בס"ד


מאמרים ועיונים
מס. סידורי:764

שיק שניתן לבטחון

תאריך: ג' תשרי תשנ"ו
מחבר המאמר:
הרב בן יעקב צבי יהודה

שאלה

שוכר נתן למשכיר שיק לבטחון. לאחר שיצא השוכר מהדירה, טוען המשכיר שהשוכר השאיר לו כיור סדוק. השוכר טוען שהסדק היה עוד כשקיבל את הדירה לרשותו. המשכיר טוען שאין עליו חובת הוכחה, מאחר ויש בידו שיק לבטחון.

תשובה

אם ענין שיק הבטחון מוזכר בחוזה, יש לבדוק בחוזה על מה ולמה ניתן השיק לבטחון. בנדון שלפנינו הוזכר בחוזה בזוה"ל:

"השוכר ימציא למשכיר שיק פתוח, להבטחת חיוביו כלפי המשכיר".

אחד מחיובי השוכר כלפי המשכיר הוא החזרת הדירה בשלמותה. אמנם נראה שהשיק ניתן רק למקרים בהם יש על השוכר חיוב ודאי, והשוכר אינו בנמצא לשלם. או במקרה והשוכר לא יפרע למשכיר את שכר הדירה. והיינו במקום שיש חיוב ודאי. אך לענ"ד אין בשיק כדי להטיל את חובת ההוכחה מהשוכר למשכיר בגין גרימת נזק, כאשר קיימת הכחשה בין השוכר למשכיר אם נגרם נזק. כאשר השיק ניתן במפורש לביטחון, הרי שהוא נועד להבטחת תשלום כשיש חיוב ודאי, ואין בכך מוחזקות כדי שנאמר שהשוכר הוא המוציא ועליו הראיה. כדי ליצור מצב בו חובת ההוכחה תהיה על השוכר, על המשכיר לציין במפורש ששיק זה ניתן למטרת מוחזקות (ולא למטרת ביטחון גרידא).

ואף שהוא תפוס כעת בשיק, מ"מ כיון שהשיק בא לידו לבטחון, דמי למי שהיה בידו חפץ של חבירו בשאלה או בפקדון קודם שנולד הספק, דלא מיקרי תפיסה וברשותא דמרא קמא איתא, עיין בכללי התפיסה לבעל הנתיבות כלל יב, ועיי"ש בביאורים. מה עוד שבשיק אינו תופס גוף הממון רק השטר, ובתפיסת שטר לא מהני למחשבי תפוס, כאשר אינו יכול להכחיש שהשטר בידו לבטחון. ואם יכול להכחיש, צ"ע אם מהני מיגו בכהאי גוונא.

וכן נראה שאסור למשכיר לגבות את סכום הנזק ע"י הפקדת ההמחאה בבנק, דכיון דאינו יכול לברר שהוא חייב לו מדינא, לא מצי למיעבד דינא לנפשיה, וכמבואר בשו"ע חו"מ סי' ד. ואף שהסמ"ע שם בס"ק ב התיר תפיסה בלא עדים גם כשאינו יכול לברר, ועיין בנתיבות סי' ד בחידושים ס"ק ד, מ"מ נראה דבשיק שיש רישום בבנק מי גבה את השיק ולמי ניתן הכסף, חשיב כתפיסה בעדים. וע"ע בש"ך בתוקפו כהן סי' קטו. וע"כ נראה דבנדו"ד דלית ליה מיגו, אינו רשאי לתפוס.

ובמקרה ונולדה הכחשה בין המשכיר לשוכר אם פרע לו עבור חודש השכירות, נראה דכאשר יש ביניהם חוזה שכירות בו מתחייב השוכר לשלם למשכיר כו"כ כל חודש, הוי כמלוה בשטר וחובת ההוכחה היא על השוכר, ועליו לקבל שובר או לפרוע בעדים. ואם לא יוכיח, יוכל המשכיר לממש את שיק הבטחון שבידו. אך מצד שיק הבטחון, נלענ"ד דלא חשיב כמלוה בשטר, כיון שאינו אלא לבטחון וכנ"ל.

מסקנות

א.   אין בשיק בטחון כדי להטיל את חובת הראיה ממחזיק השיק לנותנו.

ב.   יכול אוחז שיק בטחון להפקיד את השיק בבנק, דוקא אם יכול לברר שהוא חייב לו מדינא.