אחד מהם כתוב בעשרים וחמישה בניסן ובשני כתוב בניסן סתם ובא בעל חוב של המוכר לגבות מהם וכל אחד מהם דוחה אותו בטענה שהוא הראשון שקנה השדה הדין עם מי?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

על יסוד המקרה והסעיף שבשאלה הקודמת כתב בר"ן בכתובות (נד,ב בדפי הרי"ף) בשם הרשב"א והביאו רע"א, ששני לקוחות שקנו שדות ולאחד כתוב בשטרו בניסן סתמא וללוקח השני כתוב ה' בניסן, שהמלוה טורף מהלוקח שזמן שטרו הוא ניסן סתמא ואינו יכול לומר לבע"ח שמא קניתי בא' ניסן והנחתי לך קרקע בת חורין והיא הקרקע שקנה השני בה' בניסן ולכן עליך לטרוף ממנו, מאחר והתקנה שלא להיפרע מנכסים משועבדים במקום שיש בנ"ח - שבשמה הוא טוען ורוצה לדחותו ללוקח השני - היא תקנת חכמים ועל הלוקח להוכיח ולברר שאכן השאיר למלוה קרקע בת חורין.[14]

 

שאלה 5א - סעיף כח; וכן סימן עג סעיף ט:

אדם שהתחייב לשלם חובו בר"ח, באיזה יום ישלם, בא' דר"ח או בב' דר"ח, ובשנה מעוברת מתי ישלם, באדר א' או באדר שני?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

הכלל שלנו בשטרות הוא שיד בעל השטר על התחתונה וזה כאשר הוי ספק בלשון ובכוונת השטר. ולכן אם כתוב שזמן הפרעון הוא בר"ח ויש שני ימים, יד בעל השטר על התחתונה וישלם הלוה ביום השני, ואפ' אם היום השני בשבת ימתינו למוצ"ש ולא יצטרך לפרוע ביום ששי א דר"ח, וכ"כ בכסף הקדשים. וע"ע בשלט"ג כתובות נד,ב סעיף ב שהביא ראיה ודן בענין.

אמנם השו"ע בסימן עג,ט כתב: "הנשבע לפרוע בראש חודש אדר, חייב לפרוע ביום החודש הראשון". ובש"ך (ס"ק לב) הסביר שחייב לפרוע ביום החדש הראשון - דשני ימים נקראים ראש חודש וספיקא דאורייתא לחומרא, והובא דין זה בשם הרשב"א. כלומר מאחר ונשבע וצריך לקיים שבועתו לכן מספק הוי לחומרא אבל כשלא נשבע הדין הוא כפי שכתבנו למעלה.

שנה מעוברת

אמנם בשנה מעוברת הדין שונה מאחר וסתם אדר הוא אדר ראשון ואין זה כספק שקול שלא ברור לנו מה הכוונה ולכן בכה"ג ישלם הלוה באדר ראשון, והמקור הוא בנדרים סג,א: "מתני'. קונם יין שאיני טועם לשנה, נתעברה השנה - אסור בה ובעיבורה; עד ראש אדר - עד ראש אדר הראשון, עד סוף אדר - עד סוף אדר הראשון. גמ'. אלמא סתמא דאדר דקאמר - ראשון הוא; לימא, מתני' רבי יהודה היא! דתניא: אדר הראשון - כותב אדר הראשון, אדר שני - כותב אדר סתם, דברי ר"מ; ר' יהודה אומר: אדר הראשון - כותב סתם, אדר שני - כותב תיניין!" ופסקו רוב הפוסקים כר' יהודה שסתם אדר הוא אדר הראשון ולכן מועד הפרעון יהא אדר ראשון.

ובמחבר פסק כעין זה במקרה דומה שאם יצאו על הלוה שני שטרות ובאחד אדר סתם ובשני אדר שני, גובה קודם בעל השטר שכתוב בו אדר סתם אף אם לא ישאר לבעל השטר השני לגבות שהוא קודם. והש"ך חלק על המחבר ופסק שיחלוקו, ונראה שפסק כן מכיון שהרמב"ם פסק כר"מ ועוד שהמחבר ביו"ד בסימן רכ הביא את שתי הדעות.

 

שאלה 5ב - סעיף כח; וכן סימן עג סעיף ט:

ואם התחייב לשלם בחול המועד או בחנוכה, מתי חייב לשלם?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

נראה לומר שמאחר שלא ברור מתי בדיוק התחייב, נאמר שיד בעל השטר על התחתונה, שלא הוי כמו פסח של לע"ל שאם נפרש כך בטלה משמעות השטר, אלא במקום שיפרע ב-א' יפרע ב-ח חנוכה וכנ"ל עיקר. ובט"ז (עג,ט) כתב שאם נשבע לשלם בחנוכה אין זה דומה למי שנשבע לפרוע בר"ח שצריך לפרוע ביום הראשון ששם הוי שני ימים שונים והוי כאילו מסופק מה כוונתו ומכח החומרא משלם ביום הראשון. אבל כמו שאם אמר שמשלם בר"ח אין צריך לשלם מיד בדקה הראשונה ויכול לשלם כל היום כולו, ה"ה בחנוכה יכול לשלם בכל מהלך ימי החג ולא מיקרי כעובר על שבועתו. ומסיים הט"ז שכ"ש אם לא נשבע וכתב סתם זמן פרעון לחנוכה שאין לכופו עד היום האחרון.

 

סימן מה

 

שאלה 1 - סעיף ה:

האם יכול לחתום אדם בתור עד במקום העד האמיתי וכן האם יכול לחתום אדם בשם משהו אחר על שטר ראיה או שטר התחייבות?

 

תשובה: (א"ב נויפלד)

עד במקום עד: כיון שקיי"ל שעדים החתומים על השטר כמי שנחקרה עדותם בבית דין[15], ראובן שחתם במקום שמעון במצוותו הדבר פסול, כמו שראובן לא יוכל להעיד בבית דין בפיו במקום שמעון (כך כותב רשב"ץ[16]). וכך פוסק הרשב"א בתשו'[17]שאין עדות החותם כלום. אמנם בכתובה, לפעמים שהחתן אינו יודע לחתום, מצרפים עד אחד רגיל יחד עם העד במצוות החתן, רק שלעניין מעשה כתב הרשב"א שמכוער הדבר. לסיכום, כעיקרון עד במקום עד אינו מועיל בשום אופן רק במקרה מסויים כמו שהביא הרשב"א.

בשם אחר: בתשו' רשב"א[18] נאמר שיכולים בני העיר להנהיג שהסופר חותם על פי העד, שכותב - 'פלוני בר פלוני חתם במסירת קולמוס'. כסיוע מביא הרשב"א את המשנה בסנהדרין כד,א שיכול אדם לומר נאמן עלי אבא כו', היינו לקבל על עצמו דיין הגם שאינו עפ"י הלכה. ואותו דבר אצלנו, אפילו שיש כאן בעיה, מ"מ המנהג מועיל.

שטרי חיוב וראיה: הש"ך מעיר, שמה שצריך קבלת בני העיר הוא דווקא בעדות, אך בהתחייבות אין בעיה של עד מפי עד. ואפשר שאחד יחתום התחייבות במקומו. הקצות[19] סובר שאי אפשר למנות שליחים לחתום במקומם על שטרי התחייבות, ובעינן חתימתו ממש.

רבנו שמחה (גיטין, אשר"י ב,ז) מבחין בין שטרי ראיה שם צריך דווקא כתב ידם, לבין שטרי קניין, כיון שאינם לראיה מועיל שהרי אחר שקיבלתו מגורשת. אמנם שם חולק המא"ז, וכל גט שאין חתומים בכתב ידם הוא פסול לגמרי, משמע שאינו מחלק ובין שטרות ראיה ובין שטרות קניין פסולים. גם בתשו' רשב"א הנ"ל שהתיר לסופר לחתום שמו של העד נראה שלא למד כדברי רבנו שמחה, שהרי התיר לעשות כך מדין קיבלו, אך רבנו שמחה התיר זאת מדין 'שליחות'. הגם שהרשב"א בכלל עוסק בפשטות בשטרי ראיה. הנתיבות[20]סבר במהדורא קמא שאפשר להתחייב ע"י אחר שיחתום בשבילו. אך במהדו"ב מביא שאין זה מועיל, ומצריך מנהג דלא כשיטת הש"ך ועיין בשאלה הבאה.

לסיכום: לחתום שמו במקום שם העד, פסול לכולי עלמא. מדין עד מפי עד, שמי שחותם הוא כמי שנחקרה. אך לחתום את שם העד שראה בשטרי ראייה הדבר מוסכם לפסול אך בשטרי קניין נחלקו הראשונים. והרשב"א כתב שאם יש מנהג הדבר יהיה כשר. ונחלקו האחרונים בשטרי התחייבות, לש"ך יהיה כשר ללא מנהג אך לפי הקצות פסול ולפי הנתיבות במדורא קמא הכשיר כש"ך, אך במהדורא בתרא חלק על הש"ך. יש להעיר שהקצות פסל 'שטר התחייבות', אבל הכשיר שטר ראיה, גם ללא מנהג (עיין שם בדבריו שחילק בין כתובה שזהו שטר ראיה לבין שטרי התחייבות).    

 

שאלה 2 - סעיף ה:

א. שט"ח שנכתב ע"י אחר בשליחותו של הלווה, האם כשר? (נענה למעלה)

ב. האם ישתנה הדין כשעדים מעידים שהלווה ציווה לו לחתום במקומו?

 

תשובה: (א"ב נויפלד)

תשובה לסעיף ב:

[21]הש"ך (סק"ח) שהוזכר לעיל, כותב שכאשר הלווה מצווה לאחרים לחתום במקומו מהני, היינו אפילו ללא מנהג ומדינא מהני. התומים (אורים מה,סק"ח), פוסק כש"ך. ומצדיק את דברי הש"ך שבשטר חיוב אין צורך במנהג, אמנם הוא מסביר שמדובר בשני עדים המעידים שציווהו הלווה לחתום, אמנם לא ראו את גוף העניין (כי אז היה זה שטר גמור), אך עדותן עדות על עצם הציווי של הלווה לחתום, ולכן כשירה. ואכן כשרק עד אחד יעיד על מסירת קולמוס מהלווה, אז צריך מנהג. אמנם הנתיבות (סק"ב) במהדו"ב הביא כעין דברי התומים, ונחלקו האחרונים בדעתו, ועיין במשפטי יהונתן,4 על האורים הנ"ל, שמביא את ה'נחל יצחק' הכותב שלפי הנתיבות טעם הפסול הוא שאינו מוכח מתוכו. וכך מוכח בנתיבות (לו,י ד"ה אכן) אמנם בשו"ת 'בית שלמה' מבואר שלמ"ד שהחיסרון הוא כשאין מנהג וגם אין בירור מבחוץ ע"י עדים שהדבר אמת, אז לא מועיל שטר כזה לראיה או קניין וכדברי הנתיבות שם. משמע מדבריו שכשיש עדים גם הנתיבות יסכים לדינא עם הש"ך שכאשר יש עדים בחיוב לווה במסירת הקולמוס אז אין צורך במנהג. יש לציין את דברי התומים כתב גם רע"א בחידושיו לדינא. וגם ב'מעיין גנים' שהמדובר בכלל אצלנו בסעיף שמסירת הקולמוס היא בשני עדים. הקצות מחלק בין שטרי קניין שהלווה עצמו מצווה לחתום את שמו, ששטר ראיה אחר יכול לחתום במקום הלווה מה שאינו בשטר התחייבות ובזה שונה המלווה עצמו מעד, שאם עד אחד מצווה לחתום את שמו, אז יש פסול של עד מפי עד, אך בקניין אין בעיה של עד מפי עד, אך אין שליחות על כך כמבואר בדברי המא"ז[22]. והנתיבות הסכים עם הש"ך בעניין השליחות. וכאמור יש מחלוקת בדעת הנתיבות. 

 

שאלה 3 - סעיף ה:

שליח שמכר ביתו בשטר מכירה, והשליח חתם בעצמו על שטר המכר. האם נקנה הבית לקונה, ומה הדין במי שעשה שליח לגרש את אשתו והשליח כתב בכתב ידו בלא עדי חתימה ועדי מסירה, האם הגט כשר מהתורה?

 

תשובה: (א"ב נויפלד)

שליח במכר: כאמור לעיל הקצות (סק"ב) כתב שאי אפשר ששליח יחתום במקום המתחייב, וכן כשמדובר בהקנאה, לא מהני תורת שליחות, כל זמן שלא חתם בחתימת ידו לא מועיל מה שמצווה לאחר לחתום כיון שאין בזה דין שליחות. וכאמור לעיל הראינו שהנתיבות חולק. ולשיטתו אפשר לעשות שליח שיחתום במקומו גם בשטרי חיוב, אבל כבר כתבנו שבמהדורא בתרא הוא סובר למעשה שפסול כיון שאינו מוכח מתוכו, או מפני שצריך עדות שציווה לו לחתום. ולכן בנידון דידן, היה מקום לומר שאפשר ששליח יחתום במקום המוכר בשטר קניין. בכפוף להסתייגות האמורה במהדורא בתרא. אמנם לשיטת הקצות לא[23].

יש לעיין שהנתיבות מודה שעדים לא יכולים לעשות שליח לחתום במקומם בשטר קניין אבל הבעל דין עצמו יכול לעשות שליח לחתום במקומו על התחייבות או על שטר קניין.

ב'ברכת יוסף' הסביר את הנתיבות. הוא מחלק בין עדות עדים, ששם בעינן שיחתום בעצמו להימנע מבעיה של 'עד מפי עד', ובעינן דווקא העדים בעצמם. אבל בכתב יד כיוון ששלוחו של אדם כמותו, נחשב כאילו כתב הוא המשלח.    

לסיכום:  לשיטת הקצות אי אפשר למכור ע"י שליח ולשיטת הנתיבות אפשר, בכפוף להסתייגות במהדו"ב.

שליח בגט: על הנתיבות הנ"ל השיג הקצות במשובב, שהרי לנתיבות כאן אפשר שעדים יהיו שליחים לשוות קניין ע"י חתימתם במקום הבעל דין. והקצות מדייק מדבריו שגם בגט יוכל הבעל לעשות שליח על כתב ידו. כאמור לפי הקצות הדבר ברור שאי אפשר למנות שליח על לחתום גט במקומו, שהרי זהו מעשה קניין וכל עוד לא נעשה אין שליחות על כך.

הסבר הנתיבות: את קושיית המשובב יש לתרץ שכתב ידו מועיל בגט מפני שהוא כמאה עדים כדברי הראשונים, ולכך ברור ששליח לא יכול לעשות את הפעולה הזאת בגט שצריך שני עדים. אבל בממונות שלא צריך שני עדים, שם יש שליחות לחתום התחייבות לחתום במקומו (הרב ברוך פז).

 

שאלה 4 - סעיף יב:

 א.  שטר שחתומים עליו כמה עדים ואח"כ התברר שאחד מהם קרוב או פסול מתי כשר ומתי פסול?

 ב. האם יש חילוק אם חתמו זה תחת זה או בשיטה אחת?

 ג. האם יש הבדל אם הפסול חתום בתחילה או בסוף?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

המשנה במכות ה,ב אומרת: "ומה שנים, נמצא אחד מהן קרוב או פסול - עדותן בטלה, אף שלשה, נמצא אחד מהן קרוב או פסול - עדותן בטלה." ובגמרא שם דנים האם הדין נאמר רק בדיני נפשות או שמא אף בדיני ממונות ותלוי האם התכוונו להעיד או שמא רק ראו בעלמא וע"ש. משמע מכאן שבעדות בע"פ אם יש קא"פ העדות בטלה, ובשאלה כאן שואלים מה הדין לגבי שטר שהוי כעין עדות בכתב ועל כך ענה הרי"ף במקום.

וברי"ף (ב,ב-ג,א) כתב: "וחזינן לגאון דקאמר ה"מ בעדות על פה אבל שטר שיש בו שלשה עדים ושנים מהן קרובין זה לזה אם לא נודע בעדות ברורה שישבו שלשתן להעיד וכתבו עדותן זה בפני זה דהוי כמאן דאמרי למיסהד אתינן לא מבטלינן ליה לשטרא מספק אלא תתקיים העדות בשאר דאמרינן דילמא חד שביק רווחא למאן דקשיש מיניה ובא זה הקרוב וחתם שם שלא מדעת חבירו." כלומר הרי"ף כותב שבגמרא דנו בפסול עדות של עדים שהעידו בפועל ממש בע"פ בבי"ד, והרי"ף מוסיף מה יהא הדין בעדים החתומים בשטר, וכתב שתלוי וצריך לבדוק, שאם ידוע לנו בעדות ברורה שחתמו בשטר ביחד הרי השטר נפסל בכך ואם לא ידוע אז מסתמא השטר כשר (שלא נפסול שטר מספק) ואנו תולים שהעדים הפסולים חתמו אח"כ בלי ידיעת הכשרים ולכן אינם מצטרפים, שלדעת הרי"ף כל עוד לא ידוע לנו שאכן העידו יחד לא יפסלו את השטר/העדות. וכדעת הרי"ף פסק הרמב"ם וכ"כ המחבר. ולפי"ז לכאורה אין משמעות למיקום של העדים הכשרים או הפסולים בשטר, אלא העיקר הוא האם חתמו לצורך עדות שאז נפסל השטר או שלא ואז השטר כשר[24].

מקור נוסף לחתימת עדים קרובים ופסולים בשטר נמצא בב"ב קסב,ב: "ת"ש, דתניא: הרחיק את העדים שני שיטין מן הכתב - פסול, פחות מכאן - כשר; היו ארבעה וחמשה עדים חתומין על השטר, ונמצא אחד מהן קרוב או פסול - תתקיים עדות בשאר." בפרק זה דנים בדיני השטרות היאך ראוי לכתוב ואלו דברים עלולים לפסול השטר. ובגמרא נאמר שאם יש שתי שיטין רווח בין סוף השטר לבין חתימת העדים השטר נפסל שמא יוסיף ויכתוב מה שירצה בשורה אחת ויקיים בשורה שמתחתיה וא"כ הוי השטר שטר שעשוי להזדייף ולא נעשה כתיקון חכמים ופסול. אמנם ישנה אפשרות לתיקון והיא כמובא בברייתא שאפשר למלאות רווח זה בעדים ואפ' אם אותם עדים הם עדים פסולים בכה"ג שאין רווח אין חשש של זיוף השטר והוא כשר.

וברא"ש שם (סימן ג) כתב: "ואית ספרים דגר' בברייתא ונמצא אחד מהן קרוב או פסול תתקיים העדות בשאר ומשמע דמיירי בהחתים קרוב בין בתחלה בין באמצע בין בסוף מדלא קבע ליה דוכתא... וקשה מהא דאמר בפרק הזורק (דף פא ב) גבי גט מקושר דלא הכשירו בו אלא עד אחד פסול אבל תרי לא דילמא אתי לקיומיה בתרי קרובים וחד כשר וקאמר נמי (שם דף פב ב) דהאי קרוב חתים בין בתחלה בין באמצע בין בסוף ואם כן נמי בשטר פשוט נמי כי נמצא אחד מהן קרוב או פסול היכי אמר תתקיים העדות בשאר נגזור דילמא אתי לקיומי בחד קרוב וחד כשר..." כלומר מהרא"ש עולה כי יש גרסה האומרת שאין משמעות היכן נמצא העד הקרוב והפסול, אבל זה קצת קשה מאחר ועלולים לבוא ולקיים את השטר ג"כ על ידו והיאך נכשיר ונקיים שטר כזה ע"י עד פסול?!

 ולכן אומר הרא"ש: "על כן נראה לרבינו תם כגירסת ר"ח דגרס ונמצאו שנים הראשונים וכו' ודוקא בשנים הראשונים הוא דאמר תתקיים העדות בשאר דתלינן דלמלוי חתמו ולכבוד... אבל אי חתמו בסוף ודאי לשם עדות חתמו והעדות בטלה, וכן פירש בה"ג ולפי זה אין מקיימין את השטר אלא מעדים שלמטה. הילכך אם נמצאו קרובים בסוף פסול ואם נמצאו בתחילה תתקיים בעדים שלמטה...". א"כ הרא"ש מקבל את גירסת ר"ח שהשטר שחתומין בו עדים קרובים/פסולים יהא כשר דווקא אם אין עדים אלו חתומים בסופו אלא מלמעלה שרק אז נאמר שהם חתמו לצורך מילוי או כבוד.

וממשיך הרא"ש ומחלק שאם אנו רואים כי עד פסול חותם ראשון בכה"ג הוא פוסל שעלולים לבוא ולהכשיר על פיו עדויות ושטרות נוספים שבכה"ג לא נאמר שעשה זאת למילוי, אלא מה שאמרנו שלא פוסל עד קרוב כשמופיע בראש רשימת עדים מיירי כאשר בא לפנינו שטר חתום ואיננו יודעים את סדר חתימת העדים שבכה"ג אמרינן: עדים החתומים על השטר כמי שנחקרה עדותן בבית דין דמי ובודאי אחר שחתמו העדים למטה באו העדים הקרובים וחתמו למעלה לשם מילוי או לשם תנאי או לכבוד ולכן השטר כשר. ומוסיף הרא"ש שלא רק אם העד הקרוב נמצא בראש רשימת העדים אין השטר נפסל אלא אף אם הוא באמצע הרשימה אין לחוש כיון שיש עדים כשרים החתומים למטה ממנו. וכשיטת הרא"ש (כלומר, שיש משמעות למיקום העד הקא"פ) פסק בה"ג כפי שציין הרא"ש והביאו הרמ"א וכ"פ הש"ך.

לגבי עדים אמצעיים כתב הרא"ש שאם יש אחריהם עדים כשרים השטר כשר, אבל הש"ך כתב שדעת בה"ג, ר"ן, ר' ירוחם וכן משמע בתוס' (גיטין יח,ב) שעדים אמצעיים פוסלים כמו בסוף וכן עיקר וכ"פ הש"ך ודלא כרא"ש.

וברא"ש בב"ב כתב שישנם עוד דברים שצריך להקפיד עליהם כשממלא רווח בעדים קרובים כגון: לפי ר' יונה צריך שהעדים יחתמו בו ביום אחרת הוי כשטר מוקדם ופסול. והרא"ש ס"ל שהעיקר שימלאו את הרווח קודם הגעת השטר לבי"ד ואפ' לא באותו יום, ואכמ"ל שאין זה מגוף השאלה ממש.

אם חתמו זה תחת זה או בשיטה אחת:

בנמו"י (ב"ב עה,ב) כתב שאם חתמו זה תחת זה אז כשר ואמרינן שלמילוי/כבוד חתמו אבל אם הוי בשורה אחת אמרינן ודאי לשם עדות גמורה נתכוונו. והביאו הד"מ וכ"פ הסמ"ע.

 

שאלה 5 - סעיף יג:

שטר שנפסלו כמה מעדיו, האם העדים הכשרים שבתוך השטר יכולים להעיד לאחר זמן את העדות שבשטר בעדות בפני עצמם?

 

תשובה: (ישראל שורץ)

(עיין בתשובה לגבי שטר שנמצא אחד מעדיו קרוב או פסול, מתי נפסל השטר ומתי לא.)

הטור והשו"ע (סעיף יג) פסקו את תשו' הרא"ש שאם זוכרים הכשרים את העדות יכולים להעיד בפני עצמם, ובי"ד יכתבו עדותם כמו שכתוב בשטר וחשוב כמו שטר הראשון.

לכאו' הדין הנ"ל קשה, שהרי קיימא לן שבנמצא א' מהעדים קרוב או פסול כל העדות בטילה? הסמ"ע עונה על שאלה זו, דדוקא כשהעידו בע"פ בבי"ד בטלה כל העדות כשנמצא א' קרוב או פסול, משא"כ כאן שרק חתמו יחד בשטר.

הסמ"ע מקשה שהרא"ש בהמשך לכאו' סותר דבריו שכותב שאם חתמו הפסולים עם הכשרים אין הכשרים יכולים להעיד בפני עצמם, אא"כ לא היו עמהם בראיית המעשה שאז כן יכולים. ותי' הסמ"ע: דעת הרא"ש עצמו היא שלא נפסלו בראיה בלבד שראו עם הפסולים אלא דוקא בראיה והגדה, דהגדה בשטר אנה נחשבת כהגדה בבי"ד בע"פ כדי לפסול כל העדות מדין נמצא א' קרוב או פסול, וזה מסביר את פסיקת הרא"ש והמחבר כאן. ומה שכתב בהמשך שנפסלו בראיה לבד זה לדעת הרמב"ם שס"ל שע"י ראיית המעשה יחד כבר נפסלים, כ"ש שראו וחתמו בשטר. אך כותב הסמ"ע "והוא דוחק וצ"ע".

 הש"ך חולק על הסמ"ע וסובר שגם לרא"ש וגם לרמב"ם נפסלת כל העדות כשראו יחד את המעשה וחתמו יחד בשטר,אלא שהרא"ש והמחבר כאן דיברו כשלא ראו יחד את המעשה. ולכן לא קשות תשו' הרא"ש אהדדי, דבכלל ס' סימן ד-ה מדובר כשגם ראו יחד את המעשה. ומוסיף הש"ך שאם היו עמהם בשעת ראיה נפסלו כולם אע"פ שלא חתמו יחד בשטר, ואין יכולים להעיד אח"כ הכשרים בפני עצמם.

ודוקא כשלא ראו עם הפסולים אלא רק חתמו עמהם בשטר, יכולים להעיד אח"כ בפני עצמם. ומעיר הש"ך: אע"פ שבסימן לו פסק הש"ך שבהגדה בבי"ד בלבד בלא ראיה לא נפסלו, בחתימה יחד בשטר כן נפסל השטר דהוי מזוייף מתוכו, אלא שיכולים להעיד אח"כ הכשרים לבדם.

הקצות (ס"ק ה) מעיר על הש"ך שאע"פ שנפסלו בראיה, אם ציוה אח"כ את העדים הכשרים בלבד לכתוב שטר ורק אח"כ ציוה את הפסולים הרי בציווי העדים הכשרים כבר יש הודאה מחייבת שרק הכשרים עדים לה, וחייב מחמתה. אך אם ציוה לכשרים ולפסולים יחד, אין כאן עדות על הודאה מחייבת.

 

* שאלה נוספת לסעיף יג –  ראה בסימן נא סעיף ה.

 

סימן מו

 

שאלה 1 - סעיפים א,ד,ה, ז :

קי"ל דקיום שטרות מדרבנן:

א. אם העדים אומרים שלא חתמו, האם צריך קיום מדרבנן או מדאורייתא? (ס' א)

ב. האם רב תופס ישיבה יכול לקיים ביחיד, ואם כן מה הטעם בזה? (ס'ד)

ג. האם מקיימים שטרות שלא בפני בעל דין? (ס' ה)

ד. האם אפשר לקיים שטרות על ידי דמוי, ומה הדין לגבי כת"י? (ס'ז)

 

תשובה: (יונתן סרור)

א.

בהגהות מרדכי (קידושין, סי' תקסט) מביא את רבינו אביגדור האומר, שאם הלווה עצמו אומר שהשטר מזוייף או שהעדים אומרים שהשטר מזוייף שצריך קיום מן התורה והביא ראיה מההיא דגיטין יז,א דתיקנו זמן בגיטין שמא יחפה על בת אחותו דאע"ג דשם אינו מכחיש, כיוון דמוכחא מלתא דמה דכתב לה גט, בלי זמן, להצלה קא עביד, אנן אמרינן שהגט מוקדם ומצריכים עדים מתי נמסר לה, וא"כ מוכח דבמלתא דאורייתא כאשר יש ריעותא בעינן קיום דאורייתא ובכה"ג לא אומר ר"ל נעשה כמי שנחקרה.

לפ"ז ה"ה כאשר העדים החתומים על השטר מעידים שלא חתמו על שטר זה, כיוון דאיכא הכחשה, בכה"ג לא נאמרו דברי ר"ל שנעשה כמי שנחקרה אלא בעינן קיום מדאורייתא.

הש"ך (ס"ק ט) דוחה את דבריו לענין אם הלוה אומר שזה מזוייף, וכותב שבכה"ג לא צריכים קיום מן התורה והביא ראיות לדבר (ראייה מרכזית משליח גט שהקלו חכמים להסתפק בעדותו שיאמר בפני נכתב ופני נחתם למקרה שהבעל יערער על הגט, ואם נאמר שכאשר הלווה מערער אז הקיום הוא מדאוריתא אזי איך הקלו חכמים בקיום של עד אחד למקרה שהבעל יערער), אבל לגבי ההלכה השניה הוא מסתפק שהרי בתשובות מיימוניות (שופטים יב) כתב  שמהתורה אפילו אמרו לא חתמנו לא נאמנים.

הנתיבות (ס"ק ה) עושה פשרה בין השיטות וכותב שאם כל עד אומר שהחתימה שלו מזוייפת אז צריך קיום רק מדרבנן, אבל אם שני עדים אמרו ששתי החתימות מזוייפות אז צריך קיום מדאורייתא. אומנם, הקצות (ס"ק י) הביא תוספתא (גיטין א,ו) ודייק ממנה שגם כשהעדים עצמם מכחישים את שתי החתימות צריכים קיום רק מדרבנן מפני שהם חוזרים ומגידים.

 

ב.

הרמ"א (מו,ד) מביא את תרומת הדשן שכותב מאחר שנהגו שרב תופס ישיבה מקיים ביחיד, מנהג כזה מבטל הלכה. הרמ"א נותן טעם לדבר שרב תופס ישיבה דינו כיחיד מומחה שדינו כג' הדיוטות ומיקרי בי"ד, ואע"פ שפוסקים שאין היום יחיד מומחה לעניין קיום דרבנן סומכים על זה. הש"ך (ס"ק ח) דוחה את הטעם של הרמ"א מכתובות כב,ב שנאמר שם ש"בית דינא דרב אשי לא סגי ביחיד אע"פ שסביר וגמיר". וא"כ ע"כ שיחיד מומחה אין דינו כג' הדיוטות וכותב שהריטב"א דייק כך מהסוגיא הזאת. אומנם הש"ך מסכים עם פסיקת תרומת הדשן בגלל שמנהג מבטל הלכה.

 

ג.

נאמר בב"ק קיב,ב: "הלכתא מקיימין את השטר שלא בפני בע"ד, ואפילו עמד וצווח שלא יקיימוהו מפני שהוא מזוייף: אין חוששין לדבריו. ואם מבקש שיתנו לו זמן עד שיביא עדים וירע את השטר - נותנים לו...". ונחלקו הראשונים במה מדובר שרוצים לקיים את השטר שלא בפני בע"ד:

לרש"י מדובר שעדיו רוצים ללכת למדנ"ה, אבל בלא"ה אין מקיימין שלא בפניו. לר"י לעומ"ז מדובר בכל ענין דמקיימים, מפני קיום שטרות דרבנן, דמדאורייתא עדים החתומים על השטר נעשה כמי שנחקרה עדותם וא"צ קיום, ורק רבנן הם שהצריכו, ולכן 'הם אמרו והם אמרו': הם אמרו שצריך קיום, והם אמרו שמהני אפילו שלא בפני הלוה.

לתוס', כאמור, מפני שמדאורייתא נעשה כמי שנחקרה ורבנן הוא דהצריכו, לכן הקילו דלא בעינן בפני הבע"ד.

לרשב"א, לעומ"ז, הסיבה היא מפני שבקיום שטרות העדים המקיימים אינם מעידים על מנה שבשטר אלא על חתימת יד העדים, וממילא כאשר מקיימים את השטר אין הלווה נחשב הבע"ד של העדים המקיימים, וממילא אין בכלל קשר לשאלה האם ניתן לקיים שלא בפני בע"ד, מפני שאין קשר בין העדים ללווה.

לפ"ז יוצא נפ"מ בין הטעמים האם הקיום הוא קיום של שטר רגיל או של חתימת ידו של הלוה:

בשטר רגיל: לכ"ע מקיימים שלא בפני הבע"ד, או מפני שקיום שטרות דרבנן וחכמים הקלו לקיימו אפי' שלא בפני בע"ד (תוס'), או מפני שאין הלוה נחשב בכלל בע"ד של העדים מפני שאין העדים מעידים על מנה שבשטר אלא על כתב יד העדים.

בעדות על חתימת יד הלוה, כגון שכתב שטר בכתב ידו שבכה"ג ישנה פלוגתא בין הש"ך לקצות:

לש"ך לכ"ע צריך לקיים השטר בפני לוה: לתוס' מפני שקיום כתב יד אינו מדרבנן אלא מדאורייתא, ובכה"ג צריך לקיים דווקא בפני הבע"ד, מפני שבכת"י הלוה, העדים מעידים על מנה שבשטר, וממילא הוי בע"ד של העדים, ולרשב"א כיוון שהם מעידים על חתימת הלוה ולא על חתימת העדים לכן צריך קיום בפני בע"ד מפני שהם מעידים על מנה שבשטר.

לקצות גם קיום חתימת הלוה הוא דרבנן, ולכן לתוס' דינו כשטר רגיל שאפשר לקיימו שלא בפניו. ולרשב"א צריך לקיימו דווקא בפניו, מפני שבכה"ג על מנה שבשטר הם מעידים. כדלעיל.

עיין בנ"מ נוספת בין שיטת רשב"א לתוס' באמרי ברוך שמובא בשאלה 3.

 

ד.

נאמר בכתובות יט,ב: "או שהיה כתב ידן יוצא ממקום אחר משטר שנקרא עליו ערער והוחזק בב"ד" מכאן מוכח שניתן לקיים שטר ע"י דמוי, וכך פוסק השו"ע בסימן מו,ז.

וכותב הש"ך  (סימן סט ס"ק יב) שהנ"מ בשטר רגיל, אבל בחתימת ידו, הדבר תלוי בשאלה האם קיום בדמוי הוא רק מדרבנן או אפילו מדאורייתא:

למ"ד שקיום בדמוי משטרות אחרים הוא מדרבנן, הדבר תלוי אם קיום כת"י הוא מדאוריתא או לא:

לב"ח שס"ל שקיום חתימת יד הלוה הוא מדאורייתא, ממילא לא יועיל קיום בדמוי שהוא מדרבנן לגבי חתימת יד הלוה שקיומה מדאורייתא.

לש"ך אפשר לקיים כת"י הלוה בדמוי מפני ששניהם דאורייתא, גם קיום כת"י וגם קיום בדמוי ולכן א"ש, ודינו כשטר רגיל. כך היא גם דעת הטור וכך פוסק הש"ך.

הקצות (ס"ק ח) כותב שדימוי הוא מדרבנן וקיום כת"י הוא מדרבנן, אלא שרק בשטר הקלו לדמות, אולם בכת"י כיוון שהמקיימים מעידים על מנה שבשטר ולא על חתימת העדים לכן לא מקילים כפי דברי רב שרירא גאון 'היכא דאיתמר איתמר, היכא דלא איתמר לא איתמר'.

 

שאלה 2 - סעיף ד:

אימתי קיום שטרות הוא מדאורייתא, והאם מהני קיום בפני שנים או יחיד מומחה?

 

תשובה: (ישראל שורץ)

באופן עקרוני קיום שטרות הוא דרבנן כמפורש בגמ' כתובות כא,ב,אעפ"כ כתבו ההגהמ"ר קידושין תקס"ט בשם הרב אביגדור שיש מקרים שבהם הקיום מדאורייתא:

א. כאשר העדים אומרים שלא חתמו על השטר.

ב. כאשר העדים אינם לפנינו, והלווה טוען שהשטר מזויף.

בסמ"ע ס"ק ט' העתיק את ההגהמ"ר להלכה. הש"ך ס"ק ט' האריך להשיג על ההגהמ"ר[25] לגבי מקרה שהלווה טוען מזויף, ומביא הש"ך תשו' גדול אחד (מזמן הרב אביגדור) שמובאת במהרי"ק שחולק על הר' אביגדור וסובר שגם כשהלווה טוען שהשטר מזויף הוי דרבנן. וכן מביא הש"ך תוס' בכתובות יט. ובמקומות נוספים, שכתבו שהוי דרבנן כשטוען הלווה מזויף.

ואותו גדול המובא במהרי"ק חולק על הרב אביגדור גם לגבי מקרה שהעדים אומרים שהם לא חתמו על השטר, דהוי דרבנן גם בזה, לשיטת אותו גדול, אך לעניין זה נשאר הש"ך בצ"ע.

לגבי חתימת ידו וכת"י כותב הש"ך ס"ק י' שצריך קיום מדאורייתא, דדוקא על חתימת עדים אנחנו אומרים שמדאורייתא כמי שנחקרה עדותם כבי"ד דמי, אבל לא על חתימת ידו. וכותב הש"ך שכן מוכח מהסמ"ע בסימן ל"ה ומדברי רב שרירא גאון. אבל ה'קצות' ס"ק ה' חולק וס"ל שגם בכת"י הקיום הוא דרבנן. וכן רע"א בסימן ס"ט הביא ת' המיוחסות לרמב"ן שגם בכת"י הקיום הוא דרבנן.

 

האם מועיל קיום בפני שנים או יחיד מומחה?

ב"ב מ,א: "קיום שטרות בשלושה" ובכתובות כב,א: "שלושה שישבו לקיים את השטר ומת אחד מהם,צריכים למיכתב במותב תלתא הוינא וחד ליתוהי".

וכתב הרא"ש על הגמ' הנ"ל בב"ב: "ואע"ג דר"נ אית ליה דשנים שדנו דיניהם דין, בקיום שטרות מודה דבעינן תלתא, דאילו בבי תרי הוי כעד מפי עד", וכ"כ רשב"ם ותוס' שם.

א"כ מפורש בגמרות הנ"ל ובראשונים שקיום שטרות לכו"ע צריך ג' דווקא. וכן פוסק המחבר (סעיף ד) "אין מקיימין שטרות אלא בשלושה". ומוסיף הרמ"א: "ואם קיימו בשנים לא הוי קיום".

אעפ"כ מביא הסמ"ע (ס"ק ז') שני מקרים שבהם כן מועיל קיום בשנים:

א. כאשר הדיינים מכירים את חתימות העדים שבשטר, דאז על מנה שבשטר מעידים דייני הקיום (משא"כ כשאין מכירים הדיינים את החתימות, אלא העדים מעידים בפניהם שזוהי חתימתן).

ב. כאשר הלווה מקיים את חתימתו שלו, והש"ך חולק על המקרה הראשון (כשמכירים הדיינים את החתימות), א"א לומר שעל מנה שבשטר הם מעידים כדברי הסמ"ע, כיון שהדינים לא ראו את ההלואה, אלא הדיינים המקיימים משמשים כעדים בכתיבת הקיום, וזאת ע"פ דברי הריב"ש שאפשר להעיד בכתב על קיום שטר, ולכן יכתבו השנים שהם מכירים ומקיימים את חתימות העדים שבשטר, ובי"ד שיבוא אליו אח"כ שטר זה ישתמש בכתב זה לקיום השטר. וכ"כ הנתיבות על המקרה השני בסמ"ע, שהלווה מודה בפניהם שזהו כת"י, דלא הוי קיום שניים אלא העדאת עדים בכתב, וכ"כ הט"ז. אך לגבי כת"י הנתיבות צמצם זאת למקרה שהלווה אומר לו לכתוב, כיון שסברת הריב"ש שאפשר להעיד בכתב על קיום היא שקיום זה דרבנן, ואילו בכת"י הקיום הוא דאוריתא.

 

יחיד מומחה:

ת"ה כותב שנהגו שהרב התופס ישיבה מקיים שטרות יחידי,ומנהג כזה מבטל הלכה.

הב"י כותב שלא ראינו שנהגו כן. אך הרמ"א מעתיק להלכה את ת"ה וכותב "שכן המנהג במדינות אלו" ומסביר הרמ"א טעם המנהג: כיון שקיום שטרות דרבנן אנחנו פוסקים כאן שיחיד מומחה דינו כג' הדיוטות, אע"ג שבאופן כללי אין בימינו דין של יחיד מומחה. ואומר הסמ"ע שאע"פ שנתן הרמ"א טעם למנהג הבו דלא להוסיף עלה ולכן מה שנוהגים שהגבאים והחזנים מקיימים, יכול הלווה לעכב על כך.

הש"ך חלק על הטעם שנתן הרמ"א כיון שאע"פ שלענין דין יחיד מומחה הוא כג', לענין קיום אינו כ-ג' וזה כעד מפי עד, אלא הטעם הוא כמפורש בת"ה שמנהג מבטל הלכה. ואומר הש"ך שאם המנהג הוא שהיחיד מקיים בלילה, אפשר שגם בכך המנהג מבטל הלכה.

 

שאלה 3 - סעיף ה:

מלוה הרוצה לקיים שטרו שלא בפני הלווה מה דינו, ואם יש שיטות במפרשים בעניין זה ציין אותן ומה החילוק בין קיום שטרות לעדות אחרת?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

נפסק בב"ק קיב,ב שאע"פ שאין מקבלים עדות שלא בפני בע"ד[26] אפשר לקיים את השטר שלא בפני בע"ד וכ"פ המחבר כאן בסעיף ה'. ונחלקו בטעם הדבר. התוס' שם כתבו שהוי משום שקיום שטרות הוא מדרבנן והקלו בו. וברשב"א כתב שהטעם הוא משום שבקיום שטרות העדות היא על הכתב ולא על תוכן השטר ולכן הלוה לא מיקרי בע"ד של עדי הקיום ולכן אין חסרון אם מקיימים שלא בפניו[27]. אמנם אם העדים החתומים באים בעצמם לקיים את כת"י כתב הרמ"ה בשיטה והביאו האמרי ברוך שבכה"ג מאחר והעד החתום הוא מקיים את חתימתו אנו אומרים שעל מנה שבשטר הם מעידים ולכן עדות כזו נצריך שתהא בפני הבע"ד. ובדבר יעקב על ב"ק קיב כתב שמרש"י שם (ד"ה "מקיימים את השטר") משמע שחולק שכתב שמיירי בעדים החתומים עצמם שהם מקיימים ואפ"ה מהני שלא בפני בע"ד. ואפשר שהרמ"ה ס"ל כטעם הרשב"א ורש"י כתוס'.

לגבי קיום כתב ידו כתב הש"ך (ס"ק י') שא"א לקיים שלא בפניו בין לרשב"א ובין לתוס': לרשב"א - דכיון שמעידים על כתב יד הלווה בודאי שהוא בעל דין של עדות זו. לתוס' - כיון שקיום כתב ידו הוי דאוריתא. הקצות חולק על הש"ך וסובר שגם בכת"י הקיום דרבנן. וכן בסימן ס"ט מביא רע"א שבתשובות המיוחסות לרמב"ן כתב להדיא שקיום כת"י הוי דרבנן.

 

שאלה 4 - סעיף ה:

מתי ניתן לקיים שטר שלא בפני בע"ד?

 

תשובה: (יונתן סרור)

א. בשטר רגיל

ניתן לקיימו שלא בפניו; כדנאמר בב"ק קיב:, וכך פוסק המחבר בסעיף ה : מקיימים השטר אפילו שלא בפני בע"ד, ואפילו עומד וצווח: מזוייף הוא אל תקיימוהו אין שומעין לו. ונחלקו הראשונים בטעם הדבר:

לרשב"א דכיון שבקיום, העדים מעידים על חתימות העדים ולא על מנה שבשטר, ממילא הלוה לא נחשב בע"ד בשבילם.

לתוס' כיון שרבנן הם אלו שהצריכו קיום (דמדאורייתא נעשה כמי שנחקרה) הם אמרו והם אמרו שלא צריך לקיים בפני בע"ד.

ב. בחתימת יד הלוה נחלקו בזה הש"ך וקצות:

לש"ך לכ"ע צריך לקיים בפני הלוה:

                לרשב"א  מפני שבכה"ג הלוה הוא בע"ד שהם מעידים על מנה שבשטר.

                לתוס' דדוקא בשטר רגיל הקיום הוא דרבנן, משא"כ בחת"י שהקיום הוא דאורייתא, לכן צריך שהקיום יהיה בפניו.

לקצות גם קיום חתימת הלוה הוא מדרבנן, והטעם הוא, שמדאורייתא ישנה חזקה האומרת: לא חציף איניש לזיופי (רש"י בגיטין ג,א) וטעם זה שייך גם בחתימת יד הלוה, ולפי"ז לשיטת התוס' ל"ש שטר רגיל ול"ש חת"י הלוה, א"צ לקיים בפניו.

 

שאלה 5 - סעיף ה:

האם דומה קיום חתימת יד הלוה שלא בפניו לקיום שטרות או לא ומה הטעם?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

כתב בש"ך שבקיום חתימת יד הלווה נראה שלכו"ע אין מקיימין אלא בפניו, בין לטעם הרשב"א בין לטעם התוס'. לטעם הרשב"א: בכת"י העדים המקיימים מעידים על הלוה עצמו, שכן בשונה משטר הם לא מעידים על חתימת עדים נוספים אלא כתב הלווה עצמו, והעדות וקיומה הוי כדבר אחד (וכעין שכתבנו בתשובה אחרת (בסעיף זה - לגבי "מלוה הרוצה לקיים שטרו שלא בפני הלווה") בדעת הרמ"ה כשהעדים החתומים מקיימים חתימת עצמם שצריך להיות בפני הבע"ד וה"ה כאן). כלומר ההבדל הוא מהי משמעות הקיום האם קיום כתב העדים הוא שלב ראשון בתביעה ואז דיון בשטר או שהקיום גורם אוטומטית לחיוב הנתבע וליישום השטר. ולטעם התוס': הש"ך כתב שנראה שקיום כת"י הלוה הוא מדאורייתא כדברי רב שרירא גאון ושכן כתב הסמ"ע במקום אחר[28]. אמנם למעשה הוסיף הש"ך: "מיהו כמדומה שנהגו להקל לקיים אף כתב יד לוה שלא בפני בעל דין, ואפשר לומר בזה מנהג מבטל הלכה ... אבל היכא דלא נהוג אין להקל".

ובקצות חלק עליו בדעת התוס' וכתב שאין הבדל בין קיום כת"י לקיום שט"ח רגיל. וכתב כי הש"ך הבין שיש שוני מאחר וס"ל כי כל דין הקיום נצרך רק מדרבנן מכיוון שעדים החתומים על השטר מדאורייתא נעשה כמי שנחקרה משא"כ בכת"י הלוה שם אין דין נחקרה ולכן הוי שם הקיום מדאורייתא ולכן לא נקל בו. אבל הקצות חלק עליו מאחר והמחבר פסק כרמב"ם שאין אומרים בשטר דין נחקרה מהתורה, שכל תוקף השטר הוא מדרבנן שלא תנעול דלת וא"כ הסיבה שהקיום הוא רק מדרבנן והקלנו בו היא מאחר שמהתורה אין חוששין לזיוף שטרות, משום שיש חזקה דלא חציף איניש לזיופי שטרות וה"ה דלא חציף לזיופי כת"י ולכן לדעת התוס' שהסיבה שיכול לקיים שלא בפני בע"ד היא מאחר והקיום הוא מדרבנן והקלנו בו ה"ה שנוכל להקל בכת"י, שכאמור אין בין שני סוגי השטרות האלו שוני מהותי.

 

שאלה 6 - סעיף ז:

הא דקי"ל אין מקימים את השטר משטרות היוצאים מתחת יד בעל השטר שרוצים לקימו, האם דוקא כשאין מקוימים או אף במקוימים?

תשובה: (ישראל שורץ)

כתובות כ,א: "אין מקימים את השטר אלא משתי כתובות או משתי שדות,והוא שאכלום בעליהם שלש שנים ובשופי, א"ר שימי בר אשי וביוצא מתחת יד אחר אבל מתחת יד עצמו לא".

ונחלקו בטעם: לרש"י, חוששים שהעתיק השטר השלישי מהשנים הראשונים, ולכן גם אם הם מקוימים לא יועיל. לרמב"ם, החשש הוא שמא הוא זייף הכל, אבל לא חוששים שהעתיק משטרות אמיתיים, ולכן אם השטרות היוצאים מתחת ידו הם מקוימים אפשר לקיים מהם. והביא הר"ן מח' זו על הגמ' הנ"ל (ז: מדפי הרי"ף). המחבר (סעיף ז) הביא את לשון הרמב"ם, והרמ"א הביא את שתי הדעות.

 

שאלה 7 - סעיף ז:

באלו דרכים מקיימים את השטר?

 

תשובה: (יונתן סרור)

המחבר (סעיף ז) מביא חמישה אופנים לקיים שטר:

א. אם הדיינים מכירים את חתימות העדים: בכתובות כא: "ש"מ דיינים המכירים חתימות ידי העדים א"צ להעיד בפניהם", ובתוס' שם משמע שהטעם הוא כדי שלא תהיה שמיעה גדולה מראיה.

ב. שיחתמו עדי השטר בפני הדיינים. וכתב הסמ"ע שהחידוש בכה"ג הוא, שמהני אפילו אם העדים חתמו בפני הדיינים בלילה שאז אינם נחשבים לבי"ד. ולא שייך לומר שלא תהא שמיעה גדולה מראיה, כיון שקיום שטרות דרבנן, ובדרבנן עד נעשה דיין.

ג. שיבואו העדים החתומים בו, שיאמר כל אחד על כתב ידו בלבד: זה כתב ידי, וקמ"ל שא"צ שני עדים על כל חתימה מפני שקי"ל כחכמים (כתובות כ:) דס"ל שעל מנה שבשטר הם מעידים.

ד. שעדים אחרים המכירים את חתימות העדים יבואו ויעידו שזה כתב ידם של אלו (משנה כתובות יח:) . וכתב הרמ"א בשם הריב"ש שניתן להעיד עדות זו מתוך הכתב, וא"צ להעיד בפניהם. אמנם הש"ך בס"ק יז תמה על הרמ"א שהרי פוסקים שאילם אינו יכול לקיים בעצמו את חתימת ידו ע"י שיעיד בכתב שזה כת"י, וכך פסק המחבר בסעיף לו בשם הרא"ש,  מוכח לפי"ז , שאפילו בקיום שטרות אין עדות שבכתב כשירה כיון דאיכא חסרון של מפיה ם ולא מפי כתבם.

הקצות (ס"ק יט) מקיים את פסק הרמ"א, ואמר שיש לחלק בין אם פסולו הוא פסול הגוף ולכן הוא פסול לקיים את חתימת ידו בעדות בכתב, ואילו בעדים שראויים להעיד בפיהם אין בהם פסול הגוף הקילו חכמים שיכולים להעיד בכתב שהוא כתב ידים של החתומים ולקיים השטר.ואע"פ שבשאר עדויות יש חסרון של מפיהם ולא מפי כתבם, בקיום שטרות דרבנן הקילו.

ה. שיהא כתב ידם של העדים החתומים יוצאים ממק"א, וישוו את החתימות (כתובות יח:).

וישנם שלושה מצבים בקיום שטר משטר:

1. משטר שאינו מקוים. 2. משטר אחד מקוים ולא קרא עליו ערער 3. משטר אחד מקוים וקרא עליו ערער.

1. משטר שאינו מקויים בכה"ג, בעינן דווקא משני שטרות של שתי שדות שאכלום בעליהם שלוש שנים בגלוי או משתי כתובות, והוא שיוצא מתחת יד אחר, ולא מתחת יד זה שרוצה לקיים השטר, שרק אז מסולק החשש זיוף, אבל משטר אחד שאינו מקויים אין מקיימים, דחיישינן שמא זייף אותו, וזה כדברי נהרדעי בכתובות כ ע"א.

2. משטר אחד מקויים שלא קרא עליו ערער:  3. משטר אחד מקוים וקרא עליו ערער.

ישנה מחלוקת ראשונים לגבי שטר אחד מקויים שלא קרא עליו ערער לפני הקיום, האם מספיק לקיים ממנו או שצריך דווקא שטר שקרא עליו ערער?

מגירסת רש"י כתובות כ. בדברי רב אסי שגורס "אין מקיימים את השטר אלא משטר שקרא עליו ערער והוחזק בבי"ד" דייק הר"ן שצריך דוקא שטר שקרא עליו ערער והוחזק כדי לקיים ממנו. אבל אם לא הוחזק לא מקיימים.

אומנם גירסת הרי"ף אינה כך אלא גורס "אין מקיימים השטר משטר שקרא עליו ערער אלא אם כן הוחזק בבי"ד" וממנו משמע שקיום מספיק אפילו בלי שקרא עליו ערער.

הרא"ש בכתובות פ"ב סי' יג כותב שגם לפי גירסת רש"י לא צריך קרא עליו ערער דוקא אלא הרי זה שיגרה דלישנא.

 

להלכה:

המחבר בסי' מו סע' ז מצטט את דברי הרמב"ם שכותב כגירסת רש"י והרמ"א כותב עליו יש אומרים שאפילו לא קרא עליו ערער רק שמקויים, וזה כשתי הדעות הנ"ל.

אומנם הש"ך ס"ק כה כתב שאין הכרח לומר שרש"י והגורסים כמותו חולקים על הרי"ף אלא יש לומר שכולם סוברים כמו הרא"ש שזה שיגרא דלישנא ולכן קיום מספיק בלא קרא עליו ערער. ויש להעיר שהראב"ד כתב שמקיימים רק משני שטרות מקויימים והש"ך כתב שאם הבי"ד מכירים את החתימות מודה הראב"ד שמקיימים רק משטר אחד.

 

שאלה 8 - סעיף י:

החתום על השטר ואינו זוכר העדות כולו, האם יכול להעיד שזה כתב ידו לקיים השטר?

 

תשובה: (יונתן סרור)

בברייתא בכתובות כ,א "ת"ר כותב אדם עדותו על השטר ומעיד עליה אפילו אחר כמה שנים" ורבי יוחנן מפרש דווקא אם הוא זוכר את העדות (אפילו אם זה בעקבות ראית השטר). הראשונים נחלקו באיזה שטר מדובר, שאם מדובר בשטר עם כל גדרי השטר, למה צריך לזכור את העדות, ה"ז כמי שנחקרה?

התוספות בד"ה ר' יוחנן, והרא"ש, וש"ר פירשו שמדובר בעדות שאיננו שטר, ולכן אם העד אינו זוכר את עדותו זה מפי כתבם ופסול.

התוספות מביא ירושלמי שמפרש שאם הם זוכרים את העדות, אז על מנה שבשטר הם מעידים ומספיק שכל אחד יקיים חתימתם, ואם אינם זוכרים את עדותם, אז על כתב ידם הם מעידים וצריכים לצרף עוד אחד על כל חתימה.

בדברי הרמב"ם ישנה מחלוקת:

הכס"מ מבין את הרמב"ם כדעת הירושלמי, שאם הם לא זוכרים את המעשה צריכים לצרף עוד אחד.

אבל פשט דברי הרמב"ם הוא כמו פירוש הגר"א, הש"ך ועוד שפירשו שאם העדים לא זוכרים את עדותם א"א כלל לקיים את חתימתם מפני שצריכים לזכור העדות שבשטר בעת הקיום ולכן אם הם אומרים שלא זוכרים את העדות שבשטר לא יועיל לרצף אליהם עוד אחד. אומנם אם באו עדים אחרים ומעידים על חתימתם לא מאמינים לעדים שלא זוכרים.

אע"פ שהכס"מ כאמור פירש את הרמב"ם כירושלמי, בסימן מו, י, הביא את דברי הרמב"ם כהבנת שאר האחרונים וכתב עליו יש חולקים שזה דעת הירושלמי.

 

שאלה 9 - סעיף יח:

אם עדי הקיום קרובים לדייני הקיום.

 

תשובה: (ישראל שורץ)

שאלה זו היא מחלוקת ר"ן ורשב"א. הובאה בר"ן בכתובות יב,ב בדפי הרי"ף. שהר"ן פסל אם הם קרובים משום פסול קורבה ואילו הרשב"א הכשיר בכך. ונחלקו מהו טעם פסול קורבה של עדים לדיינים. הר"ן כתב שמשמע מסנהדרין כח,א כי פסול קורבה הוי גזה"כ מלא יומתו אבות על בנים ואילו הרשב"א ס"ל כירושלמי שהטעם הוא משום הזמה שאם יהיו קרובים לדיינים, לא יקבלו הדיינים עדי הזמה לפוסלם, ומאחר ובעדי קיום לא שכיח מציאות של הזמה כיון שבאים לקיים כתב ובד"כ הקיום הוא בטביעות עין ורק כאשר מעידים 'בפנינו חתמו' ישנה מציאות של אפשרות הזמה, כיון שאין זה שכיח לא חוששים להזמה ולכן אפשר להכשיר כאשר עדי הקיום קרובים לדייני הקיום. והר"ן תמה על הרי"ף שהביא את הירושלמי הזה מאחר ובגמרתנו בסנהדרין משמע שנדחה טעם הירושלמי והוי מטעם גזה"כ ואין לחלק. המחבר בסעיף י"ח הביא בסתמא את דעת הר"ן ואת הרשב"א בי"א.

 

שאלה 10 - סעיף כ:

האם דיינים המקיימים את השטר צריכים לקרותו?

 

תשובה: (ישראל שורץ)

כתובות קט,א למטה: "תני ר' חייא... אבל דיינים חותמים אע"פ שלא קראוהו".

האם אעפ"כ צריכים הם לראות מי המלוה והלוה כדי שלא יהיו קרובים לדיינים או לעדים?

נחלקו בדבר הר"ן והרשב"א: הר"ן סובר שאסור לעדים כשמקיימים שטר להיות קרובים למלוה וללוה ולכן צריכים הדיינים לראות מי המלוה והלוה. לרשב"א יכולים הם להיות קרובים ולכן אינם צריכים לראות הדבר.

המחבר בסעיף כ' הביא את הר"ן בסתם ואת הרשב"א בי"א. מהרמ"א משמע שאף לרשב"א צריכים לכתוב מי עדי הקיום כדי שאם יהיו פסולים למלוה או ללוה יוכלו לפוסלם. הש"ך בס"ק נב הקשה על הרמ"א דלרשב"א אין צריך לכתוב, אך לר"ן באמת מספיק שיכתבו זאת במקום לראות מי הם.

האם לרשב"א שמכשיר עדי קיום קרובים למלוה וללוה יכולים דייני הקיום להיות קרובים למלוה או ללוה? מהרמ"א בסעיף יט נראה שלא, אך הש"ך בס"ק נ' כותב שכן ושכך מפורש ברשב"א.

 

שאלה 11א - סעיף לז:

שניים שהעידו בב"ד שראובן חייב לשמעון מנה, ואח"כ באו שניים והעידו שהעדים קרובים למלוה או ללוה, האם העדים הראשונים נאמנים להכחיש אותם ולהכשיר את עדות עצמם?

 

תשובה: (יונתן סרור)

בשאלה זו צריך לדון האם עדות על פסול קורבא נקראת עדות על פסול הגוף או לא.

 

הראשונים נחלקו בפירוש הגמרא בכתובות דף יט,ב.

הגמרא שם דנה על מצב שעדים באים לפסול עדים החתומים על השטר שמתו, ואומרים "שפסולים היו", ומסיקה שהדבר תלוי: אם אין כתב ידן של הראשונים יוצא ממקום אחר נאמנים, אבל כאשר יוצא אינם נאמנים לפוסלם.

ומקשים שם התוס' בד"ה "ואם" קושיא נסתרת: למה כאשר כתב ידן יוצא ממק"א, אין האחרונים נאמנים, הרי אם פוסלים אותם בפסול הגוף, האחרונים אמורים להיות תמיד נאמנים!!

מכח קושיא זו, מפרשים התוס', שאין לפרש שהאחרונים אומרים שהראשונים עדיין פסולים, דא"כ ברור שנאמנים אפילו כשכתב ידן יוצא ממק"א, אלא ע"כ צ"ל שמדובר שהאחרונים מעידים שפסולים היו אז, וחזרו עכשיו להיות כשרים.

הר"ן בדף ז. מדפי הרי"ף, הולך בדרכו של התוס' שע"כ א"א לומר שפוסלים האחרונים את הראשונים בגופם, דא"כ תמיד יהיו נאמנים, ולכן הוא פירש שלא מדובר שפוסלים אותם בגזלנות אלא בפסול קורבא.

והב"י בסע' לג ד"ה והר"ן, מוסיף: "כלומר שאינם מעידים על גוף העדים שהם פסולים".

עיין בחידושי הגהות שם (ס"ק יא) שכתב שלפי הב"י הזה אפילו אם מעידים על גופם של עדים שהם קרובים עכשיו אין זה נקרא עדות בגוף העדים, אלא זה נקרא עדות אחרת והעדים נאמנים לומר שהם לא קרובים וזה יהיה תרי ותרי. אבל עיין שם שהביא את הכנסת הגדולה שתמהה על הר"ן ולא עלה על דעתו לומר שעדות פסולים איננו עדות על פסול הגוף.

 

לסיכום: אם שניים מעידים על שני עדים חיים לפנינו שהם פסולים:

לב"י בדעת הר"ן זה חשיב תרי ותרי והשניים הראשונים יהיו נאמנים לומר שהם לא קרובים כדין שני עדים מפני שאין זה נקרא עדות על גופם.

לכנסת הגדולה האחרונים יהיו נאמנים מפני שזה כן עדות על גופם.

 

שאלה 11ב  - סעיף לז:

מה הדין אם שניים הבאים לפוסלו אומרים שהעדים שהעידו היו קרובים בשעת הגדתם ואח"כ נתרחקו, והעדים הראשונים אומרים שמעולם לא היו קרובים.

 

תשובה: (יונתן סרור)

לפי הדעה למעלה שקורבא אין זה פסול הגוף, ברור שזה יהיה תרי ותרי, אבל הדיון שלנו הוא רק לפי הצד שקורבה נחשב פסול הגוף, האם כשהעדים עכשיו נתרחקו זה נקרא פסול הגוף:

עיין כתובות יט: שכאשר שניים פוסלים את עדי השטר זה נחשב תרי ותרי נגד העדים החתומים. ועיין בתוס' שם שהקשו למה כאשר כת"י של הראשונים יוצא ממקום אחר אין האחרונים נאמנים, והרי מעידים על גוף העדים וא"כ צריכים להיות נאמנים?

על שאלה זו נאמרו כמה תירוצים בראשונים:

תוספות תירץ שאם העידו שהם עדיין פסולים השנים יהיו נאמנים, אלא שכאן מדובר שמודים שהם כבר כשרים.

הר"ן בתירוץ הראשון תירץ שקרובים בנשותיהם ועיין לעיל בשאלה א דיון בדבריו. בהמשך דבריו מביא איכא מ"ד, שכיוון שמתו לא על גופ של עדים מעידים אלא על מנה שבשטר.

ולעניינו לפי תירוצו של התוס' יוצא, שאם העדים השניים מודים שהעדים הראשונים כשרים עכשיו, העדים הראשונים נאמנים להעיד ע"ע, דזה נקרא תרי ותרי, אבל לפי האיכא מאן דאמר בר"ן נאמנים הראשונים רק אם כבר מתו, שאז אין שום נפק"מ לעדותם של השניים לגוף הראשונים, שהרי כבר מתו ולכן זה נקרא תרי ותרי. אבל אם הראשונים עדיין חיים אע"פ שהשניים מודים שהם עכשיו כשרים זה עדיין נקרא עדות על גופם והשניים יהיו נאמנים.

הרמ"א בסי' מו סע' לז פוסק את שיטת האיכא מאן דאמר בר"ן:

"וכל זה כשכבר מתו העדים אבל אם העדים עדיין חיים..."

סימן מח

 

שאלה 1 - סעיף א:

א. שטר שלוה בו ופרעו שאין חוזר וגובה בו האם גם מבנ"ח אינו גובה?

ב. מה הדין בכת"י שלוה בו ופרעו, ומה הדין בשטר כת"י שכל המוציאו יכול לגבות בו?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

הגמ' בב"מ יז,א אומרת ששטר שנמחל שיעבודו אינו חוזר וגובה בו.

ונחלקו האם יכול לגבות בו מבנ"ח. מהלשון משמע לכאורה שנמחל השיעבוד וא"כ יוכל לגבות מבנ"ח, וזו דעת הסמ"ע והנתיבות. אבל הע"ש, הש"ך והט"ז כתבו שאין יכול לחזור ולגבות בו כלל ואפ' לא מבנ"ח. הראיה לשיטותיהם היא הרא"ש על הגמרא בנדרים כז,ב לגבי גביה משליש כשלא סיים הלוה לפרוע. ובסמ"ע דייק משם שבנ"ח מיהא גבי מהלוה, ובש"ך ודעימיה וכן הרמב"ן (נדרים שם) והנמו"י (ב"מ כט,א) הסבירו ששם הוי הפרעון הראשון כמתנה ולכן אין זה בכלל שטר שנמחל שיעבודו או שהוי כתנאי. ובע"ש כתב שהסברא היא עדות שבטלה מקצתה בטלה כולה ולכן אין גובה בו אפ' מבנ"ח. ובריב"ש כתב ששטר שנמחל שיעבודו אינו גובה בו כלל שהוי כחספא בעלמא.

והרב ברוך פז הסביר שלסמ"ע שטר שנמחל שיעבודו הוי חסרון בשיעבוד ולא בראיה ולכן יכול לגבות מבנ"ח ולש"ך הוי חסרון בראיה ולכן בטל ממנו שם שטר.

לוה שלוה בכת"י: כת"י הינו רק לראיה ואם יש בו נאמנות מהני כנגד טענת פרעתי אבל אינו מועיל לגבות מלקוחות. דעת הסמ"ע, הע"ש, הש"ך והתומים היא שיכול לחזור וללוות בו ולגבות בו, אך דווקא באותו יום, לפי שכאן לא בטל השטר לענין השיעבוד וא"כ לא מתקיים "בטל מקצתו בטל כולו" (לטעם הע"ש), וכן כשהלוה חוזר ולוה בכת"י הוי כאילו חותם מחדש, משא"כ בשטר ששם אין העדים מעידים מחדש (לטעם הש"ך). ובב"ח כתב דאף בכת"י אינו חוזר וגובה בו וכ"כ הפת"ש ס"ק ב בשם ת' עבודת הגרשוני וכ"כ הקצות ס"ק ג.

כת"י שכתוב בו שכל המוציאו יכול לגבות בו: הש"ך כתב שבכך גם הב"ח מודה שיכול לחזור ולגבות בו. אולם הקצות (ס"ק ג) הביא בשם הט"ז שאינו יכול לחזור ולגבות בו.

 

סימן מט

 

שאלה 2 - סעיף י:

א. מה דין יב"ש שלווה אחד מהם מחר ונמצא לאחד מהם שדה שקנה מיב"ש השני האם המלווה טורף ממנו?

ב. מה הדין אם יב"ש ערב ליב"ש השני, האם המלווה גובה מהם?

ג. אם הלווה כופר בהלוואה וערב מודה שלווה האם הוא חייב לשלם?

ד. אם הלווה כופר בהלוואה וערב מודה שלווה האם יכול לגבות בשטר זה ממ"נ, או שהוא הלווה או שגובה משדר"נ? (לא נענה)

 

תשובה: (א"ב נויפלד)

א.

שאלה זו נתונה במחלוקת אמוראים בבכורות מח,ב, להלן דברי הגמרא: 

"א"ר ירמיה: זאת אומרת, שני יוסף בן שמעון שהיו בעיר אחת ולקח אחד מהם שדה מחבירו, בעל חוב גובה ממנו, דאמר ליה, אי בדידך מסיקנא מנתא דידך קא שקילנא, ואי בחברך מסיקנא משתעבדא לי מקמי דידך. אמר רבא: מכדי נכסוהי דבר איניש אינון ערבין ביה." 

ופסקו הפוסקים כרבא. היינו שאין המלווה יכול לגבות מהשדה. ומבארים הטעם שנכסי העל חוב משועבדים מדין ערב, ואין ערב משתעבד רק במקום שיכול לתבוע מהלווה עצמו וכיון שאינו יכול לתבוע מהלווה עצמו אין יכול לגבות מנכסיו[29].

 

ב,ג.

כתב הש"ך (מט,יט) שיוסף בן שמעון שערב בעד יוסף בן שמעון, כשם שאי אפשר לתבוע את הלווה כך אינו יכול לתבוע את הערב. ותמה עליו התומים[30](שם, סקכ"א), שהרי מבואר בסי' קכט, בהלכות ערב שאם הלווה כופר והערב מודה שיוסף בן שמעון לווה, יכול המלווה לגבות ממנו, אם כן מדוע כאן אין מחייבים את הערב, והרי הערב אמר שהוא לא לווה, וממילא על כרחך שיוסף בן שמעון השני לווה, א"כ מודה ההלוואה וצריך להיות חייב בתור ערב. הקצות[31]מחלק בין אם הערב אומר שראה ההלוואה של יוסף בן שמעון השני, אז מתחייב משא"כ אם אמר שהוא לא לווה אבל לא ראה שיוסף בן שמעון השני לווה, אלא הסכים להיות ערב לו לאחר מתן מעות, הוא לא מתחייב. אעפ"י שע"כ אם הוא לא לווה, ע"כ השני לווה. והטעם, שהחיוב שחל על הלווה והערב בא מכח השטר, הואיל ושניהם כופרים בהלוואה ושטר זה אין דין שטר עליו אלא 'חספא בעלמא', שאינו מוכח מתוכו. ואם כן הלווה אינו חייב שלא ידוע כלל אם לווה, גם הערב פטור. משא"כ כאשר הערב מודה, אז ידוע שיש הלוואה לדבריו, ולכן הוא מתחייב. הנתיבות גם כן מחלק בין אם הערב מודה שראה ההלוואה שאז הערב חייב, משא"כ אם טוען שהוא עצמו לא לווה, אבל לא ראה ההלוואה אלא חתם הערב לאחר מתן מעות שפטור. והטעם של החילוק לפי הנתיבות הוא שהשטר אינו תקף בגלל שהוא חצי דבר, שלא מבורר איזה יוסף בן שמעון לווה. וא"כ לא ברור שיוסף בן שמעון זה לווה אלא בצירוף כפירת הערב שהוא לא לווה וזה נקרא חצי עדות ולכן השטר בטל והערב פטור.      

סימן נ

 

שאלה 1:

שטר שכתוב בו שמתחייב בסכום כסף מסוים למי שיוציא שטר זה, האם יש תוקף להתחייבות זו?

 

תשובה: (א"ב נויפלד)

המקור לכך בגיטין יג,ב: "במעמד שלשתן קנה. וטעמא מאי? אמר אמימר: נעשה כאומר לו בשעת מתן מעות שעבדנא לך לדידך ולכל דאתו מחמתך".

 אמנם הר"ן מביא רמב"ן המקשה שזוהי ברירה שהרי לא מבורר מראש למי הוא מתחייב והרמב"ן אמר שזה מועיל רק מדרבנן, אמנם הר"ן שם סובר שאין כאן בעיה של חיסרון של ברירה כיון שהוא יכול להתחייב לכל אחד ואחד ולכך אין בעיה של ברירה. ויש לעיין לרמב"ן אם חכמים תיקנו דווקא בנוסח של משתעבדנא ולכל דאתא מחמתך, אך אם יאמר בלשון מתחייב לכל מי שמוציא שטר חוב זה, שם אולי לא תיקנו חז"ל, ויש לעיין. בגמ' בבבא בתרא, מובאת מחלוקת אמוראים לגבי שטר שכתוב בו לוויתי 'ממך' האם חוששים לנפילה. ונחלקו הראשונים בדעת רבא. שלפי רשב"ם, רמב"ן ועוד, הפירוש 'ממך', הוא שמתחייב רק למי שהלווה לו, אך אומרים 'כאן נמצא כאן היה', היינו לכל מי שיוציא שטר זה. ולפי פירוש זה אין קשר לשאלתנו. אמנם לפי התוס' 'ממך' היינו למי שיוציא את השטר אפילו מי שלא הלוויתי לו, פירוש זה מתאים לשאלה. שלפי רבא יש תוקף להתחייבותו אך לאביי חוששים לנפילה ואינו מתחייב. ועיין שם באותו התוס' שחוקר איך מתחייבים לאדם זר שלא התחייבנו לו. ותירץ שם עפ"י ר"ת (כתובות קא), המבאר שאם כותבים שטר נוצר שעבוד. 

הש"ך (שם סק"א) כתב שהמדובר שהעדים החתומים למטה לא לקיים החתימה אלא לקיים את העניין. עוד מתנה הש"ך שהמוציא את השטר יאמר אני הלויתי לך (ומוכח שסובר כרשב"ם ש'ממך' הכוונה ללווה).

שטר חיוב: אמנם רבנו ירוחם כן פסק את הגמרא הנ"ל בגיטין, שאם כתוב בשטר "נשתעבד לפלוני ולכל המוציאו", אך דווקא כשבא מחמת אותו פלוני שזה נתחייב לו. ודברי רבנו ירוחם הובאו להלכה ברמ"א. והוסיף הרמ"א בשם תשובת הרא"ש שאם לא נכתב בשטר שום אדם, רק כתוב בסתם שנתחייב לכל מי שמוציאו, חייב אפי' שאינו בא מחמת המלווה הראשון (והביא הרא"ש ראייה משאולשהתחייב עושר גדול למי שיכה את גולית, למרות שבשעה שהוא התחייב לא היה ברור מי יכה אותו, ודוד אח"כ קידש בממון זה את בת שאול (סנהדרין יט,ב)).

 

שאלה 2:

א.שטר שכתוב בו בכת"י הלווה, אני ראובן לוויתי ממך מנה ולא צוין שם המלווה, ועדים חתומים למטה מכתב ידו. האם ראובן יכול לטעון לא ממך לוויתי אלא מאחר?    

ב. מה הדין בזה אם אין חתומים עליו עדים?

 

תשובה: (א"ב נויפלד)

א.

מקור - בבא בתרא קעב,א: "ההוא שטרא דנפק לבי דינא דרב הונא, דהוה כתיב ביה אני פלוני בר פלוני לויתי מנה ממך, אמר רב הונא: ממך - אפילו מריש גלותא, ואפילו משבור מלכא. אמר ליה רב חסדא לרבה: פוק עיין בה, דלאורתא בעי לה רב הונא מינך. נפק דק ואשכח, דתניא: גט שיש עליו עדים ואין בו זמן, אבא שאול אומר: אם כתוב בו גרשתיה היום כשר; אלמא היום ההוא יומא דנפיק ביה משמע, הכא נמי ממך מההוא גברא דנפיק מתותי ידיה משמע." אמנם אביי שם חולק וחושש לנפילה ולכן הוא לא יכול לממש את השטר."

ראשונים: הרי"ף, הרא"ש והרמב"ם פסקו להלכה כדברי רבה[32]. 'וממך' היינו ממי שהלווה לי, למרות שאין שמו כתוב. היינו ששטר זה כשר ולא יוכל לטעון שאחר מצאו. (אמנם נחלקו הראשונים, בהסבר הסוגיה, והובאו דבריהם לעיל[33]). אמנם בתוס' יש עוד הסבר שאם נפל אין השני יכול לממשו רק אם הראשון נתנו לאחר, אז יוכל לממשו. אבל כשיש עדים שנפל השטר אי אפשר להשתמש בשטר.

וכן פסק המחבר[34] בסימן נ -  שטר בעדים שכתוב בו: אני פלוני לויתי ממך מנה, כל המוציאו גובה בו.

כתב הטור שדווקא שטר גמור וחתום בעדים מועיל לגבות בו. אמנם הפרישה הסביר שאין הכוונה שיהיה כתוב בלשון שטר, בפנינו עדים חתומי מטה וכו'. ועוד שהגמרא בבבא בתרא עסקה בכתב יד, וכל שחתום עליו עדים יש לו דין שטר וכ"כ בסמ"ע ס"ק א. ואם לא צוין שם המלווה, לכאורה אלו הם דברי הש"ך (נ, סק"ו), שאם לא הוזכר בשטר שום אדם (שהלווה), רק כתוב בסתם שנתחייב לכל מי שמוציאו, חייב לשלם למי שמוציאו, אפילו שאינו בא מחמת הראשון, וכ"כ הרמ"א בסוף הסעיף בשם תשובת הרא"ש ונלמד מהגמרא בגיטין יג,ב.

 

ב.

מבואר במחבר שאם אין בו עדים אלא שהוא כתב ידו, מתוך שנאמן לומר פרעתי נאמן לומר לא לוויתי ממך אלא מאחר. אמנם הש"ך מקשה, מפני שבסימן סט,ב כתב הרמ"א שיש שאומרים שאינו נאמן לומר פרעתי. ואמנם לדינא פסק הש"ך כמחבר. אמנם המהרש"ק (הו"ד בט"ז) הביא שמשמעות הרשב"ם בבבא בתרא שם, דמיירי בכתב יד ממש. והסביר שאי אפשר לטעון בזה מיגו משום שמול מיגו זה יש אנן סהדי שכל איניש זהיר בשטרו ולא חוששים לנפילת השטר. ואמנם הקצות מסביר שהרשב"ם עומד בכלל אלו הסוברים שאינו נאמן לטעון פרעתי מול כתב יד, אך אנן לא קיי"ל הכי.

 

סימן נא

 

שאלה 1 - סעיפים א,ב:

מה הדין בראובן שהוציא שטר על שמעון חתום בעד אחד ושמעון טוען פרעתי. האם שמעון חייב להישבע מחמת עד אחד?

 

תשובה: (א"ב נויפלד)

הרמב"ם[35] פוסק שעד אחד בשטר זוקק לשבועה. וכן הביא הרב המגיד[36] בשם דעת הגאונים שעד אחד בכתב זוקק לשבועה כדרך ששנים מחייבים אותו ממון. וכן מביא הטור[37] בשם הרמב"ם שעד אחד בשטר מחייב שבועה, ודבריו אלו של הרמב"ם הובאו להלכה במחבר בסימן נא,ב.

מקור לדבריו, אפשר להביא מהגמרא בבבא בתרא קס,א ששם אמרינן שעד אחד בכתב מצטרף עם עד אחד על פה. מוכח שעדות של עד אחד בשטר נחשבת כעדות.

פרעתי: כאשר יש עד אחד המזקיקו שבועה, והלווה מודה שלווה אך טוען פרעתי, דימה זאת הרמב"ם לדין 'נסכא דר' אבא', שם נפסק שמתוך שאינו יכול להישבע משלם.

מה הסברא? שאל הרב המגיד, היאך יפה כח עד אחד בשטר משני עדים על פה, שאם לווה בפני עדים נאמן לומר פרעתיך? מתרץ הבית יוסף, שאכן עדיף עד אחד בשטר משני עדים על פה, משום שבשטר יכול לטעון שטרך בידי, שהרי רואה שמחתימין על השטר מן השוק וסובר הלווה (מן הסתם) שדין שטר יש לו. ולפיכך כשפורע אינו מניחו בידו, לכך יכול לומר לו שטרך בידי מאי בעי.

הירושלמי בכתובות[38] מסביר שעד אחד לבדו בשטר אינו כלום. ואת הגמרא בב"ב קס,א מבאר שיש שטר עם שני עדים, ועל חתימה אחת יש שני עדים לקיימו אך לא על החתימה השניה. וכך פסק השאלתות שעד אחד בכתב המובא בגמרא, המדובר באחד משני עדים שקיימו את חתימתו ולא מצאו לקיים את כתב ידו של השני, אך עד לבדו בכתב אינו זוקק לשבועה. (הרא"ש[39] מסביר בשם רבנו יונה, ששני עדים בשטר זו גזירת הכתוב, שהרי מפיהם ולא מפי כתבם נאמר, אך חידוש זה נאמר רק על שני עדים ולא על עד אחד, לכך אין תוקף לחתימה של עד אחד) ממילא לשיטה זו יכול לכפור בו או לטעון פרעתי. ושיטה זו הובאה להלכה בטור וכן הביאה במחבר כיש אומרים.

רשב"א: הבית יוסף מביא בסימן סא (מחודש כ' סוף ד"ה 'וכתב עוד') תשובות רשב"א[40] שנאמן בשבועת היסת לטעון פרעתי, מפני שכיון שהוא עד אחד לא חשש הלווה להניחו בידו, כלומר (בניגוד לרמב"ם) היה ברור לו שאין כאן 'שטר רציני', לכך לא חשש להניחו בידו ולא שייך שיטעון שטרך בידי מאי בעי כשאר. אמנם מחד הרשב"א סובר כרמב"ם בעיקרון שגם עד אחד זוקק לשבועה, היינו שעד אחד בשטר חשובה עדותו ומתקיימת[41], אלא שקודמת לכך טענת פרעתי המגרעת את השטר עצמו. ואם כן אפשר לומר שזו דעה שלישית בסוגיה זו, שאמנם עד אחד בשטר זוקק לשבועה, אך יכול לטעון פרעתי וממילא אין תוקף לשטר.

להלכה: כאמור המחבר הביא את שתי הדעות ואת דעת השאילתות כי"א. הש"ך וכן הב"ח פוסקים כדעת הרשב"א. (אמנם הגר"א[42] (סק"ח), הש"ך ובאר הגולה הבינו שדעת הי"א במחבר היא דעת הרשב"א.) 

לסיכום: יש מחלוקת ראשונים האם יש תוקף לעד אחד בשטר, ממנה נובעת מחלוקת האם עד אחד בשטר זוקק לשבועה. והשאלה האם ניתן לטעון פרעתי תלויה בשאלה האם עד אחד בשטר זוקק לשבועה.    

 

שאלה 2 - סעיף ו:

היו כתובים בשטר שנים או שלושה דברים, נתבטל דבר אחד בשטר האם נתבטל כל השטר?

 

תשובה: (א"ב נויפלד)

כתב הדרכי משה בשם מהר"ם פדוואה, והביאו הרמ"א (נא,ו) להלכה, שאם היו כתובים בשטר ב' או ג' דברים ונתבטל השטר לדבר אחד השאר לא נתבטל. ומסביר הסמ"ע[43], שהפסול הוא מכח גוף העניין ולא בגלל פסול עדים, לכך מתקיימת העדות גם לשאר.

המקור הוא היוצא מחילוקו של הרמב"ם בסעיף זה במחבר. המחבר פסק לגבי מי שכתב נכסיו לשני בני אדם ושני העדים קרובים לאחד מהם, הרי השטר פסול. וחילק הרמב"ם שאם כתב בשטר אחד, נתתי לראובן חצר פלונית ונתתי לשמעון חצר פלונית ונמצאו העדים קרובים לאחד ורחוקים מהשני, לגבי השני מתנתו מתנה.

הסבר הרמב"ם: בירושלמי בגיטין (א,א) נחלקים האמוראים מה הדין בעדים שכשרים לזה ופסולים לזה שם ר' יוחנן הכריע שפסול, אך ר"ל הכריע שכשר. אמנם בתלמוד הבבלי גיטין ח,ב סובר רבא במחלוקתו עם אביי שפלגינן דיבורא. הירושלמי תלה את שתי המחלוקת יחד, כלומר שר' יוחנן הפוסל עדים שכשרים לזה ופסולים לזה, יפסול מי שכותב בשטר 'כל נכסי לעבדי', הואיל והעבד לא קונה את הנכסים כיון שהשטר לא מקויים לכך גם לא ישתחרר, אך ר"ל שסובר שבנידון הנ"ל עדים כשרים, הוא סובר כאביי שפלגינן דיבורא והעבד ישתחרר ע"י שטר שכתוב בו 'כל נכסי', אך לא יקנה את הנכסים. ואם כן יש לנו סתירה בפסיקה, שהרי תמיד קיי"ל כר' יוחנן ומאידך בבבלי קייי"ל תמיד כרבא. אם כן יש סתירה בפסקים. ונחלקו הראשונים בפסיקה. רבנו האי, ר' אפרים (מובא ברא"ש סוף פ"ק דמכות) והרמ"ה פסקו כר"ל בירושלמי. הואיל והוא מתאים לשיטת רבא בבלי, והרי קיי"ל שהלכה כרבא. ולכן אם עדים כשרים לזה ופסולים לזה, פלגינן ונאמנים לכשר להם. ר"ח (מובא שם ברא"ש) מחד פסק כרבא ומאידך כר' יוחנן. וחולק על תליית שני הדינים הללו יחד. ונחלקו הראשונים בהסבר שיטה זו, רבנו יואל סובר שר' יוחנן פסל עדים הקרובים לזה וכשרים לזה גזירה שמא יכשירו קרוב בשטרות. אמנם בעל פה הדבר כשר. הראב"ד פסול גם בע"פ. כיון שהוא סובר שזהו פסול מהתורה.[44] הב"י מסביר שהרמב"ם פוסק כר"ח, שפוסקים כר' יוחנן שכל השטר בטל, אמנם חילק הרמב"ם, כשכל נתינה בנפרד השטר כשר (וכאן אין מקום לגזור), ומה שהרמב"ם מפריד בין מתנות נפרדות, מקורו בבבא בתרא, קכט,א, שם הלכה כר"ל ששכ"מ הנותן שדה מתנה מתנתו קיימת אך אם מוריש מתנתו בטילה. ור"ל אומר שאם יש שתי לשונות מתנה וירושה, מי שקיבל לשון מתנה זוכה אך לשון ירושה לא יועיל, נמצא גם בנידון דידן, ניתן לומר שאם אלו מתנות שונות אלו עדויות שונות[45].      

 

שאלה 3 - סעיף ג:

שטר שחתומים בו שלשה עדים ושנים מהם קרובים זל"ז, האם פסול או מקיימים אותו ע"י שנים כשרים? 

 

תשובה: (א"ב נויפלד)

מבואר ברמב"ם (הל' עדות יד, ו), וכן מביאו המחבר (נא, ג): "שטר שחתומים בו שני עדים בלבד ונמצא אחד מהם קרוב או פסול, אעפ"י שיש שם עדי מסירה, הרי הוא כחרס". ואמנם דין זה מבואר בסנהדרין כח,ב: "ההוא מתנתא דהוו חתימי בה תרי גיסי", אך עמד הבית יוסף על דקדוקו של הרמב"ם, 'שני עדים בלבד', ומדיוק זה משמע שקרוב או פסול משווה את השטר לחרס דווקא בשנים, אבל בהלכה אחרת כשעדיו מרובים[46], דווקא כשיש עדות ברורה שכולם ישבו לחתום, אז השטר נפסל, אך ללא הוכחה ברורה אפשר שהניחו מקום וזה הקרוב פתאום בא וחתם. נמצא שלפי הרמב"ם כאשר יש שלושה, או כל מה שהוא לא שני עדים, ניתן לקיים את השטר בכשרים.   עיין בסימן מה בשאלה על סעיף יב ובשאלה הבאה.

 

שאלה 4 - סעיף ה; וכן סימן מה, סעיף יג:

מה דין שטר שבין העדים נמצא קרוב או פסול, והאם הכשרים יכולים להעיד לאחר זמן בעדות בפני עצמן?

 

תשובה: (א"ב נויפלד)

דין השטר: לגבי דין זה נחלקו הראשונים. להלן הגמרא בבבא בתרא קסב,ב, שם מבוארת אופציה ששטר שיש בו עדים פסולים יוכשר.

"היו ארבעה וחמשה עדים חתומין על השטר, ונמצא (יש גורסים - "שנים הראשונים") אחד מהן קרוב או פסול תתקיים עדות בשאר. מסייע ליה לחזקיה, דאמר חזקיה: מלאהו בקרובים כשר". מבואר שאפשר להחתים בשיטות האחרונות של השטר עדים קורבים ופסולים ובלבד ששיהיו עדים כשרים חתומים שם.

תוס'[47](בשם ר"י), בה"ג והר"ן: גורסים בגמרא שמדובר דווקא כשהפסולים הם השניים הראשונים. והכשרים חותמים בסוף השטר, אז ניתן לתלות שהראשונים חתמו רק לכבוד.

נחלקו מה הדין יהיה כאשר המדובר שהפסולים חתמו באמצע. הרא"ש סובר שכשר, אך הר"ן פוסל. הבית יוסף(מה,יד) אומר לא נחלקו, אך הש"ך (מה,כג) סובר שנחלקו והכריע כר"ן שהעדים שחתמו באמצע פסולים.

גאונים ורמב"ם: גרסו בגמרא כמובא אצלנו. ואין הבדל לשיטתם בין חתמו בסוף או בתחילה, השאלה היחידה המעניינת אותנו היא האם יש עדות שבאו לחתום יחד או לא. ואם יתברר שחתמו יחד השטר פסול. ואם יתברר שלא, נוכל להכשיר את השטר, אפילו שלא חתמו הכשרים בסוף. יש לציין שלשיטת העיטור אפילו אם אי אפשר לברר, או כגון שיש הכחשה אוקי תרי לבהדי תרי ומעמידים השטר בחזקתו.[48] הש"ך (מה, כב) מציין שבסימן לו נחלקו, האם צריכים העדים רק 'לשבת' עם הפסולים או שגם צריכים להכיר בפיסולם.

הלכה: המחבר פוסק כרמב"ם והרמ"א מביא את דעת שאר הראשונים. יש לציין שהש"ך (מה, כג) פוסק כבה"ג. ומאריך להוכיח ולסתור את הוכחותיו של הרמב"ן[49].  

להעיד אחר זמן: המחבר מביא פעמיים את הרא"ש בתשו' (סוף סי' ג), פעם בסי' מה,יג ופעם שניה בסי' נא,ה. שם כתב שאם יזכרו הכשרים את העדות יוכלו להעיד שוב. אמנם הסמ"ע (מה,לד) עומד על כך שדבריו אלו סותרים בתשובותיו בסימן ה', שם כתב שאין לכשרים לחזור ולהעיד. רק במקרה שהפסולים לא היו איתם בראיית ההלוואה רק שהם ישבו יחד וחתמו. הסמ"ע שם מתרץ שמה שכותב בסי' ה הוא רק לרמב"ם, הסובר שבראיה לחוד נפסלת העדות, אך הרא"ש עצמו (מכות, א, יא) סובר שצריך תרתי, ראייה והגדה. אך מסיים שזהו דוחק. הש"ך (מה,כד) כתב עפ"י דבריו בסי' לו,ח שצירוף של ראייה לחוד פוסל את העדות אפילו לא העידו, או חתמו בשטר. הקצות (מה,ה) כותב שבהלוואה אפילו ראו את ההלוואה יחד, כל שחתמו כשרים לבד ללא ידיעה מכך שאלו יחתמו, ודאי השטר כשר עפ"י הכשרים, שהרי נתחייב עפ"י השטר. רק כשציווה המתחייב שיחתמו יחד הפסולים עם הכשרים, ציווי הלווה הוא ראייתן ובכך מצטרפים והשטר פסול. והקצות מסיים שזו אולי כוונת הש"ך הנ"ל.    

 

* שאלה נוספת לסעיף א –  ראה בסימן עה סעיף יג.


סימן נד

 

שאלה 1 - כללי:

א. לווה שנשבע לפרוע את החוב, והמלווה אינו רוצה להחזיר את השטר, האם חייב הלווה לפרוע את החוב מחמת שבועתו?

ב. אם נשבע לתת מנה לפלוני ומת הנשבע, האם יש כאן מצווה לקיים דברי המת?

ג. אם נשבע הלווה לפרוע את החוב ועברה שביעית האם חייב הלווה לשלם מחמת שבועתו?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

א.

בב"י בסימן נד הביא את ת' הרשב"א (א' קי): "אם השטר בידו ואינו רוצה להחזירו נראה לרבינו להלכה אבל לא למעשה שזה פטור עד שיחזיר לו שטרו ואינו צריך לתת המעות אפילו ביד בית דין ואפילו חייב לו בשטר ובשבועה פטור מהשבועה עד שיחזיר לו השטר." המקור בפשטות הוא בדברי הגמרא בסוף ב"ב, שכותבים שובר ללוה כשיש סיבה מדוע לא נותן המלוה את השטר כגון שאבד או שפרע מקצת החוב וכד', אבל אם יש למלוה את השטר ומסרב לתת אפשר שאינו חייב לפורעו.

 

ב.

ברמ"א בסימן רט,ד כתב: "ואם נשבע לקיים המקח, אף על פי שלא בא לעולם צריך לקיים שבועתו, כדלעיל סימן ר"ז סעיף י"ט וסימן ע"ג סעיף ח'. ומיהו אינו נקנה בקנין, ולכן אם לא נוכל לכוף אותו לקיים שבועתו, כגון שמת, אין הקנין כלום. וכן אם שאל על שבועתו (ריב"ש סימן של"ה ושמ"ה ושפ"ז)".

 

ג.

הרמ"א פסק שכאשר אין חיוב לפרוע, ממילא אין השבועה מחייבת, והוי כמי שמחל על הפרעון שאין השבועה מחייבתו, וכ"כ גם בסימן סז,ו ע"ש. ולכן כאן שהשביעית שמטה את החוב ממילא נפטר משבועתו.

 

שאלה 2 - כללי; וכן סימן רז סעיף יט:

אם התחייב באסמכתא ונשבע לקיים התחייבותו, האם השבועה מוציאה את חסרון האסמכתא וחייב גם מדין התחייבות. מה הנפ"מ בין חיוב מדין שבועה ובין מדין אסמכתא?

 

תשובה: (אבישי חבר טוב)

הב"י בסימן נד מביא תשובת הריב"ש (ס' של"ה) שדן אם שבועה תבטל אסמכתא ואומר שלפי ר"ת יועיל ששבועה הוא כמו ב"ד חשוב וסגי אבל לפי הגאונים שצריך גם מעכשיו אינו מועיל.

הב"י (ס' רז) הביא את לשון המהר"ם מרוטנבורג: "נדר ושבועה ותקיעת כף מהני אפילו באסמכתא, דרובן על ידי דאי". וראייתו היא מהפסוק 'אם יהיה אלוקים עמדי'.

השו"ע (י"ט) העתיק את לשון הר"מ. הרמ"א מציין לסימן רט (סעיף ד') שעוסק בנשבע להקנות דבר שלא בא לעולם שכתוב שם שאומנם הועילה השבועה, אך זו שבועה בלבד ולא באמת פעל קניין. לכאו' לפי זה נראה שהרמ"א הבין שכשנשבעים על אסמכתא הרי שיש חיוב שבועה בלבד.

הסמ"ע (סקנ"ג) כותב שהרמ"א עוסק באופן שלא עשה קניין אלא אמר שיקנה לו דבר שיש בו בעיה של אסמכתא ונשבע, אך אם באמת היה עושה קניין ונשבע על כך - ודאי שהשבועה סילקה את הבעיה של אסמכתא ויש כאן התחייבות גמורה וראיה מן הריב"ש (ס' של"ה) שתולה את הדבר במחלוקת האם קניין בפני בית דין חשוב מועיל אפילו ללא מעכשיו או לא. לר"ת שמועיל בלא מעכשיו שבועה עושה קניין, ולפי הגאונים שצריך מעכשיו לא פועל כקניין.

הש"ך (סקכ"ז) סובר שאין חיוב אלא מכוח השבועה בלבד. וכן כתב הב"ח והביא ריב"ש (ס' שמה') שכתב כן במפורש, ולכן כתב שמה שכתב בריב"ש לתלות הדין במח' הר"ת והגאונים כתב זאת רק לפי שיטת השואל שס"ל ששבועה באסמכתא עושה קניין, אבל הריב"ש לא ס"ל כן. הפת"ש מביא תשובת נודע ביהודה שכתב שכיון שרבו החולקים על הסמ"ע וכן פשט לשון הרמ"א לא מורה כמוהו, אפילו לומר 'קים לי' כסמ"ע אי אפשר.

הנפק"מ: הסמ"ע מביא שלוש נפק"מ בשם הריב"ש:

·   אם יכול להשאל על שבועתו.

·   אם יורדים לנכסיו או רק משמתין אותו. (שאם זה מצד שבועה רק משמתין לקיים שבועתו בלבד).  

·   אם מחייבים את היורשים לקיים דבריו.

 

הרמ"א שם הביא מח' אחרת לפי מהר"ם פדאווה (ס' נ') אם כתוב בשטר שהוא קיבל על עצמו בשבועה, אך אנו יודעים שהוא לא נשבע, מועיל ואין כאן אסמכתא דהוי כמו כתב בשטר שקיבל על עצמו בבית דין חשוב שאפילו שאנו יודעים שלא קיבל על עצמו מתחייב. אבל הריב"ש (ס' שפו) חולק וס"ל שודאי שאין כאן התחייבות שכן כל החיוב הוא מדין שבועה ולא מצד הגמירות דעת, ואם אין כאן באמת שבועה אין לו שום חיוב כלל.

והרמ"א הכריע כמהר"ם פדואה[50].

 

סימן נה

 

שאלה 1א - סעיף א:

א. נתן שטר לשליש והשליש פשע והחזיר השטר ללווה או למלווה, האם מחויב השליש לשלם את ההפסדים ללווה או למלווה?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

בתשובת הרשב"א שהובאה ברמ"א כתוב כי שליש שהחזיר את השטר שלא כדין למלוה ובעקבות כך גבו בי"ד מהלוה - פטור השליש שהוי גרמא בנזיקין ופטור, אמנם אם עדיין לא נעשה נזק והפסד יש לכוף ולשמת את השליש שיקבל עליו לשלם נזקים שיבואו על הלוה כתוצאה ממעשהו של השליש[51]ובת' משאת בנימין הקשה על כך מתשובת רא"ש העוסקת בסופר שמסר שטרי מקח לאביו של הקונה והוא מת והשטר אבד, וכותב הרא"ש שהסופר חייב אע"פ שאין חיובי שמירה בשטרות, מכיוון שכאן הריהו מזיק בידיים (כ"ש אם מסר למוכר). ותירץ המשאת בנימין שיש לחלק בין החזרת שט"ח למלוה שהוי כגרמא ופטור לבין מסירת שטרי מכר שהוי נזק ממש וחייב. החילוק הוא שבהחזרה למלווה החוב עדיין מחוסר גוביינא ולא ברור כי אכן יגבה המלווה בשנית מן הלוה שהרי יצטרך לישבע על כך ומי יימר דמישתבע וכו', אמנם בשטרי מכר מייד איבד את הקרקע כיוון שאינו יכול להראות זכויותיו כנגד המוכר. עפי"ז כתב המשאת בנימין שגם שליש שהחזיר שט"ח ללוה חייב כיוון  שבאותו רגע איבד המלוה את יכולת גבייתו מאחר ואין לו שטר. הש"ך והנתיבות הסכימו עם המשאת בנימין.

אמנם החת"ס חלק וכתב שבין בשליש שמסר למלווה ובין בשליש שמסר ללווה חייב "דלא נאמרו דיני גרמי וגרמא אלא באינש דעלמא המזיק חבירו אבל מי שבא לידו בתורת שמירה או שליחות חייב אפי' על צד רחוקה ונפלאה, וכל פשיעות השומרים ועיוות שליחות כד מעיינת בהו אינם אלא גרמא בעלמא ואפי' הכי חייב". החת"ס מיישב את דברי הרשב"א והרמ"א כאן שהם מוסבים על המקרה שבתחילת הסעיף, שהלווה ביקש מהשליש למסור את השטר למלוה אם לא יפרע עד תאריך מסויים, ואמנם היה אסור לו לתת בגלל שזו אסמכתא, אך אין לו חיוב מטעם שומר ושליח הואיל ולא עבר על דעת משלחו, ומכיוון שאיננו מחייבים אותו מטעם שומר הריהו פטור בגרמא כאדם מעלמא.

 

שאלה 1ב - סעיף א:

והאם יש הבדל בין שטרי מחילה, הלוואה או מכירה?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

לפי האמור בסעיף א, לדעת החת"ס חייב בכל מקרה, ואילו לדעת המשאת בנימין, הש"ך והנתיבות בשטרי הלוואה יש לחלק בין המוסר למלוה שפטור כיוון שמחוסר גוביינא לבין המוסר ללווה שפטור כיוון שמייד איבד את יכולת הגבייה. במכירה חייב כדברי הרא"ש בתשובה בגלל שמייד איבד את הקרקע כיוון שאינו יכול להראות זכויותיו כנגד המוכר. שטרי מחילה יש לדמות להחזרת שטרות למלווה שפטור, שהרי הנמחל מוחזק בכסף ובהעדר שטר המחילה יכול המוחל לגבות חובו ע"י שטר המלווה ובכך להזיק את הנמחל, א"כ גם במקרה זה הוא מחוסר גוביינא ויתכן שלא יבוא לגבות.

 

סימן נח

 

שאלה 1 - סעיף ב:

קיי"ל שאינו נאמן בטענת סטראי היכא דפרעו בפני עדים.

א. מה הדין אם השטר עדיין בתוך זמנו. אי אמרינן חזקה אין אדם פורע בתוך זמנו ומחוב אחר הוא כדברי המלווה או לא

ב. מה הדין אם חיוב השטר מנה והעדים מעידים שנתן לו בתורת פיקדון 150 האם נאמין בכה"ג לטעון סטראי?

 

תשובה: (א"ב נויפלד)

א.

כתב המשנה למלך (בשם תשובת הרא"ש) שבשטר שהוא תוך זמנו יכול לטעון סטראי, אפי' בפרוע אל מול עדים, כיון שחזקה אין אדם פורע תוך זמנו. אמנם הנתיבות[52]כתב שדין זה צ"ע, כי מדברי הפוסקים שסתמו משמע שאין לחלק.

 

ב.

עוד כתב המשנה למלך שאם השטר הוא על 100 ופרע 150, שיכול לטעון סיטראי. אך גם כאן השאיר הנתיבות דין זה בצ"ע, שהרי יכול לומר שפרע לו עוד 50 ממלווה ע"פ שהיה לו עליו. 

 

שאלה 2 - סעיף ב:

בפרעו לשטר בע"א וטען סטראי, מה דין השטר?

 

תשובה: (א"ב נויפלד)

להלן לשון הטור (נח,ג): "וכתב הרמב"ן דלא איתרע שטרא אלא כשנתנם לו בפני שני עדים, אבל אם נתנם לו בפני עד אחד לא איתרע שטרא".

כתב הב"י שדעת הרמב"ן נראה שאין חולק עליה, שהרי לשון הגמרא בשבועות מב,א כך מדויקת, שדווקא כשפרע לעיני שני עדים הורע השטר. וכך פסק בעל התרומות. והרמ"א הביאו להלכה ללא חולק. 

אמנם הש"ך מעיר שלא כולם הסכימו עם הרמב"ן בדין זה, ויתירה מזאת מהרמב"ן עצמו משמע שסותר את דבריו.

קושיית הראשונים: מדוע אין כאן מקרה של נסכא דר' אבא, שהרי העד מעיד שפרע והמלווה מודה אך טוען סטראי, נמצא שהעד מחייבו שבועה וזה אינו יכול להישבע, א"כ יש כאן דין של מתוך שאינו יכול להישבע משלם?

הרמב"ן השיב על כך[53]שיש לחלק בין נסכא, שם מחייב העד שבועה דאורייתא את החוטף, אך אצלנו בא להעיד שהמלווה פרע את שטרו ושבועה זו שצריך המלווה להישבע היא שבועת המשנה, אך בשבועת המשנה לא אמרינן 'מתוך'. אמנם הר"ן (בפרק הכותב מב,ב בדפי הרי"ף) ועוד ראשונים, כתבו שאכן יש כאן בעיה של משאיל"מ. (הש"ך מעיר שאין להקשות עליהם, שהרי לא אמרינן משאיל"מ בשבועה דרבנן כמבואר בסי' עה,יד, כיון שכלל זה הוא דווקא כשגוף הטענה היא טענה טובה, או אפילו שנאמן רק במיגו אך על טענת המיגו לא יצטרך להישבע שבועה חמורה יותר ממה שטוען עכשיו, אבל אצלנו טענת סטראי טענה גרועה היא.[54])

סתירה ברמב"ן: הרמב"ן עצמו בחידושיו לב"ב (לג,ב) כתב שהשליח היה יכול לשמש כעד אחד ולהרע את השטר, אלא שהסיפור של סטראי בא אחר תקנת היסת, אך קודם להיסת לא היה המלווה נאמן.

תירוץ: הש"ך מנסה ליישב את הסתירה ברמב"ן ואת הקושיות עליו. הוא מחלק בין קודם פירעון וטוען סטראי, לבין אחר פירעון. קודם פירעון, היינו קודם הפירעון של החוב הנוסף, אם אז טוען סטראי נאמן. אבל הרמב"ן בב"ב מיירי אחר הפירעון, היינו שפרע לו פעם שניה ואז מביא עד אחד שכבר פרע לו פעם אחת, אז זו שבועה כנגד העד ואינו יכול להישבע ומתוך שלא יוכל להישבע שלא פרעו בתחילה משלם. וכך ניישב שברמב"ן המובא בבעל התרומות מיירי קודם פירעון ולכך אין משאיל"מ. הקצות[55] דוחה את הש"ך. ראשית, הרמ"א לא מחלק בין קודם לאחרי הפירעון. ועוד, מוכח בדברי רמ"א שגם אחר פירעון לא אומרים משאיל"מ. שהרי לרמ"א לקמן מבואר שאפילו בשני עדים המעידים על הפירעון בסתמא לא יכול לטעון סיטראי, אבל אם תפס לא מוציאים ממנו. נמצא שודאי אחר הפירעון לא צריך להחזיר את המעות, שהרי אם מול שני עדים המעידים שפרע יכול לומר סטראי. והסברא היא שסטראי נצרך למיגו, רק כשהמיגו בא להוציא, אבל כדי להחזיק את הממון אצלו, אין צורך במיגו וסגי בטענת סטראי בפני עצמה.[56] וכהוכחת הקצות כבר הקדימו התומים ושאל כן. הקצות (סוף סק"ג) תירץ עפ"י הרמב"ן בבבא בתרא, שמיגו להוציא לא אמרינן, מדוע אם כן אמרינן להוציא בסטראי. ותירץ שהדיון כאן הוא על הכסף שהשליח שילם היה לצורך זה או חוב אחר ועל כך הוא מוחזק. ולפי זה יוצא שעד אחד שאומר שקיבל כסף לצורך חוב זה, הוא לחייב אותו שבועה דאורייתא, והדיון איננו אם השטר הוא פרוע או לא, אלא האם כסף זה ניתן לחוב זה או לחוב אחר ואז ממילא הוא מהנשבעין ונפטרין ולכך יש כאן משאיל"מ.  

 הנתיבות מסביר את חילוקו של הש"ך בעוד חילוקים. (ומסכים שבעיקרון אחר פירעון תועיל תפיסת המלווה כמו תפיסה בעדים שמועילה.) אם הזכיר השליח[57] את השטר שבא לפרוע ויש עדים על הפירעון אז בוודאי שאי אפשר לתפוס, כי הוי תפיסה בעדים, אך הרמ"א שהתיר תפיסה בעדים דיבר במציאות שהשליח פרעו בסתם, ואנו מאמינים לו בטענת סטראי מפני שמסתמא לא שביק איניש מלווה בשטר ופרע מלווה על פה, אז יש ספק ומועילה תפיסת המלווה. אך יש עוד פרמטר מתי תועיל התפיסה, בקרקעות לא תועיל התפיסה בפירעון השני ולכך אם יבוא עד והגבוהו קרקע תפיסתו אינה תפיסה ומשלם כי יש משאיל"מ. אבל במיטלטלין כן תועיל התפיסה.

לסיכום: יש ראשונים שאמרו שבעד אחד בסטראי לא אומרים 'מתוך', כיון שהם רק באים לחייב שבועה מדרבנן ובדרבנן לא אומרים מתוך. ויש ראשונים שאמרו שהמלווה אינו נאמן לומר סטראי כנגד עד אחד, והש"ך הסביר זאת שיש שבועות דרבנן שאומרים בהם מתוך. וגם הקצות חילק בין הדברים.  

 

סימן נט

 

שאלה 1- סעיף א:

מלוה שטען איני יודע.

 

תשובה: (חגי וייסמן)

כתוב במשנה בב"מ כ,א מצא שטר בין שטרותיו ואינו יודע מה טיבו - יהא מונח עד שיבוא אליהו. ובתרומות כתב בשם הראשונים שמיירי שהמלוה מצא. כלומר אם מצא המלוה שטר ואינו יודע מה טיבו האם נפרע כבר או לא נפרע - לא יכול המלווה לגבות על ידו. וכ"פ המחבר ומיירי שהלוה טוען בברי שפרוע. והוסיף שאם אח"כ נזכר המלווה שלא נפרע יכול לגבות בו, שכשאמר איני זוכר לא הרע את כח השטר ולא פסלו. ודווקא כשהשטר עדיין בידו (נתיבות). וכשנזכר - כתב הסמ"ע שיכול לגבות אף ממשעבדי. ובטור כתב שיכול הלוה לדרוש השטר וצריך המלוה לנותנו לו, והובאו דבריו בש"ך.

והטעם שאין המלוה יכול לגבות בשטרו כאשר טוען שמא, כתב הקצות דאף דקיי"ל דברי ושמא אין ברי עדיף ופטור מאחר והעמד ממון על חזקתו וחזקת הממון גוברת על טענת הברי של התובע ומסייעת למוחזק הטוען שמא, אצלנו בנדון דידן ברי עדיף בגלל שלטענת הברי של הלוה מצטרפת גם חזקה שמסייעת בעדה כגון חזקת ממון, ובכך טענת הברי גוברת ואמרינן ברי ושמא ברי עדיף ולא יוכל המלוה לגבות חובו. וכן מוכח בכתובות יב,ב ששם כשאומרת משארסתני נאנסתי הוי ברי + חזקת גופה וגובר על טענת השמא של הבעל מאחר ויש חזקה שמסייעת לטענת הברי (ושם מהני אפ' להוציא ממון וכאן ודאי יועיל להחזיק). ובש"ך הביא בשם ת' מהרשד"ם שדווקא כשטוען הלוה ברי אבל אם שניהם טוענים שמא לא מבטלין את השטר מספק.

ובנתיבות כתב שגם מול יורשים לא יוכל לגבות אף שהם אינם טוענים ברי מאחר והמלוה לא יוכל להישבע (שהרי טוען שמא) כדין הבא ליפרע מנכסי יתומים. אמנם ביתומים אין המלוה צריך להחזיר להם את השטר כמו ללוה עצמו.

 סימן ס

 

שאלה 1 - סעיף ב:

א. המתחייב בדבר שאינו קצוב האם חל עליו החיוב? (עיין בחוברת על חלק ג' עמוד 35)

ב. היש חלוק בין קנו ללא קנו ממנו?

 

תשובה: (אריה הלברשטט)

א.

התחייבות בדבר שאינו קצוב: נחלקו הראשונים לגבי התחייבות בדבר שאינו קצוב האם חל על המתחייב החיוב.

הרמב"ם ורבותיו (הלכות מכירה יא,טז) פסקו שלא חל החיוב, והטעם כתב בסמ"ע (רז,כא) שאין דרך בנ"א לגמור  ולשעבד  נפשם בדבר שאינו יודע הקצבה וכן כתב בקצות  (ס,ב) ובנתיבות (ס,ג) שהטעם הוא משום אסמכתא. עיין בערוך השולחן שכתב טעם אחר משום שהוי קנין דברים שאין לקנין על מה לחול[58]. וחלקו עליו הראשונים (ראב"ד (שם),רמב (בבעה"ת שער סד,סימן ב),רשב"א (שו"ת ח"ו סימן קעח),בעה"ת (שער סד סימן א-ב),טור (כאן סעיף ט וברז סעיף כז-כט) ,ר"ן (קידושין לב,א מדפי הרי"ף) ועוד) ופסקו שהחיוב חל עליו.

ה"ה כתב שלא מצא מקור לדברי הרמב"ם.

בכ"מ (שם) ובב"י(כאן) כתב כמקור לדברי הרמב"ם את הגמרא בכתובות קב,ב[59] .

בגידו"ת כתב מקור מתחילת הפרק (כתובות קא,ב) שם מובאת מחלוקת ר' יוחנן ור"ל לגבי חייב אני לך מנה בשטר, והגמרא מקשה מן המשנה על ר"ל ומעמידה בשטרי פסיקתא וגדו"ת הקשה למה לא להעמיד באתם עדי אלא דהתרצן לא רצה לתרץ כך משום שידע האמת שלמסקנה גם לר' יוחנן צריך להעמיד בשטרי פסיקתא משום שהוא דבר שאינו קצוב. והש"ך דחה ראיתו שאין חידוש לר"ל להעמיד המשנה באתם עדי לכן הגמרא חיפשה חידוש במשנה והעמידה בשטרי פסיקתא.

בגר"א (י) מקור נוסף לרמב"ם מהירושלמי שהובא בתוס'  (כתובות קב,א ד"ה אליבא) וברא"ש (פרק יב, סימן ב), שבירושלמי  כתוב שר' יוחנן ור"ל סבירא להו שהמתחייב לחבירו חוב אינו חייב כלום, וליישב הירושלמי עם הבבלי ששם זו מחלוקת ר' יוחנן ור"ל מעמיד הרמב"ם את הירושלמי בדבר שאינו קצוב שבזה מודה ר' יוחנן שלא חייב.

לשיטת הראב"ד והרמב"ן מביא הרמב"ן ראיה מהסוגיא בגיטין (נ,ב). במשנה שם (מח,ב) כתוב,אין מוציאין לאכילת פירות (דהיינו לוקח שגובה מהמוכר את פירות הקרקע שקנה מכח האחריות, אחר שהנגזל גבה הקרקע ממנו עם הפירות) ולשבח קרקעות ולמזון האשה והבנות מנכסים משועבדים מפני תיקון העולם. ובגמרא שם (נ,ב( הטעם לפי ר'  חנינא לפי שאין קצובין. משמע,שאף בדבר שאינו קצוב מתחייב שהאחריות חלה גם על הפירות ורק ממשועבדים אין יכול לגבות.

המשנה למלך בשם מוהרש"ח (הלכות מכירה יא ,טז) מובא בקצות (ס,ג) ובנתיבות (ס,ג) ,דחה ראיה זו בכך שאומר שכל  מה שאמר הרמב"ם שאין מתחייב בדבר שאינו קצוב זה רק אם מתחייב כן בסתם אבל אם מקבל תמורה אגב כך גמיר  ומשעביד נפשיה אף בדבר שאינו קצוב ובכך מדובר בסוגיא בגיטין.והמל"מ שם הביא ריטב"א שחשב לומר כמוהרש"ח בדעת הרמב"ם אבל חזר בו בגלל שמדובר בסוגיין בהתחייבות בשעת נישואין שמקבל את האשה תמורת ההתחייבות שלו, ובכל זאת לא מועיל.

הקצות (שם) כתב דחיה נוספת לראיה שהמוכר מחזיר את ההוצאה של הלוקח ,וכשקיבל אחריות על ההוצאה ודאי מחוייב להחזיר אף על פי שאינה קצובה שהלוקח הוא כשלוחו בכל מה שעושה וכתב כן בשם המוהרי"ט.

והנתיבות (שם) דחה דבריו של הקצות שלפי הרמב"ם מדובר באחריות על השבח עצמו מעבר להוצאה וגם פירש המוהרי"ט כמוהרש"ח ולא כהבנת הקצות ועיין במשובב נתיבות.

בשו"ע הביא את דעת הרמב"ם וכתב שכל הבאים אחריו חלקו עליו ושכמותם פוסקים.

הש"ך (סקי"ב) כתב בשם מהר"י בן לב ומהרשד"ם ועוד אחרונים שיכול לומר קים לי כרמב"ם. והש"ך דחה דבריהם וכתב שאין לומר קים לי כיחיד שכל חכמי ישראל חלוקים עליו – וכ"כ בפת"ש בשם שו"ת בית שמואל.

לענין גביה ממשועבדים: שאלה זו בנויה על הגמרא גיטין נ,ב שחלקו שם עולא ור' חנינא בהסבר המשנה שאין גובים פירות וכו' מנכסים משועבדים עולא משמיה דר"ל ור' יוחנן כתב הטעם לפי שאין כתובים ור' חנינא כתב הטעם לפי שאין קצובים   הטור כתב שאם עשה קנין או כתב שטר על ההתחייבות גובה ממשועבדים וכן הביא בב"י בשם הריטב"א מכאן שפסק כעולא.

אך הש"ך (סקי"ב) הביא רמב"ם ועוד ראשונים שפסקו כר' חנינא שאי אפשר כלל לגבות דבר שאינו קצוב ממשעבדי ונשאר בצ"ע.

לסיכום:

המתחייב דבר שאינו קצוב: לרמב"ם לא חלה ההתחייבות, ולשאר הראשונים חלה ההתחייבות. וכתבו הש"ך והפת"ש שאי אפשר לומר קים לי כרמב"ם, שלא ככמה אחרונים.

לגבי משועבדים: הש"ך כתב שצ"ע אם אפשר לגבות, שלא כטור והריטב"א. והקצות (ד) פסק כרמב"ם ודעימיה שאינו גובה ממשעבדי מפני תיקון העולם לפי שאינן קצובין. 

 

ב.

קנו ממנו ולא קנו ממנו: הרמב"ם פסק שהמתחייב בדבר שאינו קצוב אע"פ שקנו ממנו לא נשתעבד. ומוסיף בהלכה הבאה (מכירה יא,יז) שהמתחייב לזון את בת אשתו חייב לזונה מפני שפסק בשעת נישואין והדבר דומה לדברים הנקנין באמירה.כמקור להלכה זו כתב הגר"א (י) את הירושלמי שהעמיד את המשנה של המתחייב לזון את בת אשתו בשטרי פסיקתא. ממקור זה מוכח מה שכתב הרמב"ם בהלכה הקודמת שאפילו בקנין לא מועיל בדבר שאינו קצוב, שהרי העמידה הגמרא (כתובות קב,ב) שמדובר בשיש קנין ובכל זאת רק בשעת קידושין זה מועיל ולא בעלמא (אבני משפט עמ' ערב).

אך, כפי שמקשה הבעה"ת ומביאו הכ"מ, הרמב"ם לכאורה סותר את עצמו שבהלכות אישות (כג,יז) כתב הנושא אשה ופסקה עמו שיהיה זן את בתה כך וכך שנים חייב לזון אותן שנים שקיבל על  עצמו והוא שיתנו על דבר זה בשעת הקידושין,אבל שלא בשעת הקידושין עד שיקנה מידו או עד שיכתוב בשטר וכיוצא בו כמו שיתבאר בהלכות מקח וממכר – משמע לכאורה שבדבר שאינו קצוב מועיל קנין או שטר.

מיישב הכ"מ (בהלכות מכירה ובהלכות אישות) שבשעת הקידושין מועילה ההתחייבות באמירה בלא קנין ושלא בשעת הקידושין מפני שהוא בשעת הנישואין עדיין שייך קצת לומר מיגו דמיחתני אהדדי גמרי ומקני ולכן מועילה ההתחייבות וזהו שכתב הרמב"ם שדומה לשעת הקידושין, אבל כיון שזה שלא בשעת הקידושין צריך קנין או שטר. בעלמא אצל חבירו אפילו בקנין או שטר לא תחול ההתחייבות עליו בדבר שאינו קצוב.

לפי פסיקת המחבר בסימן מ שאפשר להתחייב על פה מהסוגיא בכתובות קא,ב ולפי ההכרעה כאן בסימן שאפשר להתחייב בדבר שאינו קצוב יוצא שאפשר להתחייב גם בלי קנין.

לסיכום: קנין בדבר שאינו קצוב: לרמב"ם אפילו בקנין לא מועיל, ולשאר הראשונים התחייבות אינה צריכה קנין, וכפי המבואר בסימן מ, עיי"ש.

 

שאלה 2 - סעיף ב:

א. אישה התחייבה בהסכם הגירושין שאם תתבע מזונות מבעלה עבור הילדים תשלם לבעל כל הפסדיו שיהיו לו בגלל תביעת המזונות, אחר הגירושין תבעה אותו האישה שישלם מזונות ונאלץ לשכור עו"ד וגם הפסיד שכר יום עבודתו הקבועה. האם חייבת האישה לשלם לו הפסדיו כנ"ל. (עיין בחוברת על חלק ג עמוד 39-40 )

ב. מה הדין אם בהסכם הגירושין התחייבה האישה בקנין לשלם לבעל סכום כסף והוסכם שההתחייבות תחול בזמן סדור הגט?

ג. מה הדין אם בהסכם הגירושין התחייבה האישה סכום כסף לנדוניית הבת ומתה הבת קודם שנשאת?

 

תשובה: (אריה הלברשטט)

א.

לגבי אסמכתא: בפשטות יש כאן בעיה של אסמכתא בגלל שהתחייבה רק בתנאי שתתבע את המזונות. נראה לדמות מקרה   זה למשנה בב"מ קד,א  אם אוביר ולא אעביד אשלם במיטבא שאינה אסמכתא והמפרשים (תוספות עד,א ד"ה הכא והרא"ש וכן נפסק ברמ"א רז,יג) חילקו שכאשר הכל ביד המתחייב אז אין בעיה של אסמכתא כיון שיש גמירות דעת.וגם בנידונינו שהכל  ביד האשה לתבוע מזונות או לא אין כאן חסרון של אסמכתא אבל הגאון מובא בנ"י (סא,ב מדפי הרי"ף) בשם האחרונים סובר  שגם כשהכל בידו דינו כאסמכתא והדין של המשנה באם אוביר ולא אעביד הוא תקנה דרבנן וזה בפשטות גם שיטת הרמב"ם שנפסקה במחבר (רז,יג) שכל "דאי" לא קני ולכן יש להסתפק אם רק תקנו במקרה שבמשנה ונידון דידן יהיה אסמכתא או שמא תקנו בכל מקום שהוא בידו.

לגבי קנין: נראה שגם לפי פסיקת המחבר (מ,א) שהתחייבות אינה צריכה קנין בנידון דידן צריכה קנין כיון שזו התחייבות על תנאי ופסק המחבר שם (מ,א) שצריכה קנין.      

התחייבות בדבר שאינו קצוב: כפי שנתבאר בשאלה למעלה (בשאלה על סעיף זה, העוסקת ב"חלות החיוב בדבר שאינו קצוב") יש מחלוקת ראשונים לגבי התחייבות בדבר שאינו קצוב שלרמב"ם אינה חלה ולשאר ראשונים חלה. להלכה נפסק שחלה ופסק הש"ך שאף א"א לומר קים לי כרמב"ם. וא"כ האשה חייבת לשלם לבעל את הפסדיו. אבל כפי שכתבנו יש אחרונים שפסקו שאפשר לומר קים לי כרמב"ם ורבותיו. 

נראה שאפילו שכר יום עבודה אף שהוא קבוע לא נחשב לקצוב כיון שבזמן ההתחייבות לא ידעה לכמה מתחייבת.

ונראה שלפי הרמב"ם שאלה זו תלויה במחלוקת הקצות והנתיבות שהבאנו בשאלה למעלה (בשאלה על סעיף זה, העוסקת ב"חלות החיוב בדבר שאינו קצוב") הקצות כתב בשם המוהרי"ט  שהתחייבות לשלם הוצאות חלה גם בדבר שאינו קצוב שמוציא ההוצאות הוא כשלוחו של המתחייב ולכן בנידון  דידן האשה התחייבה לשלם את הוצאות הבעל ומחוייבת לשלמם אבל היא לא תתחייב על הפסד יום עבודה שזו לא הוצאה אלא הפסד והבעל אינו שלוחה לענין זה אבל לנתיבות שחלק על הבנת הקצות במהרי"ט פטורה בכל אופן.

והיה מקום לומר שלפי המוהרש"ח המובא במל"מ תחול ההתחייבות של האשה כיון שמקבלת גירושין בתמורה וכ"כ האבני משפט אבל על פי ראית הריטב"א שהבאנו לעיל  צריכים לומר שלמוהרש"ח גירושין אינם נחשבים לתשלום תמורת ההתחייבות כמו שנישואין אינם נחשבים כתמורה להתחייבות הבעל לזון את בת אשתו בכתובות קא,ב.

 

ב.

נראה שהתחייבות האשה לשלם כסף בזמן סדור הגט אינה חלה בגלל שהתחייבות זו צריכה קניין שזו התחייבות על תנאי כפי שנפסק במחבר (מ,א) והואיל והיא תחול רק בסדור הגט חזר סודר לבעליו ואין קנין להתחייבות אבל אם התחייבה בשטר (הסכם הגירושין) אז תתחייב גם לאחר זמן אם השטר קיים אז כמו בקידושין לאחר זמן (קידושין נט,א)

 

ג.

בגמרא בכתובות מז,א כתב לה (אביה) פירות כסות וכלים שיבואו עמה מבית אביה (נדוניה) לבית בעלה, מתה לא זכה הבעל בדברים הללו. כל הראשונים מודים שאם מתה ועדיין לא נשאת אין האב חייב לממש את התחייבותו לחתנו דאמדינן  דעתו שמתחייב על דעת שתהנה בתו מן הנדוניה וה"ה כשהאם מתחייבת ומתה הבת קודם נישואיה שפטורה מלשלם את הנדוניה (ע"פ אבני משפט). אבל נראה שכל זה נכון אם האשה מתחייבת מדעת עצמה אבל כאן התחייבה על דעת בעלה המגרש ולכן נכנסים למחלוקת התנאים בגיטין עד,ב אם כוונת הבעל לציעורא או להרווחא. יש מחלוקת תנאים באמר לאשתו הרי זה גיטיך על מנת שתתני לי אצטליתי ואבדה אצטליתו רשב"ג  אומר שתתן לו את דמיה ותתגרש אבל חכמים חלקו ואמרו דוקא קאמר לה דלצעורא קמיכוין וכן עיין עה,ב באמר לה הרי זה גיטיך על מנת שתמשי את אבא על מנת שתניקי את בני ומתו או שהאבא לא רצה לפי תנא קמא אינו גט שלציעורא קמיכיון לפי רשב"ג מגורשת שלהרווחא קמיכיון ולכן בנידון דידן לפי חכמים אפילו אם תמות הבת לא תיפטר האשה בזה אבל לפי רשב"ג תיפטר. המחבר (אבן העזר קמג,ו) פסק כחכמים  והרמ"א   (אבה"ע קמג,ח) הביא יש אומרים כתוספות (עה,ב ד"ה מת) שפסקו כרשב"ג הרמ"א שם כתב שראוי להחמיר, אבל בממונות נראה שיסכים שאפשר לומר קים לי כתוספות.           

    

שאלה 3 - סעיף ב:

התחייב כור חטים לחדש למשך חמש שנים. האם ע"י שעשויים להתייקר נקרא אינו קצוב?

 

תשובה: (אריה הלברשטט)

האם ע"י שעשוי להתייקר נקרא דבר שאינו קצוב ?

נחלקו הראשונים לגבי מזונות שקצב להם זמן האם נקרא דבר קצוב או שלא.

לרמב"ן (בבעה"ת שער סד,ח"א סימן ב ובב"י מחודש) והרשב"א בגיטין (נא,א ד"ה והיא) וכן כתב הסמ"ע (סק"ט) בדעת הרמב"ם והשו"ע: מזונות אינם דבר קצוב והטעם הוא שאין להם שער קבוע שיכולים להתייקר או להוזיל (ברשב"א שם). ראייתם היא מהסוגיא בכתובות נט,א ומר סבר מידי דקייץ (מעה כסף) ממידי דקייץ (מעשה ידיה), ולפיו תקנו מזונות תחת מותר (של מעשה ידיה) משמע שמזונות זה דבר שאינו קצוב.

הש"ך (סק"י) דחה ראיה זו: א. שם זה נאמר בגמרא רק לענין התקנה אבל לענין חיוב בקצב שנים הוי דבר קצוב.

                                                ב. מזונות הם דבר שאינו קצוב רק כאשר כלול בהם רפואה,ובזה דנה הגמרא בכתובות במזונות אשתו שרפואה בכללם, אבל בבת אשתו אינו חייב לרפאותה ועליה דנים בשאלה זו ואין ראיה מכתובות.

לרש"י (גיטין נא,א ד"ה ניזונית) ולתוספות (כתובות קא,ב ד"ה והיא) אם קצב את השנים נחשבים מזונות לדבר קצוב.

הש"ך נשאר במחלוקת זו בצ"ע לדינא.

כאשר קצב מה שמתחייב ולא קצב זמן כגון מנה בכל שנה כל ימי היותו סופר או חזן:

 לשו"ת הרשב"א (ח"ב,פט;בב"י מחודש א) נקרא דבר קצוב אף לדעת הרמב"ם כיון שהעיקר קצוב.

 לרמ"א ע"פ ההסבר השני בסמ"ע (י) ובש"ך (יא)  נקרא דבר שאינו קצוב לדעת הרמב"ם.

לרמ"א לפירוש הראשון בסמ"ע וכן בתומים אף הרמ"א מודה שנקרא דבר קצוב לרמב"ם.

 

שאלה 4 - סעיפים א,ו: (נענתה בחוברת על חלק ג עמוד 42-43)

א. האם אפשר לשעבד דשלבל"ע?

ב. האם אפשר להתחייב בדשלבל"ע?

ג. האם אפשר למחול דשלבל"ע?

ד. האם אפשר להסתלק מדשלבל"ע?

ה. האם אפשר להתחייב לקדש או לגרש?

 

שאלה 5 - סעיף ו:

 באיזה אופן אדם יכול להתחייב על דבר שלא בא לעולם, והאם יכול לחזור בו לפני שבא לעולם, ומה הדין באם מת המתחייב לפני שהדבר בא לעולם?

 

תשובה: (אריה הלברשטט)

א.

שעבוד דשלבל"ע: בב"ב קנז,א בעי שמואל דאיקני וקנה מהו אליבא דר"מ דאמר מקנה אדם דבר שלא בא לעולם לא תיבעי לך דודאי קנה אלא כי תיבעי לך אליבא דרבנן דאמרי אין אדם מקנה דשלבל"ע ולא פשטה הגמרא את השאלה. ובהמשך הסוגיא אם תימצי לומר דאיקני קנה ומכר, דאיקני קנה והוריש לא משתעבד הא לא משתעבד אם תימצי לומר משתעבד לוה ולוה וחזר וקנה מהו לקמא משתעבד או לבתרא משתעבד ומסקנת הסוגיא והלכתא יחלוקו.

מכאן, שהכרעת הסוגיא שדאיקני משתעבד וכן פסקו הרי"ף, הרמב"ם (מלוה ולוה יח,יא), הרא"ש (פ"ט, סימן לז), הטור (ס,א)  והמחבר (ס,א). הטעם שיכול לשעבד הוא לרשב"ם (קנז,א ד"ה אלא), והנ"י (עד, א מדפי הרי"ף) משום שאלמוהו רבנן לשעבוד יותר מקניין שלא תנעול דלת בפני לווים (בסמ"ע סק"ב),אבל התוספות כתבו שיש לחלק בין קניין לשעבוד. הרשב"א(שו"ת ג,סה מובא במשובב נתיבות י) כתב שהואיל וגופו חייב ממילא כל מה שקונה אחר כך נכנס תחת שעבוד זה.

נחלקו האחרונים האם דאיקני דרבנן או דאורייתא: לקצות (ה) דרבנן על סמך רשב"ם ונ"י הנ"ל, ואילו לתומים (קד, ז) ולנתיבות (יב) למ"ד שעבודא דאורייתא גם דאיקני דאורייתא וכן משמע מתוספות ורשב"א הנ"ל.

לגבי האם יכול לחזור בו מדאיקני: כותב הסמ"ע (סקי"ב) שודאי אם שעבד ולא חזר בו עד שכבר בא לעולם לכו"ע אין יכול לחזור בו וקונה למפרע משעת השעבוד.

נחלקו הראשונים האם יכול לחזור בו קודם שבא לעולם: לרמב"ן (מובא בנ"י ב"ב כב, א מדפי הרי"ף) אין יכול לחזור בו, ולרשב"א יכול לחזור בו, שלא עדיף שעבוד לרבנן מקניין לר"מ וכמו שלר"מ דווקא לאחר שבא לעולם חל וקודם לכן יכול לחזור בו הוא הדין לרבנן.

מחלוקת זו הובאה ברמ"א (קיב, א; רט, ד).

הש"ך (קיב, ב) הכריע כרמב"ן שאין יכול לחזור בו בדאיקני והתומים פסק כרשב"א.

האם בדאיקני יש אחריות ט"ס: נחלקו הראשונים:

לדעה א בטור, לבעה"ת, רמב"ם, מחבר (קיב, א) אין בזה אחריות ט"ס.

לדעה ב בטור, לרשב"א וכן בנ"י ב"ב (עד, א מדפי הרי"ף) בשם הריטב"א,לרמ"א (קיב,א)  יש בזה אחריות ט"ס.

הש"ך (קיב,א) הכריע שבשידוע שלא התנו באחריות אין אחריות על מה שיקנה, אבל אם יש לתלות שהתנו באחריות אלא שהסופר טעה ולא כתב תולים שהתנו אף על מה שיקנה.

כל זה דוקא בשלא כתב בשטר אחריות אבל אם כתב אחריות ולא כתב דאיקני פסק הרמ"א (קיב,א) בשם הנ"י (ב"ב עד,א מדפי הרי"ף) שלא אמרינן בזה ט"ס.

 

ב.

התחייבות בדשלבל"ע: מן הדין בסעיף הקודם שאדם יכול לשעבד דשלבל"ע למד הבעה"ת שה"ה שיכול להתחייב  דשלבל"ע, ואף שהטעם בשעבוד לרשב"ם והנ"י משום שלא תנעול דלת בפני לוין לא פלוג ותקנו גם שאפשר להתחייב (פרישה(י)) ועיין בהמשך הסבר אחר בבעה"ת. וכן פסקו המחבר והרמ"א כבעה"ת. יש להעיר שמדין זה יש השלכה לדיני חוזים בימינו בהם כתוב שכל צד מתחיב לדברים מסויימים.

לענין גביה ממשועבדים: כותב הש"ך (סקכ"ה) שלפוסקים כעולא (רי"ף גיטין כה,א;רא"ש פ"ה,ג;רשב"א) שהטעם במשנה (גיטין מח,ב) שאין מוציאין לאכילת פירות ולשבח קרקעות מנכסים משועבדים משום שאין כתובים - אף שכתב שטר לא מועיל לגבות ממשועבדים שלא יוצא קול על הכתיבה כיון שזה דשלבל"ע כפי שמבואר ברש"י (נ,ב ד"ה לפי) ובתוס' (נ,ב ד"ה לפי). אבל, לפוסקים כר' חנינא שהטעם לפי שאינן קצובין – בדבר קצוב בשטר אף שלא בא לעולם גובה ממשועבדים.

התומים (סקי"ג) סובר שבקנין אף לפוסקים כעולא ודאי טורף ממשעבדי.

לענין קנין: המחבר כתב שעל מנת להתחייב צריך קנין. הש"ך כתב שצ"ע על המחבר שאמנם לבעה"ת שהוא מקור המחבר כאן צריך קנין ואי אפשר להתחייב בלעדיו אבל לרמב"ם שפסק המחבר כמותו בסימן מ לא צריך קנין.

התומים (סקי"ד) והנתיבות (סקי"ג) סוברים שכשם שבחיוב על תנאי צריך קנין כך בחיוב על דשלבל"ע צריך קנין שאין לך תנאי גדול מזה דהיינו אם יבוא לעולם.

לקצות (מ,א) באומר הוו עלי עדים שאני חייב - הוי אודיתא ומועיל בלא קנין אבל באומר הוו עלי עדים שאני מתחייב-אינו יכול לחייב את עצמו באמירה בעלמא בלא קנין.

לענין לשון ההתחייבות: בסמ"ע (יח)  כתב שהכל תלוי בלשון שאם כתב הריני מחייב עצמי ליתן לך כך וכך חייב אף שאינו מצוי ולא הוי קנין אתן כיון שהחיוב חל תיכף על גופו. הנתיבות (י) כתב שחיוב מועיל רק בדבר שמחייב עצמו ליתן כשיבוא לרשותו אבל כשמחייב את עצמו בדבר שאין בידו לגמרי כגון שאמר הריני מחייב עצמי לקנות לך בית של פלוני לא חל החיוב שאולי לא ימכור לו חבירו בעד כל הון. ואם אמר הריני מתחייב במנה אם לא אקנה לך בית של פלוני ונעשה באופן שאין בו אסמכתא חייב. הקצות (ז) ובמשובב חולק וסובר שאף בדבר שאין בידו כיון שהחיוב חל על גופו החיוב חל ומחויב לשלם הדבר או דמיו.

לענין  קבלת אחריות: רעק"א בשם מהרי"ט (והסכים עמו בקצות (רג,ב))  אי אפשר לחייב את גופו ליתן חפץ מסוים אלא אם כן קיבל אחריות על עצמו שאם יאבד ישלם, זאת אומרת שהחיוב הוא על שווי החפץ ולא על החפץ עצמו. לשו"ת נוב"י (קמא כו וכן דעת הנתיבות (רג,ו)) אפשר לחייב את גופו לדבר מסוים גם בלי לקבל אחריות על שוויו.

לענין אחריות ט"ס בהתחייבות בדשלבל"ע : בפת"ש (יב) מביא תשובת נוב"י (קמא חו"מ סימן כז-כח) לדעת חתן הנוב"י בהתחייבות אחריות ט"ס אפילו בדאיקני כיון שכל ההתחייבות על מה שיקנה נותן דעתו על מה שיקנה שלא כבדאיקני בהלואה.

לנוב"י אפילו אחריות סתם לאו ט"ס - כיון שהלוקח מכניס עצמו בספק שמא לא יקנה, מכניס עצמו גם בספק לקנות בלא אחריות, אלא, צריך שיכתוב אחריות בפירוש גם על הנכסים שבידו וכ"ש על דאיקני.

לענין חזרה מהתחייבות קודם שבא לעולם: בכנה"ג  (הגהות ב"י אות י מובא בקצות ובנתיבות) ובתומים (סק"י)  וכן הסכים הנתיבות (סק"י) שתלוי במחלוקת לענין האם יכול לחזור בו מדאיקני ואותה מחלוקת תהיה גם בהתחייבות. בשמת הנותן – היורשים פטורים.

לקצות (ס,ז;קיב,א) אי אפשר לחזור בו אף קודם שבא לעולם כיון שהחיוב חל על גופו וגופו בעולם שוב אינו בחזרה וכן בשמת מחויבים היורשים לשלם.

בקצות מביא ראיה מתוס' בכתובות (נד,ב ד"ה אע"פ) שכותב שחתן מתחייב תוספת כתובה לכלתו אף אם באותה שעה אין לו את הסכום שמתחייב וודאי שהחתן לאחר התחייבותו לא יוכל לחזור בו וה"ה בכל מי שמחייב את עצמו.

הנתיבות דחה ראית הקצות שבחתן כיון שחייב עצמו בדמים או בפירות המצויים בשוק כדבר שבידו דמי ולכן חל החיוב על גופו לשלם, אבל, בשאר התחייבויות אין שום חיוב על גופו ודינו כדין שעבוד דשלבל"ע.

דיון והרחבה:

כפי הנכתב לעיל אפשר להצביע על כמה מחלוקות בין הקצות והנתיבות שנראה לתלותם במחלוקת הרמב"ן והרשב"א ביסוד הדין של התחייבות בדשלבל"ע.

אלו המחלוקות: א. לענין חזרה: הקצות כתב שהמתחייב בדשלבל"ע אינו יכול לחזור בו והנתיבות תלה במחלוקת הראשונים בחזרה מדאקני. ב. לענין חיוב היורשים לאחר מיתה: לקצות חייבים ולנתיבות פטורים.  ג. לענין מתחייב בית לכשיקנה: לקצות חייב את שווי הבית בין שקנה ובין שלא, לפי הנתיבות עד שלא קנה את הבית אינו חייב. ד. הקצות הביא ראיה מתוספות כתובות (נד,ב ד"ה אע"פ) והנתיבות דחה ששם מדובר על כסף או פירות המצויים בשוק. ה. לענין קבלת אחריות: הקצות (רג,ב) סובר שאי אפשר לחייב את גופו ליתן דבר מסוים אלא את שוויו שאם יאבד יצטרך לשלם את שוויו והנתיבות סובר שאפשר להתחייב דבר מסוים בלי להתחייב על שוויו ואם יאבד יפטר. 

הקצות במשובב (י) מביא את הרשב"א (שו"ת ג,סו) בתור מקור לשיטתו במחלוקתו עם הנתיבות. הרשב"א כתב שהמקור להתחייבות בדשלבל"ע הוא ממתחייב לזון את בת אשתו ומפוסק על שער שבשוק ואינו תולה את דין ההתחייבות על דין דאיקני ורואים שהוא הבין שהתחייבות בדשלבל"ע היא התחייבות של חוב ממוני רגיל וזו שיטת הקצות. על פי זה מובן שהקצות תלה את דין דשלבל"ע בתוספות בכתובות ששם מדובר בהתחייבות ממונית שהחתן מקבל על עצמו. גם מובן שאי אפשר לחזור בו שזה חיוב ממוני רגיל שאי אפשר להפטר ממנו ואף אם ימות יחול על יורשיו. וכן אם התחייב בית לכשיקנה בעצם התחייב את שוויו של הבית בין יקנה ובין שלא יקנה, ומאידך, סובר הקצות שאי אפשר כלל להתחייב חפץ מסוים אפשר רק להקנות חפץ ולהתחייב בשוויו.

הב"י (ס,יא) הביא את בעה"ת שתלה את דין את התחייבות בדשלבל"ע  בדין דאיקני ומביא ראיה מן הרמב"ן (שו"ת לח). לדעתם, אדם יכול לקבל אחריות על עצמו להעמיד חפץ ביד חבירו וזה היסוד של דאיקני שמתחייב להעמיד מה שיקנה לטובת גבית החוב כך גם במתחייב דשלבל"ע מתחייב להעמיד הדבר ביד חבירו. זהו המקור לדברי הנתיבות (רג,ו) שאפשר להתחייב דבר מסוים בלי קבלת אחריות על שוויו. לכן הנתיבות תולה דין חזרה בהתחייבות בדין חזרה של דאיקני שהא בהא תליא וסובר שאם ימות היורשים פטורים שאין כאן חוב ממוני שאפשר להעביר ליורשים יש רק חוב להעמיד שאינו עובר בירושה, וכן אם מתחייב בית לכשיקנה עד שקנה אין שום חיוב עליו. ורק התחייבות על כסף או על פירות שבשוק הוא חוב ממוני אבל התחייבות על דבר מסוים הוא חיוב להעמיד הדבר ואינו חיוב ממוני לשוויו.

 

ג.

מחילת דשלבל"ע: נחלקו תנאים בדין האם אפשר להקנות דשלבל"ע לר"מ אפשר להקנות ולחכמים אי אפשר להקנות ביבמות (צג,א) ובקידושין (סב,ב) העמידה הגמרא בשיטה את הדיעה שאפשר להקנות דשלבל"ע וא"כ להלכה אי אפשר להקנות דשלבל"ע וכן פסקו הרמב"ם (מכירה כב,א) הטור (רט,ג-ה) והמחבר (רט,ד).

הר"ן בתשובה (סימן כג, מובא בד"מ ס,יא ונפסק ברמ"א רט,ד) כתב שכשם שאין אדם מקנה דשלבל"ע  כך אינו יכול למחול דשלבל"ע  שאין המחילה הקודמת יכולה להפקיע דבר שעדין לא נתחייב לו (ט"ז בשם הר"ן).

הר"ן הביא ראיה מב"ב קעא,ב משובר על שטר מאוחר  שהדין הוא שיכתוב שובר שאין בו זמן,ואם יכול למחול  דשלבל"ע למה  יכתוב שובר על שטר חוב שסכומו כך וכך יותר טוב למחול לו כל חוב שיהיה,ששובר שאין בו זמן מועיל מספק מה שאין כן מחילה, ועוד אם מביא ראיה מתי כתב השובר אינו מועיל להבא מה שאין כן מחילה. אלא על כרחך שאי אפשר למחול דשלבל"ע.

 

ד.

סילוק מדשלבל"ע: בכתובות פג,א במשנה, הכותב לאשתו דין ודברים אין לי בנכסיך - הרי זה אוכל פירות בחייה ואם מתה - יורשה, אם כן למה כתב לה דין ודברים אין לי בנכסיך שאם מכר ונתנה קיים... ובגמרא העמידה המשנה, אמרי דבי רבי ינאי בכותב לה ועודה ארוסה כדרב כהנא דאמר רב כהנא נחלה הבאה לאדם ממקום אחר מתנה עליה שלא יירשנה וכו'. מסוגיא זו למד המהר"ם במרדכי (כתובות ריב) שאפשר להסתלק מדשלבל"ע שהרי הסילוק של הבעל בשעת האירוסין מועיל גם לפירות שעדין לא באו לעולם וכן פסק הרמ"א (רט,ח).

לגבי סילוק מדשלבל"ע  ישנה מחלוקת בראשונים (המחלוקת בקצות (רט,יא)): לר"ן בכתובות (מא,א מדפי הרי"ף)  הסילוק מועיל אף בדאורייתא .

התוספות בכתובות פג,א (ד"ה כדרב כהנא) כתב שכיון שלטובתו עשו את התקנה יכול לומר אי אפשי ונסתפקו האחרונים (במשנה למלך אישות כג) בדעתו האם מועיל סילוק בדאורייתא. לדעת הקצות גם לתוספות מועיל סילוק אף בדאורייתא שעיקר הטעם שלא מועיל סילוק בדאורייתא זה משום מתנה על מה שכתוב בתורה וכיון שקי"ל כר' יהודה שבדבר שבממון תנאו קיים אפילו בדאורייתא א"כ מועיל סילוק אף בדאורייתא ונמצא שאין מחלוקת בין תוספות והר"ן אלא רק לענין פירוש ולא לדינא.

הנתיבות (ו) דחה דברי הקצות ולפיו לתוספות לא מועיל סילוק בדאורייתא.

החילוק בין סילוק למחילה: לסמ"ע (רט,כא) הסילוק מועיל רק כאשר יש לו כבר שעבוד שיכול להסתלק גם ממה שעדין לא קנה המחוייב מה שאין כן למחול קודם שיש לו שעבוד. הט"ז הקשה על הסמ"ע שיש כמה סוגיות נגד זה שמועיל סילוק  אף שלא נשתעבד עדין. הקצות (רט,יג) כתב שדברי הסמ"ע נראין שרק כאשר יש לו שייכות יכול להסתלק והראיה מארוסה שרק בשעת האירוסין יכול להסתלק ולא קודם לכן (ר"ן כתובות מא,א מדפי הרי"ף ונפסק ברמ"א אבה"ע צב,א). וכן הסכים הנתיבות (רט,ו)[60].

לט"ז (על סעיף ד ברמ"א) סילוק שונה ממחילה שהסילוק שייך אף קודם החיוב שרוצה שלא לזכות מה שאין כן במחילה ששייכת רק לאחר החיוב ולא לפניו.

לסיכום: סילוק מדשלבל"ע : לר"ן אפשר להסתלק אף בדאורייתא, ולתוספות - עפ"י הקצות מודה לר"ן ועפ"י הנתיבות אפשר להסתלק רק בזכויות מדרבנן ולא בזכויות מדאורייתא[61].

 

ה.

להתחייב לקדש או לגרש: נחלקו אחרונים לגבי דבר שאין בו ממש כמו לקדש או לגרש וכדומה האם אפשר להתחייב עליו:

לדעת הערוך השולחן (ס,יא) אי אפשר להתחייב על דבר שאין בו ממש ואף שעשו קנין זה קנין דברים שאינו מועיל ואינו דומה לדשלבל"ע או לדבר שאינו ברשותו ששם יש ממש בדבר אלא שאין יכול להקנותו לכן יכול להחיל חיוב  על גופו אבל בזה שאין ממשות בדבר אין על מה להתחייב. ראיתו היא, מכך שדבר שאין בו ממש אין בו ירושה כמבואר בב"ב קמז,ב וה"ה שאי אפשר להתחייב בו.

הנחל יצחק (ס,ג) חולק וסובר שאפשר להתחייב על דבר שאין בו ממש כיון שההתחייבות חלה על גופו שיש בו ממש. ראיתו היא, מתוספות (תמורה לב,ב ד"ה והאמר) שפירש בסוגיא שם שאם מחרים קדשי מזבח לכהנים, החרם חל, אף על פי שאין לו בו אלא טובת הנאה בלבד. ופירש שחרמי כהנים אינם חלים על גוף הקרבן בגלל שטובת ההנאה שיש לו בקרבן היא דבר שאין בו ממש  אבל חלים בתורת חוב כאילו קיבל על עצמו התחייבות.מכאן,שאפשר להתחייב טובת הנאה שאינה ממון ואין בה ממש. אמנם, הנחל יצחק סייג דבריו שלפי המחנה אפרים (הלכות טובת הנאה א), טובת הנאה אמנם אינה ממון אבל גם אינה דבר שאין בו ממש ולפי זה אי אפשר להשליך מהתוספות לגבי דבר שאין בו ממש אלא דינו הוא דין מיוחד בטובת הנאה בלבד[62].

 

שאלה 6 - סעיף ו:

המוציא שטר בקניין על חבירו וכתוב בו נתתי לו אלף זהובים, וטען הנותן שלא היו לו בשעת הקניין, האם נאמן, ומה הדין באינו ידוע, ואיזה סתירה יש לדין זה?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

המחבר הביא ת' רי"ף בה טען החייב כי לא היה לו את הדבר שעליו התחייב בעת שהתחייב ולכן לא חל הקנין שהוי כדבר שאינו ברשותו או שלא בא לעולם וכד'. ופסק כי על התובע להביא ראיה כלומר המתחייב נאמן בטענתו שלא היה לו באותה העת.

סתירה לדין זה היא מסימן רנ,כו שם פסק המחבר כי הנותן סתם מטלטליו לאחר מעכשיו ולאחר מותו, ואחר שמת טוענים היורשים הבא ראיה שמטלטלים אלו היו לו בשעת מתנה, דשמא לאחר זמן לקחן, אין בדבריהם כלום, דמסתמא כאן נמצאו וכאן היו. וא"כ בעוד שבסימן רנ התובע נאמן ואומרים כאן נמצא כאן היה, אצלנו בסימן ס נאמן הנתבע המוחזק ועל התובע להביא ראיה ול"א כאן נמצא כאן היה.

ועוד כתב המחבר בסעיף שלנו כי ה"ה גם אם אין הדבר ידוע שעל התובע להביא ראיה.

ובסמ"ע כתב ליישב את פסקי המחבר שכאן טוען הנתבע ברי משא"כ בסימן רנ טוענים היורשים הנתבעים בשמא ולכן אזלינן כטענת התובע ואומרים כאן נמצא כאן היה. ועוד קשה שבסימן קיב פסק המחבר ג"כ לטובת הנתבע ושעל מקבל המתנה התובע להביא ראיה ומיירי ביורשים שאין טוענים ברי ותירץ הסמ"ע ששם מיירי בקרקעות שלא שייך לומר כאן נמצא כאן היה אלא במטלטלי דניידי.

ובש"ך כתב תחילה לחלק שבסימן רנ מיירי שהמטלטלין בעין ולכן נאמר כאן נמצא כאן היה, משא"כ כאן שאינם מצויים כאן. ולבסוף כתב כי דין המחבר בסימן רנ הוא ת' רשב"א בשם הגאונים ובסימן קיב שהובאו 2 השיטות הכרענו דלא כגאונים וא"כ לא קיי"ל כפסק המחבר בזימן רנ ולעולם על התובע/המקבל (שהוא המוציא) להביא ראיה. וע"ע בט"ז בסימן רפא,ז.

ובנתיבות כתב שיש לחלק בין הסימנים שבסימן רנ מיירי במטלטלין כגון כלי הבית ששם שייך חזקת כאן נמצא... אבל בסימן קיב מיירי בנכסים כגון חיטי ושערי וסחורות ושם לא שייך חזקת כאן נמצא.

 

סימן סא

 

שאלה 1 - סעיף ג:

מה הדין באישה שהתחייבה לישבע למלוה כתקנת הגאונים, אם יש מטלטלין שיפרע מהם, והיא מסרבת ואומרת שהיא רוצה לשלם מן הקרקע?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

הקדמה: יש 2 שיטות בראשונים לגבי התקנה. השיטה הראשונה היא שאין כאן תקנה וזה מעיקר דינא דגמרא שהלוה יצטרך להישבע שאין לו מה לשלם, ונלמד משבועת רב הונא מריש המפקיד שמשביעין שאינה ברשותו, וזו דעת המרדכי בהמפקיד וכ"כ הגר"א (בס"ק ט בליקוט בדעתו). לעומתם, יש ראשונים שס"ל שזו תקנה שנולדה מהצורך להתמודד עם המציאות.

האם יש שבועה כאשר המלוה טוען שיש ללוה מטלטלין והלוה טוען שיש לו רק קרקע? המרדכי כתב שאין בזה שבועה וראיתו מפסחים לא וכתובות צא מיתומים שפרעו קרקע בחובת אביהם. אמנם לשיטה השניה שזו תקנה יש מח' ראשונים האם תיקנו הגאונים בכה"ג. וע' בגר"א שלעיטור ותרומות לא תיקנו שבועה ולרא"ש ורשב"א כן תיקנו בזה.

בפשטות תקנת הגאונים תוקנה שאם יטען הלוה שאין לו ממה לשלם שלא יפטר בכדי אלא שהמלוה יוכל לחייבו שבועה בנקט"ח שאכן באמת אין לו ממה לשלם ונלמדה השבועה משבועת רב הונא שמשביעין אותו שבועה שאינה ברשותו שנאמרה בפקדון וכ"כ המרדכי בריש המפקיד. ובשבועה זו נחלקו הראשונים והאחרונים האם היא נאמרה דווקא כשאין ללוה כלל מה לשלם או אפ' אם יש לו קרקעות וטוען שאין לו מטלטלין יוכל המלוה להשביעו שחושש שמא יש לו מטלטלין או בכה"ג מאחר ומקבל קרקע כפרעון חובו אינו יכול לכוף הלוה לישבע.

 

ומלשון המחבר בסימן קא וכ"כ הסמ"ע (יד וכאן סא,ז) נ"ל שאם הלוה מוכן לשלם קרקע א"א להשביעו שאין לו מטלטלין[63]. אבל הש"ך (ג) חלק עליהם. ובגר"א כאן כתב שהשו"ע סותר עצמו מכאן לסימן קא ששם כתב שאין משביעין אותו שאין לו מטלטלין וכאן כתב שמשביעין. הסמ"ע פסק כמחבר בסימן קא ודחק עצמו כאן לומר שמיירי כאן בשבועה שאין לו כלום. והש"ך פסק כמחבר כאן וכתב שבסימן קא דן מדינא דגמרא ולא לפי התקנה.

לגבי חיוב האשה בשבועה היא זהה לחיובו של האיש וכ"כ המחבר בסימן צו,ו שכן משמע בב"ק טו,א שהשוה הכתוב אשה לאיש. וכן מצינו בכתובות ובגיטין שהשביעו נשים שבועות. (ובסימן צו משמע שמשביעין אותה כשיש לכך נפק"מ ממונית שיוכל להוציא הממון [כגון פנויה ובו'] או היא תוכל לגבות כתוצאה מהשבועה).

במחבר כאן פסק שאם האשה מסרבת מנדין אותה כמו איש שמסרב להישבע שבועה.

 

שאלה 2 - סעיף יג:

אדם שחתם על שטר חוב וטען שלא הבין, או שקראו לפניו כתובה וטען שלא הבין:

א. מה הדין.

ב.מה הדין באם יש עדים שבאמת לא הבין.

 

תשובה: (אריה הלברשטט)

הרשב"א בתשובה כתב על מי שטען על כתובת אשתו שהוא עם הארץ ולא הבין כשקרא החזן הכתובה והתנאים ששאלו לר"מ והשיב ששומעין לו ולדעת הרשב"א אין שומעין לו כיון שיש חזקה שהכתובה נעשתה בכשרות ואל"כ לא הנחת חיוב לעמי הארץ שכולם יטענו כן. וכן פסק המחבר (סא,יג) ומוסיף הרמ"א בשם הריב"ש שה"ה בשאר דקדוקים שיש לדקדק מן השטר שאין שומעין לו ולא אומרים שאדם זה לא דקדק כל כך. וכתב בסמ"ע (כג) הטעם שהיה לו לומר כך מתחילה שלא מבין ושיפרשו לו וידע ושתיקתו הוי כקבלה שקיבל עליו לקיים מה שהסופרים נוהגים לכתוב בשטרות ובכתובות ובדקדוקיהן.

בש"ך (יח) הוסיף שאף שידוע שאינו מבין לשון השטר מתחייב בכך כיון שקיבל על עצמו ושתק.

כמקור לרשב"א כתב הגר"א (לו)  את הסוגיא בב"ב קלח,ב שכ"מ שאמר תנו מאתים זוז לפלוני בעל חובי כראוי לו, נוטלן ונוטל את חובו. ואם אמר בחובו, נוטלן בחובו. משום דאמר כראוי לו נוטלן ונוטל את חובו ודלמא ראוי לו

בחובו קאמר אמר רב נחמן אמר לי הונא הא מני רבי עקיבא היא דדייק לישנא יתירה ... אלמא כיון דלא צריך וקאמר לטפויי מילתא קא אתי. מסוגיא זו רואים שמדקדקים בלשון אדם ולא אומרים שאדם זה לא בר הכי לדקדק כל כך.

עיקרון דומה פסק המחבר בסימן מה,ג וכן פסק הרמ"א בסימן סח,ב לגבי אדם שחתם על שטר הודאה בגופן של גוים וברור שאותו אדם אינו יודע לקרוא אף שיש עדים שחתם בלי לקרוא מכל מקום מחוייב בכל מה שכתוב בשטר.  המקור שכתב הרמב"ן לדין זה הוא מדין שליש שיש לו נאמנות מכח זה שסמכו עליו ה"ה כאן החתימה נותנת תוקף אף בלא שמבין. 

לסיכום: מי שטוען שחתם ולא הבין או שקראו לפניו ולא הבין אין שומעין לו ואף שיש עדים שבאמת לא הבין כמו שכתב הש"ך (עיין עוד בפת"ש ו).

 

שאלה 3 - כללי:

פרש הע"ע בקש"מ בדל"ב שכותבים בכל השטרות. לבארם ולפרש טעם כל דבר. (עיין בחוברת על חלק ג עמוד 13)

 

תשובה: (אריה הלברשטט)

העיד על עצמו בקנין שלם מועיל\ מוחלט במנא דכשר למקניא ביה.

בב"מ מז,א כמאן כתבינן האידנא במנא דכשר למיקניא ביה, במנא לאפוקי מדרב ששת דאמר קונין בפירות, דכשר לאפוקי מדשמואל דאמר קונין במרוקא, למקניא לאפוקי מדלוי דאמר בכליו של מקנה קמ"ל למקניא ולא לקנויי , ביה רב פפא אמר למעוטי מטבע ורב זביד ואיתימא רב אשי אמר למעוטי איסורי הנאה, איכא דאמרי, ביה אמר רב פפא למעוטי מטבע דכשר אמר רב זביד ואיתימא רב אשי למעוטי איסורי הנאה אבל מוריקא לא איצטריך.

כשלא כתב בשטר במדל"ב נחלקו בדבר: לתה"ד (בסמ"ע קצה,ב ) אין מוציאים בשטר זה, ולב"י בבדק הבית (קצה מחודשים כג) מוציאים שכותבים כן רק לרווחא דמילתא ומסתמא קנה במנא דכשר, וכן דעת הט"ז (סימן מב), וכן בפת"ש (קצה, ב) בשם התומים והנתיבות (מב,יג בחידושים).

 

סימן סב

שאלה 1:

אישה ששטרות כתובים של שמה, ואומרת שלה הם, מתי היא נאמנת ומתי עליה להביא ראיה לדבריה?

 

שאלה 2:

אם מתה האישה והשאירה שטרות על שמה, האם טוענים ליורשיה, או עליהם להביא ראיה. ציין דין בשו"ע ומקורו בש"ס, ומה טעם הדבר.

 

שאלה 3:

סתם אישה, האם דנים אותה כנושאת ונותנת תוך הבית, ציין הדין בשו"ע והבא ראיה מהגמרא.

 

שאלה 4:

אחד מן האחים הנו"נ בתוך הבית ושטרות יוצאים על שמו מתי הם שלו, ומתי עליו להביא ראיה. ומהו דין "בן בית" הנושא ונותן בשל בעל הבית והפקיד שטרות על שמו או שנמצאו תחת ידו, האם הם בחזקתו, או בחזקת בעליו. ציין הדין בשו"ע והמקורות לכך.

 

תשובה: (אריה הלברשטט)

בב"ב נב,א-ב: איתמר אחד מן האחין שהיה נושא ונותן בתןך הבית והיו אונות ושטרות יוציאים על שמו ואמר שלי הם שנפלו לי מבית אבי אמא אמר רב עליו להביא ראיה ושמואל אמר על האחין להביא ראיה. אמר שמואל מודה לי אבא שאם מת על האחין להביא ראיה. מתקיף לה רב פפא כלום טענינן להו ליתמי מידי דלא טען אבוהון וכו' קשיא . ראיה במאי? רבה אמר ראיה בעדים, רב ששת אמר בקיום השטר, אמר ליה רבא לרב נחמן מר כמאן סבירא ליה אמר ליה אנא מתניתא ידענא דתניא אחד מן האחין שהיה נושא ונותן בתוך הבית וכו' עליו להביא ראיה וכן האשה שהיא נושאת ונותנת בתוך הבית והיו אונות ושטרות יוצאות על שמה ואמרה שלי הם שנפלו לי מבית אבי אבא או מבית אבי אמא עליה להביא ראיה, מאי וכן מהו דתימא אשה כיון דשביחא לה מילתא דאמרי קא טרחא קמי יתמי לא גזלה מיתמי, קמ"ל.

הרי"ף (כח,א), הרא"ש (סימן נח) והרמב"ם (נחלות פ"ט ה"ז) פסקו כרב משום שרב נחמן כרב ועוד דתניא כוותיה,ופסקו גם כן כרבה שאמר ראיה בעדים. כן פסקו גם כן כדשמואל שאם מת על האחים להביא ראיה. את קושית רב פפא כתב הריב"ש ליישב שאע"ג שבעלמא לא טענינן ליתמי מה שלא יכול אביהם לטעון כאן כיון שאפשר שאם היה אביהם קיים היה מביא ראיה אלא שהיתומים לא יודעים בדברים של אביהם וגם השטר יוצא על שם אביהם לכן על האחים להביא ראיה וכ"כ התוספות (ד"ה ומודה) שלגבי בניו סומכים על זה שהשטרות יוצאים על שמו.

הרשב"ם חולק ופסק שלא כשמואל שאף בשמת על היתומים להביא ראיה ומביא שכ"כ הר"ח בשם מרי"ש גאון.

לגבי אשה: המחבר פסק כטור, הרי"ף, הרא"ש והרמב"ם שאשה הנו"נ בתוך הבית ושטרות יוצאים על שמה וטוענת שהם שלה עליה להביא ראיה בעדים (כרבה בסוגיא) שהוא כדבריה שהיה לה ממון מיוחד ואין צריך שיעידו על אלו השטרות שהם שלה וה"ה אם נמצאו לה מטלטלין ברשותה עליה להביא ראיה, כמו שכתב הטור בשם הרמ"ה. וכשמביאה ראיה כתב הש"ך (סק"ד) שאף שסכום הממון אינו כפי הכתוב בשטר נאמנת שהשטרות שלה ותולים שהממון שבשטר הרויחה מאותו ממון. עוד כתב הש"ך (סק"ח) שדוקא כשנו"נ לבדה אינה נאמנת אבל אם נו"נ עם בעלה נאמנת.

ומוסיף הרמ"א שאפילו היו השטרות בידה ואפילו אלמנה עליה להביא ראיה. לגבי אלמנה המקור מסיום הסוגיא שהבאנו שהגמרא שואלת מאי וכן ועונה שהיתה הוה אמינא שכיון שהאשה מאמינים לה ועושים אותה אפוטרופוס בשל היתומים לכן נאמין לה קמ"ל שלא נאמנת.

עוד כתב הרמ"א שאם אינה נו"נ תוך הבית והשטרות כתובים על שמה הם שלה. ואם כתובים על שמה ועל שם בעלה הם שותפות של שניהם. וכותב הסמ"ע שבטור אבה"ע כתב שאפילו בנו"נ תוך הבית אם ידוע שהבעל עצמו כתב את השטר על שמה הרי הוא שלה ואם כתב על שם שניהם הוא של שניהם. והרמ"א מדבר בשכתבה האשה מעצמה על שמה או על שם שניהם שאז צריך דוקא שלא תהא נו"נ בתוך הבית.הש"ך (ז) חולק וסובר שהרמ"א פסק כרשב"א שחולק על הטור וכן עיקר שסובר שבנו"נ אף שכתב הבעל על שמה אינו שלה שיכול לומר לגלויי זוזי הוא דבעי, דהיינו,מעות הטמינה ממני ונתכונתי לגלות לי מעותיה ובחזקת מעות שלי לקחתים מידה (ב"ב א,א רש"י ד"ה לגלויי),לכן פסק הרמ"א שהוי שלה רק באינה נו"נ.

לגבי סתם אשה: הרמ"א פסק בשם הרשב"א והמרדכי (ב"ב תקמו)  שסתם אשה דינה כאשה שנו"נ תוך הבית.וכותב הסמ"ע (ו) שהטעם משום שנו"נ זה לא דוקא בפרקמטיא אלא כל שהבעל מאמינה ומפקיד את אשר יש לו בבית בידה ומסתמא זה המצב בסתם אשה. כמקור לכך כתב הגר"א (ז)  מכתובות פו,ב  רבי אליעזר אומר אע"פ שלא הושיבה חנונית ולא מינה אפוטרופיא הרי זה משביעה כל זמן שירצה שאין לך אשה שלא נעשית אפוטרופיא שעה אחת בחיי בעלה על פילכה ועל עיסתה. מכאן שסתם אשה מתעסקת לפחות שעה אחת בממון בעלה ולכן נחשבת כנו"נ.

הש"ך (ח) חולק וסובר שסתם אשה אינה נו"נ תוך הבית שהמרדכי לא אמר רק שהבעל מאמינה בנכסיו ולא אמר שלא תהיה נאמנת בשטרות שיוצאים על שמה, ועוד שרק כאשר נו"נ לבדה בלא בעלה אז אינה נאמנת וסתם אשה אינה נו"נ לבדה  וכ"כ המהרלב"ח שסתם אשה אינה נו"נ תוך הבית.

לגבי אחד מן האחין: המחבר פסק כנ"ל לגבי אשה כרמב"ם (וכן רי"ף, רא"ש וטור) שאחד מן האחין שנו"נ בתוך הבית ויש שטרות על שמו ואומר שלי הם שנפלו לי מבית אמא או מציאה מצאתי או מתנה ניתנה לי עליו להביא ראיה בעדים.  ובש"ך (יד) כתב שדוקא בנו"נ לבד אבל אם נו"נ עם עוד אחים כל שטר שיוצא על שמו הוא שלו. ובנתיבות (חידושים י) הביא התומים שחולק וסובר שאפילו כולם נו"נ עליו להביא ראיה ושכן עיקר.

אמנם הסוגיא שם מחלקת כאשר חלוקים האחים בעיסתן: אמר רב חסדא לא שנו אלא שאין חלוקים בעיסתן אבל חלוקים בעיסתן אימור מעיסתו קימץ. כלומר, היה לו ממון לבדו שאין לאחיו חלק בו ומהממון ההוא לקח קרקעות והלוה לאחרים (רש"י ד"ה קימץ). וכן פסקו הרמב"ם והמחבר שאם היו חלוקים בעיסתן או בשום דבר על האחים להביא ראיה אפילו בחייו משום דאימור מעיסתו קימץ ואפילו אומר מבית אבי אמא נפלו נאמן במגו.וכתב הסמ"ע (י) בשם הטור שאף אם סך השטרות גדול שאי אפשר לומר שקימץ כל כך מכל מקום אמרינן שמא עסק במעט עד שנעשה הרבה. ובפת"ש כתב בשם החוות יאיר שפקפק בזה.

ומוסיף הרמ"א בשם בעה"ת שדוקא בשהשטרות כתובים על שם האח אבל אם כתובים על שם האחים או על שם אביהם אינו נאמן לומר ששלו הוא ואפילו מת על היתומים להביא ראיה.

לגבי יורשי האח ויורשי האשה: פסק המחבר כרמב"ם (וכן רי"ף, רא"ש וטור) שבשמת האח והשאיר יתומים על האחים להביא ראיה בעדים. והטעם בסמ"ע (ח)  כנ"ל בשם הריב"ש  שכיון שהשטר על שמו הסברא נותנת שהוא שלו אלא שבחייו אי אפשר שלא יוכל להביא ראיה משא"כ היתומים שלא יודעים בדברים של אביהם.

 הש"ך (טז) מוסיף שה"ה בנתן מתנה ומת שטענינן למקבל המתנה.ועוד בש"ך (יח) שאפילו האחים טוענים ברי ואפילו שהשטרות תחת ידיהם.

ומוסיף הרמ"א בשם המרדכי (ב"ב תקכז) שדוקא בדבר שאינו ידוע שהיה של האחין אבל בידוע שנעשה השטר מדבר של האחים על היתומים להביא ראיה.

עוד פוסק הרמ"א בשם הרשב"א והריב"ש שבשטרות שכתובים על שם האשה אף שהיא אינה נאמנת מאחר שנו"נ תוך הבית                       

מכל מקום אם מתה טוענין ליורשיה שהם שלה כמו שביארנו לגבי יתומי האח, שהגמרא דימתה האשה והאח (גר"א ט)

לגבי בן בית: בירושלמי (ב"ק פ"ו ה"ז) שמובא ברי"ף (ב"ק כו,א מדפי הרי"ף): בעי רבי יוחנן מהו שיטעננו דברים שאינן ראויין לו. נשמעיניה מן הדא אריסיה דבר זיזא אפקיד גבי חד בר נש ליטרא דדהבא מת בר זיזא ומת אריסיה. אתא עובדא קומי ר' ישמעאל  בר' יוסי אמר מאן לא ידע דכל מאי דאית לאריסיה דבר זיזא לבר זיזא הוא יתיהבון לבנוהי דבר זיזא. הוו ליה לבר זיזא בנין רברבין ודקיקין אמר יסבון רברביא פלגא וכד רבן דקיקין יסבון פלגא. דמך רבי ישמעאל בר' יוסי אתא עובדא קומי רבי חייא אמר אין מן הדא לית את שמע כלום דאית בר נש דלא מפרסמא נפשיה יתיהבון לבני אריסיה.  א"ל מריה דפקדונא כבר יהבית פלגא א"ל מה שנתתה ע"פ ב"ד נתתה ומה שאתה נותן ע"פ ב"ד אתה נותן.

על פי הירושלמי הזה פסק רבינו ירוחם ונפסק ברמ"א שבן בית שנו"נ בשל בעה"ב כל מה שהפקיד או שנמצא תחת ידו הוא בחזקת שלו אלא אם כן נודע שהוא של בעה"ב,אפילו אינו אמוד וידוע שלא היה לו שום דבר חוץ משל בעה"ב. ואם מת נותנים ליורשיו.

הב"ח חולק על הרמ"א וסובר שרי"ו מדבר דוקא בשידוע שיש לבן הבית שום דבר מעצמו שאז יש לומר מעיסתו קימץ. והש"ך דחה דבריו והסיק שהעיקר כרמ"א.

ובטעם החילוק בין אשה ואחין לבן בית כתב הסמ"ע  (יב)  שדוקא באשה ואחין ששולטים בממון חששו שמלאו לבו לומר כולו שלי שלא כדין משא"כ בבן הבית שאין לו שייכות בממון אם לא מכח שמאמינו בעה"ב וכיון שהאמינו האמינו ולא חושדים בו.

הש"ך (כא) כתב טעם נוסף שדוקא גבי אשה ואחין שטורחים חוששים למורי היתירא אבל בן בית שמשלמים לו שכירות אין לו היתר ולא חושדים אותו.

בנתיבות (טו) דחה הטעמים הנ"ל של חשד וכתב שהטעם הוא שבאשה בנישואיה כל נכסיה הוחזקו בחזקת הבעל ואין לה כלום כשמתחילה לשאת ולתת וכן באחים שנעשו שותפים בכל מה שיש להם והוחזקו כל הנכסים בחזקת השותפות והטענה בשניהם היא שמצאו מציאה אח"כ  או שקיבלו במתנה וכל הטוען דבר מחודש עליו הראיה. משא"כ באריס ובן בית יש לומר שבשעה שהתחילו לשאת ולתת היו להם נכסים ולא הוחזקו כל הנכסים בחזקת בעה"ב לכן נאמן לטעון שמה שתחת ידו הוא שלו.

בש"ך (כב)  אפילו הדבר נמצא ביד בעה"ב או יורשיו אם אינם טוענים ברי עם מיגו או שיש לו שטר על הבעה"ב והוא אומר שלי הוא נאמן אפילו אין לו מיגו, וכן בשמת והמעות או המטלטלין ברשותו או ביד נפקד. אבל, בשהפקיד מטלטלין בסתם ביד אחרים ומת וזכו בהם הבעה"ב או יורשיו אין מוציאין מידם אף שאין להם מיגו, אבל אם מדובר בשטרות יוצאים על שמו מוציאים מידם, אפילו מת.

בנתיבות (טו) בן בית שהודה בפני בית דין או עדים כשהתחיל לישא וליתן שאין לו שום ממון רק מהמעות של מי שנו"נ בנכסיו דינו כאשה ואחין.

 

סימן סד

 

שאלה 1 - סעיף א:

נפקד שטוען תפסתי השטרות בחיי המפקיד לפירעון או למשכון האם מהני התפיסה?

 

תשובה: (אבישי חבר טוב)

לתשובה זו יש שני חלקים: א. דינא דגמרא ב. לאחר שחז"ל תקנו שגובים מיתומים אף מיטלטלין.

דינא דגמ': מובא בכתובות פה,א ההיא איתתא דהוו מיפקדי גבה מלוגא דשטרי, אתו יורשים קא תבעי ליה מינה, אמרה להו: מחיים תפיסנא להו (על חוב אחר). אתאי לקמי' דרב נחמן, אמר לה: אית ליך סהדי דתבעוה מיניך מחיים (שתבע ממך בחייו) ולא יהבית ניהליה? א"ל: לא. א"כ, הוי תפיסה דלאחר מיתה, ותפיסה דלאחר מיתה לא כלום היא.

כלומר, אדם שמחזיק שטרות של נפטר צריך להביא ראיה בעדים שעוד מחייו ביקש ממנו המפקיד ולא רצה ליתן כי חייב לו כסף אחר. והעיר הרי"ף (ד' מג. בדפי הרי"ף) שדווקא שתופס בתורת משכון[64]. אבל אם אין עדים נחשב שעתה בא ותפס, ואין תפיסת מטלטלין מיתומים לאחר מיתה ולכן צריך להחזיר[65].

שאלו התוסופות (ד"ה אית), הר"ן (ד' מג. בדפי הרי"ף ד"ה מסתברא) והריטב"א (על אתר) הרי יש לו מיגו שיכול לומר לקוח בידי (לא לגבי עצם החוב אלא לצור עפ"י צלוחיתו)? ותירצו התוספות (בשם ר"י ) שלא שייך לומר כאן מיגו מכוון שכאשר באה ואמרה טענה שחשבה שהיא הכי טובה שכבר מחיים תפסה ולכן לא יכולה לומר עתה מגו של "לקוח" דאין מגו למפרע. הר"ן תירץ שאינה נאמנת על החוב שהרי צריכה להביא שטר על מכירת השטר לכן אינה נאמנת אף על הנייר עצמו. אך הריטב"א מעמיד שהיו עדים שראו שהפקיד בידו ועדיין הוא בידו וכך פסק הטור שצריך עדים שהפקיד וגם עדים דראה. וכך פסק בשו"ע דבעינן עדים על פקדון וגם עדים שראו השטרות בידו.

אומנם כל הדין הזה, אומר הרי"ף (שם), הוא לפני התקנה[66] אבל לאחר התקנה שניתן לגבות מיתומים אף מטלטלין אזי השטרות הן גם מטלטלין ואפשר לתפוס בהם אף לאחר מיתת האב.

הרמ"א הוסיף שאפי' שאין לו מיגו של לקוח, אם תפס מחיים וטוען שהנפטר היה חייב לו ותפס מחיים בתורת משכון -נאמן, ולא צריך שיהיה ידוע שתפס מחיים. אומנם הדרישה חולק ואומר שהרי א"א לטעון שחייב לו עד כדי דמיו אם אין לו מגו דלקוח והרי כאן אין לו מגו דלקוח שהרי אין בידו שטר מכירת השטר וגם יש עדים שהיא בידו ע"כ צריך שיהיה ידוע שהיה כבר חייב לו או להוכיח זאת. ולזאת הסכימו הש"ך (סק"ז) הב"ח וגם העיר שושן השמיט הגה זו. והנה כ' הש"ך שייכת הלכה זו אף לאחר התקנה שאם אין לו מגו דלקוח ולא ידוע החוב אזי אינו יכול לטעון שהיה חייב לו ולא מועילה תפיסתו וכ"כ בפרישה (סק"ב) שאף לאחר התקנה צריך שיהיה ידוע שחייב לו.

אמנם בפת"ש בשם שו"ת פנים מאירות[67] שביאר את הרמ"א שודאי הרמ"א מסכים כאשר יש עדים של פקדון ודאי שהמחזיק חייב להוכיח שחייב לו כדי לתפוס שהרי אין לו מגו דלקוח. כל מה שהרמ"א דיבר הוא על השו"ע (של לפני התקנה) שאמר אם יש עדים של פקדון וגם עדים של ראה אינו נאמן ואם לא כן (היינו שאין עדים דראה) נאמן ועל זה כתב הרמ"א שגם אם אין עדים של פקדון אף שיש עדי ראה שאין לו מגו דהחזרתי יכול לומר למשכון תפסתים אם תפס מחיים אפי' שלא ידוע החוב כדעת הרא"ש ותוספות שאומרים שאפי' שאין מגו דלקוח אפשר לומר למשכון תפסתים ולא כרשב"א[68] שאומר שכל עוד שאין לו מגו דלקוח בשום אופן אינו יכול לטעון למשכון תפסתים. מעין זה כתבו הט"ז והנתיבות (סק"ו) אומנם הנתיבות הכריע שהוי ספקא דדינא ואין להוציא מן המוחזק[69].

 

נמצא לסיכום שלאחר התקנה אפי' תופס לאחר מיתה, מועילה התפיסה לגביה וכ"ש שאומר שתופס מחיים ואינו צריך להביא הוכחה שתבע ממנו ולא החזיר לו. אומנם לסמ"ע ולש"ך תמיד בעינן שיהיה החוב ידוע[70], אך לרמ"א ולפנים מאירות אין צריך שיהיה ידוע אם אין עדי פקדון. ולנתיבות הוי ספיקא דדינא ואין מוצאים מן המוחזק ולא יפרעו לו היתומים.

 

סימן סו

 

שאלה 1 - סעיף ט:

שטרות שנקנות בכתיבה ומסירה, האם נוסף למסירת השטר יש צורך במעשה קניין, או לא.

 

תשובה: (חגי וייסמן)

בתוס' בב"ב עו,א כתבו שמלבד המסירה יש לאלם ולחזק[71] את הקנין ע"י הגבהה או משיכה ונקטה הגמרא מסירה בכדי לומר שצריך העברה מיד ליד או משום שצריך שתהא דעת מקנה וכ"פ המחבר וכ"כ הקצות ע"פ התוס' שמאחר ואת גוף הנייר צריך לקנות ומסירה מהני רק בבע"ח וספינה לכן צריך משיכה/הגבהה ולא די במסירה. ובש"ך חלק ופסק כדעת הרמב"ן שא"צ מעבר לכתיבה ומסירה לעשות דבר, ונראה לומר שזה הרמב"ן לשיטתו שס"ל שמאחר ומכירת שטרות הוי רק מדרבנן וא"א להקנות כלל שיעבוד שמכאן ולהבא הוא גובה ובעצם כל מה שתקנו חכמים זה למסור אפשרות גביה לאחר אבל החוב נשאר שייך למלוה ולכן בכה"ג מובן מדוע יכול למחול ובזה שאני מכירת שטרות משאר קניינים שהם מדרבנן שלא מצינו יכולת חזרה ומחילה כזו. וכ"כ ר' יונה והרמב"ן שמה שמקנים אינו את השיעבוד שבשטר אלא את הראיה שבו וממילא א"צ כאן מעשה קנין רגיל וכל הקנינים שווים. ולתוס' צריך לקנות את גוף השטר וצריך קנין המועיל.

 

שאלה 2 - סעיף י:

מלווה שהקנה שט"ח לחבירו אגב קרקע, האם נקנה השטר בלי כתיבה ומסירה.

 

תשובה: (חגי וייסמן)

מקור הסוגיא הוא בב"ב עז, וזו מחלוקת ראשונים[72]. לרמב"ם, וכ"פ המחבר, א"צ כתיבה ומסירה אבל כן צריך אמירה שיאמר קני לך איהו וכל שיעבודיה. ולדעת הרא"ש שטר לא נקנה באגב[73]. וכתב הרמ"א שלענין הלכתא נקטינן כסברא הראשונה. ובש"ך כתב דעה שלישית מאחר והוי סתירה בין הרא"ש בהספינה לרא"ש בפרק קמא דמציעא האם מהני אגב בשטרות, ופסק הש"ך כר"ח שמובא ברא"ש בהספינה שאגב הוי כמסירה אבל צריך כתיבה. והריב"ש כתב שגם לדעות שאגב מהני בשטר צריך שהשטר יהא בעולם כלומר שיכתב כבר אבל אם לא נכתב לא יוכל להקנות וביאר הגר"א מאחר שמלוה ע"פ (כלומר כל עוד לא נכתבה ההלואה בשטר) לא נקנה באגב.

 

שאלה 3 - סעיפים כג,כו:

מפני מה מוכר שטר חוב יכול למחול, ואם התנה עם המוכר שלא ימחול האם התנאי חל. ומה הדין אם כתב לו משתעבדנא לך ולכל דאתי מחמתך?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

בגמרא מופיע בכתובות פה,ב ובעוד מספר מקומות[74] המימרא של שמואל: המוכר שטר חוב לחבירו וחזר ומחלו – מחול. ויש שתי שיטות מרכזיות בראשונים, ובקצות הביא הסבר נוסף בשם הראב"ד, מדוע יכול המלוה למחול ללוה לאחר שמכר את השט"ח לקונה.

ותחילה נקדים לגבי מכירת שטרות מה הדין. נחלקו הראשונים האם מכירת שטרות הוי מדאורייתא או מדרבנן. שלרי"ף ודעימיה משמע שמדרבנן[75] מאחר ושטרות אין גופם ממון. וראייתם היא מב"ב קמז,ב שם מנסה הגמרא לברר האם מתנת שכ"מ הוי מדרבנן או מדאורייתא. ואומרת הגמרא ששמואל שאמר שהמוכר שטר חוב לחבירו וחזר ומחלו - מחול, ואפילו יורש מוחל, מודה שאם נתן שטר במתנת שכ"מ לא יכול למחול. ואם מתנת שכ"מ הוי מדאורייתא הרי מובן מדוע אינו יכול למחול וכו' כלומר משמע כי דווקא מאחר שמתנת שכ"מ היא מהתורה לכן לא ניתן למחול אם נתן באמצעותה שטר חוב אבל אם מכר שט"ח יכול למחול מאחר והמכירה היא מדרבנן ומדאורייתא לא חלה ולכן יש כח וזכות למלוה למחול שעדיין יש לו שייכות בשטר.

כנגד שיטה זו יש את שיטת ר"ת המפורסמת שהובאה בר"ן (כתובות מד,ב בדפי הרי"ף). ר"ת מחלק בין 2 סוגי שיעבודים שיש למלוה על הלוה שיעבוד הגוף ושיעבוד נכסים. ולדעת ר"ת מכירת שטרות היא מהתורה ואפ"ה מה שיכול המלוה למכור הוא רק את שיעבוד הנכסים של הלוה כלפיו, אבל את שיעבוד הגוף שיש למלוה על הלוה אין המלוה יכול למוכרו לאחר - שהוי כדבר שאין בו ממש - ולכן אף אם מכר את השט"ח לאחר עדיין נשאר שיעבוד הגוף אצל המלוה ולכן יש לו חלק ושייכות בחוב והוא יכול למחול את שיעבוד הגוף ומאחר ושיעבוד הנכסים הוי כערבים לשיעבוד גוף הלוה, כשמתבטל שיעבוד הגוף מתבטל גם שיעבוד הנכסים. וכדעה זו הכריע הש"ך.

את הגמרא מב"ב מסבירים כך - אם מתנת שכ"מ הוי מהתורה אין יכול למחול מאחר והוי כירושה שקבל מקבל המתנה ואין היורש הטבעי יכול למחול, כשם שאין יורש יכול למחול ליורש אחר, אבל אם מתנת שכ"מ הוי מדרבנן ולא הוי כירושה מדוע אין היורש הטבעי יכול למחול את המתנה ולהפסיד את מקבל המתנה והרי אין המקבל זוכה במתנה כיורש אלא כל זכייתו היא מדרבנן ותירצו שאינה של תורה ועשאוה כשל תורה וכו'. וא"כ אין ראיה משם האם מכירת שטרות היא מדאורייתא או מדרבנן. וראיה לשיטה זו היא מהמשנה בב"מ בהזהב שמיעטה דין אונאה משטרות ואם מכירת שטרות לא הוי מדאורייתא מדוע יש צורך למעט מהפסוק דין אונאה!? ןתוס תרצו ראיה זו וע"ש.

בקצות (כו) הביא שיטה נוספת בשם הראב"ד שהסיבה שיכול המלוה למחול היא, מאחר והלוה יאמר לקונה אני לא השתעבדתי אליך, וכשהמלוה מוחל יאמר הלוה לקונה אני לא השתעבדתי כלפיך אלא למלוה והוא מחל לי ואני פטור. ואע"פ שכותב הראב"ד שצריך המוכר לכתוב לקונה הרשאה שילך מכוחו לגבות השטר במכירת שטרות ובכה"ג לא יוכל הלוה לומר לקונה לאו בע"ד ד"א אם אכן יבוא אליו בהרשאה מסודרת שכתוב בה זיל דון וזכי וכו'. אפ"ה מאחר והרשאה הוי כשליחות ושליחות אפשר לבטל לכן יכול המוכר למחול.

יש לציין ביחס לכל השיטות כי אף שיכול למחול, אם מחל חייב המלוה לשלם לקונה ובע"ה יתבאר בהמשך כמה ומדוע.

לגבי אם התנה עם המוכר שלא ימחול

לגבי תנאי פסק המחבר כג בשם העיטור שאפ' אם התנה שלא יכול למחול אם מחלו מחול. וכתב בסמ"ע שהטעם שאין יכול  הקונה לעשות תנאי עם המוכר לגרע זכות הלוה לבטל המחילה.

לגבי שטר שכתוב בו משתעבדנא לך ולכל דאתי מחמתך

בשטר שכתוב בו משתעבדנא לך ולכל דאתי וכו' זו מחלוקת ראשונים שלדעת הראב"ד (מובא ברא"ש בכתובות ט-י) והר"ן לא יכול למחול מאחר ונתן הלוה רשות מלכתחילה לכל מי שיוציא שטר זה שיוכל לגבות ממנו והוא משתעבד גם אליו א"כ אין המלוה-המוכר יכול למחול ולהפסיד אחר שכביכול ג"כ חתום על השטר וזכאי לגבותו. יסוד המחלוקת בפשט הגמרא בגיטין יג לגבי מעמ"ש שלראב"ד לא יכול למחול והרא"ש כתב שאפ' אם במעמ"ש לא יכול למחול כאן שאני ויכול למחול.

 אבל הרא"ש (כתובות ט-י) והרמ"ה חלקו וכתבו שגם בשטר כזה מחילתו מחילה. והסביר הרא"ש מאחר והקונה סוף סוף בא מכח ומחמת המלוה א"כ יש עדיין כח למלוה בשטר וא"כ יכול גם למחול. ועוד כתב שאנן סהדי דאין הלוה רוצה שיהא גופו משועבד לשניהם. וודאי מה שכתב ליה בשטר ולכל דאתי מחמתך על שעבוד נכסיו דיכול המלוה למכור כתב לו, דפקע שיעבוד המלוה ולא נשאר הלוה משועבד כי אם ללוקח (אבל רק שיעבוד נכסים) ולא על שיעבוד גופו. וכתב "ועוד יש לפרש הא דקאמר משעבדנא לך ולכל דאתי מחמתך פי' כשארצה להשתעבד יחול שיעבודי מעתה ובמכירת השטר חוב אפי' כתב לו כל דאתי מחמתך לא פקע שיעבוד הראשון וודאי לא יסכים להשתעבד לשניהם". ובמחבר כתב בסעיף כו את שתי הדעות בשם י"א, בתחילה את דעת הראב"ד ואח"כ את דעת הרא"ש והש"ך כרא"ש והסמ"ע כראב"ד.

 

שאלה 4 - סעיף כג:

אם מכר שטר חוב לחבירו בזול, ורצה הלווה לקנות את השטר, האם יוכל לכוף את המלווה למכור לו את השטר?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

המבי"ט (הו"ד בש"ך ס"ק עג) כתב שיכול הלוה לומר למלוה שימכור לו את השטר בזול כמו שמתכוון למכור לקונה, ואף אם מכר כבר רשאי הלוה לעכב. וראיית המבי"ט היא ממשכיר בית, שאם השוכר רוצה להשכיר לאחר יכול בעה"ב למנוע ממנו וה"ה בנדון דידן יכול הלוה למנוע את העברת החוב לאחר ולקנותו לעצמו. והש"ך חלק עליו ואמר שלא דומה למשכיר בית שהבית הוא של המשכיר משא"כ הלואה שאינה של הלוה. ועוד, שיש לו סברה שיאמר בעה"ב השכרתי לך ולא לאחר. ועוד, שיאמר המלוה לפלוני אני רוצה להנות ולא לך. ובפת"ש הביא שהתומים וכן הנאות דשא ס"ל ג"כ כש"ך.

 

שאלה 5 - סעיפים כז,כט:

קי"ל דהמוכר שטר לחבירו וחזר ומחלו הרי זה מחול:

א. מה הטעם בזה, והאם יש נפ"מ אם כתוב בשטר משתעבדנא לך וכל דאתי מחמתך.

ב. אם נתן מתנת שכיב מרע, האם יכול למחול?

ג. אם נתן במעמד שלושתם, האם יכול למחול?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

סעיפים א ו-ב - עיין בשאלה שעל סעיפים כג,כו.

לגבי מתנת שכ"מ זו מימרא מפורשת בב"ב קמז,ב שלא יכול היורש למחול שלא תטרף דעתו של השכ"מ וכ"פ המחבר. אמנם לגבי השכ"מ עצמו כתב הש"ך שיכול למחול וכ"כ הרי"ף בכתובות מד. (וכן נפסק במחבר בסימן רנ ששכ"מ יכול לחזור בו ממתנתו וחזרה הוי כמחילה).

 

תשובה לסעיף ג:

דין מעמ"ש נידון בהרחבה בגיטין יג, ולפני שנדון האם יכול למחול כשנתן במעמ"ש יש לברר האם יכול להקנות שט"ח במעמ"ש. ואמנם המחבר (יט) כתב אליבא דהרמב"ן שיכול למכור שט"ח במעמ"ש, אולם אף שזכה הקונה אין הוא יכול להוציא את גוף השטר מהמלוה. אמנם אם יטען הלוה פרעתי או אם הקונה יצטרך בכדי לגבות ולממש את השטר להוציא ממשועבדים נכוף את המלוה לתת את השטר לקונה. ובש"ך חלק ואמר כי כל מה שנקנה הוא גוף החוב[76] כלומר כעין מלוה ע"פ אבל לא שיהא כמלוה בשטר שבכדי לקנות את גוף השטר צריך כתו"מ ולכן לא נשתעבדו הלקוחות לקונה ויוכל הלוה לטעון פרעתי וכמובן לא נכוף את המוכר להוציא שטרו ולתת אותו לקונה או ללוה אם יפרע.

ולגבי מחילה במעמ"ש פסק המחבר שאינו יכול למחול וכ"כ בתוס' בגיטין יג,ב :"אומר ר"ת דאע"ג דהמוכר שטר חוב לחבירו וחזר ומחלו מחול מכר או נתן במתנה במעמד שלשתן אינו יכול למחול", ובסמ"ע ביאר הטעם שהוי כאילו המחה את המקבל אצל הלוה שיתן לו, וכאילו זקפו את הלוה במלוה להקונה ולכן הפקיע הנותן את עצמו מהשטר ומהחוב וממילא אין כעת ביכולתו למחול. כנגד התוס' בגיטין כתב בנמו"י (ב"ב סז,א בדפי הרי"ף) כי רוב המפרשים ס"ל שהמימרא של שמואל שהמוכר יכול למחול מיירי אפ' במעמ"ש שגם אז יכול למחול.

ובש"ך חלק על המחבר ועל הראשונים הן על אלו שאמרו שבמעמ"ש יכול למחול כרמב"ן בגיטין ודעימיה והן על אלו שאמרו שלא יכול למחול כתוס' ודעימיה וס"ל לחלק בסוגי המלוה, שאם נתן מלוה בשטר במעמ"ש יכול למחול (וזה לשיטתו שלא שייך מעמ"ש במכירת שט"ח ואין המכירה חלה לא החוב ולא גוף השטר) ואם נתן מלוה ע"פ במעמ"ש אינו יכול למחול. וסיבת ההבדל היא מאחר ובמלוה בשטר אין מכירה ולא הסתלק המוכר לגמרי מאחר וכשהקונה יבוא לגבות הוא יבוא מכוחו ומחמתו לכן יש למלוה עדיין כח למחול, משא"כ במלוה ע"פ שלאחר שמכר אין למלוה עוד שום שייכות בחוב, שיצא ממנו לגמרי ולכן לא יוכל למחול. אמנם הש"ך בסוף דבריו כתב כדי לפרנס את הדעות בראשונים ששייכא מכירה גם בשט"ח כי מה שמהני שיכול למחול אם מכר שט"ח במעמ"ש היינו את השט"ח אבל גוף החוב נשאר כמלוה ע"פ שחייב הלוה ללוקח אם נתרצה הלוה במעמ"ש לתת לו. הרב ברוך פז - לפי שמכר המלוה ע"פ שבשטר, ולכן אין יכול למחול על המלוה ע"פ.

 

שאלה 6 - סעיף לב:

קיי"ל שטרות נקנים בכו"מ:

א. מה הדין בשטר שיש לו מעכו"ם האם יכול למוכרו בכ"מ?

ב. האם יכול להקנות הריבית שיש בשטר או לא?

ג. האם שכיב מרע יכול להקנות הלוואה שיש לו ביד עכו"ם, והאם יש הבדל בין מלוה ע"פ ומלוה בשטר?

 

תשובה: (יונתן סרור)

א.

נאמר בב"ב עז,א "אמר אמימר: הלכתא אותיות נקנות במסירה כרבי", ופרשב"ם שכך הלכה שאותיות נקנות במסירה בלבד. אמנם הר"ן, ר"ת והרא"ש גורסים: "אין אותיות נקנות במסירה" (אלא בכתיבה ומסירה), וכך פוסק המחבר בתחילת סימן סו שאותיות נקנות בכתיבה ומסירה.

לגבי מכירת שט"ח שיש לישראל על גוי, פוסק הרמ"א (סע' לב) שאפשר למכור שטר כזה, ומקורו מתשובת הרשב"א, המובאת לקמן בסעיף ב.

 

ב.

נאמר בב"ב קכד,ב: "אין הבכור נוטל פי שנים במלוה" ושם: "ירשו שט"ח, בכור נוטל פ"ש בין במלוה בין בריבית".

ומגמרא זו הביאו הראשונים ראיות שונות: הרשב"א בתשובה הביא מכאן ראיה שריבית היא חלק בלתי נפרד מההלוואה, וממילא כאשר ישראל מוכר לחבירו שט"ח שיש לו על גוי, ובסוף חוזר ומוחל לגוי על החוב, חייב הישראל לשלם לישראל חבירו הקונה גם את דמי השטר וגם את הריבית שהפסידו שהרי יכל לגבותו מהגוי, והסיבה משום שהריבית היא חלק מהמלוה (גר"א). וראייתו היא מדברי רבי בב"ב קכד,ב שבכור נוטל פי שנים מן ההלוואה ומן הריבית, ע"כ שזה נחשב מוחזק ביד האבא. ואע"פ שאין אנו פוסקים כרבי לענין בכור, אמנם את היסוד הזה ניתן ללמוד מדבריו. יוצא מדברי הרשב"א, שאפשר לקנות ריבית.

אמנם בתשובה אחרת של הרשב"א, המובאת בש"ך (ס"ק קז), הביא ראיה מגמרא זו לכך שהמוכר אינו חייב לשלם את הריבית לקונה, מפני שהריבית אינה חלק מהמלוה, שהגמרא שם בהו"א סברה שלפי רבנן, בכור נוטל פי שניים במלוה כמאן דנקיט שטרא בידיה כמאן דגביא דמי אבל לא מהריבית, מפני שהריבית אינה כלולה בשטר אלא דינה כמלוה ע"פ, הואיל ומתרבה אחרי חתימת השטר. מדברים אלו של הרשב"א עולה שאי אפשר להקנות ריבית מפני שכל זמן שריבית לא נגבתה היא אינה שלו. 

להלכה: הרמ"א (סע' לב) פוסק שמי שמוכר לישראל שט"ח של גוי ומחלו, צריך לשלם לו אף את הריבית (למ"ד שמשלמים את המחיר הנקוב בשטר ולא רק את הדמים ששילם עבור השטר). ומדבריו יוצא שלמד ברשב"א שאפשר להקנות ריבית, כפי שמשמע בתשובה  השניה של הרשב"א, ואילו הש"ך כתב שע"כ צ"ל שדברי הרשב"א בתשובה הראשונה, שצריך לשלם את הריבית, עוסקים במקרה שזקף את הריבית במלווה, שאז הריהי כגבויה ויכול להקנותה.

לסיכום: בסתם ריבית, לרמ"א אפשר להקנות ולש"ך אי אפשר, ובריבית שזקפה במלווה לכו"ע אפשר.

 

ג.

הב"י בסימן רנג מביא מרדכי (ב"ב תריא) שכותב ששכ"מ לא יכול להקנות מלוה ע"פ שיש לו על גוי, דכיוון דפיהם דיבר שוא, לא סמכא דעתיה ולא קניא.

ומוסיף שקרוב הדבר בעיניו לומר, שאפילו אם יש משכון לגוי ביד ישראל, א"א להקנותו מפני שישראל מגוי לא קנה משכון. והב"י מבין שלא סמכא דעתיה של המקבל, ולכן חלק על המרדכי, וכתב "וכן נראה לי שהוא דעת הפוסקים שלא חילקו בין הלוואה דישראל לבין הלוואה דגוי". אמנם הד"מ, מסביר את כוונת המרדכי שלא סמכא דעתיה של הנותן ולכן אינו מקנה. וכך פסק הרמ"א בסימן רנג (סע' כ).

ונראה להביא ראיה לדברי המרדכי מב"ב קמט,א, שהגמרא שם מביאה שני הסברים לכך ששכ"מ יכול ליתן מלוה ע"פ לחברו:

רב פפא מסביר דהואיל ויורש יורשה, ממילא יכול אדם להוריש בתור מתנת שכ"מ.

לעומת זאת, רב אחא בריה דרב איכא סובר שאפשר ליתן מלוה ע"פ במתנת שכ"מ הואיל ונאמר בבריא במעמד שלושתן.

לפ"ז, לפי ר"ת בגיטין (יג,ב ד"ה במעמד), שכתב שאין מעמד שלושתן בגוי, כך א"א ליתן מתנת שכ"מ בחוב שיש לו על גוי.

וכל זה, כאמור במלוה ע"פ, אבל במלוה בשטר איתיה בבריא על ידי כתיבה ומסירה, וכבר כתבנו שאפשר למכור שט"ח של גוי לאחר, ולכן הואיל ומכירת שטרות נאמר בגוי, ה"ה שנאמר במתנת שכ"מ.

 

שאלה 7 - כללי, סעיפים כג-כו ו-לב:

א.  קי"ל דהמוכר שטר  חוב לחבירו וחזר ומחלו מחול, מתי אינו יכול למחול, הבא כמה מקרים.

ב. בהא דאמרינן דהמוחל צריך לשלם לקונה השטר מדינא דגרמי, מה הדין אם מת, האם היורשים צריכים לשלם?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

מתי אין יכול למחול את השט"ח?

1.      כשנתן במתנת שכ"מ אין היורש יכול למחול.

2.      אשה שמכנסת שטר לבעלה.

3.      כשנתן במעמ"ש לדעת המחבר. והש"ך חולק.

4.      כשמכר שט"ח ונתן לקונה את משכון המטלטלין.

5.      לוקח שטר חוב שחזר ומכרו למלוה או ללוקח אחר, אינו יכול למחול.

6.      שתי דעות במחבר בשטר שכתוב בו משתעבדנא לך ולכל דאתי מחמתך.

7.      שתי דעות במחבר לגבי יורש שמוחל לעצמו.

8.      גוי שמכר לישראל.

9.      רמ"א סעיף כו - אגב קרקע.

 

אם מת המלוה:

פסק המחבר שישלמו יורשיו. ובש"ך חלק וכתב שהרבה פוסקים ס"ל שדינא דגרמי הוי קנסא וא"כ לא נקנוס את היורש הבא אחריו וכ"נ לו עיקר, ותמה שהרמ"א לא הביא דעתם בי"א. אמנם הנתיבות ציין לש"ך ס"ק קט ששם כתב שאף אם נפטור את היורש מדינא דגרמי את הכסף שקיבל אביהם עבור השט"ח יצטרכו להחזיר.

 

[תוספת במאמר מוסגר]

מתי קיימת מכירת שטרות אף ללא כתו"מ?

1.      בשכ"מ שאמר נכסי לפלוני שדבריו ככתובים וכמסורים דמי.

2.      יש דעות שבשטר שכתב בו שנשתעבד לכל המוציאו.

3.      כשהקנה קרקע ואגבה שטר ובכה"ג צריך אמירה.

4.      אשה שמכנסת לבעלה שטר.

5.      שט"ח עם משכון מטלטלין ולגבי שטר משכונא הוי מח'.

6.      לדעת המחבר במעמ"ש.

 

* שאלה נוספת לסעיף ט –  ראה בסימן צח סעיף א.

 

סימן סז - דין שמיטה ופרוזבול

שאלה 1 - סעיף א:

מה הטעם למנהג שנהגו עוד בימי הרא"ש, לגבות שטרות שעברה עליהם שנת השמיטה, ציין דברי הרמ"א בזה, ומה שסינגר הרא"ש בתשובותיו.

 

תשובה: (חגי וייסמן)

הרא"ש בתשובה מעיד עליהם שלא קיימו שם שמיטת כספים והוא התרעם וצווח כנגד הדבר. הרמ"א כתב בריש הסימן שאפשר שס"ל שאין דיני שביעית נוהגים בזמה"ז. וכ"כ בר"ן בגיטין כ,א ויש מן החכמים (המאור) מקילין ואומרים שעכשיו אין שמיטת כספים נוהגת כלל ואין אנו צריכים פרוזבול, שס"ל ששמיטה נוהגת רק כשיובל נוהג. גם כאשר קידשו ע"פ הראיה וקדשו יובלות נהג שביעית מדרבנן וכעת שבטל ע"פ הראיה ביטלו שביעית לגמרי, והר"ן עצמו חלק עליו. וברא"ש סינגר עליהם וכתב שמאחר ונהגו וקבלו עליהם כך הוי כאילו התנו שעשו תנאי שלא תשמט השביעית את החוב, ומוכח בגמרא במכות ג,ב שתנאי מהני. והוסיף הרמ"א שגם האחרונים כבר לימדו עליהם זכות ואין לדקדק אחריהם. תרוה"ד לימד עליהם זכות, ששמיטת כספים בזה"ז מדרבנן ותיקנו רק בארצות הסמוכות לא"י. המהרי"ק לימד זכות שקי"ל ששטר העומד להיגבות כגבוי דמי, ומבואר בגמ' בגיטין שלסוברים כן מלווה בשטר אינה משמטת.

 

שאלה 2 - סעיף ב:

"משכתנא דנכייתא" - מתי היא נשמטת ומתי אינה נשמטת?. ציין הדין בשו"ע ומקורו בגמ'!

 

תשובה: (חגי וייסמן)

בב"מ מח,ב מובא שהמלוה את חבירו על המשכון ונכנסה השמיטה, אף על פי שאינו שוה אלא פלג - אינו משמט, כלומר לכך הועיל המשכון להחשיבו כגבוי בידו וממילא אין לו בעיה של לא יגוש שאסור בשביעית. וזו משנה בשביעית (י,ב) המלוה על המשכון והמוסר שטרותיו לבית דין אינו משמט. וכל זה במטלטלין שקונה מדרבי יצחק.

והמקור למשכנתא בקרקע הוא בב"מ סז,ב. "רב פפא ורב הונא בריה דרב יהושע אמרי תרוייהו: האי משכנתא, באתרא דמסלקי - אין בעל חוב גובה הימנה, ואין הבכור נוטל בה פי שנים, ושביעית משמטתה. ובאתרא דלא מסלקי - בעל חוב גובה הימנו, ובכור נוטל בו פי שנים, ואין שביעית משמטתה." ומדובר שם בנכייתא כמובא שם בגמרא לעיל.

ורואים שהגמרא מחלקת בין אתרא דמסלקי לאתרא דלא מסלקי. שבמקום שיכול הלוה לסלק את המלוה השביעית משמטת שמשמע שאין הקרקע לגמרי אצל התובע והוי כחוב רגיל ושביעית משמטת חוב כזה. וכשלא יכול  לסלק הוי כאילו הקרקע קנויה לגמרי למלוה וממנה גובה חובו ואין בעיה של לא יגוש וא"כ אין כאן כרגע חוב שצריך להוציא מהלוה ולכן אין השביעית משמטתו.

ונחלקו הראשונים מה הגדר של אתרא דלא מסלקי האם שאינו יכול לסלקו כלל כל משך זמן החוב או אפ' אם יום אחד יכול לעכב בעדו מיקרי אתרא דלא מסלקי וכ"כ הרשב"א והובא במחבר בשם וי"א[77]. ובמחבר נקט בסתם מקום שאינו יכול לסלקו עד סוף זמנו והוי כדעת ר"י מגאש, רמב"ם והרא"ש שם בב"מ (ה,לה) שכתב דאתרא דלא מסלקי היינו שקובע זמן בשעת הלואה ועד אותו זמן אינו יכול לסלקו והוי כמכר עד אותו זמן.

 

שאלה 3 - סעיף ו:

איזו שבועה נשמטת ואיזו אינה נשמטת, ומה הטעם לכך? ציין הדין בשו"ע ומקורו בש"ס!

 

תשובה: (חגי וייסמן)

המקור שגם שבועה נשמטת הוא במשנה בשבועות מה,א והשביעית משמטת את השבועה. וכ"כ הרא"ש בגיטין ד,יח, תניא בתוספתא כשם שהשביעית משמטת מלוה כך משמטת שבועה, שנא' וזה דבר השמיטה דבר שהשביעית משמטתו משמט שבועתו ודבר שאין השביעית משמטתו אינה משמטת שבועתו.

כלומר חוב שאם היה כופר בו היה צריך לישבע שבועת הדיינים ואם היה מודה בו היתה השביעית משמטת אין צריך לישבע עליו ולכן שבועת הדיינים משמטת בשביעית אמנם שבועת שומרים, שותפים וכד' לא נשמטת בשביעית שגם סוג חוב כזה לא נשמט בשביעית. וכ"פ המחבר אצלנו.

 

שאלה 4 - סעיף ט:

נכתבה הלוואה בשטר בלשון פקדון, האם שביעית משמטת.

 

תשובה: (חגי וייסמן)

השביעית משמטת חוב של מלוה. וכאן הוי חוב כזה אבל נכתב בלשון פקדון וכתב המהרי"ק והובא ברמ"א שהמלוה נקט דווקא לשון כזו של פקדון, שהוי כתנאי[78] שאומר שהשביעית לא תשמט ובמכות ג,ב משמע שאפשר להתנות על הלואה ולמנוע מהחוב שישמט.

 

שאלה 5 - סעיף י:

האם שביעית משמטת סתם הלוואה ל יום?

 

תשובה: (יאיר וסרטיל)

במכות ג,א הובאו שתי לישנות אם במלווה לעשר שנים השמיטה משמטת, ופסק השו"ע (י) שאינה משמטת משום ש"לא קרינן ביה לא יגוש". אמנם במלווה סתם, כתבו הב"ח והקצות (סק"ד), שאע"פ שסתם מלווה לשלושים יום מ"מ השביעית משמטתו אף בתוך השלושים. הב"ח הוכיח זאת מהרמב"ם (שמיטה ויובל ט,ה) שפסק: "שחט את הפרה וחלקה על דעת שהיום ר"ה של מוצאי שביעית ונתעבר אלול ונמצא אותו היום סוף שביעית אבדו הדמים" (ע"פ המשנה בשביעית י,ב). אמנם את דינו של הרמב"ם עצמו דחה, כיוון שקי"ל שהקפת חנות אינה משמטת, וא"כ צריך לומר שמשנה זו היא אליבא דר' יהודה הסובר שאינה משמטת, ואינה הלכה, אך מ"מ לענייננו ניתן ללמוד מכך שסתם חוב אינו נשמט. אמנם עיין בהערות על הטור (הערה קיז*) שבספר "אולם המשפט" הביא את יישוב הכס"מ, שבמקרה זה הוא לא יכל לקחת מעות כיוון שחשב שיום טוב, אך אם היה יכול לא היה מקיפו כלל ולכן אין כאן דין הקפת חנות, וכתב שעפי"ז נדחית ראית הב"ח, כיוון שכאן לא התכוון להלוותו ואין בכך דין סתם מלווה. עוד הביא בהערות (הערה קיז), שהאור זרוע (ע"ז סימן קכג) כתב שסתם מלווה אינו נשמט תוך שלושים יום, כיוון שאינו יכול לתובעו, וההביא מקור לכך מהירושלמי.

 

 

שאלה 6 - סעיפים יח,כ:

קי"ל בפרוזבול דאינו משמט, האם קיימת אפשרות שהמלווה ימסור לשלשה בע"פ, ולומר מוסרני לכם שכל חוב שיש לי אגבנו.

 

תשובה: (חגי וייסמן)

כתוב בגיטין לו,ב: "ורב נחמן אמר: אקיימנה. אקיימנה? הא מיקיים וקאי! הכי קאמר: אימא ביה מילתא, דאע"ג דלא כתוב ככתוב דמי. ובהמשך בדף לז,א: רבנן דבי רב אשי מסרי מילייהו להדדי. רבי יונתן מסר מילי לר' חייא בר אבא, אמר ליה: צריכנא מידי אחרינא? אמר ליה: לא צריכת." ומכאן רואים כי יכול למסור בע"פ ומהני ולא ישמט החוב. וברא"ש בגיטין ד,יג כתב על דברי ר"נ: כלומר אף על פי שלא כתב פרוזבול אלא לשון הכתוב בפרוזבול אמרו בעל פה בפני הדיינין מועיל כאילו הוא כתוב ואהא סמכי אמוראי דלקמן רבנן דבי רב אשי דמסרי מילייהו להדדי .

וברמב"ם כתב שכך הדין ודווקא בת"ח שהם יודעים שדין שמיטת כספים בזה"ז הוי רק מדרבנן ובדברים אפשר לדחותו. וברמ"א כתב בשם הרא"ש שה"ה לכל אדם. ובגר"א כתב שהמחלוקת כאן תלויה במחלוקת האם צריך בי"ד חשוב או לא והאם פסקינן כשמואל בגמרא או כר"נ. זאת אומרת שנחלקו האם רבנן דבי ר"א ס"ל כשמואל או כר"נ. רמב"ם ס"ל כשמואל שצריך בי"ד הגדול וא"כ איך מסרו להדדי אלא המסקנה שדווקא בת"ח הקלו. והרא"ש ס"ל שרבנן דבי ר"א ס"ל כר"נ שא"צ בי"ד הגדול שהרי הם אינם בי"ד הגדול ומסרו להדדי ואין לחלק בין ת"ח לעה"א. שהמחבר ס"ל שצריך בי"ד של שלושה דיינים שבקיאים בפרוזבול וברמ"א הקל בכל שלושה אנשים וה"ה כאן שבע"פ מהני לכל אדם ולמחבר רק בת"ח ואכמ"ל.

 

שאלה 7 - סעיפים ל,לא:

עד מתי מותר לגבות חובו בשביעית, ועד מתי כותבים פרוזבול. ציין הדעות בין הפוסקים בזה, ודעת השו"ע בזה.

 

תשובה: (חגי וייסמן)

ברא"ש בגיטין (ד,יז) כתב: "ושביעית אינה משמטת אלא בסופה דתנן בפ' בתרא דשביעית (משנה ב) השוחט את הפרה וחלקה בראש השנה אם היה חדש מעובר משמט מאחר והוי כהיום האחרון של אלול והוי חוב של שנה השביעית ומשמט". ובערכין כח,ב כתוב: "אמר רב נחמן בר יצחק: תניא [נמי הכי], נמצאת אתה אומר: אחד יובל ואחד שביעית משמטין כאחד, אלא שיובל בתחילתו והשמטה בסופה". וכן דרשו בספרי:'מקץ שבע שנים' כלומר בסוף השנה השביעית כלומר שהחוב נשמט בסוף השביעית. וא"כ משמע שעד אז מותר לגבות את החוב.

וברא"ש בסימן אח"כ כתב: ותניא בתוספתא (דשביעית פ"ח) אימתי כותבין עליו פרוזבול ער"ה של שביעית והוא הדין קודם ולא בא למעט אלא בשנה שביעית ואף על גב דשביעית אינה משמטת אלא בסופה אפי' הכי אין כותבין פרוזבול. וברמב"ן כתב שהגרסה הנכונה בתוספתא היא ערב ר"ה של מוצאי שביעית, שכ"כ הר"ש (בפירושו בשביעית י,ה), וכ"פ המחבר שהשביעית משמטת בסופה ואם הלוה בשמיטה עצמה גובה עד ערב ר"ה של שמינית וכל זמן שיכול לגבות החוב יכול לכתוב פרוזבול. 

בסמ"ע נ"ל שכתב שכו"ע ס"ל שכל זמן שיכול לגבות חובו בבי"ד כותבין פרוזבול ואין השביעית משמטת אלא שלדעת הרא"ש הוי עד סוף שישית ולרמב"ם עד סוף שביעית. ואף לדעת הרא"ש אם בשנה השביעית יבוא הלוה לשלם את חובו יכול המלוה לקבל אלא שאין הבי"ד גובין לו אז ולכן לא כותבין פרוזבול בשנה השביעית .

 

שאלה 8 - סעיף לז:

שטר חוב שעברה עליו שביעית ולא נכתב עליו פרוזבול, מה יעשה בשטר, ובידי מי משאירים אותו? ציין דין השו"ע, והבא דוגמאות לכך מדינים אחרים בשו"ע!

 

תשובה: (חגי וייסמן)

שטר כזה מוציאין אותו מהמלוה ונותנין ללוה כ"כ המחבר כאן אליבא התרומות בשם הרמב"ן. וע"ע סימן סו סעיפים טז ו-כג לגבי מוכר שט"ח לחבירו כאשר פרע לוה למוכר והשט"ח אצל הלוקח, וסא,יב ואכמ"ל. ובפשטות יש לומר כי השטר שייך ללוה שהוא שילם עבורו וכאשר נפרע החוב הרי יכול הוא לדרוש לקבל השטר שהוא היה כמשכון בידי המלוה עד שיפרע וכעת ראוי להחזירו. ובריש סימן נז יש מח' ראשונים בכתובות יט,א האם יכול המלוה לעכב את השטר כנגד פשיטי דספרא אם הוא שלמם וע"ש ברא"ש ובר"ן שנחלקו בכך. ובמחבר פסק בפשטות בסימן נז,א שאין למלוה לעכב השטר אחר שנפרע בטענה כגון זו. וברמ"א כתב שם שגם כשאין הלוה משלם עבור השטר יש לקרוע השטר ויכול להשאיר אצלו שטר קרוע. ובש"ך שם תמה על פסק המחבר שיש הרבה ראשונים שסוברים אחרת ותלוי בהסבר הסוגיא בכתובות שם מי שילם את דמי השטר, ונ"ל שהש"ך שציין לסימן נז משמע שרוצה לפסוק כמו הראשונים שא"צ להחזיר. ובסמ"ע העיר שגם כשהמלוה שילם הוא יוכל לתבוע את מחיר הנייר אך לא את שכר הסופר שנשמט בשביעית.

 

שאלה 9 - סעיף לח:

המוכר שטר חוב לחבירו ועברה עליו שביעית, האם יכול הלוקח לחזור על המוכר ולתבוע את דמיו? האם יש לחלק בזה בין מכרו לפני השנה השמינית, או לאחריה? אם הודה המוכר שלא היה לו פרוזבול, מתי הוא נאמן ומתי אינו נאמן? הסבר את הטעם, והבא את מקורו בש"ס.

 

תשובה: (חגי וייסמן)

המחבר כתב בשם התרומות אדם שמכר שט"ח לפני שביעית ולא בדק הלוקח האם יש פרוזבול איהו אפסיד אנפשיה הואיל והיה מוטל עליו לבדוק ולכתוב פרוזבול אם אכן לא נכתב.

אמנם אם מכר לו אחר השנה השביעית כגון בשנה השמינית ומעלה טוענין ללוקח שודאי המוכר-המלוה עשה פרוזבול והחוב לא נשמט. אמנם אם המלוה מודה ואומר שלא עשה פרוזבול אז תלוי אם יש למלוה נכסים שיוכל לשלם לקונה את מה שהפסיד, נאמן המלוה בדבריו וישלם לקונה מדינא דגרמי[79], אבל אם אין לו נכסים אינו נאמן לחוב בהודאתו את הקונה וכך משמע בכתובות יט,א שאין מלוה שחייב בעצמו לאחר נאמן לומר ששטרו של הלוה שלו הוי אמנה ולהפסיד את המלוה שלו שלא יוכל לגבות משם, שאין נאמן לחוב בהודאתו לאחרים. ובב"ח הקשה שאפ"ה יהא נאמן במיגו דאי בעי מחיל, ותירץ שכאן לא נאמן מאחר ומיירי במציאות שלא יכול למחול כגון שמכרו במעמ"ש, וכ"כ בגר"א ובש"ך. ובש"ך הקשה וחלק על המחבר וכתב שאף אם יש לו נכסים אינו נאמן, שהרי אי מיירי במעמ"ש שלא יכול למחול גם אינו נאמן לטעון שלא היה לו פרוזבול אלא א"כ יש לו פרוזבול. ובגר"א הביא ראיה מב"מ יט מאשה שרק ע"י מיגו נאמנת להחזיר שובר לבעלה ולבטל הכתובה שמכרה ולמנוע מהקונה לגבות במיגו דאי בעי מחיל ובלי מיגו אינה נאמנת בגלל שחב לאחריני ואע"פ שיש לה נכסים וה"ה כאן, ואינו דומה לסימן פו,ה שהאמצעי יכול לומר שהשטר אצלו הוא אמנה אם יש לו נכסים ששם כאשר יש נכסים לאמצעי אין שעבדר"נ ולכן לא חב לאחריני וכאן שמכר לאחר ודאי הוי חב לאחריני והניח את המחבר בצ"ע, וע"ש. 

 

סימן סח

 

שאלה 1 - סעיף א:

אלו הם שטרות הכשרים בערכאות של גויים, ובאלו תנאים?

 

תשובה: (אבישי חבר טוב)

סוגי השטרות הכשרים בערכאות של גויים:

השטרות שנדונו בפוסקים הם: שטרי מקח , חוב, מתנה, הודאה, מחילה, פשרה. ונפרט להלן :

 

מובא בגמ' בגיטין י,ב מתני'. כל השטרות העולים (שנכתבו) בערכאות של עובדי כוכבים, אע"פ שחותמיהם (העדים) עובדי כוכבים - כשירים, חוץ מגיטי נשים ושחרורי עבדים; ר"ש אומר: אף אלו כשירין לא הוזכרו אלא בזמן שנעשו בהדיוט.

גמ'. קא פסיק ותני (כל השטרות), לא שנא מכר ל"ש מתנה; בשלמא מכר, מכי יהיב זוזי (לישראל חבריה-רש"י) קמייהו הוא דקנה, ושטרא ראיה בעלמא הוא, דאי לא יהיב זוזי קמייהו, לא הוו מרעי נפשייהו וכתבין ליה שטרא, אלא מתנה במאי קא קני? לאו בהאי שטרא, והאי שטרא חספא בעלמא הוא! אמר שמואל: דינא דמלכותא דינא. ואב"א, תני: חוץ מכגיטי נשים (היינו מתנה).

 

א"כ ישנם שני סוגי שטרות. א. שטר שהוא רק ראיה למה שנעשה אך הוא איננו מהווה את גוף העניין. ב. שטר שהוא עצמו עושה הפעולה ובו תלויה חלות העניין.

לעניין שטרי הודאות, מתנות, פשרות ומחילות:

שטרי מתנה - הגמ' שאלה האם מה שכללה המשנה זה כולל גם שטרי מתנה שהרי נאמר כל השטרות וכו' ותירצה שני תירוצים שלכאורה סותרים: א. באמת אפשר לכתוב שטרי מתנה אע"פ שהשטרות הם חספא בעלמא אבל בגלל דינא דמלכותא מועיל. ב. שטרי מתנה אינם מועילים וזה כלול בשטרי גיטין שאותם המשנה מוציאה מכשרות. ובאמת כך הסבירו הרי"ף בתשובה (ס' יד), הרמב"ם (מלוה כז,א) והגאונים ואמרו שהלכה כדברי התירוץ השני[80]. ולכן לא יועיל להכשיר שטר מתנה וכיו"ב אפי' אם המלכות קבעה שיעשו את השטרות רק בערכאות. אך הר"ן והרא"ש ביארו שאינם חולקים אלא התירוץ השני בא לומר שאפי' שאין דינא דמלכותא והשטרות פסולים עדיין יסתדר הלשון של המשנה דתני כגטי נשים.

מרן בשו"ע אינו מציין שבדינא דמלכותא יועיל שטרי מתנה ונראה שפסק כרי"ף וכרמב"ם. אך הרמ"א מזכיר זאת משם הרא"ש שיועיל כל שטר אפי' מתנה אם קבעו שיעשו כל שטר רק בערכאות.

נמצא א"כ שטרי מתנה של ערכאות ללא דינא דמלכותא לכו"ע השטרות פסולים[81].

 

הודאות, פשרות ומחילות - ראינו בגמ' שכאשר כל הקניין נעשה ע"י השטר של הערכאות אזי השטר הזה הוא חספא בעלמא. הרמב"ם[82](מלוה כז,א) הוסיף שאף "שטרי הודאות ומתנות ופשרות ומחילות שהן בעדים שלהן אע"פ שיש בהן כל הדברים שמנינו הרי הן כחרסים". מדייק הב"י מהגמ' (וכך שאל ותירץ בכס"מ) ושואל א"כ כאשר נעשה קניין חיצוני לשטר כגון ע"י סודר או חזקה אזי השטר הוא רק לראיה בעלמא ולכאורה צריך להיות כשר וכן בשטרי מחילה שאינה צריכה קניין וכן בהודאת פרעון מדוע אינו כשר הרי השטר הוא לראיה בלבד?

וב"י ציין לריב"ש (ס' נא) שהכשיר שטרי צוואה שהרי כל הקניין נעשה ע"י דיבורו וכל השטר הוא רק לראיה בעלמא. והריב"ש עצמו הקשה קושיה זו (בסי' קמב) ואמר שבאמת הרמב"ם אגב שיטפא כתב "מחילות" ובסי' תעח מעמיד שמה שאמר הרמב"ם הודאות היינו הודאה על חוב שחייב ולא על הפרעון, וגם בזה רק שנעשה ע"י ישראל שעדי גויים פסולים לעדות בזה ואם כתב בשטר ונתן לו פסול, מצד שקניין שנעשה ע"י שטר בערכאות פסול. נמצא לפי הריב"ש (ונראה שהב"י מסכים עמו) שטרי מחילות ושטרי מתנה שנעשה בהם קניין חצוני וכן הודאות על פרעון שהם רק לראיה בעלמא יהיו כשרים.

בשו"ע מרן משמיט את שטרי מחילות ולא כותב שהם פסולים וכן לגבי שטרי הודאות מעמיד בהודאה על חוב שיוצרת התחייבות ע"י השטר (שהוא לשון הטור) ולא בשטרי פרעון שהם רק לראיה בעלמא[83]. ומביא את שטרי מתנה של שדי מכורה לך שהם עיקר הקניין וכן את שטרי פשרות שהם פסולים שלא בקיאים בקנין. כתב הש"ך (סק"ט) שנראה שמרן הולך כריב"ש. הרמ"א בתוך דברי מרן מוסיף את דברי הרמב"ם שאף שטרי מחילות פסולים ובהג"ה מביא בי"א את דברי הטור הב"י והריב"ש.

הגר"א מעיר שדברי מרן הם כטור אבל לרמב"ם יש שיטה אחרת וביארו בדרך יחודית[84]. הסמ"ע העמיד בהוספת הרמ"א שמיירי רק בשטר קניין שכתוב בו ש"מוחל לו" ע"י השטר ובזה פסול ו"לא שמחל" (היינו סיפור דברים לראיה). אבל הש"ך (סק"ח) העיר עליו שוודאי שבהערה זו בא לומר את הרמב"ם שהרי אח"כ בהגהת י"א מביא את דברי הריב"ש שמכשיר שטרי המחילה שהם כמו ראיה, ואם גם דברי הרמ"א דלעיל הם כך מה הי"א בא להוסיף[85]. ומביא את דברי הב"ח שביאר את הרמב"ם ואמר שבמחלתי יכול לומר שרק דרך שחוק והיתול מחל ולא באמת, אך הש"ך כתב עליו שדבריו דחוקים וצ"ע לדינא. הט"ז ג"כ דחה את הב"ח וביאר ברמב"ם שחוששים שכתוב שמחל והוא רק לפי דיניהם[86]. הלח"מ מבאר ברמב"ם שיש בעיה של הערכאות לאמוד אם באמת מחל. והאור שמח העמיד שהרמב"ם מדבר על שטרי פרסאי (ואלו המשך דבריו לכך) ששטרי המחילה שלהם באונס ופסולים[87]. ונמצאו א"כ ארבעה ביאורים ברמב"ם.

א"כ פשט דברי מרן והגהת הרמ"א בי"א מסכימים לכך ששטרי מחילה כשרים בערכאות וכן כל שטרי ראיה ועוד שאפי' ברמב"ם יש מבארים שיוצא כך לדינא אם כ' במפורש שאמר שמחל, והם האור שמח, הריב"ש והט"ז[88]. ועוד שלא אומרים קים לי[89] נגד מרן והרמ"א בי"א אפי' כשהרמב"ם נגדם ולכן שטרות ראיה כשרים.

 

לעניין שטרי חוב:

 מובא בגמ' בגיטין יט,ב רב פפא כי הוה אתי לקמיה שטרא פרסאה דעביד בערכאות של כותים, מקרי להו לשני כותים זה שלא בפני זה במסיח לפי תומו, ומגבי ביה ממשעבדי. אמר רב אשי: אמר לי רב הונא בר נתן, הכי אמר אמימר: האי שטרא פרסאה דחתימי עליה סהדי ישראל, מגבינן ביה ממשעבדי.

כלומר רואים שגובים לכאורה ממשועבדים. ונח' בהסבר הגמ', רבותיו של הרמב"ם עפי" ה"ה (מלוה כז-א) לומדים שמיירי בגמ' בשטר מקח, ונטרף המקח ובא לגבות מחמת אחריות שבו, והדין שגובה ממשועבדים ולכן פוסקים שאין גובים משטרי הלוואה של ערכאות . ואילו לרמב"ם מדובר בשטרי הלוואות אבל הוא גורס בגמ' שגבי מבני חרי. וגם לרשב"א מדובר בשטרי הלוואה אבל גורס ככל הגרסאות שגבי ממשועבדים.

 נמצא שלפי רבותיו של הרמב"ם שטרי חוב של הערכאות פסולים אך שטרי מקח וממכר כשרים[90]. אך הרמב"ם עצמו חולק עליהם וסובר שאף שטרי חוב כשרים אבל רק לגבות מבני חורין אך שטרי מתנה וכדו' פסולים. הרשב"א סובר שאפשר לגבות משטרי חוב ממשועבדים שבערכאות יש להם קול.

 

למעשה המח' הזו תלויה במח' בהסבר דברי רבא שם דף יא,א: אמר רבא: האי שטרא פרסאה דמסריה ניהליה באפי סהדי ישראל, מגבינן ביה מבני חרי.

ונחלקו הראשונים כיצד נעשה אותו שטר פרסאה. לפי תוס' גם שם היה ע"י ערכאות שס"ל ששטר הדיוטות פסול אפי' ע"י עדי מסירה ישראל ולכן ע"כ מה שכתוב בדף יא,א הוי בערכאות ונאמר שם שגובה מבני חרי. אבל לפי הרמב"ם ורש"י שס"ל שע"י הדיוטות ועדי מסירה ישראל כשר וגובה מבני חרי, היה מקום לומר שגורסים בדף יט,ב ששם נעשה בערכאות שגובה ממשעבדי וכ"כ רש"י.[91]

מרן פסק בזה כרמב"ם יגבה רק מבני חורין והש"ך הוסיף שאף בשטרי מקח בעש"ג יגבה רק מב"ח אומנם ה"ה כ' לדעת הרמב"ם ששטרי מקח יגבה ממשועבדים ואומר הש"ך דלא משמע כך מסתימת דברי הרמב"ם והטור.

 

נמצא שנחלקו על שטרי הלוואה ופסקו שיגבה מהם מב"ח, ובשטרי מקח כולם מודים שמועיל אך נחלקו אם גובים ממשועבדים.

 

עתה נתיחס לתנאים שצריכים כדי להכשיר שטרות אלו (ס"א):

א. נתינת מעות בפני העדים. ב. כתיבה בשטר מהי מטרת השטר. ג. עדות על נקיות הדיינים משוחד. ד. נעשו בפני השופטים בערכאות. ה. בכתב שא"א לזייפו חזרה בשיטה אחרונה. ונפרטם להלן :

א.      נתינת מעות בפני העדים – נצרך מאמירת הגמ' (שם י,ב) בשלמא מכר, מכי יהיב זוזי קמייהו הוא דקנה. וכתב הב"י טעם כן ההודאה בלבד אינו קונה אלא רק בנתינת הכסף. הסמ"ע (סק"ה) ביאר שלפי דעת הרא"ש צריך לתת המעות בפני השופטים הגויים[92]. מרן פסק כרמב"ם והרמ"א לא העיר (הסמ"ע (ס"ק ה) הבין שהרמ"א בי"א נקט כרא"ש).

ב.       כתיבה בשטר מהי מטרת השטר - כ"כ הרמב"ם (מלוה כז-א) שצריך לכתוב בשטר את נתינת הכסף שנעשה בפני העדים ושיהיה כתוב אם הם דמי מקח או מעות חוב וכו'. וכ"פ מרן.

ג.        עדות על נקיות הדיינים משוחד - היא הוספה של הרי"ף (שם בדפי הרי"ף ד' ד,א) "רבינא סבר לאכשורי בכינופיא דארמאי אמר ליה רפרם ערכאות תנן ודוקא ערכאות דלא מקבלי שוחדא". הרמב"ם כתב שבודקים ע"י עדי ישראל את אותם דיינים והעדים הגויים אם חשודים מלקבל שוחד. אך הרא"ש (שם ס' י) מסתפק בדעת הרי"ף האם כוונתו באופן כללי שערכאות לעומת כנופיא דארמאי הם לא מקבלים שוחד או ששטר יהיה כשר רק אם נדע שהוא נעשה ע"י ערכאות שאינם מקבלים שוחד. ולמעשה פוסק הרא"ש מסברא שכל ערכאות הם מסתמא כשרות כל עוד לא יצא עליהם ערעור כי אם יצטרכו להביא ראיה בכל שטר כזה לעולם לא נצליח להכשירו שמסתם כל גוי מקבל שוחד וכיצד נביא עדים על העדים ועל השופט?! בדה"ב פוסק כדעת הרמב"ם דסוגיין בעלמא בממונות כדברי הרמב"ם, ושכן סתימת רי"ף כמותו ועוד שגם דעת הרמ"ה כדעת הרמב"ם וכך פסק בשולחנו הטהור. והרמ"א הביא את דברי הרא"ש שסתם ערכאות לא מקבלים שוחד וגובים ממשעבדי.

ד.       נעשו בפני השופטים בערכאות - ישנה מח' ראשונים אם מועיל בצורה כל שהיא לעשות שטרות אצל הדיוטות גויים. ההבדל בין הדיוטות לערכאות שהערכאות אינם מזלזלים בעצם לחתום על שטר מזוייף ואילו הדיוטות מזלזלים בעצמם.

המח' מבוססת על הסבר הגמ' בגיטין יא,א אמר רבא: האי שטרא פרסאה דמסריה ניהליה באפי סהדי ישראל, מגבינן ביה מבני חרי. רש"י (ד"ה שטרא פרסאה) ביאר שמדובר שהשטר נחתם ע"י הדיוטות פרסיים אבל נמסר ע"י עדים ישראליים ונמצא שהחדוש ששטר שנעשה ע"י הדיוטות ונמסר לפני עדי ישראל כשר לגבות ממנו מבני חרי מכוון שאין להם קול. וכ"כ הרמב"ם (מלוה כז-ב) שאם נעשה בפני הדיוטות ונחתם ע"י גויים ומסר ע"י ישראל כשר לגבות ממנו מבני חרי, וכ"כ הרמ"ה. אך ר"י (ד"ה לא) ביאר על הסוגיה של במה נחלקו ר"ע וחכמים והגמ' אמרה שלא נחלקו אלא בזמן שנעשו בהדיוט וביאר היינו שטרות שחתומים בה הדיוטות גויים בשמות מובהקים ובעדי מסירה ישראל ומכאן ששטרות שנעשו ע"י הדיוטות אפי' נמסרו לעדי ישראל פסולים גזירה אטו לא נמסרו לפניהם. ואומר הרא"ש (ס' י) שהסוגיה כפשטה הולכת יותר כדברי רש"י[93] מקשה כמה קושיות על דברי הר"י ומביא ירושלמי כדברי רש"י. הרא"ש עצמו ביאר את בסוגיה שמדובר בשטר של הדיוטות של גויים אבל לא חתומים עליו עדים גויים כלל, ולכן אינו גובה ממשעבדי וכך פירש ר"ח וע"כ פסק שכל עוד שעדים גויים חתומים ונעשה בפני הדיוטות אינו כשר אפי' נמסר ע"י ישראל שכן נחשב כחספא בעלמא גזירה שמא יסמכו עליהם כי חתימתם לא הייתה בערכאות אבל אם לא חתמו ע"י גויים ונעשה בפני הדיוטות אך נמסר ע"י ישראל אזי השטר כשר לגבות ממנו מבני חרי. מרן (ס"ב) פסק בזה כדברי הרמב"ם אם שטר (ראיה) שעדיו גויים ונמסר ע"י עדים ישראל אף שנעשה שלא בערכאות כשר וצריכים העדים לדעת לקרותו ויהיה כתקון חכמים שאינו יכול להזדייף ולא להוסיף ולא לגרוע. ומביא בשם יש אומרים את הרמ"ה שדווקא ששמות העדים הגויים הם שמות מובהקים של גויים או במקום שאין דרך של ישראל לחתום בשטרות כלל[94]. אומנם בגלל שהוא רק "יש אומרים" יש כאן סתם ויש אומרים אזילנן כסתם אך יכול לומר קים לי כרמ"ה אם יש כאן הוצאת ממון שאם השמות לא מובהקים השטר פסול מתוכו לדעת הרמ"ה[95].

א"כ התנאי של ערכאות אינו מוכרח לגמרי להלכה ניתן אף לעשות שטרות ע"י הדיוטות גויים ובלבד שימסר ע"י ישראל ושמותם מובהקים לדעת הרמ"ה.

ה.      בכתב שא"א לזייפו חזרה בשיטה אחרונה - הרא"ש (שם ס' יא) כ' שכל הענינים של המשך הגמ'[96] מוסבים על שטר של שנעשה בערכאות וזה שלא קבע אותם על המשנה בגלל שלא שייכות כל השאלות של הגמ' על המשנה הזו. אך הרמב"ם (מלוה כז-ב) כתב זאת רק במקום שנעשה שלא בערכאות וה"ה דייק ממנו שכל מה שאמרה הגמ' שלא יכול להזדייף ושיחזור מעניינו של שטר הוא רק אם לא נעשה בערכאות אבל אם נעשה בערכאות אין צריך שיהיה כתקון ישראל[97] ולכן לא קבע רב אשי את הקושיות של הגמ' על המשנה (שלא כדברי הרא"ש) כ"כ בעל העיטור. והוסיף ה"ה שחלקו על הרמב"ם הרמב"ן והרשב"א וכתב ושכעת שבערכאות נעשה ברווח מסוים דין חתימת שטר ידוע אפ' שהוא יותר משיטה הוא כשר שכן הדרך לעשות ויפחד להוסיף שם, בגלל שיש עותק אצל הערכי. מרן נקט בזה את דעת הרמב"ם וכ' את עניין הזיוף רק לגבי אם לא נעשה בערכאות אבל אם נעשה בערכאות כנראה שאינו צריך והרמ"א לא כתב בזה[98].

 

סימן סט

 

שאלה 1 - סעיפים א-ג:

כתב השטר בכתב ידו ואין עדים חתומים בו, אימתי דינו כמלווה בשטר ואימתי כמלווה ע"פ. מהי סברת הגאונים בזה.

 

שאלה 2 - סעיפים א-ג: 

 האם נאמן אדם לטעון פרעתי נגד כתב ידו או פסק דין שביד התובע? (לגבי פס"ד עיין סימן לט)

 

שאלה 3 - סעיפים א-ג וכן עא,ב:

א. הוציא כתב ידו של הלווה, וטען הלווה פרעתי, והמלווה טוען שטרך בידי מאי בעי, האם טענתו טענה?

ב. אם יש בכתב ידו נאמנות לכל טענות המלווה, בכתב יד של הלווה בלבד, אם צריך קנין?

ג. ואם המלווה העביר את הכת"י לאחר האם מועילה הנאמנות?

 

תשובה: (אריה הלברשטט)

לענין גביה ממשועבדים או מבני חורין: משנה ב"ב קעה,א: "הוציא עליו כת"י שהוא חייב לו גובה מנכסים בני חורין".

ובקעו,א: "בעא מיניה רבא בר נתן מרבי יוחנן הוחזק כתב ידו בבית דין מאי? אמר ליה אע"פ שהוחזק כת"י בבית דין אינו גובה אלא מנכסים בני חורין".

וכן פסק המחבר (סט,א), שבהוציא עליו כת"י גובה רק מנכסים בני חורין אפילו שנתקיים בבית דין. ובסמ"ע כתב שהטעם הוא שכל שאין עדים חתומים עליו אין לו קול ולא יודעים הלקוחות להזהר בו.

 

שטר שנמסר בעדים: לגבי הדין של עדי מסירה כרתי או עדי חתימה כרתי, בגיטין פו,א יש מחלוקת תנאים ואמוראים. ונחלקו הראשונים האם הלכה כר"א שעדי מסירה כרתי אף בשאר שטרות: לדעת הרי"ף והרמב"ן הלכה כר"א דוקא בגיטין ולא בשאר שטרות, ולעומתם, סוברים רמב"ם, ר"י, הרא"ש, הטור (נא,ז) והמחבר (נא,ז) שהלכה כר"א אף בשאר שטרות (ראיתם מסנהדרין כח,ב).

לפי זה פסק המחבר (מ,ב) את הרמב"ם, שאם כתב שטר אע"פ שאין בו עדים ונתנו למלוה בפני עדים הרי זה מלוה בשטר והוא שיהיה כת"י שאינו יכול להזדייף ויקראו אותו העדים שנמסר בפניהם. כלומר, שכיון שפסקנו הלכה כר"א שעדי מסירה כרתי אף בשאר שטרות לכן במקרה זה דין ההלואה כדין הלואה בשטר וגובה אף ממשעבדי. ומוסיף הרמב"ם והמחבר שיש מהגאונים שהורו שצריך לומר לעדים שמסרו בפניהם חתמו והעידו שנמסר בפניכם, כלומר, מבאר הסמ"ע (ז) בשם הב"י, שיכתבו בו: "שטר זה מסרו ונתנו הלוה למלוה" ויחתמו על זה. וכתב הרב המגיד שהטעם הוא כדי שיצא קול על ההלואה. וכתב הש"ך (ס"ק יב) שיכולים לכתוב את זה אפ' על גבי נייר אחר.

 

טענת פרעתי נגד כת"י: כפי שהבאנו לעיל, נאמר במשנה שכת"י גובה מנכסים בני חורין. הרז"ה (פב,ב מדפי הרי"ף) מדייק מסתימת לשון המשנה שאינו נאמן לטעון פרעתי, שיאמר לו המלוה שטרך בידי מאי בעי, וכן פסקו הרמ"ה והרשב"א. הרשב"א הביא ראיה נוספת משטר כיס היוצא על היתומים, שנאמן לטעון פרעתי רק מכח מיגו של נאנסו אף שבשטר זה אינו גובה מנכסים משועבדים, משמע שבכת"י על חוב שאין לו מיגו לא נאמן לטעון פרעתי. לעומתם, הרי"ף, הרמב"ן (במלחמות פב,ב מדפי הרי"ף) והרמב"ם סוברים שנאמן לטעון פרעתי נגד כת"י.

כמה טעמים נאמרו בראשונים, למה אין כאן טענת שטרך בידי מאי בעי:

1. הרמב"ן במלחמות כתב שכיון שאינו גובה ממשועבדים אין בזה זילי נכסי דלוה ואין מקפידין על הכת"י ומניחים אותו ביד המלוה אף שהוא פרוע.

2. ברא"ש (פ"ב דכתובות סימן יז) כתב הטעם שאולי שכח שיש למלוה את כת"י שהרי אין קול ואין זילי נכסי, ולכן לא דרש אותו אף שפרע.

3. ברב המגיד מובא טעם נוסף (מובא בש"ך (יד) בסוגרים), שאינו חושש לקחת השטר משום שאם ירצה יוכל ליתן ולמכור כל נכסיו והמלוה לא יגבה כלום.

לגבי הראיה של הרז"ה מהמשנה, דחה הרמב"ן שאין זו ראיה, שכשם שסתם התנא לגבי המלוה את חבירו על ידי עדים ולא חילק לגבי זה שאין צריך לפרעו בעדים ונאמן לטעון פרעתי כך סתם גם לגבי כת"י ולא חילק לענין זה שנאמן בטענת פרעתי.

(המחלוקת בין הראשונים מובאת בנ"י (ב"ב לז,ב על הסוגיא של שטר כיס), בתוספות בכתובות כא,א ד"ה הוציא וברא"ש בכתובות פ"ב סימן טז). 

המחבר פסק כדעת הגאונים (וכן הרי"ף, הרמב"ם והרמב"ן) שבכת"י נאמן לומר פרעתי ונשבע היסת ונפטר, אך אינו נאמן לאחר שנתקיים הכת"י לומר שאינו כת"י או להד"מ.

הרמ"א פסק כדעת הרמ"ה (וכן הרז"ה והרשב"א) שאינו נאמן לומר פרעתי נגד כת"י, ומוסיף בשם הריב"ש שאין לדיין בזה אלא מה שעיניו רואות. והש"ך הבין ברמ"א שהוי ספיקא דדינא.

הש"ך הכריע כדעת המחבר שנאמן לומר פרעתי ומוסיף שאף אינו נאמן לומר קים לי כשתפס בעדים שלא כדעת המהרשד"ם ומהר"א ששון וכ"ש כיום שנתפשט המנהג לפסוק שנאמן לומר פרעתי שיכול שסמך על המנהג ולכן לא לקח את השטר. אולם, תפיסה שלא בעדים מועילה מכח מיגו. עוד כתב הש"ך שכאשר יש לדיין אומדנא לומר שאם פרע  הלוה היה לוקח את כת"י אין לדיין אלא מה שעיניו רואות כריב"ש ברמ"א

לסיכום: נאמנות לטעון פרעתי נגד כת"י: לגאונים, רי"ף, רמב"ם, רמב"ן ומחבר נאמן, ואילו לרמ"ה בטור, רשב"א, רז"ה והרמ"א אינו נאמן.

הש"ך פסק כדעת המחבר ואף קים לי א"א לומר בתפיסה בעדים, אא"כ יש אומדנא לדיין שאז אין לדיין אלא מה שעיניו רואות.

 

לענין נאמנות (סט,ב;עא,ב,י): פסקו הטור (סט,י) והמחבר (סט,ב) שאם כתוב בכת"י נאמנות אם נתקיים בבי"ד אינו נאמן לומר פרעתי שאילו פרעו לא היה מניחו בידו כיון שיש בו נאמנות. ואם לא נתקיים וטען פרעתי נאמן בשבועת היסת. ובסמ"ע (יב) ביאר הטעם, שסמך על זה שהמלוה יכול לקיים הכת"י רק על ידו והוא נאמן לטעון פרעתי במיגו דמזוייף. כן כתבו בעה"ת והרמב"ן וכן סתם הטור בסימן פב, ובטור כאן הביא את בעהע"ט שחולק וסובר שכשיש נאמנות אף שלא נתקיים אינו נאמן לטעון פרעתי שאין לו מיגו שברגע שמודה שכתב הכת"י ממילא מודה גם כן שנתן נאמנות למלוה ולכן אינו נאמן לומר פרעתי נגד נאמנות תקיפה אפילו עם מיגו.

 

האם צריך קנין בנאמנות: הסוגיא בשבועות מב,א דנה בנאמנות לטעון שלא פרע ובסנהדרין כד,א דנה הסוגיא לגבי לקבל על עצמו דיין פסול. מתוך סוגיות אלו נחלקו הראשונים האם צריך קנין בנאמנות.

 לרא"ש בסנהדרין (פ"ג,ה)  לא צריך כלל קנין בנאמנות.

 לשיטת הרי"ף בסנהדרין (ד,א מדפי הרי"ף) וכן דעת הנ"י בסנהדרין שם לפי הש"ך, נאמנות סתם לא צריכה קנין ונאמנות כבי תרי צריכה קנין בין בשעת הלואה בין לאחר מתן מעות, אמנם בשעת הלואה עצם נתינת המעות היא קנין.

לדעת הטור בשם הרמ"ה וה"ה בשמו בשעת מתן מעות לא צריך קנין בין בנאמנות סתם ובין בנאמנות כבי תרי משא"כ לאחר מתן מעות צריך קנין בין בנאמנות סתם ובין בנאמנות כבי תרי וכן פסק המחבר (עא,ב).

הב"ח (סט,יא), הש"ך (עא,ז;סט,יט) והנתיבות פסקו כרי"ף שבנאמנות סתם אין צריך קנין ונאמנות כבי תרי שלא בשעת הלואה מועילה דוקא בשקנו מידו.

לט"ז בסימן עא  בכל נאמנות אינו משתעבד אחר ההלואה.

הקצות (סט,ה;עא,ב) חולק על הש"ך וסובר שלעולם צריך קנין שלא בשעת הלואה אף בנאמנות סתם, אבל מוסיף בדעת השו"ע שבשטר הוי כמו קנין וצריך קנין רק באומר בע"פ, אמנם לדעת הרמ"א כתיבה אינה נחשב כקניין (קצות ס"ק ז).

לסיכום: קנין בנאמנות:

למחבר בשעת הלואה אין צריך קנין בין בנאמנות סתם ובין בנאמנות כבי תרי ושלא בשעת הלואה צריך קנין.

לב"ח, ש"ך והנתיבות בנאמנות סתם אין צריך קנין ,בנאמנות כבי תרי שלא בשעת הלואה צריך קנין.

לקצות בכל נאמנות שלא בשעת הלואה צריך קנין אבל דוקא באומר בע"פ ולא בשטר.

לט"ז בכל נאמנות אי אפשר להשתעבד שלא בשעת הלואה.

 

לגבי שטר שיש בו נאמנות ויוצא מתחת ידי אחר והמלוה טוען שלא נפרע: פסק המחבר (עא, י) בשם תשובת הרא"ש שהנאמנות אינה מועילה. כמקור לכך כותב הגר"א את דין שליש שמופיע בתחילת התוספתא בבבא מציעא. כשם שבשליש נאמנותו רק כאשר נמצא בידו ולא לאחר שהעביר  את השלישות לאחר, כך גם כאן הנאמנות לא תועיל לאחר שיצא השטר מתחת ידו. הש"ך (כו) מעיר שאם לאחר יש מיגו שיוכל להחזיר השטר למלוה הוא יהיה נאמן לומר שלא נפרע כדין שליש ואם כן דין זה שייך רק אם טוען שאינו יודע. 

 

שאלה 4 - סעיף ה:

ראובן כתב בכתב ידו שהוא חייב לשמעון סכום מסוים, ונתקיים שטר זה בבית דין, ומת ראובן, ושמעון בא לגבות מהיורשים, והיורשים מסרבים לפרוע, האם בית הדין יחייב את היורשים לשלם לו או לא? ומה הדין אם שמעון בא לטרוף את החוב מהלקוחות?

 

תשובה: (אריה הלברשטט)

ב"ב כג,א: "אמר רב פפא ואיתימא רב זביד זאת אומרת טוענין ללוקח וטוענין ליורש, יורש תנינא (ב"ב מא, א) הבא משום ירושה אינו צריך טענה..." כלומר שכל טענה שהיה יכול לטעון אביהם של היתומים אנו טוענים עבורם, לכן, כאשר מוציא המלוה כת"י עליהם פסק המחבר (סט, ה) בשם הטור שאף שהם מודים שהוא כת"י אביהם טוענים להם שהוא פרוע ופטורים מלשלם. וזה לשיטות לעיל שנאמן לטעון פרעתי נגד כת"י אבל לשיטות שלא נאמן לטעון פרעתי נגד כת"י חייבים שלא שייך לטעון להם טענה שאינה פוטרת.

לגבי האם חייבים שבועה, יש בזה מחלוקת הראשונים: לדעת הרא"ש (ב"ב, פ"ד, סימן יב) והטור אין היורשים חייבים שבועה אלא כשהניח להם אביהם שטרות ובאים לגבותם, אבל בממון שהם מוחזקים בו הם פטורים משבועה (ש"ך דווקא בטוענים שמא, אבל בטוענים ברי שפרע צריכים להשבע), ומוסיף הטור שמטילים חרם סתם במעמד היורשים שכל מי שיודע בממון זה אם הוא פרוע שיודה.

לדעת בעה"ת והרשב"ם (ב"ב ע,ב ד"ה מאי לאו מובא בגר"א) חייבים היורשים שבועת היסת שאינם יודעים שאביהם חייב לו.

המחבר והרמ"א פסקו כרא"ש והטור אך מוסיף הרמ"א בשם מהרא"י שנהגו בדורות האחרונים להחמיר על היורשים להשבע אם יש קצת רגלים לדבר ויש להסתפק אם חייב לו.

היורשים פטורים רק כאשר אין את אחד מג' התנאים, אבל כאשר יש את אחד מג' התנאים שנתבארו בסימן קח: שההלוואה תוך הזמן או שהודה אביהם שחייב או שנידוהו ומת בנידויו, אז אם מודים היורשים שזה כת"י אביהם או שנתקיים הכת"י גובה מהם.

כאשר  לא נתקיים הכת"י וגם לא מודים שהוא כת"י אביהם אף על פי שהוא תוך הזמן היורשים פטורים לכולי עלמא שיכול להיות שהכת"י מזויף ולכן אין משמעות לזה שכתוב שההלואה תוך זמנה.

 

כאשר הכת"י אינו מקוים והודה אביהם או מת בנידויו, נחלקו בדבר: לדעת בעה"ת והטור וכן דעת הסמ"ע (כ) במחבר אין גובים מהם והטעם שבמודה יש לומר שהודה רק שלא להשביע וכשמת בנידויו החשש הוא שמא יש כת"י אחר מקוים על סך זה וזייף הכת"י שמציג עכשיו שאינו מקויים ויגבה ויחזור ויגבה.ואף על פי שאם לא היה לו כת"י בכלל היה גובה אם מת בנידויו או מודה לפני מיתתו כמו שכתוב בסימן קח ,עכשיו שיש ריעותא חיישינן. ולגבי שבועה כמחלוקת הנ"ל. לדעת הב"י גובה מהיורשים ואינו חושש לזיוף הכת"י או להשבעה . לדעת הרמ"א לגבי הודה אביהם תולים בדרך השבעה ולכן פטורים, לגבי מת בנידויו לא חושש לזיוף  ולכן גובים מהם.

הש"ך (כח) העמיד הבעה"ת והטור לגבי הודה שחייב לו וכן במת בנידויו שפטור אם לא נתקיים הכת"י, במקרה שהודה שחייב סך ממון ויש כת"י ביד חברו ולא פרעו ולא פירט את הסך וכן בנידוהו על כת"י שביד חבירו ולא פירטו סכומו. לכן יכולים היורשים לטעון שמא לא היה חייב הסך שבכת"י זה ששמא כת"י זה הוא זיוף ויש כת"י אחר בפחות ולכן פטורים. ונראה לש"ך שאף הב"י והרמ"א מודים לזה לדינא.

הקצות (ו) כתב שלבעה"ת והטור בהודה שלא בפני המלוה אף שאמר אתם עידי לאו כלום הוא כמו שפסק המחבר (פא,טו) ויכול לטעון שלא להשביע הודיתי, לכן, לשיטתם פטורים היתומים אף בהודה בחוליו על כת"י וסימן קח צריך לומר שמדובר כשהודה בפני המלוה ולכן מועיל. אבל לדידן שקי"ל שאתם עידי מועיל אפילו שלא בפניו ה"ה חייב אני לך מנה בכת"י לא יכול לטעון לא השטאה ולא השבעה ויהיו היתומים חייבים.

הנתיבות (יב) כתב שדווקא בשהודה ולא ראה הכת"י יכול לטעון שלא להשביע ששכח שהיה לו כת"י אצל חבירו אבל כשראה הכת"י והודה אינו יכול לטעון שלא להשביע.

לענין לקוחות: עיין בשאלה הקודמת (שאלה על סעיפים א-ג), שם כתבנו על פי המשנה שבכת"י אי אפשר לגבות ממשועבדים.

 

סימן ע

 

שאלה 1 - סעיף ג:

אמר לו אל תפרעני אלא בעדים, ואמר לו פרעתיך בפני עדים והלכו למדינת הים או מתו, האם נאמן? היש מח' גאונים בזה, ומה הוא יסוד מחלוקתם.

 

 

תשובה:(אבישי חבר טוב)

בשבועות מא,ב הגמ' מביאה שני לישנות בשם רב יהודה אמר רב אסי האחת שאם אדם מלוה בעדים צריך לפורעו בעדים ולישנא אחרת שאינו צריך לפורעו בעדים ורק אם אמר לו שיפרע לו בעדים צריך לפרעו בעדים. שמואל אמר שיכול לומר לו שפרע בפני פלוני ופ' והלכו למדה"י ואמר שיש מח' תנאים בזה ורב אחא סתר אותו.

ובסוף מסכמת הגמ' אמר רב פפי משמיה דרבא, הלכתא: המלוה את חבירו בעדים - צריך לפורעו בעדים; ורב פפא משמיה דרבא אמר: המלוה את חבירו בעדים - אין צריך לפורעו בעדים, ואם אמר אל תפרעני אלא בעדים - צריך לפורעו בעדים, ואם אמר לו פרעתיך בפני פלוני ופלוני והלכו להם למדינת הים - נאמן.

והנה הרי"ף גרס שאם אמר שהלכו למדה"י אינו נאמן. אבל גירסת הגמ' שלנו שנאמן וכך גרסו גם ר"י בתוספות והרמב"ם עפ"י נוסחאות ישנות. והביא הרמב"ם[99] (מלוה טו-ב) שהיו מקצת גאונים שפסקו בזה שאינו נאמן וזה בגלל נוסחא של טעות שהיתה בידם ואמר שהוא מצא נוסחא מקורית ממצרים ושהיא הנכונה שכתוב שנאמן וכן הביא לכך סברא שלא יתכן שישמור את העדים שלא ילכו ועוד אם ימותו נמצא שהולך ופורע בכל פעם וזה לא יעלה על הדעת לכן ודאי שנאמן.

נמצא א"כ שלרי"ף ועוד גאונים אם ביקש שיפרע בפני עדים וטוען שפרע בפני פלוני ופלוני והלכו למדה"י אינו נאמן, ולרמב"ם ור"י ורמ"ה נאמן.

הראב"ד קיים את שתי הגירסאות ואמר שאם יש עדים שאמר לו שיפרע בפני עדים אזי אינו נאמן אבל אם אין עדים נאמן במגו. ונמצא שפסק כדברי הרי"ף אבל הה"ה הקשה עליו הרבה קושיות מפשט הסוגיה ודחה את דבריו.

והנה גירסת הגמ' היא רק אם אמר "שהלכו למדה"י נאמן" אבל הרמב"ם עפ"י סברא שאמר מוסיף גם את האפשרות שיכול לומר "מתו" וגם לשיטתו אין צריך לציין את שמות העדים. וה"ה[100] (שם) הביא את הרשב"א ורבינו מאיר שאמרו שרק אם ציין את שמות העדים ורק אם אמר הלכו למדה"י נאמן שאז יש חשש שמא יחזרו ואינו מרחיק עדיו ולכן נאמן שמפחד לשקר שהרי יכולים לחזור בכל רגע.

נמצא שלרמב"ם אף בטוען מתו נאמן, ואילו לרשב"א אינו נאמן.

להלכה מרן פוסק (ס' ג') כדברי הרמב"ם ודעמיה שאפי' שאמר לו שיפרע בעדים אם טען שפרע בפני עדים מסויימים[101] והלכו למדה"י או שמתו נאמן. והרמ"א אינו חולק.

וציין הרמב"ם שצריך להשבע היסת וכן הוסיף מרן.

הש"ך (ס"ק יד) הוכיח[102] ממהלך הגמ' כדברי הרי"ף וסיעתו ונתן אף סברא בכך שהרי מכיוון שכך התנו צריך לקיים תנאו. אך סיים ואמר שמכיוון שרבו החולקים ועוד שהלווה הוא מוחזק צ"ע. ומסכם אותו הנתיבות (חידושים סק"י) שיוצא לפי הש"ך שאם המלווה הוא מוחזק מאיזו צורה שהיא יכול לומר קים כדברי הרי"ף ולהחזיק את הממון.

 

שאלה 2 - סעיף ד:

אל תפרעני אלא בפני פלוני ופלוני, ואמר לו פרעתיך בפני אחרים, מתי נאמן.

 

תשובה: (חגי וייסמן)

המקור לשאלה זו הוא בשבועות מא,ב: "אמר רב פפי משמיה דרבא, הלכתא: המלוה את חבירו בעדים - צריך לפורעו בעדים; ורב פפא משמיה דרבא אמר: המלוה את חבירו בעדים - אין צריך לפורעו בעדים, ואם אמר אל תפרעני אלא בעדים - צריך לפורעו בעדים, ואם אמר לו פרעתיך בפני פלוני ופלוני והלכו להם למדינת הים - נאמן."

וברי"ף כא,א גרס כאן: ואם אמר פרעתיך בפני פלוני ופלוני והלכו להן למדינת הים אסיקנא משמיה דרבא דאינו נאמן וכן הלכתא. כלומר שכאשר אמר לו לפרוע בעדים לא מהני לומר שפרע בפניהם אם אינם כאן. לעומתו כתב הרא"ש כי ר"י גרס שנאמן בכה"ג וכן הרמב"ם ז"ל כתב שחקר אחר גמרות ישנות ומצא בספרים שנכתבו לפני חמש מאות שנה והיה כתוב בהן נאמן. ואע"פ שנאמן בטענה זו אינו נאמן לומר פרעתיך ביני לבינך במיגו שפרעתי בפני העדים והלכו להם שאין זה מיגו טוב כי יאמרו העולם הרוצה לשקר ירחיק עדיו[103], ועוד כתב בר"ן שהוי כאן אנן סהדי ששקורי משקר שהרי התרה בו המלוה שלא יפרע לו אלא בעדים וכדי להוציא את עצמו מהחשד יטרח הלוה ויתאמץ לפרוע בעדים. ומכריע הראש - ויותר מסתבר דגרס נאמן שהרי הוא אומר שקיים תנאו ופרעו בפני עדים וסוף העדים למות וכי בשביל זה יפסיד ולא היה מחויב לכתוב שובר ולשומרו לעולם. וכ"פ המחבר שאם טען פרעתיך בפני פלוני ופלוני והלכו למדה"י או מתו נאמן הלוה. והש"ך כתב שיכול המוחזק לומר קים לי כרי"ף דס"ל שאינו נאמן.

ונראה לומר ביסוד המחלוקת כי הרא"ש ס"ל שאל תפרעני אלא בעדים הוי כתנאי על הלוה ואם טוען שקיימו מהני שהרי זה בדיוק מה שהיה מוטל עליו לעשות ואין התנאי גורם לגרוע נאמנותו של הלוה. וברמב"ם הדגיש שאין אמירה אל תפרעני אלא בעדים גורמת למלוה ע"פ להיות כמלוה בשטר ולכן יהא הלוה נאמן לומר פרעתי כפי התנאי שלא הורעה נאמנותו. אבל הרי"ף והר"י מגאש ס"ל שהוי האמירה של המלוה כהתראה שמסלקת את ההימניה שיש ללוה לטעון פרעתי במלוה ע"פ וכביכול אמירת אל תפרעני אלא בעדים הופכת את המלוה ע"פ להיות כמלוה בשטר ולכן לא מהני מה שאומר הלוה שקיים התנאי אלא עליו לבוא ולהוכיח זאת בראיה שהיה עליו לבקש גם שובר ובלי זה אינו נאמן לאחר שהמלוה אמר אל תפרעני וכו'.

ואם טוענו אל תפרעני אלא בפני פלוני ופלוני (ספציפיים), ואמר לו פרעתיך בפני אחרים זו מחלוקת שם בגמרא בין אביי ורבא: ההוא דא"ל לחבריה: כי פרעתין - פרעין לי באפי ראובן ושמעון, אזל ופרעיה באפי תרי מעלמא, אמר אביי: באפי בי תרי אמר ליה, באפי בי תרי פרעיה. אמר ליה רבא: להכי קאמר ליה באפי ראובן ושמעון, כי היכי דלא נדחייה. ובפשטות פסקינן כרבא וא"כ אם פרעו בפני עדים אחרים לא יועיל. אלא שנחלקו הראשונים האם מיירי שאותם עדים שהוא טוען שפרעו בפניהם נמצאים כאן או לא. שלדעת הרי"ף אפ' אם הם כאן לא מהני מאחר ומשמעות ייחוד שני עדים ספציפיים לפרעון היא פסילת כל השאר[104] עליו והוי תנאי שבממון שקיים ומקרה זה הוא חידוש מהמקרה הקודם בגמרא, שבראשון אמרנו שאינו מהימן לומר שפרעו בפני עדים שהלכו להם וכאן אמרנו שאינו נאמן לומר שפרעו בפני אחרים אף אם הם כאן.

ולעומתו כתב הרא"ש שלא מסתבר לומר שפסל עליו את כל שאר העדים בעולם (שלא הוי כמו סוג של נאמנות כבי תרי ששם פוסל אפ' אם יביא הנתבע עדים) אלא נראה לומר שמטרת יחוד העדים היתה למנוע טענה שיאמר פרעתי בפני פו"פ והלכו למדה"י ולכן אם פרע בפני אחרים ואינם כאן להעיד כדבריו לא יהא נאמן מאחר ורצה התובע שיפרע בפני שני עדים ספציפיים וזו כוונת דברי רבא כי היכי דלא נדחייה שלא ידחה את התובע בטענה שפרע בפני אחרים והלכו להם. אבל אם העדים האחרים שפרע בפניהם נמצאים כאן ומעידים על הפרעון לאו כל כמיניה לומר שלא יהא נאמן שהרי יש שני עדים המעידים שפרע ויהא נאמן וכ"פ המחבר.

ובמרדכי (תשעא) כתב שאם פרעו בפני אחרים יכול המלוה לטעון סיטראי והביאו הרמ"א. וכתב הש"ך שנ"ל שהמרדכי ס"ל כשיטת רש"י והרי"ף שמאחר ופסל עליו שאר העדים לכן נאמן לטעון סיטראי[105], אבל המחבר והרמב"ם שנקטו שלא פסל עליו עדים אחרים א"כ לא יהא נאמן לטעון סיטראי מאחר ופרעו בפני עדים ואין לו מיגו דלהד"ם והניח בצ.ע. ובתומים כתב שצ"ל שהוי פרעון סתם ולא הזכיר שעל חוב זה פרעו ולכן יהא נאמן לטעון סיטראי.

 

שאלה 3 - סעיף ו:

מי שמכר שדהו בשטר באונס, ומסר מודעה קודם לכן בענין שהמכר בטל, והמוכר חייב להחזיר לקונה מעות שקיבל, האם הקונה יכול לגבות המעות שחייב לו המוכר גם מנכסים משועבדים?    

 

תשובה: (חגי וייסמן)

מקור דין זה הוא בב"מ עב,א למטה ושם נפסק בגמרא שלא יכול לגבות ממשעבדי שאין השטר שלו מועיל שאינו שטר טוב ולא ניתן להיכתב ולכן הוי כמלוה ע"פ שאינו מועיל כנגד לקוחות.

 

סימן עא

 

שאלה 1 - סעיף יג:

שטר שיש בו נאמנות, שהלווה מאמין למלווה ונמצא המלווה כפרן בדבר אחד, בעדים, האם מועילה הנאמנות שהאמין הלווה למלווה?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

כהקדמה כללית לכל התשובות נאמר כי ישנם שני מקומות מרכזיים שאני יודע בהם עוסקת הגמרא בענין נאמנות. האחד בכתובות פו,ב במשנה לגבי פטור שנותן הבעל לאשתו שתהא פטורה מלהישבע בעת שתבוא לגבות את כתובתה והשני בשבועות מב,א לגבי מלוה ולוה שנותנים נאמנות שתמנע מהשני לטעון טענות שונות.

לענ"ד נראה לומר כי נאמנות הוי כעין תנאי שבממון בין הצדדים ומכאן תוקפה המחייב. וזו לשון הרמב"ם והמחבר התנה המלוה... שיהא נאמן וכו'. וכ"כ בסעיף ה 'מפני התנאי', והוי רק תנאי אבל לא הוי כפגיעה בנאמנות ולפי זה א"צ קנין. ומה שכתב המחבר שצריך קנין זה להסבר שהוי סוג של התחייבות ממונית שמתחייב בההיא הנאה שמקבל מיניה. ויש שפירשו את הנאמנות כמו באל תפרעני אלא בפני עדים ששם הר"י מגאש הסביר שאמירה כזו מבטלת ללוה את ההימניה שלו (כלומר, את נאמנותו הבסיסית) ולא יהא נאמן לטעון פרעתי וה"ה כשיש נאמנות בשטר לא יהא נאמן לטעון פרעתי כשיש נאמנות שהוי כעין התראה ולכן לדעת הרי"ף אין צריך קנין בנאמנות רגילה. או כהסבר הרמב"ן שאמנם הוי כתנאי אבל כתנאי שמבטל נאמנות וכביכול הופך מלוה ע"פ למלוה בשטר וממילא לא יהא נאמן לומר פרעתי ויש כח למלוה לעשות זאת מאחר ועבד לוה לאיש מלוה.

למה מועילה הנאמנות?

במלוה בשטר שדין המלוה ליטול מכח השטר ואם יטען כנגדו הלוה - לא יועילו ללוה טענותיו מאחר וביד המלוה יש שטר והדין הוא שנשבע ונוטל, שם הנאמנות באה לפטור את המלוה משבועה. ובמלוה ע"פ הנאמנות נותנת למלוה את הכח שהלוה לא יוכל לטעון פרוע ולהישבע היסת ולהיפטר אלא המלוה נוטל וג"כ הוי פטור משבועה. וכשיש נאמנות ללוה אם יש כנגדו מלוה בשטר מועילה הנאמנות בכך שאין זה נקרא מלוה בשטר אלא רק כמלוה ע"פ כלומר בכדי להיפטר עדיין יאלץ הלוה אף שיש לו את הנאמנות לישבע (והנאמנות תועיל לו שבכלל נותנים לו לישבע ולא משאירים את הברירה למלוה שישבע ושיטול ממנו). כלומר יש פער בין הנאמנות שמקבל המלוה לעומת זו שמקבל הלוה. ובאחרונים טרחו לבאר פער זה. ובח"צ שהובא בט"ז (בריש הסימן) כתב כי בסתמא הלוה מאמין למלוה כמובא בב"מ לה,א שהמלוה מקיים ותומת ישרים תנחם ואילו המלוה לא לגמרי מאמין ללוה שהרי מלוה לו בשטר ולכן גם הנאמנות שמקבל הלוה היא מסוייגת ומופחתת ביחס למלוה וע"ע בסמ"ע ובש"ך ובט"ז ואכמ"ל ודוק!

ביחס לשאלה פסק המחבר שכאשר נמצא המלוה כפרן - ואפ' בדבר שאינו קשור לנאמנות ולתביעה שבין המלוה והלוה - הרי שבכך שנמצא כפרן הרע את הנאמנות שקבל ובכה"ג יוכל המלוה ליטול רק בשבועה. והסיבה היא שהוא קיבל את הנאמנות מאחר שהיה בחזקת כשרות ונאמנות בעיני הלוה ומאחר שהורעה חזקתו ע"י שהוחזק כפרן הרי שלא על דעת כך האמינו ובטלה לו כעת נאמנותו. ובשם ת' עבודת הגרשוני שהובאה ברע"א כתב שאפ' אם הוחזק כפרן שלא בעדים ג"כ בטלה נאמנותו. ואף שבסתמא כאשר הוחזק אדם כפרן בממון מסויים לא הוחזק כפרן לממון אחר הרי שהנאמנות שקבל נפגמה ויצטרך להישבע בכדי ליטול. ובנתיבות הוסיף שאפ' אם נעשה חשוד על עבירות שלא קשורות לממון ג"כ אמרינן שבטלה נאמנותו.

בש"ך כתב בשם הגידולי תרומה שאם נעשה כפרן בבי"ד קודם הנאמנות מאחר ויש קול והוי ידוע הרי הלוה סבר וקביל ועל דעת כן נתן לו נאמנות ובכה"ג לא הורעה הנאמנות.

 

שאלה 2 - סעיף יד:

מקום שמקצתם כותבים נאמנות בשטר בלי להמלך בלוה ומקצתם אין כותבין אלא בהמלכה, והוציא עליו שטר חוב שיש בו נאמנות, וטען שלא בידיעתי נכתבה, אם נאמן? אם אינו נאמן מה התקנה כדי שלא יוכל לטעון שלא ידע?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

דין זה הובא במחבר[106] וכתב שתלוי בעדים החתומים על השטר שאם אומרים שהסיבה שכתבו הנאמנות היא כי אכן זהו המנהג בכה"ג אין סומכים על הנאמנות הכתובה בשטר כיון שאינו מנהג רווח ומוסכם לגמרי ואומרים שחתימת העדים על השטר מוסבת על שאר הדברים הכתובים בו ולכן אין בעיה של חוזר ומגיד. אבל אם כתוב וקנינא מיניה על מה שכתוב ומפורש בשטר והנאמנות היא מפורשת הרי שאינם נאמנים לומר לא אמר לנו לכתוב את הנאמנות וכתבנו כי כך המנהג שהוי כיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד.

מקור דין זה הוא בירושלמי שביעית שם מובא כי עדים החתומים בשטר יכולים לומר על מה חתמו ועל מה לא חתמו וכד' ומובא בר"ן בריש ר"ה ב,א בדפי הרי"ף ושם הוי לגבי אמירה שלהם אי הוי השטר מוקדם וידעו מכך או לא, ואף הוזכר במחבר בסימן מג לגבי שטר מוקדם.

אמנם הש"ך חולק בדין זה מאחר ונחלקו הראשונים האם הירושלמי מיירי גם כשכתב ידם יוצא ממקום אחר או לא שלדעת הרמב"ן כאשר כתב ידם יוצא ממקום אחר אין העדים נאמנים וא"כ ה"ה כאן אם כת"י יוצא ממקום אחר אין העדים נאמנים לומר שום דבר ביחס לשטר על מה חתמו ועל מה לא חתמו ולכן נלך אחרי הכתוב וחתום בשטר מבלי להתחשב בדברי העדים ולכן נאמר שהנאמנות המופיעה בשטר נכונה ומחייבת כמו כל שאר פרטי השטר, וא"כ צ"ע על סתימת המחבר כרז"ה שלכאורה הוי מח' ראשונים.

לגבי עצם טענת הלוה שלא ידע מהמנהג ולא הסכים לנאמנות והיא רשומה בשטר רק מכח המנהג כתב הש"ך שטענה זו כשלעצמה הוי טענה טובה שאף שאנו אומרים שאם יש מנהג לגבי דברים מסויימים הרי שגם אם לא נכתב במפורש נתייחס  שכאילו נכתב, וכן כתב בתוס' בב"מ קד,א. מ"מ במקום שלא הוי מנהג ידוע ויכול הנתבע לומר שאני לא ידעתי מהמנהג הזה בכה"ג לא אומרים שכשלא נכתב הוי כאילו נכתב אלא מאמינים לנתבע (ואפ' כשמיירי במנהג קבוע) וכ"כ בסוף סימן מב ובסימן סא,ה והוכיח זאת מהרמב"ם בהל' אישות לגבי כתובה וע"ש וכ"כ שזו גם דעת הרשב"א ואכמ"ל (וע' לעיל בסימן מב ב שאלה על סעיפים י,טו).

 

שאלה 3 - סעיף יז:

האמין הלווה למלווה לפוטרו משבועה, האם ליורשים צריך להשבע?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

במשנה בכתובות פו,ב ישנם שלוש מדרגות של נאמנות. וההבדל ברמת הנאמנות במקרים השונים תלוי בפירוט הראשוני שנאמר ושהוסכם עליו. יש סוג נאמנות רק בין המלוה והלוה ויש שהנאמנות כוללת אף את יורשי הלוה ויש שהיא אף כוללת את יורשי המלוה וכן ישנם אופנים שהיא כוללת אנשים נוספים הבאים מכוחם או ברשותם של המלוה והלוה. ולפי זה בנאמנות סתם שלא פירש היא מועילה רק כלפי הלוה ואם בא המלוה לגבות מיורשיו יצטרך להישבע, שאנו אומרים שהלוה האמינו כלפיו שידע שלא יעיז לשקר כנגדו אבל לא מול יורשיו, שכלפי יורשיו חושש שמא יעיז ויגבה שלא כדין. אבל אם פירש שהנאמנות תכלול אף את היורשים מהני. ובסמ"ע כתב שנאמנות שמהני כלפי היורשים זה אם יטענו שמא אבינו פרע לך אבל אם יטענו אנו פרענו לך על זה לא מוסבת הנאמנות ויצטרך לישבע נגדם שבכה"ג אין נאמנות אביהם יכולה לגרע את כוחם ולהפקיע ולהפסיד ממונם.

 

שאלה 4 - סעיף כב:

 האם טוענין ליורשים כשהאמין המלווה ללווה אף בתוך הזמן?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

המחבר הביא בענין זה שתי דעות בשם יש מי שאומר וזו מח' בראשונים. שלדעת בעה"ת וכ"מ ברמב"ם טוענין ליורשים כל מה שיכל אביהם לטעון וכמו שכשהאמין המלוה ללוה הוא היה נאמן אף תוך הזמן לומר פרוע א"כ גם ליורשים טענינן שכביכול הנאמנות היא גם כלפי יורשי הלוה ולכן יוכל רק להחרים סתם ולא יצטרכו לישבע שהמחבר לשיטתו שאין היתומים נשבעים אלא רק בכדי ליטול אבל לא להיפטר. והדעה השניה במחבר היא דעת הרא"ש המובא בכתובות (ט,כא) שביתומים חייבים לפרוע ואינם נאמנים דלא טעינן להם.

וכתב בסמ"ע שיש לחלק בין מלוה ע"פ או אפ' כת"י של הלוה שמוציא המלוה שבכה"ג נאמנים היתומים לטעון פרוע מאחר ואביהם ג"כ יכל לטעון פרוע אז טענינן להם, אבל כאן יאמר המלוה לאביכם דווקא האמנתי אבל לכם איני מאמין ונשבע המלוה ונוטל, שלהיתומים הוי השטר כמו שטר בלי נאמנות וחייבים לשלם. והחילוק הוא האם יש טענה מצד עצמה כנגד המלוה ושטרו כגון, שבכת"י אפשר לטעון פרעתי משא"כ מול שטר ששם רק הנאמנות מועילה לטעון פרעתי כנגד השטר שבתוקפו עומד ובכה"ג ויאמר המלוה לאביכם האמנתי ולא לכם.

 

שאלה 5 - כללי:

א. ראובן הלוה לשמעון סכום מסויים והתנה עמו שיהיה נאמן שלא פרעו ולאחר זמן הלווה טוען שפרעו, מתי מן הדין נאמן המלווה ומתי אינו נאמן?

ב. ומה הדין אם הלווה הביא עדים שפרעו, באיזה אופן מועילים העדים ובאיזה אופן אינם מועילים?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

בפשטות כשיש נאמנות נאמן המלוה ואין הלוה נאמן לטעון פרוע כנגד הנאמנות שנתן. אמנם אם הלוה הביא עדים שפרע הרי העדים גוברים על הנאמנות כדמוכח בשבועות מב,א[107]. אא"כ היתה הנאמנות כבי תרי שאז גוברת הנאמנות אף על העדים. ובש"ך כתב שדווקא כשטוען המלוה סיטראי שאל"כ יביא הלוה את העדים לאחר הפרעון ויוציא ממנו שיטען כנגד המלוה שגבה ממנו שלא כדין והרי העדים מעידים לטובתו ואפוכי מטרתא למה לי ולכן כשטוען המלוה סיטראי מהני נאמנותו כבי תרי כנגד עדים אחרים[108].

אמנם ישנם מקרים שונים בהם ניתן לרועע את הנאמנות של המלוה ובמקרים אלו יהא הלוה נאמן בטענותיו והמלוה יצטרך לישבע בכדי ליטול אם מיירי במלוה בשטר ואם מיירי במלוה ע"פ ישבע הלוה ויפטר. ובמחבר הביא לאורך הסימן מקרים שונים שבהם הורעה הנאמנות.

 הנאמנות מתרועעת אם אין עדים שהיתה כלל נאמנות וטוען הלוה שפרע במיגו דלא היתה כלל נאמנות רמ"א א, וכן אם המלוה הוחזק כפרן לדבר אחד מחבר יג, וכן אם הלוה אומר שהנאמנות נכתבה שלא בידיעתו והעדים מאשרים את דבריו שהם חתמו רק בגלל שנהוג שם מחבר יד, אם יש ע"א כנגד הנאמנות זו מח' ראשונים שהובאה ברא"ש בכתובות ט-ו,יח ומשמע בסמ"ע שהבין במחבר שהנאמנות גוברת על ע"א, ובש"ך כתב שיכול לומר קים לי כראב"ד שע"א גובר וע' מחבר סע' א. כמו כן אין הנאמנות מועילה כנגד לקוחות וכן אם השטר יוצא מתחת יד אחר (מחבר סע' י), וכן מוגבלת הנאמנות אם יטען הלוה טענת מחילה וכן משתנה כח הנאמנות כלפי יורשים וכן אם העידו עדים על המלוה שבפנינו הודה שנפרע והש"ך הניח דין זה בצ"ע וע' סק"ח.

 

* שאלה נוספת לסעיף כא –  ראה בסימן מא סעיף ח.

 

סימן עב

 

שאלה 1 - סעיף ב:

כאשר אבד למלווה משכון האם הוא חייב, ואם כן, כמה הוא חייב?

 

תשובה: (יאיר וסרטיל)

ישנם שלושה מקרים אליהם יש להתייחס: כאשר המשכון שווה לחוב, כאשר המשכון יקר יותר מהחוב וכאשר החוב גדול יותר מהמשכון.

כדי לענות על המקרה הראשון והשני, יש לדון בחמש שאלות: א. האם הלכה כרבה או כרב יוסף? ב. האם רבה מודה שכנגד החוב נעשה ש"ש? ג. האם דינו של ר' יצחק הופכו לשואל או לש"ש? ד. האם דינו של ר' יצחק נאמר גם בשעת הלוואה או רק לאחריה? ה. האם דינו של ר' יצחק משפיע רק על הסכום שכנגד החוב או גם על מותר המשכון מהחוב?

כדי לענות על המקרה השלישי, יש לדון בשלוש שאלות: א. האם פוסקים את דינו של שמואל (לגבי קתא דמגלא)? ב. האם הגמ' העמידה את דברי שמואל ב"מפרש" או את המשנה? ג. מה הפרוש "מפרש"?

 

כאשר המשכון שווה לחוב וכאשר המשכון יקר יותר מהחוב:

האם הלכה כרבה או כרב יוסף?

מבואר בב"מ פב,א שלדעת רב יוסף מלווה הינו ש"ש על המשכון משום "פרוטה דרב יוסף", ולכן אם אבד המשכון המלווה חייב לשלם את כל שוויו, ואילו לדעת רבה הריהו ש"ח ולכן פטור.

להלכה: הגאונים, הרי"ף והרמב"ם פסקו כרב יוסף, וכן פסק השו"ע, והתוס' פסקו כרבה שהריהו ש"ח. בדעת הרא"ש סוברים הטור והרמ"א שפסק כרבה לפי שהביא דברי ר"י באחרונה, ואילו הב"י כתב שמדברי הרא"ש אין הוכחה ולכן יש ללכת לפי דבריו בתשובה ששם פסק כרב יוסף. הרמ"א הכריע כתוס' מספק (המע"ה).

 

האם רבה מודה שכנגד החוב נעשה ש"ש?

התוס'[109] כותבים שרבה מודה שנעשה ש"ש כנגד החוב, וטעמו שפוסק כשמואל שאמר "אבד קתא דמגלא אבדו אלפא זוזי" (נרחיב בדין זה בהמשך לגבי חוב הגדול מהמשכון), ואע"פ ששמואל עסק בפירש, כפי שהעמידה הגמ' (לפי גירסת הגאונים), מ"מ כנגד החוב הוי כאילו פירש[110], ולכן גם לדעת רבה אם המשכון שווה לחוב הפסיד המלווה את חובו, וכשהוא יקר יותר – הפסיד עכ"פ כנגד החוב, וכן פסק הרמ"א.

נאמר במשנה שהמלווה הוא ש"ש על המשכון, ואפשר לפרשה או ע"פ פרוטה דרב יוסף או ע"פ דינו של שמואל, ולכן רבה והפוסקים כמותו מוכרחים לפסוק כשמואל.

 

האם דינו של ר' יצחק הופכו לשואל או לש"ש?

נאמר בב"מ פב,א: "אמר רבי יצחק: מנין לבעל חוב שקונה משכון - שנאמר ולך תהיה צדקה".

הראשונים נחלקו באיזו רמה המלווה קונה את המשכון: לדעת התוס'[111] המלווה נחשב ש"ש[112], ואילו לדעת רש"י[113] הריהו שואל. הב"י סובר בדעת הרי"ף והרמב"ם שהריהו ש"ש כדעת התוס', והש"ך סובר בדעת הרי"ף שהריהו שואל[114], וכתב שכן דעת הרבה ראשונים וביניהם הראב"ד, בעה"מ, העיטור ועוד.

להלכה, השו"ע פוסק שהריהו ש"ש; הש"ך עצמו (סק"ט) סובר כרש"י, ולמעשה פוסק שאפשר לומר קים לי כרש"י; והנתיבות חילק שבדברים שצריכים להחזיר כגון כר ומחרשה חייב באונסים כיוון שכל זמן שהמשכון תחת ידו אינו יכול למוכרו ולא לתבוע חובו והוי כאפותיקי מפורש, אולם בשאר דברים הריהו ש"ש.

 

האם דינו של ר' יצחק נאמר גם בשעת הלוואה או רק לאחריה?

לדעת השו"ע שפסק כרב יוסף שהריהו ש"ש, וכן סובר שמדינו של ר' יצחק נעשה רק ש"ש, אין נפק"מ לענייננו[115] בשאלה זו, אולם לדעת הרמ"א שמספק הריהו ש"ח לגבי המותר, ורק במקרים ששייך דינו של ר' יצחק נעשה ש"ש, יש לדון אם יש לדין זה השפעה על רמת החיוב רק כנגד החוב או גם על מותר המשכון מן החוב, ואם כן, יש לדון אם דינו של ר' יצחק נאמר רק כשלוקח המשכון לאחר שעת ההלוואה או גם כשלוקחה בשעת ההלוואה. השאלה האחרונה יכולה להוות נפק"מ גם לפי פסיקת הש"ך שהתופס יכול לומר קים לי כרש"י שמדין ר' יצחק נעשה שואל. נקדים את הדיון לגבי משכון משעת הלוואה משום שמקורו בראשונים.

מב"מ פב,א משמע שבשעת הלוואתו אינו קונה, שכן הגמ' אומרת "ותסברא? אימור דאמר רבי יצחק במשכנו שלא בשעת הלואתו, אבל משכנו בשעת הלואתו - מי אמר?", אך מפסחים לא,ב משמע לעניין בל ימצא שקונה, וכן בגיטין לז,א משמע שקונה לעניין שלא משמט.

הרמב"ן, הרשב"א והריטב"א סוברים שקונה, ודברי הגמ' בב"מ נאמרו על דרך הספק. התוס' והרא"ש סוברים שאינו קונה באותה רמה שקונה שלא בשעת הלוואה, אך קונה לעניין שנחשב מצוי ועובר על בל ימצא ולעניין שאינו משמט. לפי תוד"ה משכון בקידושין ח,ב קונה גם לעניין שיכול לקדש בו אשה, אך לפי תוד"ה אימור בב"מ פב,ב ולפי תוד"ה שאני בגיטין לז,ב אפשר לקדש רק במשכון שלא משעת הלוואתו. הש"ך (סק"ט) בדעת רש"י מבאר שבד"כ בשעת הלוואה אינו קונה כלל אולם אם מתברר לבי"ד שאין לו ממה להשתלם מלבד המשכון הריהו קונה, וכן דעת הש"ך עצמו. את הגמ' בפסחים מבאר שמדובר שלא בשעת הלוואתו (ומיישב את הלשון שם שממנה נראה כי מדובר בשעת הלוואתו), ולגבי שמיטה מיישב על פי החילוק שחידש, שהרי שם בגלל השמיטה אינו יכול להשתלם משאר הנכסים, ובמקרה כזה קונה את המשכון אפי' אם לקחו בשעת ההלוואה[116].

 

הנתיבות (סק"ו) כתב שהחילוק בין משכון משעת הלוואתו למשכון שלא משעת הלוואתו אינו תלוי בהכרח בשעה בה לקח את המשכון אלא עיקר החילוק הוא אם לקח ברשות בי"ד (או מעצמו אך בזמן שהיה רשות לבי"ד למשכן) שאז נחשב כלאחר שעת הלוואה (כגון אחר זמן הפרעון או אפילו קודם במקרה שראו שהלווה מבזבז נכסיו), או שלקח שלא ברשות שאז נחשב כשעת הלוואה אפילו אם משכן לאחר שעת הלוואה.

 

 

האם דינו של ר' יצחק משפיע רק על הסכום שכנגד החוב או גם על מותר המשכון מהחוב?

כאמור למעלה, גם דיון זה משמעותי להלכה רק לפי הרמ"א.

הש"ך כתב שהתוס' סוברים שהריהו ש"ח על המותר דוקא בשעת הלוואה, אך שלא בשעת הלוואה כיוון שקונה המשכון מדר' יצחק יש לו הנאה שיכול לקדש בו אשה כדברי התוס', ומכיוון שיש לו הנאה הריהו ש"ש כנגד כל המשכון[117]. עוד מוסיף הש"ך, שיש להחשיבו כש"ש מכיוון שע"י המשכון יש לו ביטחון על החוב, ואין לך הנאה גדולה מזו[118]. וכתב שיתכן שהרמ"א דייק בדוקא בכך שכתב "יש אומרים דמלווה על המשכון לא הוי אלא ש"ח" לומר שהדין כן דוקא אם לקח המשכון בשעת ההלוואה. לעומת זאת, הנתיבות כתב שהתוס'[119] וכן המהר"ם כתבו במפורש שהריהו ש"ח על המותר גם שלא בשעת הלוואה.

 

כאשר החוב גדול מן המשכון:

שבועות מג,ב: "אמר שמואל: האי מאן דאוזפיה אלפא זוזי לחבריה ומשכן ליה קתא דמגלא, אבד קתא דמגלא - אבד אלפא זוזי, אבל תרתי קתאתי לא; ורב נחמן אמר: אפי' תרתי קתאתי, אבד חדא - אבד חמש מאה, אבד אידך - אבד כוליה, אבל קתא ונסכא לא; נהרדעי אמרי: אפילו קתא ונסכא, אבד נסכא - אבד פלגא, אבד קתא - אבד כוליה. תנן: סלע הלויתיך עליו ושקל היה שוה, והלה אומר: לא כי, אלא סלע הלויתני עליו ושלשה דינרין היה שוה - חייב; לימא ליה: הא קבילתיה! מתניתין בדפריש, שמואל בדלא פריש" (כך היא גירסת הספרים).

הגאונים[120] (ר"ח, בה"ג), גרסו: "שמואל בדפריש, מתניתין בדלא פריש" (להפך מגירסת הספרים), ופסקו שלא כשמואל. התוס' בשבועות מביאים שתי אפשרויות בהסברת החולקים על שמואל[121]. ההסבר הראשון הוא שלדעתם הוי אסמכתא. בהסבר השני כתבו שר"ח ביאר שמדובר שלא פירש לגמרי שאם יאבד יפסיד כל החוב אלא אמר "אע"פ שאינו שווה כנגד כל החוב קיבלתיו" (בהמשך נקרא לנוסח זה: "פירוש חלקי"). טעם החולקים על שמואל הוא שבנוסח זה אפשר לפרש שאין כוונתו לומר שאם יאבד יפסיד כל החוב אלא כוונתו שמקבל עליו שיוכל לעכב המשכון בידו עד שיפרע כל החוב. נמצא לדבריהם, שבפירוש חלקי לא הפסיד כל החוב. נמצא שדעת הגאונים במקרה שפירש לגמרי תלויה בשני פירושי התוס', לפי הפירוש השני הפסיד כל החוב, וכן סובר הב"י בדעתם, ואילו לפי הפירוש הראשון גם במקרה זה לא איבד כל החוב בגלל שהוי אסמכתא, וכן סובר הב"ח בדעתם (הש"ך (סקי"ב) ציין שהדבר תלוי בשני פירושי התוס').

התוס' פסקו כשמואל, והטור כתב שהם גורסים כגאונים ששמואל עוסק בפירש, ושהם מפרשים כמותם שמדובר אפי' במפרש חלקית[122]. נמצא לדבריהם, שאפילו בפירוש חלקי הפסיד כל החוב.

הרי"ף גרס כגירסת הספרים, אך פסק שלא כשמואל. נמצא לדבריו, שאם פירש הפסיד ואם לא פירש לא הפסיד, אמנם לא נתבאר לדעתו מה הפרוש של "פירש".

השו"ע פסק שאם החוב יתר על המשכון לא הפסיד המלווה. השו"ע לא פירט מה הדין אם פירש, אך מסתמא פסק כדבריו בב"י שאם פירש לגמרי הפסיד, ואם פירש חלקית לא הפסיד[123]. הרמ"א פסק שהמפרש חלקית הפסיד כל חובו[124]. באופן פשוט פסיקה זו היא כדעת התוס', שלא כדעת הגאונים. אולם הסמ"ע הקשה שההכרעה במחלוקת זו צריכה להיות תלויה בהכרעה בדין פרוטה דרב יוסף, ומכיוון ששם הרמ"א הכריע שהרי זה ספק, גם כאן היה לו לומר שזהו ספק. ויישב שהטור והרמ"א ביארו את הגאונים ע"פ גירסת רי"ף והספרים, שלא כדברי התוס' בדעתם, ולפי"ז יוצא למעשה שאין מחלוקת, כיוון שהגאונים והרי"ף גורסים ששמואל עסק בסתם ובכך לא פסקו כמותו, אך מודים במפרש ואפי' בפירוש חלקי, והתוס' פסקו כשמואל אך סוברים שעסק דוקא במפרש. הש"ך דחה, שהטור כתב במפורש שהגאונים והתוס' חלוקים, אלא ודאי שנחלקו במפרש חלקית, וכאמור למעלה, לדעת הב"ח נחלקו אף במפרש לגמרי. הש"ך מכריע להלכה שהוי ספיקא דדינא בשני המקרים, גם במפרש חלקית וגם במפרש לגמרי.

 

סיכום להלכה:

כפי שהתבאר, ישנם כמה עניינים שבהם תלויה ההלכה: ב. האם רבה מודה שכנגד החוב נעשה ש"ש? ג. האם דינו של ר' יצחק הופכו לשואל או לש"ש? ד. האם דינו של ר' יצחק משפיע רק על הסכום שכנגד החוב או גם על מותר המשכון מהחוב? ה. האם דינו של ר' יצחק נאמר גם בשעת הלוואה או רק לאחריה? ו. האם פוסקים את דינו של שמואל (לגבי קתא דמגלא), ובמה עסק שמואל?

כשהמשכון שווה לחוב:

לכו"ע מפסיד את חובו. לדעת השו"ע משום שפוסק כרב יוסף, ולדעת הרמ"א משום שפוסק את שמואל, וכנגד החוב הוי כאילו פירש.

כשהמשכון יקר יותר מהחוב:

שו"ע:  פוסק כרב יוסף, ולפי"ז הריהו ש"ש בין בשעת הלוואתו בין שלא בשעת הלוואתו, בין כנגד החוב בין במותר. בדינו של ר' יצחק סובר שמטעם ר' יצחק הריהו ש"ש ולא שואל, ולכן לפי רב יוסף אין נפק"מ לעניננו בדין זה. וכמובן אין נפק"מ במחל' הראשונים אם דינו של ר' יצחק נאמר גם בשעת הלוואתו וכן בדיון אם דינו של ר' יצחק משפיע רק על הסכום שכנגד החוב או גם על המותר שבמשכון.

רמ"א,ש"ך,נתיבות:  מכריעים לגבי דינו של רב יוסף שזהו ספיקא דדינא והמע"ה, וכנגד החוב הריהו ש"ש כיוון שפוסקים את שמואל וכנגד החוב הוי כאילו פירש. הש"ך והנתיבות פוסקים שדינו של ר' יצחק נאמר רק לאחר הלוואה. הש"ך סובר שדינו של ר' יצחק משפיע גם על מותר המשכון מהחוב וכן שאפשר לומר קים לי כרש"י שדין זה הופכו לשואל, ואילו הנתיבות סובר שמשפיע רק על הסכום שכנגד החוב, ושבד"כ הופכו רק לש"ש חוץ מבכלים שצריך להחזירם שהופכו לשואל. לפי"ז בשעת הלוואה הריהו ש"ח מספק על המותר שבמשכון ואילו כנגד המשכון הוא ש"ש, ולאחר הלוואה לדעת הש"ך כנגד החוב הריהו שואל, כיוון שהלווה יכול לומר קים לי כרש"י[125], ועל המותר שבמשכון הריהו ש"ש, ולדעת הנתיבות על המותר הריהו ש"ח מספק (אם פוסקים כרב יוסף) וכנגד החוב בכלים שלא צריך להחזירם הריהו ש"ש ובכלים שצריך להחזירם הריהו שואל.

כשהחוב גדול מהמשכון: לדעת הסמ"ע לכו"ע אם פירש חלקית ("אע"פ שלא שווה כנגד כל החוב קיבלתיו") הפסיד הכל ואם לא פירש הפסיד רק כנגד המשכון, ולדעת הש"ך לפי השו"ע אם פירש חלקית הפסיד רק את שווי המשכון ואם פירש לגמרי הפסיד הכל, והרמ"א כתב שגם בפירש חלקית הפסיד הכל (אולם לפי הכרעתו בפרוטה דרב יוסף שהוי ספיקא דדינא לכאורה ה"ה בפירש חלקית), והש"ך עצמו הכריע שבשני המקרים הוי ספיקא דדינא.

 

שאלה 2 - סעיף ו:

מלווה על משכון שמת, מה דין הבנים כשומר חינם או כשומר שכר?

 

תשובה: (יונתן סרור)

נאמר בב"מ פ,ב במשנה: "הלווה על המשכון: שומר שכר".

והגמרא שם (פב,א) מחפשת טעם לדין המשנה, למה המלוה הוא ש"ש, שהאם מפני טעמו של שמואל שם שס"ל שבאבידת המשכון אבדו מעותיו של מלוה, או מפני טעמו של רב יוסף שס"ל שהעוסק במצווה, כגון שומר אבידה, פטור מן המצווה של צדקה, וה"ה הכא כיוון שהמלוה עשה מצווה שהלוה ללווה פטור מן מצוות צדקה, ולכן תמורת השכר הזה מתחייב בשמירה מעולה כשומר שכר.

 

בדין מלוה על המשכון שמת, כתב הריטב"א (הו"ד בנ"י בב"ק קיב,ב - דף לט,א בדפי הרי"ף) שאם מת, בנו נעשה שומר שכר על המשכון, בההיא הנאה דתפיס ליה אאגריה, וכן פסק המחבר (סע' ו).

 

המהרש"ל (הו"ד בש"ך ס"ק לו) מקשה על נימוקו של הריטב"א, דבההיא הנאה דתפיס ליה אאגריה, נעשה ש"ש, שהרי הגמרא מהטעמים שהביאה לדין מלוה על המשכון לא הביאה טעם זה, אלא או כדשמואל או כדרב יוסף, וטעם זה שייך רק באומן, שם פ,ב!

ועיין בתוספות שם ד"ה דווקא, שמכח קושיא זו, הסיקו שלא שייך כלל טעם זה במלווה על המשכון, מפני שאין למלוה שום רווח מכך שהלוה, וקיבל משכון, ואדרבה שאינו רוצה כלל לא בהלוואה ולא במשכונו של לוה! לפי"ז, כשהמלוה מת, אין בנו נעשה שומר שכר, מפני שכשם שאצל האבא לא שייך טעם דתפיס אאגריה, ה"ה בנו, וממילא אינו אלא שומר חינם, וזה דלא כריטב"א שכתב כאמור שבנו של מלוה הוא ש"ש! וכך פוסק המהרש"ל שבנו הוא ש"ח.

אמנם הש"ך כתב שאין כוונת תוספות לומר שטעם דתפיס אזוזי אינו שייך כלל במלוה על המשכון, אלא תלוי: אם משכנו בשעת הלוואתו, אז אה"נ, כיון שאין למלוה ריווח מההלואה, וממילא לא שייך טעם דתפיס אאגריה, שאין שכר בכלל, אבל כשכבר הלווה, ולאחר שעת מתן מעות ממשכן אותו, אז שפיר אמרינן דתפיס ליה המלווה אאגריה. ולפי"ז, בבנו, כיוון שהוא עצמו לא הלווה כלום ללוה, אלא יורש ההלואה מאביו, הוי דינו כמשכנו שלא בשעת מתן מעות, דבכה"ג, שפיר אמרינן דתפיס ליה אאגריה, וא"כ ה"ה בבן, שתמיד תפיס ליה אאגריה, וממילא לכ"ע הוי ש"ש.

אמנם הנתיבות (ס"ק כב) דוחה את דברי הש"ך משום שברא כרעיה דאבוה, ולכן כשם שאצל האבא, אפילו אם נשאר אצלו זמן רב אינו הופכו לש"ש, ה"ה אצל בנו. וכ"כ התומים.

 

ומוסיף הש"ך שגם בלי הטעם של תפיס אאגריה ניתן להסביר למה הבן ש"ש, למ"ד דקיי"ל בשומר אבידה כרב יוסף דהוי ש"ש, משום שפטור מליתן פרוטה לעני, א"כ ה"ה הכא כיון שהמלוה מקיים מצוות הלוואה, פטור ממצות צדקה.

המהרש"ל כותב לחלק בין אבידה לבין משכון, שבאבידה כל הזמן עסוק איתה, משא"כ במשכון. והש"ך חולק עליו מפני שגם במשכון, צריך המלוה לשטחה או לנערה, ושפיר הוי פטור ממצוות צדקה כמו באבידה, וממילא בנו הוי ש"ש. וכ"כ תוס' והרא"ש. וכ"כ הנתיבות שלפי הפוסקים כרב יוסף הוי ש"ש.

 

אין חילוק בזה בין מלוה צריך למשכון לבין אין צריך למשכון, בין כך ובין כך, מצוה קעביד, אפילו אם צריך למשכון להיפרע בנכייתא.

 

להלכה:

המחבר פוסק כשיטת הריטב"א, שבנו נעשה ש"ש, וכך מכריע הש"ך, וזה דלא כמהרש"ל שחולק וס"ל דבנו ש"ח.

הנתיבות כאמור כותב שהוי ש"ש רק לפוסקים כרב יוסף, וכ"כ התומים[126].

 

שאלה 3 - סעיפים יז,כה:  

תבע את חברו מנה ואמר לו איני חייב לך כלום, האם חייב לפרט בשבועתו שלא לוה או שלוה ופרע או שהיה חייב לו ממקום אחר?

 

תשובה: (אבישי חבר טוב)

כתב הרמ"א (בסעיף יז) שכל מקום שיכול לתפוס את מה שתחת ידו יכול להישבע בסתם שאינו חייב, ובתנאי שיודע בודאות שזה שכנגדו חייב במלוה או פקדון[127] ומקורו בנ"י בב"מ (ג,א מדפי הרי"ף)  ותלמידי הרשב"א (המיוחס לריטב"א ו. ד"ה ומיהו וד"ה ואם) הביאם הב"י (עה, מחו' טז) שאם חייבים אחד מנה ע"י חוב אם בא לתבוע האחד את חבירו יכול להישבע שאין בידו כלום.

והנה הש"ך (ס"ק עז) השיג על הרמ"א שאמר כל מקום וכו' ואמר שזה רק בהלוואה ולא בפקדון או במשכון שכך הם המשך דברי תלמידי הרשב"א[128]  שמשם מקור העניין, שאם הא' הלוה מנה ואחר הפקיד אצלו כסות אף הנפקד לא יכול להישבע שאין לו עליו כלום אלא צריך לברר בשבעתו. והביא ג"כ את דברי רב האי גאון שבפקדון שצריך לומר כצורתא, יש לי פקדון כזה ויש לי עליו חוב כך וכך  בנ (שם) הביאו ונתן טעם לדבר שהרי מאן שם לך שהפקדון שוה את סכום מלוה שלך. ולכן יש חילוק בין פקדון של חפץ לבין מעות של ההלוואה ופקדון ודברי הרמ"א אינם מדויקים לעניין פקדון שהרי יכול לתפוס אך צריך לברר בשבועתו.

אומנם יש ראיה לדברי הרמ"א שאינו צריך לברר בשבועתואף בחפץ שבידו מהמרדכי (ריש מציעא ס' רכב-רכד) בשם ר"ת מובא בב"י  (סי' עה) הביא ראיה מב"מ ו,א אביי אמר: חיישינן שמא מלוה ישנה יש לו עליו. - אי הכי, נשקול בלא שבועה! אלא: חיישינן שמא ספק מלוה ישנה יש לו עליו. - ולאו אמרינן תפיס ממונא מספיקא, משתבע נמי מספק! - אמר רב ששת בריה דרב אידי: פרשי אינשי מספק שבועה, ולא פרשי מספק ממונא. מאי טעמא? ממון - איתיה בחזרה, שבועה - ליתיה בחזרה. ואמר שמכאן רואים שהרי מחזיק בטלית ולא דורשים ממנו לברר בשבועתו שאם כן היו אומרים לו לברר בשבועה על איזו מלוה או חיוב אחר אתה בא ותופס.  

והוסיפו תלמיד הרשב"א (שם) שיכול להישבע שאין לו עליו דווקא אם היה אותו סכום וגם אופן הגביה היה שווה כגון שלשניהם יש זיבורית או עידית אבל אם יש הבדל בקרקעות אזי אינו יכול להישבע כך. וכך מעיר הש"ך (ס"ק עח').

עוד הוסיף הש"ך (שם) את הרא"ה שאם אינם שווים בנכסים לא עושים כזה חשבון ואינו נשבע שאינו לו עליו כלום ומעמיד הש"ך שדווקא כאשר הנתבע רוצה לטעון שאין לו עליו כלום ויש לו עידית ובינונית ולתובע יש זיבורית אינו להישבע כך.  אבל להפך כאשר לתובע יש עידית ובינונית ולנתבע יש רק זיבורית , ודאי שיכול הנתבע לטעון שאין לו עליו כלום.

נמצא א"כ שכאשר יכול לתפוס ויודע בירור שחייב לו יכול  להישבע מבלי לפרט בשבועתו, אך כאשר תופס חפץ בפקדון וכדו' לדעת הרמ"א אף שם אינו צריך לברר בשבועתו ולפי הש"ך צריך לברר את שבועתו. 

 

שאלה 4 - סעיף יח:

יורשיו של ראובן מצאו את כלי אביהם שהיו עשויים להשאיל ולהשכיר בידיו של שמעון וטוענים שמא אבינו השאילם או השכירם לך, ושמעון טוען קניתים מאביכם, אם יכולים היורשים להוציא הכלים מידי שמעון בטענת שמא?

 

תשובה: (יאיר וסרטיל)

בתשובות מיימוניות (משפטים לב) כתב שיכולים היורשים להוציא הכלים בטענת שמא, משום שאין בכלל חזקה למחזיק בהם אע"פ שהוא טוען ברי והיתומים שמא, וממילא היתומים הם המוחזקים, והובאו דבריו בהגה"א (סו"פ המקבל) ונפסקו בש"ך (עב,פח).

התשובות מיימוניות הוכיח זאת מהנאמר על גודרות בכתובות פד,ב. שם נאמר: "ההוא בקרא דיתמי דתפסי תורא מיניה, בע"ח אמר: מחיים תפיסנא ליה, ובקרא אמר: לאחר מיתה תפסיה, אתו לקמיה דרב נחמן, אמר ליה: אית לך סהדי דתפסיה? אמר ליה: לאו, אמר ליה: מגו דיכול למימר לקוח הוא בידי, יכול נמי למימר מחיים תפיסנא ליה. והאמר ר"ל: הגודרות אין להן חזקה! שאני תורא, דמסירה לרועה". מוכח שבמקרה שאין חזקה, כגון גודרות שאינן נמסרות לרועה, זוכים היתומים אע"פ שהם שמא והתופס ברי.

הש"ך הביא ראיה נוספת מדין קרקעות. נאמר במשנה בכתובות (פרק ב,א):"ומודה רבי יהושע, באומר לחבירו שדה זו של אביך היתה ולקחתיה הימנו - שהוא נאמן, שהפה שאסר הוא הפה שהתיר; ואם יש עדים שהיא של אביו, והוא אומר לקחתיה הימנו - אינו נאמן", וכן נפסק בשו"ע (קמט,כ). ופשוט שהאוחז במטלטלין העשויים להשאיל ולהשכיר במקרה שיש עדי ראה הריהו כאוחז בקרקע ללא חזקה.

אמנם לכאורה הדברים אינם פשוטים, שהרי בתוס' בשבועות (מו,ב ד"ה וספרא) מובאים דברי ר' דוד שהתובע כלים העשויים להשאיל וטוען "אתה גנבת" אינו נאמן משום שזהו מיגו להוציא, וא"כ משמע שהאוחז בכלים נחשב המוחזק. וכן בדעת ר"ת שם שלא תירץ כן, נראה שהדבר תלוי בשני תירוצי הש"ך (קלג,יג). בתירוצו הראשון ביאר שלא הוי מיגו להוציא כיוון שמשלם כנגד זה מתקנת השוק, ובתירוצו השני ביאר שהתובע נחשב המוחזק, וציין שם שהעיקר כתירוצו הראשון, וא"כ לכאורה הדברים סותרים לדבריו בסימן עב, וצ"ע. נוסיף, שגם לדעת הב"ח שביאר שלפי ר"ת מיגו להוציא אמרינן וכן לפי הקצות שביאר שלפי ר"ת כשהתובע ברי והנתבע שמא אמרינן מיגו להוציא, משמע שהתובע נחשב המוחזק.

 

* שאלה נוספת לסעיף יז –  ראה בסימן קח.

 

* שאלה נוספת לסעיף יט –  ראה בסימן קלג סעיפים ה-ז.

 

 

 

 

סימן עג

 

שאלה 1 - סעיף ב:

אם תבע לו שורו ואמר טבחתיו ואכלתיו והרי דמיו ואח"כ הודה לאחר שנשבע דעדיין הוא בחיים, האם חייב חומש דגזילה מאחר ולא כפר לו דמים?

 

שאלה 2 - סעיף ב:

כשהתביעה על חפץ ידוע, כגון שטען מכרת לי חפץ ועשיתי קנין בו, והדמים אתן לך, והלה טוען לא מכרתי את החפץ, האם חייב שבועה?

 

תשובה: (אבישי חבר טוב)

העיקרון של שתי השא' האלו דומה, שכן שתיהן שואלות האם יש חיוב שבועה מתורה על דבר שאינו ידוע ומוגדר. והתשובה לשתי השא' אלו טמונה בקצות (סק"ב).

הקצות מבאר רמב"ם (מלוה יג,ו) קצת תמוה שמחייב שבועה דאו' אדם שטען שזמן הפירעון יותר מאוחר כאשר המלווה טוען שהיום הוא זמן הפירעון ומביא עד א' על כך. והקצות הקשה כיצד התחייב מעות על טענת הרווחת הזמן[129] הרי אין גופו ממון והוי רק כגרמא של מבטל כיסו של חברו[130] וניחא אם סכום ההלוואה היה גבוה שאז הרווחת הזמן עצמה שווה פרוטה אבל הרמב"ם לא פירט זאת. ולכן הקצות מיישב שמכוון שהמלוה אינו מעוניין ליתן הרווחה אלא תובע את מעותיו מיד, ב"ד נזקקים מיד לרדת לנכסיו, ולא משנה אם אין שוה פרוטה בכפירת הלוה הרי סו"ס זכותו של ההמלווה לקבל כספו מיד אם הגיע הזמן זה נחשב תביעת כל החפץ או כל המעות, ולכן אם יש הכחשה בניהם ויש עד א' מתחייב שבועה דאורייתא כי יש כאן תביעת ממון ברור שב"ד רוצים להוציא מתחת ידיו, ולכן מתחייב שבועה דאו'. ומכאן מעלה הקצות יסוד שאם תובע ממון ברור עתה אז יש על הנתבע חובת שבועה מדאו', אפי' אם אין בכפירה שלו שוה פרוטה כגון שאומר שרק צריך לשלם לאחר זמן או מודה בתשלום אבל טוען שהחפץ הוא שלו. ולכן אדם שטוען שעשה כבר מעשה קניין על חפץ (כגון אגב קרקע או משיכה) ועדיין לא שילם ורוצה עתה את החפץ והמוכר כופר בו אעפ"י שאין תביעתו על שוה פרוטה שסו"ס לא שילם הואיל וכופר בחפץ הוי מחויב שבועה דאו'[131].

וא"כ בשאלה השנייה עפ"י דברי הקצות מחויב שבועה מן התורה מכוון שיש תביעה על דבר ידוע שוה פרוטה, וצריכים ב"ד לרדת לנכסיו על עניין זה ואם כופר מחויב שבועה מן התורה.

עוד מוסיף שם הקצות ששבועה שאינה ברשותו למרות שהיא ג"כ שבועה על חפץ איננה שבועת השומרים מהתורה מכוון שהמפקיד אינו יודע אם החפץ קיים או לא, ותובע מספק ונמצא שתובע אינו תובע את החפץ עצמו אלא ממון אחר ונמצא שאינו תובע על דבר ידוע ולכן אינו נשבע שבועת התורה. וא"כ בשאלה הראשונה השבועה שנשבע לא היתה מתורה והיא רק שבועה דרב הונא ולכן אינו צריך לשלם חומש. ואם תובע ודאי תן לי שורי זה וכופר ליתן לו מעות, ויש לו עד א' יש שבועה מדאורייתא.

 

שאלה 3 - סעיפים ב-ד:

המלווה טוען שזמן הפרעון הגיע והלווה טוען שזמן הפרעון טרם הגיע?

 

תשובה: (אבישי חבר טוב)

התשובה תלויה אם מדובר במלוה ע"פ או במלוה בשטר. מובא ברמב"ם (מלוה יג,ו) שאם טוען המלוה שהגיע זמן הפרעון והלוה אומר שבעוד עשרה ימים אזי הלוה נשבע היסת. ואם הוא מלוה בשטר אזי המלוה נשבע היסת[132] ונוטל כעת[133].

ה"ה (שם) אומר שלא מצא מקור לדברי הרמב"ם אבל טענה זו היא כשאר טענות. ובחידושי הגהות בשם מוהרי"ט (חו"מ ס' קה ד"ה ועדיין) מציין למשנה לעניין עדים זוממים במכות ג,א מעידין אנו באיש פלוני שהוא חייב לחבירו אלף זוז על מנת ליתנן לו מכאן ועד שלשים יום, והוא אומר מכאן ועד עשר שנים - אומדים כמה אדם רוצה ליתן ויהיו בידו אלף זוז, בין נותנן מכאן ועד ל' יום, בין נותנן מכאן ועד עשר שנים. וביאר דנחשב כפירת זמן כדבר שבממון (הביאו הקצות סק"ב). והגר"א ג"כ מציין לשם וביאר שלא חילקו בין כפירת ממון לבין כפירת זמן (כ"כ סמ"ע סק"ט וגר"א ס"ק יב). הקצות כתב שכפירת זמן אינו טענת ממון שהוי כמו מבטל כיסו של חברו ולכן ביאר שאפי' שהזמן אינו שוה פרוטה הוי כופר ממון מכוון שתובע המעות עכשיו ואם יצדק ירדו ב"ד לנכסי הלוה מיד ולכן הלוה הוי כופר ממון על הסכום שתובע עתה[134].

מרן העתיק את הרמב"ם והרמ"א לא חולק.

 

שאלה 4 - סעיפים ב,ג,ד:

כשמחולקים המלווה והלווה אם הגיע זמן הפרעון, האם יש חיוב שבועה?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

המחבר פסק במלוה על פה נאמן הלוה בשבועת היסת שעוד לא הגיע זמן הפרעון שהוי כפירת הזמן כמו כפירת גוף הממון. אמנם במלוה בשטר מאחר ויש למלוה שטר וכן במלוה על המשכון נשבע המלוה ונוטל. ונחלקו מה נשבע. ברמב"ם כתוב היסת ובטור שהביאו לא גרס היסת. ושבועת היסת טעונה הסבר מאחר ומיירי כאן במלוה על המשכון או במלוה בשטר שם מצאנו שנשבעים בנקט"ח וא"כ מהיכן צצה לה שבועת היסת ובפשטות גרסת הטור נראית נכונה. אולם המחבר כתב כדברי הרמב"ם שנשבע היסת. ובסמ"ע כתב לחלק בין שכופר בסך המשכון או ההלואה ששם נשבע בנקט"ח לבין המקרה כאן שמודה בהלואה אלא שחלוקים במועד הפרעון שסגי בהיסת.

ובש"ך והסכים עימו הגר"א כתב שמה שכתב שנשבע היסת הוי במלוה בשטר ולאחר הפרעון, אבל במלוה על המשכון נשבע בנקט"ח כדינו. ומה שכתב שנשבע היסת הוי לאחר פרעון שאם הלוה תובע ממנו בכ"ז שישבע שטוען ששלם פעמים וכד' בכה"ג נשבע המלוה היסת וכאמור הוי לאחר שכבר גבה את דמי החוב. שדווקא בטענת פרעתי של הלוה צריך המלוה לישבע משא"כ בשאר טענות שם ישלם הנתבע ואח"כ יוכל להשביע את המלוה היסת ובהכי מיירי הרמב"ם. וכ"כ הט"ז שבמלוה על המשכון נאמן המלוה וצריך לישבע בנקט"ח.

ובקצות (ב) כתב לגבי מהות השבועה, הרי חיוב שבועה הוא רק כשיש כפירת ממון ואיזו כפירת הממון יש כאן שמחייבת שבועה? וכתב שהרי הלוה מודה בעצם חיוב הממון אלא שטוען שיש לו עוד זמן עד מועד הפרעון. והזמן שמרויח לו בין לפרוע כעת לבין זמן מאוחר יותר לא נחשב ככפירת ממון, שלא נראה בפוסקים ובמחבר שמחלקים בין פערי הזמנים ושווי ההלואה ולא תמיד בכה"ג הוי רווח הזמן שו"פ והרי אין בי"ד נזקקין לפחות משו"פ וכש"כ שלא נחייב שבועה. וכתב כי מאחר וכעת אומר שאינו חייב כלל אלא רק בעוד זמן מה הוי כעת ככפירת ממון שעליו לפרוע שיש לתובע זכות לתבוע את הממון עכשיו ובי"ד יעזרו לתובע לממש זכותו כעת ולכן מתחייב שבועה.

דברי הקצות הן כנגד המהרי"ט (מובא בקצות שם) שכתב שמשמע ממכות ג,א שהרווחת זמן ההלואה הוי כדבר ששוה ממון וש"פ, וכאמור הקצות דוחהו. הקצות לשיטתו מבאר את הגמ' במכות, שהואיל והעדים אמרו שהלווה צריך לשלם עכשיו, יש הפסד ללווה הואיל ובית הדין היו כופים אותו לשלם עכשיו, משא"כ אם העדים באו ואמרו שהיה צריך לשלם כבר בעבר, זוהי כפירה שאין בה ממון.

 

שאלה 5 - סעיף ו; וכן סימן קד סעיף א:

האם לווה חייב להחזיר הלוואה אף שהמלווה לא תבע אותו?

 

תשובה: (אבישי חבר טוב)

השא' היא למעשה האם חובת ההשבה של חוב נוצרת מזמן הפירעון שקבעו ביניהם או רק מעת שבא ותבע אותו ואפי' שעבר הזמן. העניין לא נדון במפורש בטור בב"י בשו"ע וברמ"א אלא רק נלמד ע"י האחרונים מתוך תשובות הראשונים שמביאים ונפרטם להלן:

הטור מביא תשובת הרא"ש (כלל ח' ס' ו) באדם שנשבע שיפרע חוב לזמן מסוים ועבר הזמן והמלוה לא תבעו וטען הלוה שפקעה השבועה וחייב לו רק מצד ההלוואה ולא מכוח השבועה וענה הרא"ש שאין הדבר כן אלא השבועה לא פקעה אלא מעוכבת עד שיבוא המלוה ויתבע ואז יחול חיוב ההשבה והזמן שקבעו היה רק לזירוז. ופסקו מרן בשו"ע (ס' ו) והרמ"א לא מעיר.

נמצינו למדים שחיוב השבת החוב נעשה רק לאחר שתבע את חובו אפי' שקבעו זמן, רק לאחר שבא ותבעו מחויב לתן.

וכך דייק הסמ"ע (סקי"ט) שלמדים אנו שאפי' חומר השבועה לא מחייבו ליתן עד שיתבענו המלוה. והסכים הש"ך(סקי"ט) להוכחתו.

והנה האמרי ברוך מציין שגם הריא"ז פסק כן[135] (ב"ק דף מה,ב בדפי הרי"ף דין א בשלט"ג)[136]. אך ציין לשתי תשובות הרשב"א[137] (ח"א תרע ; ח"א ס' אלף ח"י) שלא ס"ל עקרון זה. וכן הט"ז (על סע' ו) מציין לשו"ע בסעיף ז' שנראה סותר עקרון זה, שפסק שם דברי הרא"ש (כלל' ח' ס' טז) באדם שנשבע לפרוע עד זמן פלוני והזמן שקבעו יוצא בשבת, שצריך לפרוע לפני שבת או ליתן משכון (בשווי החוב) בשבת כדי שלא יעבור על השבועה. והרי אין המלוה תובעו בשבת ובכל זאת עובר על השבועה. וכן מביא מהרלב"ח (סי' קלז) תשובה אחרת של הרשב"א (מיוחסות לרמב"ן סי' רמז), נפסק בשו"ע בסע' ח שסותר עקרון זה. שם מדובר בנשבע לפרוע בזמן מסוים והמלוה במדה"י ואמר שם בתשובה שפטור מלשלם בנתיים אבל צריך שיהיו מעות מוכנים בידו שכאשר יבוא יתנם לו ואומר שמסתבר שמכיוון שיחדם אסור לו להוציאם. הרי אעפ"י שעדיין לא תבעו בכל זאת פוסק הרשב"א שהשבועה חלה ואינו יכול להוציא המעות. משמע שס"ל שחובת התשלום חלה בלי תביעה וא"כ אפי' לא תבעו חייב לתן לו כאשר הגיע הזמן[138]. וכן מוכיח מהרשב"א[139] שמביא הב"י ביו"ד (ס' רל"ח) ופוסק אותו שם להלכה (ס' יח). נמצא שיש ארבעה מקורות ברשב"א שחולקים על עקרון זה וא' מן הרא"ש.

האמרי ברוך חולק על הדיוק של הסמ"ע והש"ך מן הרא"ש הנ"ל שנפסק בסעיף ו' וכתב שבאמת אין עקרון זה אף לרא"ש. הוא דייק מלשון התשובה שם שאמר שיפרע למי שיוציא שטר זה עליו. ויש לומר שבגלל התנאי כל עוד לא בא אדם לתובעו אין לו חיוב לפרוע ואין השבועה חלה. אבל במקום רגיל מיד שהגיע הזמן חייב לפרוע אפי' לא תבעו. וכן משמע מהט"ז.

הקצות כאן מסכים לדברי הט"ז שמתחייבים לפי הזמן שקבעו אפי' לא תבעו, ומביא ראיה מהשו"ע ביו"ד (ס' רכ"ח ס' לט)[140] שפוסק שיכול להתיר שבועה לפרוע לזמן מסוים ע"י שיאמר כאילו נתקבלתי, אבל אינו יכול להאריך לו זמן. ומוכיח הקצות שאם רק ע"י תביעה יש חיוב פירעון אז יכול שלא לתובעו ומדוע אינו יכול להאריך לו זמן? אלא משמע שגם מרן ס"ל כרשב"א. והנה מהקצות בסי' קד (סק"ב) נראה שלא פוסק[141] כמו שהוכיח בס' עג. שם הכריע שאדם שאין לו כדי לשלם את כל חובותיו והמלוים במדה"י לא תבעו עדיין, יכול ליתן מיטלטלין למי שעתה תובע אף שזמנו מאוחר מן האחרים. ומעלה שהחיוב לפרוע הוא רק מן הזמן שבא לתבוע ולא מזמן שקבעו ומוכיח כן מדברי מרן שאצלנו בסע' ו שכל עוד אינו תובעו אינו עובר על השבועה (כסבר הסמ"ע סקי"ט). אמנם הנתיבות (קד,סק"א) חולק עליו וסובר שמצוות הפריעה היא בזמן שקבעו. וכתב שיש הבדל בין שבועה לחיוב פירעון ולגבי שבועה היא תחול רק בשעה שתבעו שזה דעת הנשבע משא"כ חיוב פירעון חל בזמן שמופיע בשטר[142].

נמצא א"כ שלדעת הסמ"ע, הש"ך, הב"ח[143] והקצות (בס' קד,סק"ב) חיוב הפירעון הוא מעת התביעה, אך לדעת הרשב"א, האמרי ברוך, הט"ז, הנתיבות[144] והקצות אליבא דמרן (בס' עג) אזלינן בתר הזמן שקבעו.

ובשו"ע העניין יותר סתום שבב"י בסי' קד' (מחודש א') משמע שהתביעה מחייבת (עפ"י הסבר הקצות שם) וכן משמע מתשובת הרא"ש שהביא בס' עג,ו. ומצד שני הביא את הרשב"א כאן סעיף ח' ואת הרא"ש בסעיף ז', וביו"ד (ס' רלח ס' יח') וכן הקצות דייק ממנו מסי' רכח (ס' לט) שזמן הפירעון מחייב[145]. והרמ"א אינו מתייחס לכך.

 

שאלה 6 - סעיף ז:

הנשבע לחברו לפרוע ביום פלוני, ואירע אותו היום בשבת, כיצד יעשה?

 

תשובה: (חגי וייסמן)

בתשובת הרא"ש פסק במקרה כזה שיפרע לו יום קודם ואם לא פרעו יתן לו משכון וישומו אותו ויתן לו כפרעון ביום השבת ואע"ג שחכמים אמרו בשבת קמט,א שאין פורעין בשבת כאן מותר שהוי לקיים מצווה בכדי שיהא נקי משבועתו ויפרע לבעל חובו וחפצי שמים התירו. וכ"פ המחבר.

 ובסמ"ע הוסיף שאפשר אף לתת לאחרים שיעסקו בשומא וכן אם נותן לו דבר שצריך מדידה שמותר למדוד ובש"ך וט"ז תמהו מדוע להתיר לאחרים לחטוא בשביל שהלוה יזכה ושאני משידוכין וע' שם בראיות, וכתב בשם הב"ח שלא ישומו אלא יקנה לו ממון בגוף המשכון כשיעור החוב. ועוד כתב הט"ז מדוע לא נאמר למלוה שבשביל איסור שבת שירוויח ללוה זמן וימתין לו ליום ראשון ומדוע יעשו סתם איסורי שבת?!

 

שאלה 7  - סעיף ח:

מה הדין אם נשבע לשלם דבר שהוא פטור מן הדין?

תשובה: (חגי וייסמן)

 

הרמ"א פסק בשם ת' הרא"ש והריב"ש שחייב לשלם. ואף שלגבי אדם שנשבע ואח"כ עברה השביעית מאחר ונמחל החוב והוא נפטר מחובת הפרעון אין השבועה מחייבת אותו, שהפטור כאן מגיע לאחר שנשבע והוי כמחילה ולא על דעת זה נשבע. אבל כאן שאני וההבדל הוא מאחר שמלכתחילה כשנשבע הוא ידע שאינו חייב ובעצם כל שבועתו נועדה בכדי לחייבו לשלם אע"פ שאינו חייב ע"פ דין ולכן הוא מחוייב לשלם בגלל שבועתו.

 

שאלה 8 - סעיף י:

האם יכול בית דין בעיר שהתובע גר שם להוציא צו עיקול על מעות של הנתבע שגר בעיר אחרת, פרט את החילוקים בזה.

 

תשובה: (חגי וייסמן)

הרא"ש בב"ק א,ה כתב: ... וכן ראובן שיש לו שטר על שמעון ולא הגיע זמנו עדיין ובא בתוך הזמן וטען כזאת הכל לפי הענין ואם רואה הדיין אמתלא בדברי התובע או שלא יוכל ראובן לגבות חובו משמעון כשיגיע הזמן מצווה הדיין לעכב ממון הנתבע עד שיברר התובע תביעתו או עד שיגיע זמן השטר וכן מצאתי בשם הגאון ז"ל כתוב דתקנתא דרבנן הוא באיניש דמפסיד נכסיה משום השבת אבידה. ולי נראה דלא צריכנא לתקנתא דרבנן אלא דין גמור הוא שחייב אדם להציל עשוק מיד עושקו בכל טצדקי דמצי למיעבד. כלומר שאם בא המלוה וטוען לבי"ד שהוא חושש שהלוה הולך לאבד את כספו ולא ישלם לו ואכן כך מתרשם הבי"ד הרי שרשאי הבי"ד לעכב מעות הנתבע וכ"פ המחבר אצלנו. וברמ"א הוסיף שמזה נשתרבב המנהג לעקל המעות אע"פ שאין בו צורך כולי האי. והרמ"א כתב עוד (מהרי"ו קנה; הו"ד בד"מ כאן) שאם הנתבע גר בעיר אחרת ואינו ציית דינא, בית הדין יכול לעכב מהממון שלו הנמצא כאן והנתבע צריך לילך ולדון בעיר שנכסיו שם. אמנם אם הוא ציית דינא לא נעכב ממונו כאן והתובע ילך אחרי הנתבע. ואם היה גר בעיר של המלווה ואח"כ עזב, אפשר לעקל מעותיו ולכופו לדון בעיר של המלווה אפילו אם הוא ציית דינא, שלא יהא כל אחד ואחד לווה והולך למד"ה (שו"ת רשב"א א' קמ"ט; ד"מ יד,ג).

 

* שאלה נוספת על הקצות בסעיף ב - ראה בסימן עה סעיף ב.

 

* שאלה נוספת על סעיף ט - ראה בסימן מג סעיף כח.

 

סימן עד

 

שאלה 1 - סעיף ז:

המלווה את חברו על המטבע ונפסל ויש לו אותם המעות שלווה:

א. האם יכול  לנותנם לו?

ב. מה הדין באם חל יקור או זול במטבע מי צריך לספוג את ההפרש?

 

שאלה 2:

אדם שהלווה כסף לחברו והמלכות פסלה את המטבע, כיצד עליו לשלם, ומה הדין אם פיחתו או יספו את המטבע, האם יש בזה בעיה של רבית?

 

שאלה 3:

אדם שלווה מחבירו לירות ואח"כ החליפו לשקלים כמו בזמנינו, כיצד הוא משלם לו, ואם הלוה על המטבע ונפסל, אימתי יכול לומר לו לך והוציאם בארץ אחרת, והאם יש בזה בעיה של ריבית אם הוקרה המטבע?

 

תשובה: (אבישי חבר טוב)

נענה על כל השאלות כאחד.

א.

ב"ק צז,א איתמר: המלוה את חבירו על המטבע ונפסלה המטבע, רב אמר: (עמ' ב) נותן לו מטבע היוצא באותה שעה, ושמואל אמר: יכול לומר לו לך הוציאו במישן. אמר רב נחמן: מסתברא מילתיה דשמואל - דאית ליה אורחא למיזל למישן, אבל לית ליה אורחא - לא.

איתיביה רבא לרב נחמן: אין מחללין על המעות שאינם יוצאות, כיצד? היו לו מעות כוזביות, ירושלמיות או של מלכים הראשונים - אין מחללין; הא של אחרונים דומיא דראשונים - מחללין! א"ל: הכא במאי עסקינן - כשאין מלכיות מקפידות זו על זו. אלא כי אמר שמואל - כשמלכיות מקפידות זו על זו? היכי מצי ממטי להו? דממטי לה ע"י הדחק, דלא בחשי, ואי משכחי קפדי.

כלומר לפי שמואל אליבא דרב נחמן אם נפסלה המטבע במלכות זו שנמצא בה אך נסחרת במדינה אחרת, אם יכולים להגיע אפי' ע"י הדחק עם אותם מטבעות לאותה מדינה - יכול לפרוע לו במעות אלו. ולכו"ע א"א לשלם במטבע שפסלו אותו לגמרי. אך רש"י (ד"ה המלוה) שם דייק "המלוה את חברו על המטבע" וכ' ודווקא הלווהו פרממטיא אבל בלווהו מעות מה שהלווהו משלם. וגם תוס' (ד"ה המלוה) אּמצו את דייוקו של רש"י, וגם הרא"ש והרשב"א שם. וכן כתב הטור שאם הלואה רגילה נפסלה המטבע יכול להחזיר לו את את המטבע שנפסל, וכ"כ הרמ"א. אך בב"י כתב שהרמב"ם (מלוה ד,יב) הביא את הממירא כצורתה, וה"ה פירש שהרמב"ם פ' "על מטבע" היינו שכולל גם הלוואה סתם וגם הלוואת סחורה לשלם מעות. יוצא שלפי הרמב"ם גם הלוואה סתם צריך להחזיר מטבע שאפשר להוציא כל מאן כדאית ליה ובב"י כ' שמשמע גם מרי"ף כך.

יוצא שלפי רש"י רא"ש רשב"א וטור המלוה לחברו מבלי להזכיר מטבע ומבלי להתנות שצריך לשלם מטבע היוצאת צריך לשלם מטבע שנפסל לגמרי. אבל לפי רי"ף ורמב"ם צריך לשלם מטבע היוצאת. מרן (ס"ז) כתב כלשון הרמב"ם ופשטות כוונתו לומר שסתם הלוואה צריך לשלם מטבע היוצאת. אבל הרמ"א סייג דבריו מבלי לכתוב י"א וז"ל: "וכל זה שהתנה לתת לו מעות אבל אם לא התנה כלום נותן למטבע שהלווהו בכל עניין". הרמ"א פסק כמו רש"י ותוס' והצמיד את הפשט שלהם למרן מכוון שאין במרן הכרעה ברורה בעניין. אבל בפשטות נראה שמרן כרמב"ם וכרי"ף.

 והנה הרמב"ם (מלוה ד,יב) והרי"ף השמיטו את האוקימתא האחרונה של רב נחמן לעניין שמלכיות מקפידות זו על זו (בדק הבית). אומנם הטור הביא את האוקימתא שאפי' שיש דרך אבל המלכיות מקפידות צריך לתת מטבע חדש. עוד הוסיף הטור וכ"כ הרא"ש שכל הלכה זאת היא דווקא אם התנה ליתן מעות אבל בסתם הלוואה נותן לו מטבע הנפסל.

השו"ע (ס' ז) העתיק את דברי הרמב"ם ורמ"א הוסיף את האוקיתא של רב נחמן.

ואם המעות בעין ונפסל לגמרי, והתנה שיתן לו מעות היוצאים זו מח' בין ה"ה (פ"ד ממלוה) שאומר שצריך לשלם את המעות שיוצאים כעת ובין המרדכי (פ' הגוזל) שאומר לו הרי שלך לפניך.

 

ב.

ב"ק צז,ב בעא מיניה רבא מרב חסדא: המלוה את חבירו על המטבע, והוסיפו עליו, מהו? אמר לו: נותן לו מטבע היוצא באותה שעה. א"ל: ואפילו כי נפיא? א"ל: אין. א"ל: אפי' כי תרטיא? (סלע גדול מחזיק רובע) א"ל: אין. והא קא זיילין פירי! (והוי ריבית) אמר רב אשי: חזינן, אי מחמת טיבעא זיל - מנכינן ליה, (צח,א) מחמת תרעא (שבאו גשמים ונמצאו רוב תבואות בעולם והוזלו הפירות) זיל - לא מנכינן ליה. והא קא שבח לענין נסכא! (שאם בא להתיכן לגרוטאות נמצא ריבית) אלא, כי הא דרב פפא ורב הונא בריה דרב יהושע עבדי עובדא בזוזי דאגרדמיס טייעא עד י' בתמניא.

נמצא א"כ שאם הוסיפו על המטבע עד חומש אם הוזלו הפירות מחמת התוספת מנכה לו אבל אם לא הוזל מחמת התוספת נותן את המטבע החדש. אבל יותר מחומש מנכה לו את כל התוספת ומשלם רק מה שהלווהו. וכך פסק מרן ביו"ד ס' קסה. ולכן אם שינו את המטבע נוהגים לפי הלכה זו.

 ומעיר הסמ"ע (סק"כ) שכל זה דווקא אם שינו את המטבע אבל אם התיקר המטבע אזי מותר להחזיר לו את אותה מטבע שאין במטבע ענין של סאה בסאה שהרי אותה מטבע הלווהו.

ובתוס' (ד"ה המלוה) אמרו שמטבע שנפסל הוא כמו שהוזל שמעיקרא היה שווא ד' זוזים ועתה זוז דמשלם כזול כמו שאמרו בב"מ עה,א מלוה אדם כור חיטין הוזלו נותן חיטים הוקרו נותן דמיהם.

משמע מתוס' שאם פחתו יותר מחומש נותן לו מטבע החדש וכך כתב הראב"ד (מובא ברא"ש שם) שהואיל ואין בעיה של ריבית נותן לו מטבע חדש בכל מקרה. מיהו הרא"ש חלק עליו וכ' שאין סיבה שהמלוה יפסיד ולכן גם בזה אם פחת יותר מחומש מחזיר לו כמשקל המטבע שקיבל וכך כ' הרמב"ם וכך פסק מרן.

 נמצא א"כ בהוזל פחות מחומש המלוה מפסיד ואם הוקר פחות מחומש הלוה מפסיד ואם הוקר או הוזל יותר מחומש נותן לו כמשקל המטבע שקיבל שאז אף אחד לא מפסיד. ואם שינו את המטבע עד חומש אם עלו הפירות מחמת התוספת אינו סופג את ההפרש ואם עלו הפירות שלא מחמת התוספת צריך לשלם לו במטבע החדש וסופג את ההפרש. וביותר מחומש אינו סופג ההפרש.



[1] מובא גם בקידושין שם וגם ב"ב.

[2] בקידושין תוס' כ' מלבד קרבן כל מלוה הכתובה בתורה.

[3] לגבי שט"ח היוצא על היתומים שכתוב בו שבח (כלומר, שיגבו מעידית), אומר רבא שמדאורייתא יש לגבות מעידית. וכותב הרשב"א שרבא סבר שיעבודא דאורייתא, ועוד נראה שאפי' מ"ד ששל"ד מודה שמועיל שיעבוד בפרוש. וכן סובר הש"ך כיוון שפוסק שקיי"ל של"ד, וא"כ צ"ל שכך סבר רבא שהיה בתרא.

[4] אמנם צ"ע מדוע פירש בשונה מהסבר הגמ' בב"ב קעה,ב שכתבה שבשטר גובה מהיורשים כדי שלא לנעול דלת. הפנ"י תירץ שכן מוכח מהגמ' בקידושין שבצריכותא כתבה שאם ר' יוחנן היה משמיענו רק לגבי קרבן היינו חושבים שדוקא שם שיעבודא דאורייתא כיוון שמלווה הכתובה בתורה כמלווה הכתובה בשטר דמיא. משמע שיש מלווה בשטר שכולם מודים בו שמשתעבד.

[5] גם בדברי התוס' שם (ד"ה אמר) נראה כך לכל הפחות בשיטת רב פפא, לפי שכתב: "אבל התם במלווה על פה שאינה כתובה בתורה, כגון שהלווהו בלא שטר", ובפשטות ההבדל הוא שבשטר מפרש שהוא משתעבד.

[6] ואיני יודע מדוע לא אומרים כאן הודאת בעל דין כמאה עדים דמי.

[7] ע' באה"ג אות ש

[8] אמנם יש יוצאים מן הכלל כגון שטר שכתוב בו סלעים סתם ונפסק במחבר בסעיף יב וביאר שם הסמ"ע מאחר והשטר מסייע ללוה שסתם סלעים שתיים.

[9] הרב ברוך פז העיר שלא מוכח בב"י שם וברמב"ן שזו כוונתם וצ"ע על דברי הט"ז.

[10] מובא בבית יוסף, שם.

[11] יש לציין שהש"ך סק"ו חולק על טעם זה, שהרי לשיטת ר"ת לא חוששים לטעות בעיבור הירח. ועיין שם בתומים שהסביר שדברים אלו נתונים במחלוקת ראשונים אם אפשר לטעות בימי השבוע. ועיין שם בנתיבות שפסק שאין בעיה לומר בשטר מאוחר שטעו בתרי ירחי. 

[12] לעיל תשו' הרשב"א.

[13] הערת הרב ברוך פז שלכאורה פסק זה הוא למ"ד עדי מסירה כרתי ועיין בנתיבות שם וע"ע ברע"א שם

[14] הרב ברוך פז הקשה מדוע לא יוכל לבוא בעל השטר ללוקח עם התאריך הברור ולתבוע ממנו והוא יצטרך להביא ראיה שאכן היתה קרקע בת חורין כשקנה?

[15] כתובות יח,ב

[16] מובא בב"י סי' מה מחודש ג.

[17] שם.

[18] מובא בבית יוסף סימן מה,ה והובא להלכה במחבר בסע' ה.

[19] שם.

[20] מה, סק"ב.

[21] תשובה זאת מסתמכת על המובא בהוספות לתומים במהדורה החדשה (מהדורת וויינרעב).

[22] נזכר לעיל במחלוקתו עם רבנו שמחה.

 

[24] הרב ברוך פז העיר שיש לדון כאן בלשון הראשונים האם הפסול הוי מדאורייתא שחוששים ותולים שחתמו לשם עדות, או מדרבנן. שמהנמו"י נראה שהוי פסול מהתורה שכתב דאמרינן לשם עדות גמורה נתכוונו, ומהתוס' נראה שמדרבנן (וכן וטה לשון הראש) שהטעם הוא גזירה מחשש שיקיימו ע"י פסול.

[25] הרב אביגדור הביא ראיה שהוי דאורייתא כשטוען בעל הדבר מזויף, ומכך שחכמים תקנו לכתוב זמן בגיטין משום חשש שיחפה על בת אחותו,ואם לא צריך מהתורה קיום כשטוען בעל הדבר "מזויף" מה הועילו חכמים בתקנתן, הרי יכול עדין לזיף גט ועדים? והש"ך עונה על כך, דכמו שהתורה לא חששה לזיוף - גם חכמים לא חששו לזיוף, ואע"פ שחששו שיחפה על בת אחותו.

[26] הצורך בקבלת עדות בפני בע"ד נלמד מהפסוק והועד בבעליו שצריך להעיד בפני בעל השור וכן למדו בסנהדרין יט,א לגבי עבדו של ינאי ע"ש. אמנם נחלקו מה טעם הדבר התומים כתב שהוי משום חשש שמא יעיז העד וישקר כאשר הבע"ד לא נמצא ולכן הצריכו קבלת עדות בפני הבע"ד ובנתיבות בסימן כח-ו כתב שהוי גזה"כ.

[27] בספר עדות ושטרות כתב בשם הרב ש"ך שגם הרשב"א נזקק ומודה לתוס' כלומר מאחר והקיום הוא מדרבנן לכן לא מיקרי העדות שהיא להוציא ממון אלא לקיים הכתב ולכן מהני שלא בפני הבעל דין וע"ש.

[28] בסימן לה ס"ק ט

[29] כך לשון המחבר. וכך פסקו בעל התרומות והטור.

[30] וכן הקצות סק"ט.

[31] שם.

[32] יש גורסים רבא.

[33] תוס' כנגד רשב"ם.

[34] הרב ברוך פז: יש לעיין בדעת המחבר, שאם נפל אפשר לממש את השטר, אך אין זה מכריע אם המחבר פוסק כרשב"ם ודעימיה או כפשט השני שבתוס'. 

[35] מלווה ולווה, יד,י

[36] שם.

[37] סי' נא.

[38] פ"ב, ה"ד. וכן הובא ברא"ש, בבא בתרא, גט פשוט, סי' ז'.

[39] שם.

[40] אמנם בשו"ת הרשב"א עצמו מבואר אחרת, עיין שם. אמנם בוודאי שיש כאן שיטה שלישית, אלא שאין זו שיטת הרשב"א, אך מ"מ אלו דברי הרב המגיד. 

[41] וכן מוכח מתשו' הרשב"א הנ"ל.

[42] ועיין שם בגר"א שמתלבט בזה, ובליקוטים אומר דבר אחר.

[43] סקי"ג

[44] ועיין כל זה בגר"א יד,טז.

[45] גר"א יז.

[46] המשך הרמב"ם שם. והמחבר מביאו באותו סימן בסע' ד.

[47] בבא בתרא שם.

[48] מובא בבית יוסף מה,יב.

[49] עיין ברמב"ן המובא בבית יוסף, שם, המביא הוכחות מגיטין יח,א לדברי הגאונים, מגט מקושר שם אין משנה המיקום של העדים הכשרים או הפסולים.  

[50] ומכאן נראה ראיה גדולה לשיטת הסמ"ע שהרי רק אם נאמר ששבועה עושה קניין אפשר להבין שכתיבת שבועה השטר תועיל כמו שכת' סמ"ע בס' עג' (ס"ק יח) ששבועה ע"י כתיבה בלבד אינו תקף ולכן על כרחך שמועיל מדין קנין. וצ"ע על החולקים בהכרעתו בדברי הרמ"א (הרב ברוך פז).

[51] וע' ברא"ש בב"מ ט-כט בסוגיית דינא דבר מצרא ששם כתב כי יכול לשמת את השליש שיקבל על עצמו כל ההפסדים לא רק להבא אלא אף אם כבר ארעו קודם וזה חולק על הרשב"א כאן והראב"ד והנמו"י שם שכתבו שמשמתים אותו רק מכאן ולהבא ולא על הפסד שכבר אירע ובסמ"ע כאן ציין אליו

[52] נח,ו למטה בסופו.

[53] בבעל התרומות שער יט (ח"א סי' ג)

[54] עיין שם בש"ך שמדגים על צורות המיגו הנתונות.

[55] נח,ג

[56] אמנם כל זה דווקא לדברי הרמ"א שניתן לתפוס. אך למחבר שלא מועילה תפיסה לטענת סטראי במקום שיש שני עדים על שפרע, הדברים יותר מורכבים.

[57] יש לציין שגם הקצות שם, ציין שיש לחלק בין הזכיר השטר או לא הזכיר. 

[58] פירוש לפירושו הרמב"ם כתב "זו כמו מתנה היא ואין כאן דבר ידוע ומצוי שנותנו במתנה" ופירוש הדבר שהתחייבות צריכה להיות סכום כסף, אי אפשר להתחייב לזון אפשר להתחייב רק מאה שקל של אוכל וכאשר אמר לזון אינו אפשרי בגדרי התחייבות אלא צריך להיות הקנאה, ואין כאן דבר בעין שאפשר להקנותו ולכן לא חל. 

[59] הגמרא מביאה את המשנה בתחילת הפרק לגבי הנושא את האשה ופסקה עמו כדי שיזון את בתה חמש שנים ונתגרשה ונישאת לאחר ופסקה גם עמו כך ומתו שני הבעלים. הדין הוא, שבנות הבעלים ניזונות מנכסים בנ"ח ובת אותה אשה ניזונית גם ממשועבדים כבע"ח. מכאן רוצה הגמרא להביא ראיה שבדין של "הן הן הדברים הנקנין באמירה" אפשר לכתוב שטר ולגבות מהמשועבדים שהרי אותה בת גובה ע"י שטר ממשועבדים ודוחה הגמרא שמדובר בשעשו הבעלים קנין ולכן יכולה לגבות ממשועבדים. שוב מקשה הגמרא,אם עשו קנין ששאר הבנות גם יגבו ממשועבדים שיועיל להן הקנין. ובחילוק שני מחלקת בין הבנות לבת האשה שהיא היתה בשעת הקנין ובנות הבעלים לא היו שהרי עדין לא נולדו. ואת חילוק זה דוחה הגמרא שהרי  יש אפשרות שגם הבנות יהיו בחיים בזמן הקנין כגון שנשא את האשה עם הבת וילדה את אותן בנות ושוב גירשה והחזירה ובכל זאת לא מועיל לבנות הקנין. ומציעה הגמרא הסבר אחר לחילוק ביניהן. מכך שהגמרא העמידה את המקרה בגירשה והחזירה ולא בילדה את הבת לאחר הנישואין והתנה עם האם לזונה שאף במקרה זה הבנות בחיים מביא הב"י מקור לרמב"ם שלא מועילה התחיבות כזו שלא בשעת קידושין מפני שזה דבר שאינו קצוב. הש"ך דחה את ראית הב"י.  

[60] וכל זה צריך עיון שסותר את המהר"ם שהובא במרדכי שהוא המקור לפסיקת הרמ"א אצלינו שהסמ"ע עצמו בא לפרש. המהר"ם שם כתב שאפשר לבקש מאשתו להסתלק מלשעבד בית שיקנה לכתובתה הרי כאן מדובר בהסתלקות מדשלבל"ע כלל וזה מועיל. ועיין רעק"א אבה"ע צב,א שהביא חוות יאיר שהמהר"ם חולק על הר"ן וסובר שאפשר למחול דשלבל"ע עיי"ש וצע"ע בכ"ז.

[61] ויש לעיין שמהר"ם הנ"ל כתב שאפשר להסתלק משעבוד דאיקני ולפי הנתיבות דאיקני הוא דאורייתא וצ"ע.

[62] יש להעיר שעצם הדין שחרמי כהנים חלים על קרבנות וחלים על גופו של הנודר ולא על גוף החפץ כחרמי כהנים רגילים זה גזירת הכתוב מפורשת שם בסוגיא ואם כן צ"ע ללמוד משם לדברים אחרים.

[63] וע' בבירור הגר"א קא סק"א בראיה שיש לדעה זו מכתובות צב לגבי היתומים שפרעו בקרקע חובת אביהם

[64] ולא בגביה כי אינו יכול לגבות ממנו, שהרי שטרות אינם נקנים במסירה.

[65] אומנם הדין הזה שצריכה להביא עדים על התפיסה הוא רק בשטרות אבל בשאר מטלטלין ודאי שיועיל תפיסה לאחר מיתה שהרי יכול לטעון לקוח נאמן לומר מחיים תפסתי (רי"ף שם).

[66] זו היא תקנת הגאונים מובאת ברמב"ם הל' מלוה (יא-יא) כבר תקנו גאונים האחרונים כולם שיהיה ב"ח גובה מטלטלין מן היורשין וכן דנין ישראל בכל ב"ד שבעולם, אבל במערב היו כותבין בשטרי חובות שיש לגבות מן הקרקע ומן המטלטלין בין בחייו בין אחר מותו ונמצא גובה על תנאי זה יותר מן התקנה, וסייג גדול עשו בדבר שמא לא ידע הלוה בתקנה זו ונמצא ממון יתומים יוצא שלא כדין שאין כח בתקנת אחרונים לחייב בה יתומים.

[67] סבו של הפת"ש. (רבי מאיר איזנשטט (מהר"ם א"ש) נולד בסביבות שנת ה"א ת"ל (1670) בפולין ונפטר באוסטריה בשנת ה"א תק"ד (1744). הוא נודע בעיקר הודות לכהונתו בעיר איזנשטט, אחת משבע הקהילות שע"י העיר וינה שבאוסטריה, בה הקים ישיבה שנהייתה למרכז רוחני מפורסם. בביתו גדל ואצלו למד ר' יהונתן אייבשיץ, בהיותו נער יתום. בתשובותיו רשומות פניות אליו מר' עקיבא איגר, גדול הדור ההוא, ומרבני איטליה ותורכיה הרחוקות. תשובותיו נדפסו בספרו המפורסם, פנים מאירות, המצוטט רבות ע"י הפוסקים.)

 

[68] בהגהות פרישה ודרישה אומר שלא מוצא שום מחלוקת בין הרא"ש והתוספות לבין הרשב"א שלכולם כל עוד אין החוב ידוע אינו יכול לטעון למשכון תפסתים.

[69] הנתיבות הסביר את הרמ"א ע"י עקרון של הר"ן שהביאו הש"ך בסי' עב ס"ק ע"א ולבסוף הש"ך נשאר עליו בצ"ע לכן גם הנתיבות אמר שזה ספיקא דדינא. ביאור הרמ"א לנתיבות הוא כך: הראב"ד שאל מדוע הטענה של לקוח עדיפה מטענת ממושכן בידי שצריך מגו ואמר הרמב"ן בס' הזכות שמכוון שבלקוח אומר שהכל שלו אבל בממושכן עדיין אומר שהחפץ של האחר. אומנם אומר הר"ן שכאשר טוען על גוף המשכון כגון שאינו רוצה לתובעו עתה ושמח שהמשכון אצלו אזי איננו לגביה ואז נחשב הטענה כלקוח ואינו צריך מגו אחר. אומר הנתיבות שהרי בשטרות שאינו לגביה שהרי אין לו שטר מכר על השטרות א"כ כל טענתו היא על הנייר כלומר על גוף המשכון וא"כ הוי טענה חזקה כמו לקוח שאינו צריך עוד מגו ונאמן אפי' שלא ידוע החוב וא"ש דברי הרמ"א.

[70] הנתיבות (שם) וכן הפנים המאירות אמרו שאין כלל מח' והם גם יודו לרמ"א כי חשבו שהרמ"א מדבר כאשר יש עדי פקדון.

[71] הרב ברוך פז - א"צ לאלם אלא שמסירה לא מהני כאן וצריך קנין המועיל על גוף הנייר.

[72] כאן קיצרנו ולא הבאנו את הסוגיא והעולה ממנה לכל שיטה בראשונים.

[73] הרב ברוך פז - ואפשר שיועיל אגב עם מסירה

[74] ב"מ כ,א, ב"ב קמז,ב, קידושין מח,א

[75] אמנם הש"ך בריש הסימן כתב שנ"ל ברור שלדעת הרי"ף מכירת שטרות מדאורייתא.

[76] הש"ך עצמו ס"ל שלא נקנה ואין כלל מכירה אלא בגלל שהראשונים חולקים ע"כ הכריע שמכר רק את גוף השטר.

[77] וזה ע"פ הגר"א, ובסמ"ע למד אחרת.

[78] שמעיקר הדין אמור להישמט שהוי מלוה

[79] הרב ברוך פז - נ"ל שהוי מקח טעות.

[80] וביאר הרב המגיד שמדוע לא מחשבים כאן את דינא דמלכותא כמו בשאר מקומות ואמר שרק בתועלת המלך שייך דינא דמ"ד אבל מה שבין אדם לחבירו לא שייך.

[81]הרמ"א העיר שאפי' אם נמסר ע"י ישראל שנראה לקמן שלגבי ב"ד שאינו בערכאות מועיל במתנה לא יועיל דהוא כשטר שפסול מתוכו. והטעם שהוי גזירה שמא יעשו בלי עדי מסירה. ולגבי אם נמסר ע"י ישראל ואינו בערכאות שם מועיל רק בשטר חוב שמועיל בערכאות אבל מתנה שאינו מועיל בערכאות גם בהדיוטות לא מועיל ואפי' ע"י עדי מסירה ישראל.(כך מבואר בסעיף ב') ועי' נתיבות ס"ק ז'.

[82] להבנת העניין נביא את ל' הרמב"ם לעניננו": ... אבל במקום קבוץ פליליהן בלא קיום השופט שלהם לא יועילו כלום, וכן צריכין עדי ישראל שיעידו על אלו העכו"ם שהן עדי שטר ועל זה השופט שלהן שקיים עדותן שאינן ידועין בקבלנות שוחד, ואם חסרו שטרי העכו"ם דבר מכל אלו הרי הן כחרס, וכן שטרי [חוב] והודאות ומתנות ופשרות ומחילות שהן בעדים שלהן אע"פ שיש בהן כל הדברים שמנינו הרי הן כחרסים,..."

[83] הרב ברוך פז מעיר שלשון המחבר משמע כרמב"ם בכס"מ שאין כאן שטר, אלא שהודאתו צ"ל לפני עדים וגויים פסולים.

[84] פירש ע"י פירוש המש' שרק בשטרי חוב השטר כשר מכוון שעל דבר גדול כזה לא מרעי נפשייהו. ומדייק זאת מגמ' שטרא ראיה בעלמא הוא, דאי לא יהיב זוזי קמייהו, לא הוו מרעי נפשייהו וכתבין ליה שטרא, לשם מה היה צריך את ההוספה שאם לא היו נותנים את הכסף בפניהם מכאן למד הרמב"ם שדווקא שיש כאן דבר משמעותי שראו העברת כסף של מקח או חוב רק אז לא מרעי נפשייהו אבל בכל שאר הדברים האחרים אינם נאמנים ואינו שטר. ולכן הגר"א כ' שדברי הרמב"ם מדוייקים שכל שטר מתנה פסול אפי' אם נעשה ע"י קנין וכן כל שטר הודאה פסול אפי' אם הודה הודאה שמועילה בישראל וכדו'.

[85] עוד מקשה שאם אכן כוונת הרמב"ם לפסול רק כאשר כותב "אני מוחל" אבל א"כ למה הריב"ש חולק על כך?

[86] הוא דחה את הסברו של הב"ח ברמב"ם שהרי אם קבעו בערכאות כשר להעיד לו הרי הוא כישראל ואינו יכול לומר שם משחק הייתי. וביאר ברמב"ם שאנו חוששים שאולי הערכאות כתבו שמחל לפי דיניהם מה שאצלנו אינו מחילה ולכן לא מועיל אבל אם יהיה כתוב בלשון מבורר שאמר לנו שמחל יועיל.

[87]ביאור הלח"מ שבאמת גם מחילות הם כמו פשרות שלמרות שאינם צריכים קנין כפשרות, עדיין כותב הרמב"ם לעניין קניין בפשרה (מכירה ה-יג) שנהגו בו להודיע שאינו אומר דברים אלו כמשחק ומהתל אלא שגמר בלבו וא"כ גם במחילה צריכים לדעת שהוא מוחל באמת ואת זה לא יודעים בערכאות לאמוד ולכן הוא פסול. ונמצא לדברין שגם שטר מחילה רגיל אינו כשר בערכאות.

 ביאור האור שמח שבאמת כל השטרות הללו פסולים מכוון שהרמב"ם אינו מדבר על ערכאות מסודרות אלא על קיבוץ דייני פרסאי (הדיוטות) ואז המשיך לומר שאף שטרות של הודאות מתנות פשרות ומחילות ומבאר שמכוון שנעשים שם חיישנן שמא נכתבו ע"י דינהם שהם לא מקובלים על החברה כי הם דינים של עבריינים ואנסוהו לקבל את דינם לכן הוי אונס גמור ולא מועיל ואין ההודאה או המחילה כלום. ולכן אומר הרמב"ם שרק כאשר ראו העברת הכסף וכתבן כך ולשם מה נכתב יועיל שאז יועיל מדין תליוהו וזבין. אבל בשטרי פשרה ג"כ למרות שדומים לשטרי מכר עדיין יש בה מחילה באונס ולא מועיל. נמצא א"כ שרק בשטרי הדיוטות לא מועיל אבל בשטרי ערכאות יועיל שטרות שבאמת רק לראיה.

[88] הרב ברוך פז מעיר שדברי הרמב"ם בפהמ"ש הוא כמו שהגר"א כתב והגר"א ציין אליו לכן נקטינן שכן פ' הרמב"ם ולא כהני פשטים.

[89] ואין לומר את הכסה"ג שאמר שאומרים, שהרי דבריו נאמרו רק לגבי אנשי תורכיה שלא קבלו את דברי מרן באופן מוחלט והוא יחידאה נגד הרבה מאוד פוסקים. ואפי' שאולי הרמב"ם חולק שהיה מרא דאתא ג"כ לא אמרינן קים לי וע' יבי"א ח"ג חו"מ ס' ד ד"ה איברא ותמצא נחת. 

[90] ה"ה ביאר את דבריהם ואמר שעושים חילוק בין שטרי חוב למקח שמכוון שבהלוואה בעדים היה נאמן לומר פרעתי, א"כ לשטר שנעשה אצל הגויים אין משמעות ולכן הוא חספא בשונה משטרי מקח ששם אם היה נעשה ע"י עדים הוי כנכתב בשטר דמיא ואנן סהדי שנתן לו מעותיו דלא מרע נפשייהו.

[91] זה גם תלוי אם אפשר לעשות שטר ע"י הדיוטות ראה ביתר הרחבה לקמן סעיף ד'.

[92] הסמ"ע ביאר שיש מח' כיצד עושים את השטר בערכאות שלפי הרמב"ם כותבים את השטר עם העדים ללא ההערכאות ואח"כ הולכים לקיים. ולכן צריך אח"כ להביא עדים על נאמנות הערכאות. אבל לפי הרא"ש עושים הכל בפני הערכאות ולכן הערכאות כבר בודקים את כשרות העדים והערכאות עצמם בחזקת כשרות.

[93]הרב ברוך פז מעיר שהרא"ש הסכים עם ר"י ששטר שנעשית לפני הדיוטות ונמסר לפני ישראל פסול. שע"כ בזה חולקים ר"ע וחכמים והלכה כחכמים שפוסלים גזירה אטו שלא בפניהם. מה שהרא"ש מכריע כרש"י היינו שערכאות יש להם קול ולכן גובה ממשעבדי ור"י ס"ל שגובה רק מבני חרי בגלל שלפי שיטתו ע"כ הסוגיא של רבא הנ"ל מדובר בערכאות שהרי בהדיוטות פסול לדבריו ונאמר שגובה מבני חרי ועל זה חולק הרא"ש שפשט הסוגיה והירו' שע"י ערכאות גובה ממשעבדי כמש"כ בדף יט,ב ולכן פי' את הסוגיה של רבא הנ"ל בלי עדים.

[94] הסמ"ע ביאר שיש גזירה שאולי יבואו ויסמכו על אותם גויים שחתומים כי יראו שכבר קיימו שטר כזה עם שמותם וכן במקום שלא חותמים ישראל ידעו שודאי אלו גויים ולא יבואו לסמוך עליהם. הרמ"ה מובא בטור. הב"י ביאר שמקורו הוא מהגמ' שביארה בדעת ר"ש, שר"ש אומר: אף אלו כשירין לא הוזכרו אלא בזמן שנעשו בהדיוט והעמידה אותו הגמ' כר"א אלעזר שאמר עדי מסירה כרתי ולכן יהיה כשר רק אם ימסרו ע"י עדי ישראל אומנם גם ר"א פוסל כאשר הוא פסול מתוכו ואמרו דווקא שיש שמות מובהקים של גויים בשטר. ומכוון שר"א נפסק להלכה סבר הרמ"ה שאף בכל מקום שיש מסירה ע"י ישראל עניין זה הוא נפסק שצריך שמות מובהקים של גויים.

[95] כן הכריע ביבי"א ח"ו חחו"מ ס"ב שסתם וי"א אפשר לומר קים לי כסתם למרות שבאיסור והתר אזלינן כסתם. וכן בי"א וי"א בדר"כ אזילנן כבתרא כאן יכול לומר קים לי כי"א קמא.

[96] אמר רבא: האי שטרא פרסאה דמסריה ניהליה באפי סהדי ישראל, מגבינן ביה מבני חרי. והא לא ידעי למיקרא! בדידעי. והא בעינא כתב שאינו יכול לזייף, וליכא! בדאפיצן. והא בעינא צריך שיחזיר מענינו של שטר בשיטה אחרונה, וליכא! בדמהדר. א"ה, ממשעבדי נמי! לית ליה קלא.

[97] אומנם הפרישה הסתפק בדעת הרמב"ם אם הוא כרא"ש ולא הכריע.

[98] אך כתב לעניין שטר שמכשרין בדינא דמלכותא שאמר שיש בזה מח' בין המהרי"ק שמצריך שיהיה נכתב גם לפי דיננו וגם לפי דיניהם ואם לא פסול. ולהרא"ש בתשובה חולק.

[99]וז"ל:"יש נוסחאות מן הגמרא שכתוב בהן שהאומר לחבירו אל תפרעני אלא בעדים ואמר לו פרעתיך בפני פלוני ופלוני והלכו למדינת הים אינו נאמן וטעות ספרים הוא ולפיכך טעו המורים על פי אותן הספרים וכבר חקרתי על הנוסחאות הישנות ומצאתי בהן שהוא נאמן והגיע לידי במצרים מקצת גמרא ישנה כתוב על הגוילים כמו שהיו כותבין קודם לזמן הזה בקרוב חמש מאות שנה ושתי נוסחאות מצאתי מן הגוילים בהלכה זו ובשתיהם כתוב ואם אמר פרעתי בפני פלוני ופלוני והלכו להן למדינת הים נאמן, ומפני טעות זו שאירע למקצת הספרים הורו מקצת גאונים שאם אמר לו אל תפרעני אלא בפני פלוני ופלוני ופרעו בפני אחרים שאינו נאמן אע"פ שהביא עדים שפרעו בפניהם וגם זו טעות גדולה והדין האמת שאם באו עדים שפרעו בפניהם נפטר ואין כאן מקום חשש".

[100] הרב המגיד שואל לפי כל הראשונים שס"ל שיכול לומר שהלכו למדה"י הרי אף אם יאמר שפרע בינו לבינו יש לו מגו שהיה אומר שפרע בפני עדים והלכו למדה"י ולמה אינו נאמן במיגו? וזה קשה לכולם בגמ' כי כך אומר שמואל וזה צריך הסבר? ולפי הרשב"א שאמר שדווקא "הלכו" נאמן מכוון שיכולים לחזור אין מגו. בדברי הרמב"ם שאמר שאף במתו תירץ שמכוון שאמר שלא פרע בפני עדים אין לו מגו שהרי הודה שלא קיים התנאי (וזה לפי ההסבר שצריך לפרעו בעדים) בגלל שהטיל תנאי כזה בהלוואה ולכן חייב לקיים תנאו שלא יעזור מגו. הרא"ש (שבו' פ"ו ס' יג) תירץ שאין זה מגו טוב שאדם מעדיף לומר ששכח את ההתראה שיפרע בעדים מאשר לומר שהלכו למדה"י כי הרוצה לשקר ירחיק עדיו. והב"י תירץ עפ"י דברי הר"ן שלאחר שכבר התרה בו אזי מפחד לפרוע שלא בעדים שיאבד כספו ולכן כאשר אומר שלא פרע בפני עדים אנן סהדי שלא פרע כלל ואין לו מגו.

[101] כ"כ הש"ך סקי"ג שאם אמר סתם עדים לא מועיל בשם הרמ"ה הטור והרשב"א.

ומעיר הרב ברוך פז: אבל לפי דברי הר"ן נאמן כמפורש שם, וצריך עיון בהבנת דברי הרמב"ם. הר"ן זיהה הרמב"ם כשיטתו אבל ה"ה פירש הרמב"ם כשיטת הרא"ש וגם לפי הרא"ש והרמב"ם בפשטות לא צריך לציין העדים שאין כאן חשש משקר. א"כ לא נאמן לומר שפרע לפני עדים מתו שמרחיק עדותו אלא הוי תנאי שהטיל בגדרי ההלוואה ועוד אמר שפרע לפני עדים וקיים את התנאי למה צריך לזהות העדים ? וכך משמע מהמשך דברי הרמב"ם שאם אמר לפרוע לפני ת"ח או רופאים אינו ואומר שפרע לפניהם נאמן ולא ציין שצריך לציין את שמם. וכן לפי הרשב"א שס"ל שיש חשש משקר כאשר אמר לו לפרוע לפני עדים, שלא המניה ולכן צריך לומר שהלכו למדה"י דווקא , צריך ג"כ לזהות העדים.

[102] שאפשר לגרוס בגמ' שאינו נאמן שהרי גם רב אסי ס"ל כן וגם התנא בברייתא וגם שמואל הרי נשאר בקושיה וכיצד רב פפא יאמר שני מאמרים שסותרים בתחילתו נקט לשונו של רב אסי ואמרה השנייה את שמואל שחולק עליו זה לא יתכן.ואם פסק רק את שמואל היה צריך להזכיר רק את העניין של הלכו למדה"י כדברי שמואל. ועוד כמה שאלות.

[103] והמ"מ כתב שאינו מיגו טוב שלא קיים תנאו

[104] והביא ראיה מהמקרה הבא בגמרא שם אמר לו לפרוע בפני מי שיודע הלכות ופרע בפני אחרים וכתבה שם הגמרא שהבעיה היתה מאחר ושם מודה לו התובע שקבלם אלא שטוען שקבלם בתורת פרעון ולכן אינו נאמן התובע , אבל לולא היה מודה אז היה נאמן התובע ולא היה מועיל לנתבע שפרע בפני עדים מאחר ולא היו אלו העדים שהוסכם עליהם. והרא"ש דחה את ראייתו שגרס במקרה שם שפרעו סתם ולאו דווקא בפני עדים ואינו נאמן כי הודה התובע שקבלם לשם פקדון אבל לו לא היה מודה והיה פורע בפני 2 עדים אחרים והיו מעידים כדבריו היה נאמן.

[105] ובגר"א חלק והעיר וע"ש

[106] ומקורו בטור והוא ליישב סתירה בטור סא לגבי מה מחייב במנהג רווח ובב"י כתב שם תירוצים ובש"ך תירץ שתלוי אם יודע או לא יודע מהמנהג

[107] וזו מח' אביי ורבא ור"פ והלכה כר"פ.

[108] הרב ברוך פז - וזה בניגוד לראשונים רבים ובהם הר"ן כא,ב בדפי הרי"ף בשבועות ור"י מגאש שנאמן בכל אופן והש"ך מתעלם מכך ותמוה.

[109] ב"מ פב,א ד"ה לא ושבועות מג,ב ד"ה מתניתין

[110] ראה בהמשך שהבאנו שני הסברים בהסבר המחלוקת בדינו של שמואל, או שנחלקו אם הוי אסמכתא או שנחלקו המפרש באופן חלקי נחשב כמפרש לגמרי. ונתקשיתי בדבר, בשלמא לפי ההסבר של אסמכתא מובן מדוע רבה חייב להסכים עם שמואל, כיוון שאם אפילו מפרש לא מועיל מדין אסמכתא אז גם כנגד החוב לא יכול להועיל מטעם שהוי כפירש, אולם לפי ההסבר השני כו"ע מודים במפרש. ובעצם יש להקשות על כך כבר מהגמרא, שהרי ההכרח של תוס' לתלות את רבה בשמואל הוא שהגמ' חיפשה כיצד להעמיד את ר"ע האומר שהריהו ש"ש, והציעה להעמיד או כשמואל או כרב יוסף, משמע שללא שמואל הריהו ש"ח, ולפי ההסבר השני קשה מדוע לא העמדנו כרבה ובמשכון השווה לחוב ואמרנו שכו"ע מודים בכך כיוון שהוי כמפרש. הרב ברוך פז תירץ שצ"ל שכנגד החוב נחשב כמו פירוש חלקי כיוון שלא מפרש בפועל, ולכן מ"ד שפירוש חלקי אינו מועיל סובר שגם נתינת מעות אינה מועילה.

[111] תוד"ה אימור בב"מ פב,ב ותוד"ה מכאן בשבועות מד,א, וכן התוס' בגיטין לז,ב ובפסחים חלא,ב ובקידושין ח,ב.

[112] כך מוכח מב"מ פב,א שנחלקו ר"א ור"ע לגבי משכון שאבד אם המלווה חייב או פטור, והגמ' רצתה לתלות שנחלקו בדינו של ר' יצחק, אם בע"ח קונה משכון.

[113] ב"מ פב,א ד"ה שקונה משכון

[114] הש"ך מפרש שמה שהרי"ף כתב שגם שלא בשעת הלוואתו הריהו ש"ש, כוונתו שמטעם פרוטה דרב יוסף הוא נחשב ש"ש גם שלא בשעת הלוואה אמנם מטעם ר' יצחק גם קונה מהמשכון כנגד שווי החוב, ומ"מ נפק"מ בכך שהוא גם ש"ש לגבי המותר שיש במשכון מעבר לסכום החוב.

[115] אולם נפק"מ לגבי חמץ, שביעית וקידושין.

[116] הש"ך מבאר את הסברא בכך: אין להבין את החילוק בדברי ר' יצחק בין משכון בשעת הלוואה לשלא בשעת הלוואה כגזרת כתוב שהרי התורה לא חילקה בפרוש אלא ע"כ שורש החילוק נעוץ בסברא והיא שכשלוקח בשעת הלוואה יתכן שיגבה מנכסים אחרים אולם כשלוקח שלא בשעת הלוואה ודאי לוקח משום שאין ללווה ממה לפרוע, ולפי"ז ה"ה כשלוקח בשעת הלוואה ומתברר לבסוף שאין ללווה ממה לפרוע מלבד המשכון.

[117] הדברים מתאימים דוקא לדברי תוד"ה אימור בב"מ פב,ב ותוד"ה שאני בגיטין לז,ב, הסוברים שבמשכון משעת הלוואתו א"א לקדש ושלא בשעת הלוואתו אפשר וההנאה שיכול לקדש הופכת אותו לש"ש, אולם לתוד"ה משכון בקידושין ח,ב שאף במשכון משעת הלוואתו אפשר לקדש, ובכ"ז הריהו ש"ח, היכולת לקדש כלל אינה הופכת אותו לש"ש. בדעת הרי"ף ג"כ סובר הש"ך שדינו של ר' יצחק משפיע רק על השווי שכנגד החוב, כמבואר בהמשך, שהרי מסבירו שמדין ר' יצחק הריהו כשואל ובכ"ז נפק"מ מפרוטה דרב יוסף שחייב עכ"פ כש"ש גם על מותר המשכון.

[118] יש לבאר דבריו, שאמנם בשעת ההלוואה אין זה נחשב הנאה מכיוון שהיה מעדיף לא להלוות, אך לאחר שכבר הלווה ואינו יכול לחזור בו, אם מקבל משכון זוהי הנאה גדולה.

[119] ב"מ כט,א ד"ה והוי שואל

[120] הו"ד בתוס' בשבועות שם ד"ה מתניתין וכן בב"מ פב,א.

[121] ובתוס' בב"מ הביאו רק את ההסבר הראשון.

[122] הב"י הסביר שנראה מלשון התוס' שנוטין להכריע כן.

[123] לגבי מפרש חלקית מסתבר שפסק כך משום שאחרת היה לו לפרט, אולם לגבי המפרש לגמרי לא נזקק לפרש, כיוון שזהו תנאי שבממון ומסתמא מועיל.

[124] יש להעיר, שהרמ"א עצמו לא התנסח בדיוק כניסוח התוס' "אע"פ שאינו שווה כנגד כל החוב קיבלתיו", אלא "אני מקבל המשכון בכל החוב", אמנם הסמ"ע והש"ך הבינו שהם הם הדברים ואין לחלק.

[125] דעת הש"ך עצמו כרש"י, אמנם למעשה הכריע שרק אם טרם שילם או ששילם ותפס יכול לומר קים לי כרש"י.

[126] יאיר וסרטיל - תוספת מדברי הקצות: הקצות הוסיף שלכאורה אם הניח אביהם אחריות נכסים נראה שיש לגבות מנכסים אלו לפי הפוסקים כרב יוסף ולפי הסוברים שנכסי שומר משתעבדים משעת משיכה ולא משעת פשיעה, כיוון שלפי דעות אלו אביהם כבר נתחייב באחריות של ש"ש, אולם הקצות עצמו כבר העלה בסימן שמא,ד שדוקא בשואל התחייבו הנכסים, אך בש"ש ובש"ח שפטורים מאונסים, כיוון שמת אביהם אין לך אונס גדול מזה, ולכן לא נתחייבו נכסיו.

[127] שלא נאנס וכדו' אלא ודאי חייב להחזיר לו.

[128]  עוד הביאו שם, אם אחד חייב מנה ע"י חוב ואחד הפקיד בידו מנה, הנפקד יכול להשבע שאין לו עליו כלום, אך המפקיד אינו יכול להשבע כן מכוון שאפשר שהחפץ אינו ביד הנפקד שכן נאנס וכדו'. אומנם אם הנפקד מכחיש שלא הפקיד בידו לדעת הרמב"ן יכול המפקיד לתפוס כנגדו ולהישבע שאינו חייב לו כלום אך לדעת הראב"ד שכן שמא הכחיש מכוון שנאנס ואינו יכול המפקיד להשבע שאינו חייב לו בכה"ג ותלמידי הרשב"א הסכימו עם הרמב"ן.

[129] המהרי"ט אומנם אמר שמקור דברי הרמב"ם הם במכות ג,א לגבי עדים זוממים שהעידו שחייב בעוד ל' יום ולמעשה חייב רק בעוד עשר שנים שחייבים לשלם את ההבדל שבין אדם שרוצה לתן ויהיו בידו אלף דינר ל' יום לבין עשר שנים. אומנם הקצות עדיין שאל שהרי אין גוף הטענה של הרווחת זמן ממון.

[130] ואפי' למאן דדן דינא דגרמי מבטל כיסו פטור כמבואר בירו' (ב"מ פ"ה ה"ג)

[131] מוכיח זאת מתוס' ב"מ ב,ב ד"ה ולחזי זוזי ממאן נקט אע"פ ששם מדובר רק על חפץ שהרי קיבל המוכר כסף משתיהם ואף אחד לא יפסיד שהרי או יתן לו חפץ או יחזיר לו מעותיו ואין כאן שוה פרוטה ובכל זאת משביעים שבועה דאו' למי שהחנווני מסייעו.

[132] ברמב"ם שלנו כתוב שנשבע היסת והעיר הבדק הבית שזו ט"ס שהרי לא שייך היסת אלא לפטור עצמו ולא לחייב את האחר ודומה להשבע לי שלא קבעת לי זמן. אומנם אומר בד"ה שאפשר לקיים את הנוסחא ולומר שהוי כאלו תובע הלווה שימתין והוא נשבע לפטור עצמו מן ההמתנה. וכ"כ בשו"ע. והש"ך (סק"י) כתב שכוונת השו"ע שגובה את השטר בלי שבועה ואח"כ הלווה יכול להשביעו היסת ע"י טענתו שגבה שלא בזמנו. והסמ"ע (סקי"ב) פ' שגובה שטרו עם שבועת היסת בלבד, מכוון דשאני הכא שאין ויכוח על עצם החוב אלא על הזמן ולכן הקלנו להוציא בהיסת בלבד.

[133] וצ"ע מדוע לא נאמר כאן יד בעל השטר על התחתונה וע' באר הגולה סק"מ שכ' דמיירי לאחר שלושים יום. וי"ל עוד לפי הרא"ש המובא בס' מב (ס' טשלא מבטלים שטר בגלל יד בעל השטר על התחתונה ולכן המלוה גובה, שאם נאמר יד בעל השטר על התחתונה לא יהיה אפשר לגבותו לעולם שכל פעם ידחהו בזמן.

 [134]הקצות פירש את המשנה בסנה' שתובע את כספו עכשיו על סמך העדים ולכן נחשב כפירת ממון. אבל צריך עיון שהרי במשנה שם אינו תובע את כספו עכשיו אלא מכאן ועד שלושים יום, ולכן מדובר בכפירת זמן בלבד וצ"ע לפיו איך נחשב לכפירת ממון.

[135] הרב ברוך מעיר שאומנם האמרי ברוך מציין לשם אבל אינו כותב אם השא' מוכרעת משם. שנראה שא"א ללמוד מן הריא"ז ששם הוי סתמא למתנה אבל כאן הוי סתמא לפירעון וא"כ י"ל שאפי' לא תובעו כך.

[136] לעניין הִלוה לחברו וכשהחזיר לו נתן יותר מכדי שהדעת טועה דהוי מתנה וכו', שכל זה הוא דווקא שאינו תובעו ואומר שטעה, אבל אם דורש מעותיו צריך להחזיר שכן כל עוד שלא תובע אותו אינו מחויב לתן לו, ואם לא תבעו מתנה נותן לו.

[137] בתשובת הרשב"א (ח"א תרע) מדבר לעניין פסול של אדם שלא קיים את שבועתו לפרוע, ושכח את זמן השבועה, והם לא התרו בו לפרוע את החוב. והעלה שאינו נחשב חשוד על השבועה שחשוד על שבועה נחשב רק אדם שבשעת השבועה נשבע לשקר, דזה כמו שהגמ' אומרת על שבועת ביטוי דאפשר דמקיים. והנה לא דן מצד התביעה, שהרי עדיין לא תבעו אותו ולא חלה השבועה כמו שהרא"ש כתב ולכן נראה חולק על העיקרון דאזלינן בתר התביעה.

ובתשובת הרשב"א אחרת (ח"א ס' אלף ח"י) ג"כ דן בעניין של פסול אדם שנשבע לפרוע בזמן מסוים ולא פרע, שאינו נפסל. שאולי הוא אנוס ולא הזדמנו לו במה לפרוע, ולכן אינו נחשב כחשוד על השבועה. וגם כאן לא דן מצד שכלל לא ביקש לפרוע ממנו.

[138] מתשובת רשב"א הזאת הביא הב"ח ראיה הפוכה שס"ל כרא"ש. שהרי כל החשש הוא שמא יבוא ויתבענו ונמצא עובר על השבועה, יוצא שאינו עובר עד יתבענו. אומנם הש"ך אמר שאין ראיה זו מוכרחת. והש"ך קיבל את הוכחת הסמ"ע הנ"ל. ואולי זאת הסיבה שהאמרי ברוך לא הביא את הראיה הזאת מהרשב"א שכן אינה מוכרחת לשום צד.

[139] שם מדובר שכתב בשטר א' שנשבע שיתן בתאריך מסוים וכן כתב לשני. ולכאורה השבועה השנייה לא תחול, וכ' שם מכוון שכתוב בשטר שיתן למי שיתבע אם יתבענו שני חייב ליתן לו, שמצאה שבועה השנייה מקום לחול לאחר שתבע שני והראשון עוד לא תבע. משמע דווקא בגלל שכתוב כך אבל בסתם אף ללא תביעה השבועה חלה מיד בזמן שקבעו.

[140] ז"ל השו"ע "הנשבע לפרוע לחברו לזמן פלוני, יכול להתירו שלא על פי חכם, שיאמר: הריני כאילו התקבלתי. אבל להאריכו ושיעמוד בחיובו, לאו כל כמיניה, אלא אם כן התנה שיוכל להאריכו (וע"ל סוף סימן רל"ב)".

[141] הב"י שם בס' קד מחודש א' מביא את דברי הג' מיימוניות שאמר שאם חייב לכמה בעלי חוב וא' תבע וא' עדיין לא תבעו, אסור ליתן למי שתבעו ולהפסיד מי שלא תבעו. והב"י חלק עליו. והב"ח שאצלנו סובר כסמ"ע אמר שיש שם דין מיוחד של גביה ממיטלטלין שאין דין קדימה אלא חולקים בשווה כל אחד מקבל לפי חלקו ומניחים חלקו של זה שבמדה"י בב"ד. והקצות הסביר את הב"י שרק מי שתבע אותו יש לו מצות פריעת בע"ח והמצווה של עכשיו אינה נדחית מפני המצווה שתבוא אח"כ.

[142] הרב ברוך פז העיר נמצא שאין ראיה מסמ"ע וש"ך וב"ח. ועפי"ז מתורץ הב"ח שס"ל בס' עג ששבועה חלה בשעת התביעה ובס' קד' פסק שחל מיד מזמן הפרעון.

[143] הרב ברוך פז מעיר שלפי החילוק של הנתיבות דלעיל אין ראית הסמ"ע והש"ך מוכרחת.

[144] הרב ברוך פז מעיר שאין ראיה מהם לפירעון שי"ל ששבועה חלה בשעת פירעון השטר אבל חיוב פירעון ממוני חל כאשר תבעו. על ידי זה אפשר לתרץ סתירה בשו"ע בין ס' קד' לסי' עג. שבס' קד חיוב ממון הוי על תביעה ובס' עג' לגבי שבועה אזלינן בתר שעת הפירעון (לפי סעיף ז , ח ויו"ד רלח ויו"ד רכ"ח).

[145] ואולי לפי תירוצו של האמרי ברוך ברא"ש הדברים יהיו מיושבים גם לפי מרן ונמצא שברוב המקומות מרן פסק שהולכים אחרי זמן הפירעון אך אינני מכריע הדבר. והרב ברוך פז הוסיף שלפי הנתיבות אתי שפיר, לפי שאם נקבל דברי האמרי ברוך על הרא"ש בס' עג,ו יוצא בדברי מרן חילוק שבכל המקומות שבועה הולכת בתר זמן פירעון אבל חיוב תשלום חל רק מזמן תביעה. ואולי יש לומר שחייב לצאת ידי שמיים מזמן פירעון אבל חיוב ממוני ממש הוי רק מזמן התביעה. והנתיבות כתב הפוך ששבועה הולך בתר התביעה אבל חיוב ממוני הוי מזמן הפירעון.